Universitat Internacional de Catalunya
Dermatologia Pràctica
Altres llengües d'impartició: castellà,
Professorat
L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:
Dr. Ramon Grimalt: rgrimalt@uic.es
Presentació
La Dermatología es una especialidad órgano-específica que incluye el diagnóstico, el tratamiento (tanto médico como quirúrgico) y la prevención de las enfermedades de la piel y el subcutis, mucosas y anejos cutáneos así como las manifestaciones en la piel de enfermedades sistémicas y las manifestaciones sistémicas de enfermedades cutáneas. La Dermatologia és una especialitat òrgan-específica que inclou el diagnòstic, el tractament (tant mèdic com quirúrgic) i la prevenció de les malalties de la pell i el subcutis, mucoses i annexos cutanis així com les manifestacions en la pell de malalties sistèmiques i les manifestacions sistèmiques de malalties cutànies. Al propio tiempo promociona un correcto estado de la piel en general. En aquesta optativa s’aprofundiran en aspectes clínics i pràctics de la dermatologia.
Requisits previs
Per poder cursar la matèria de "DERMATOLOGIA AVANÇADA " l'alumne haurà de tenir aprovat prèviament la matèria "Estructura i funció de la pell i dels òrgans dels sentits” i la matèria “Dermatologia” de 5è curs.
Objectius
Adquirir els coneixements teòrics i les habilitats clíniques necessàries per ser capaç d'identificar els problemes principals de la pell i orientar el seu diagnòstic i tractament, que es concreten en les competències específiques següents:
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- 01 - Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el pacient.
- 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
- 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
- 08 - Reconèixer les bases de la conducta humana normal i les seves alteracions.
- 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
- 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
- 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
- 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
- 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
- 14 - Fer un examen físic i una valoració mental.
- 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
- 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
- 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
- 20 - Adquirir experiència clínica adequada en institucions hospitalàries, centres de salut o altres institucions sanitàries, sota supervisió, així com coneixements bàsics de gestió clínica centrada en el pacient i utilització adequada de proves, medicaments i altres recursos del sistema sanitari.
- 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.
- 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
- 24 - Establir una bona comunicació interpersonal que doni capacitat de dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.
- 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
- 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
- 28 - Obtenir i utilitzar dades epidemiològiques i valorar tendències i riscos per a la presa de decisions sobre salut.
- 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
- 32 - Saber utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats clíniques, terapèutiques, preventives i de recerca.
- 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
- 35 - Comprendre la importància i les limitacions del pensament científic en l'estudi, la prevenció i la gestió de les malalties.
- 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
- CB-5 - Saber transmetre d'una manera clara i sense ambigüitats a un públic especialitzat o no, resultats procedents de la investigació científica i tecnològica o de l'àmbit de la innovació més avançada, així com els fonaments més rellevants sobre els quals se sustenten.
- CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).
- CTS-2 - Mostrar i actuar amb sensibilitat vers temes mediambientals.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
Sessions teòriques
El curs constarà de 6 hores de sessions teòriques per millorar el coneixement de la patologia dermatològica bàsica, i de la terapèutica dermatològica.
Els temes es dividiran en “dies de consulta bàsica” amb casos múltiples de patologia variada.
Es realitzaran també seminaris d’orientació diagnòstica.
Sessions practiques
Els estudiants tindran un període formatiu de 25 hores de practiques (una setmana) que es realitzaran als següents hospitals:
HGC (Hospital General de Catalunya, Sant Cugat) i al Hospital General de Granollers
10 alumnes per centre
Seguint el dispensari general de dermatologia, les sessions clíniques, bibliogràfiques i histopatològigues.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
Avaluació
Es realitzarà una avaluació de competències adquirides. Capacitat d’orientar correctament patologia i de interactuar correctament amb els pacients.
Utilitzarem amb aquesta idea una Rubrica en la que es tenen en compte aspectes de Coneixements, Puntualitat, Comportament en front al pacient, Professionalitat i Interés. 70% de la nota
Tb es relitzará una presentació oral davant del grup que serà avaluada per part dels propis alumnes i per part del professor. 30% de la nota
Bibliografia i recursos
No se subministren apunts de l'assignatura.
No es validaran apunts aportats pels estudiants.
Bibliografia de consulta específica
Es recomana usar el llibre propi de l'assignatura
Grimalt R. et al. Aula Medica 2017 Apuntes de Dermatologia.
http://www.libreriasaulamedica.com/Apuntes-De-Dermatologia_9788478856206_277075