Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Treball de Fi de Grau

Treball de Fi de Grau
10
10106
4
Anual
TF
Treball de fi de grau
Treball de fi de grau
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat


 

Dra. M. Caritat Bagur Calafat cbagur@uic.es

 

Dr. Pere Ramón Rodríguez Rubio prodriguez@uic.es

 

 

 

Presentació

El mòdul del Treball de Final de Grau (TFG) es concreta en una única matèria i assignatura que consisteix en l’elaboració d’un treball de recerca o memòria tutelat per un o diversos professors o professores del grau. Aquests treballs es defensaran davant d’un tribunal, tal com estableix el RD 1393/2007.

 

 

El TFG és un treball autònom i individual que cada estudiant elaborarà amb l’orientació d’un tutor o tutora, qui actuarà com a dinamitzador i facilitador del procés d’aprenentatge. Aquest treball permetrà a l’estudiant mostrar de forma integrada els continguts formatius rebuts i les competències adquirides associades al títol de grau.

 

 

En el disseny del pla d’estudis del grau de la Universitat Internacional de Catalunya i de la conceptualització del seu TFG, s’ha considerat que, per poder oferir una atenció personalitzada d’elevada qualitat, el o la fisioterapeuta ha de ser capaç d’interpretar les aportacions científiques que generen noves perspectives d’intervenció i de recerca, així com d’aplicar les diferents metodologies científiques en la construcció dels coneixements. D’altra banda, en resposta a la creixent demanda social d’efectivitat en l’atenció a la salut, els i les fisioterapeutes, no només han de ser capaços de traslladar els resultats de la recerca científica a la pràctica professional, sinó que també han d’intervenir activament i de manera útil en les diferents etapes dels processos de la recerca científica.

 

 

La formació a la Universitat Internacional de Catalunya es dirigeix, per tant, també a dotar al futur o la futura fisioterapeuta de les competències necessàries per incorporar la pràctica de la fisioteràpia basada en l’evidència a la pràctica professional i perquè sigui partícip de l’evolució científica d’aquesta disciplina. És per això que s’ha proposat una matèria de Disseny i Eines de Projectes de Fisioteràpia Basada en l’Evidència, que té un pes específic important dins del trajecte curricular que fonamentarà, en l’àmbit metodològic, els treballs de final de grau.

Requisits previs

 

 

Per defensar el TFG l’estudiant ha d’haver cursat i aprovat els tres primers cursos de grau.


 

 

Per matricular-se del TFG l’estudiant s’ha d’haver matriculat de la resta d’assignatures del títol.


 

Objectius

 

L’objectiu principal d’aquesta matèria és que l’alumnat demostri que ha adquirit els coneixements, les habilitats i les competències de totes les matèries del grau en un treball, en el qual ha de ser capaç d’integrar-los en un únic document i d’adquirir el coneixement propi del seu tema específic. Així mateix, l’estudiant demostrarà davant d’un tribunal la seva capacitat d’exposició i transmissió dels aspectes més rellevants del seu treball.

 

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Tenir capacitat d'anàlisi i síntesi.
  • 02 - Tenir capacitat per organitzar i planificar.
  • 03 - Conèixer una llengua estrangera.
  • 04 - Tenir coneixements d'informàtica relatius a l'àmbit d'estudi.
  • 05 - Tenir capacitat de gestió de la informació.
  • 06 - Tenir les capacitats necessàries per a la resolució de problemes.
  • 07 - Ésser capaç de prendre decisions.
  • 09 - Demostrar un raonament crític.
  • 10 - Desenvolupar les capacitats per dur a terme un aprenentatge autònom.
  • 12 - Tenir creativitat.
  • 14 - Tenir iniciativa i esperit emprenedor.
  • 15 - Mostrar motivació per la qualitat.
  • 28.1 - Ésser capaç de comunicar-se de forma oral i escrita en la llengua nativa.
  • 28.2 - Tenir habilitats en les relaciones interpersonals.
  • 29.1 - Mantenir una actitud d'aprenentatge i millora.
  • 30.1 - Tenir les capacitats necessàries per a treballar en equip.
  • 37 - Conèixer les condicions ètiques, legals i professionals que conformen la pràctica de la fisioteràpia.
  • 44 - Conèixer les metodologies d'investigació i d'avaluació que permeten la integració de perspectives teòriques i experiències d'investigació al disseny i implantació d'una fisioteràpia efectiva.
  • 45 - Conèixer les teories en què es fonamenten la capacitat de resolució de problemes i el raonament crític.
  • 55 - Tenir capacitat per incorporar la recerca científica i la pràctica basada en l'evidència com a cultura professional.
  • 57 - Assumir la responsabilitat de mantenir actualitzats els fonaments dels coneixements, habilitats i actituds de les competències professionals, mitjançant un procés de formació permanent, és a dir, al llarg de tota la vida.
  • 57.1 - Analitzar críticament els mètodes, protocols i tractaments de l'atenció en fisioteràpia i vetllar perquè s'adeqüin a l'evolució del saber científic.
  • 60 - Ésser capaç d'afrontar l'estrès, cosa que suposa tenir capacitat per controlar-se a si mateix i controlar l'entorn en situacions de tensió.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

 

El TFG serà una eina fonamental per contemplar els resultats de l’aprenentatge transversal del títol, independentment dels específics, segons la idiosincràsia del treball de cadascun dels i les alumnes. En el TFG es reflectirà la integració, per part de l’alumnat, de tots els resultats d’aprenentatge adquirits al llarg del títol.

