Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Educació II: Fonaments i Desenvolupament Històric de l'educació

Educació II: Fonaments i Desenvolupament Històric de l'educació
9
10619
1
Segon semestre
FB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat

Presentació

L’assignatura Fonaments i desenvolupament històric de l’educació consta de dues parts o seccions diferenciades: Filosofia de l’Educació (6 crèdits ECTS) i Teories i Institucions contemporànies de l’Educació (TICE) (3 crèdits ECTS), que es cursaran durant el segon semestre.

La secció de Filosofia de l’Educació, en clara continuïtat amb l’assignatura d’Antropologia de l’Educació, reflexiona sobre la idea i la pràctica de l’educació entesa com a activitat artística i es planteja quins són els aspectes  antropològics, ètics i polítics que caracteritzen aquesta activitat. La Filosofia de l’Educació es planteja quina és la naturalesa de l’acció educativa: fins a quin punt es tracta d’una acció teoria, pràctica o productiva; si s’assembla més a una activitat científica o tècnica o si més aviat s’assembla a l’art, etc.

La secció de Teoria i Institucions contemporànies de l’Educació presenta el concepte d'educació i el seu desenvolupament, tenint en compte els diferents models educatius i pensaments pedagògics que han sorgit en cada època fins arribar al món contemporani. S’estudien en profunditat les teories pedagògiques, les diferents institucions educatives i la legislació vigent, amb especial atenció al nostre marc nacional i estatal.

En el programa que es troba a continuació hi són descrits els elements essencials de l’assignatura, distingint els trets propis de cadascuna de les dues parts independents que la constitueixen, sempre que sigui escaient.

Objectius

Es tracta d'atansar l'alumne cap a un coneixement de si mateix, dels altres i del medi ambient (ecològic, social, històric, cultural). Aquesta mena de progrés humà, és la base que el capacita per ensenyar als més joves, apropant-los a la comprensió, a la sensibilitat i als valors que el mestre va reconeixent en si mateix i en la pròpia experiència de vida.

Per a poder fer-ho cal anar més enllà del pensament ideològic (estereotipat), típic de l’ adolescent, trencant críticament molts esquemes i opinions rebudes mecànicament dels mitjans informatius i dels sistemes de pensament unilineals que dominen en la vida corrent. Així, l’alumne aprèn a desenvolupar correcta i creativament la reflexió i la crítica, descobrint un pensament propi que esdevé cada vegada més original ja que el posa en sintonia directa amb si mateix, amb els altres, amb el món i amb l’època. Educant-se a si mateix en la llibertat, es capacita per poder educar als altres.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CEM-01 - Comprendre els processos educatius i d'aprenentatge en el període de 0 a 6 anys, en el context familiar, social i escolar.
  • CEM-02 - Conèixer els desenvolupaments de la psicologia evolutiva de la infantesa en els períodes de 0 a 3 anys i de 3 a 6 anys.
  • CEM-03 - Conèixer els fonaments de l'atenció primerenca.
  • CEM-04 - Reconèixer la identitat de l'etapa i les seves característiques cognitives, psicomotores, comunicatives, socials i afectives.
  • CEM-05 - Saber promoure l'adquisició d'hàbits al voltant de l'autonomia, la llibertat, la curiositat, l'observació, l'experimentació, la imitació, l'acceptació de normes i de límits, el joc simbòlic i heurístic.
  • CEM-06 - Conèixer la dimensió pedagògica de la interacció amb els iguals i els adults, i saber promoure la participació en activitats col·lectives, el treball cooperatiu i l'esforç individual.
  • CEM-07 - Identificar dificultats d'aprenentatge i disfuncions cognitives i les relacions amb l'atenció.
  • CEM-10 - Comprendre que la dinàmica diària en l'educació infantil és canviant en funció de cada estudiant, grup i situació, i saber ser flexible en l'exercici de la funció docent.
  • CEM-12 - Saber treballar en equip amb altres professionals de dins i fora del centre en l'atenció a cada estudiant, així com en la planificació de les seqüències d'aprenentatge i en l'organització de les situacions de treball dins l'aula i en l'espai de joc, i tenint en compte les peculiaritats dels períodes de 0 a 3 i de 3 a 6.
  • CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CET-5 - Col·laboració amb els companys de professió: tenir els coneixements i les habilitats necessaris per fer una aportació professional al clima pedagògic de l'escola, així com en les relacions professionals, i per aconseguir una bona organització escolar.
  • CET-7 - Foment de la responsabilitat pel que fa al desenvolupament professional: analitzar, reflexionar i desenvolupar els punts de vista sobre la professió i la competència com a mestre, saber-los explicitar i saber com posar-se al dia.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-04 - Promoure i facilitar en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte als drets humans.
  • CG-05 - Conèixer els elements que conformen el pensament analític, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

FILOSOFIA DE L'EDUCACIÓ

24. Identifica, descriu i comprèn el concepte d'educació.

25. Pren consciència de la complexitat del terme educació i afronta la seva anàlisi.

26 Relaciona les concepcions de l'ésser humà amb l'educació, reconeixent els principis d'igualtat, llibertat i dignitat humanes, com a suposats educatius.