 

En el cas que l’estudiant opti per la realització d’un projecte de recerca, haurà de demostrar competència en el plantejament d’un punt de partida, de proposicions, dels passos que cal seguir per complir els objectius i els instruments que cal utilitzar.

 

 

Per tant, haurà de ser capaç de plantejar un pla de treball que combini la trilogia: tema, problemes, tècniques de recol·lecció i anàlisi de dades, en funció dels objectius i les hipòtesis assenyalats, posant especial èmfasi en la capacitat del desenvolupament del marc conceptual que porti al plantejament del problema de recerca.

 

 

Si opta per la realització d’una revisió sistemàtica, l’estudiant serà capaç d’identificar sistemàticament i avaluar diversos estudis del mateix tipus i amb un objectiu comú, seguint la seva metodologia específica. Així mateix, serà capaç de presentar els resultats dels estudis valorats de forma conjunta i establir unes conclusions comunes.


 

Continguts

No s’estableixen continguts específics d’aquest mòdul, ja que es tracta d’una tasca d’integració dels continguts desenvolupats al llarg del grau.

 

El TFG es concretarà en una de les opcions següents:

 

  • Projecte de recerca

 

  • Revisió sistemàtica
 

 

En l’elaboració del TFG, en qualsevol de les opcions, l’ampliació dels coneixements, d’acord amb el tema de recerca escollit per cada estudiant, es durà a terme en el marc formatiu del contracte d’aprenentatge mitjançant el qual l’alumnat desenvoluparà la seva capacitat d’autonomia en aquest procés.


 

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

 

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



El sistema d’avaluació tindrà un component formatiu que consistirà en l’elaboració d’un portafolis en el qual l’estudiant reunirà les evidències del seu aprenentatge i millora i els documents de devolució del tutor-director o tutora-directora en el seguiment virtual i personal. Aquesta avaluació obeeix a la finalitat d’establir un filtre per part del tutor o tutora, previ a la presentació del treball, i suposarà un 60 % de la nota del TFG.

Els treballs, finalment, seran avaluats per un tribunal universitari, tal com indica el Reial decret 1393/2007, de 29 d’octubre, pel qual s’estableix l’ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. La valoració que el tribunal faci del treball i la seva presentació suposarà el 40 % de la nota del TFG.

Serà requisit imprescindible per a l’aprovació de l’assignatura que l’alumnat compti amb l’aprovat del seu tutor o tutora (mínima nota: un 6) i del tribunal (mínima nota: un 5) que valori el treball; a partir d’aquí, s’ha de calcular la mitjana ponderada, tenint en compte els percentatges anteriorment assenyalats.

L’alumnat disposarà de dues convocatòries per al lliurament i la posterior defensa del TFG.

El tribunal serà designat per la Comissió Científica del grau. Aquest jurat ha d’estar compost per tres membres (president, secretari i vocal), dels quals un mínim de dos seran professors o professores del grau.

 

És funció d’aquesta comissió, entre d’altres, fer pública la relació dels treballs de final de grau acceptats per a la defensa, fer la proposta dels tribunals, les dates, els horaris i el lloc de les convocatòries. És funció del tutor o tutora (o tutors) del treball determinar la idoneïtat del TFG per ser defensat davant del tribunal.

 

S’estableix el cronograma següent:

 

   

Curs 24/25

Persones implicades

1a Convocatòria- Juny

Entrega Documents (Treball + Resum)

07/05/2025 L'alumne al tutor
 

Comunicar Apte/No apte per a  defensa als alumnos

21/05/2025

Tutor a la Comissió Científica

 

Invitar  als membres dels Tribunals  i organitzar Horaris/Calendari

22/05/2025 al 29/05/2025

Comissió Científica

 

Informar als alumnes / Tutors i confirmar Tribunals

29/05/2025

Comissió Científica als alumnes

 

Data de Defensa

05-06/06/2025

16/06/2025

Alumnes en general
Alumnes amb asignatues de cursos anteriors

2a Convocatòria-Juliol

Entrega Documents (Treball + Resum)

25/06/2025

L'alumne al tutor

 

Comunicar Apte/No apte per a defensa als alumnes

07/07/2025

Tutor a la Comissió Científica

 

Invitar  als membres dels Tribunals  i organitzar Horaris/Calendaris

08/07/2025 al 11/07/2025

Comissió Científica

 

Informar als alumnes / Tutors i confirmar Tribunals

11/07/2025

Comissió Científica als alumnos

 

Data de Defensa

14-15/07/2025

 
 

* Documentació necessària per a la proposta de defensa del Treball de Final de Grau:

 

 

Per part de l’alumnat:

 

 

  • Un arxiu en format PDF de la memòria del Treball de Final de Grau. Seguint la nomenclatura de l’arxiu: “primer cognom_nom_DNI.pdf”.

 

 

  • Resum del Treball de Final de Grau per a la publicació de la Memòria de Recerca del Departament de Fisioteràpia de la UIC, si és el cas. El nom del fitxer ha de ser: “primer cognom_nom_DNI resume.doc”.

 

 

  • Ambdós documents s’hauran de penjar en un espai destinat a aquest objectiu a la plataforma Moodle de l’assignatura, en el termini establert.

 

 

Per part del tutor o tutora (o tutors):

 

  • Informe confidencial del tutor o tutora que contingui la nota assignada al treball tutoritzat.

 

La defensa del Treball de Final de Grau davant del tribunal, un cop s’hagi constituït, tindrà una durada de: 10 minuts d’exposició de l’estudiant i 10 minuts aproximadament per a les aportacions i preguntes del tribunal a l’estudiant, amb l’objectiu de valorar el treball de recerca proposat i suggerir o indicar canvis per introduir-hi.