27. Relaciona, comprèn i valora la idea d'autoritat vinculada a la llibertat per guiar l'acció educativa, constatant els límits de l'educació de la tolerància.

28. Pren el compromís d'implicar-se en la seva formació per arribar a la consecució de desenvolupament del seu projecte vital.

29. Es planteja que existeixen diferents lleis, normes i pautes per al desenvolupament de l'activitat educativa en funció de cada context educatiu particular.

30. Analitza la necessitat de rigidesa i flexibilitat en els contextos educatius per al desenvolupament de l'activitat educativa.

31. Valora la incidència de les noves tecnologies en l'educació

TICE

32. Analitza la pràctica docent i les condicions institucionals que l'emmarquen.

33. Coneix l'evolució històrica del sistema educatiu a Espanya i Catalunya.

34. Identifica i relaciona els condicionants polítics i legislatius de l'activitat educativa a Espanya i Catalunya en l'actualitat.

35. Analitza des d'una perspectiva crítica la realitat educativa actual per poder entendre-la i poder plantejar nous plans d'acció.

36. Coneix, analitza i aplica el pensament pedagògic contemporani

Continguts

FILOSOFIA DE L'EDUCACIÓ 

1. Introducció. La utilitat d’allò inútil.

2. El Criteri com una "antropologia integral". La importància de "pensar bé" per a ensenyar millor. 

3. L’enteniment especulatiu.

4. L’enteniment pràctic

5. El problema dels sentiments. 

6. Conclusió. L’harmonia personal com a fi últim de l'educació. 

TICE 
  1.  Problemàtica terminològica, científica i de l'ensenyament. 
  2. El moviment de l'Escola Nova. 
  3. Pensament pedagògic de la fi del segle XIX i primera meitat del segle XX. 
  4. Teories antiautoritàries. 
  5. Tendències i realitzacions pedagògiques de la segona meitat del segle XX. 
  6. Teories de la desescolarització. 
  7. Pedagogies crítiques. 
  8. Institucions educatives formals i no formals contemporànies. 
  9. Evolució històrica del sistema educatiu a Espanya ia Catalunya.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Es desenvoluparà l'assignatura a partir de diverses metodologies aplicades a l'aula, actives i participatives, tant teòriques com pràctiques, aplicades mitjançant diferents activitats segons els continguts i les competències:

 

- classes magistrals

- treball coopertaiu

- treball col·laboratiu

- tallers

- seminaris

- métodes expositius

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Per superar l'assignatura 'Educació II: Fonaments i Desenvolupament Històric de l'educació' es tindrà en compte la ponderació de les seves dues part: Filosofia (66,66%) i TICE (33,33%). En primera convocatòria (o tercera o cinquena) només es farà mitja si les dues parts estan aprovades. Tanmateix, en segona convocatòria (o quarta o sisena), només caldrà que la nota d'una de les parts sigui igual o superior a 4 per poder fer mitja entre les dues parts. Si la nota d'una de les dues parts no arriba a un 4, es suspèn tota l'assignatura.

FILOSOFIA DE L'EDUCACIÓ:

30% Primer parcial: 15 % part teòrica i 15% part pràctica. 

30% Segon parcial (en la data que vingui prefixada per Secretaria): 15% part teòrica i 15% part pràctica.  Els qui no hagin fet examen parcial o bé l’hagin suspès, realitzaran, aquest mateix dia, un examen final que valdrà un 60% de la nota global de l’assignatura. Aquest examen constarà d’una part teòrica, que valdrà un 30%, i d’una altra de pràctica, que també valdrà un 30%.

30% Entrega dels apunts (10%) i de les pràctiques (20%). La data de l’entrega serà la de l’examen final.

10% Assistència i participació activa a classe

És possible pujar nota mitjançant l’elaboració d’un treball optatiu a acordar amb el professor i mitjançant la realització de presentacions orals.

L’avaluació contínua no es tindrà en compte en la segona convocatòria.

Criteris de correcció de faltes ortogràfiques:

  • En els treballs escrits d'un màxim de 7 pàgines, es descomptarà 0.1 per falta si es tracta d'un treball a mà, i 0.3 si s'ha escrit amb un ordinador.
  • En els treballs escrits de més de 7 pàgines, es descomptarà 0.1 per falta, ja sigui a mà o amb ordinador.
  • El límit de descompte és de 2 punts com a màxim.

Para superar la asignatura 'Educació II: Fonaments i Desenvolupament Històric de l'educació' se tendrá en cuenta la ponderación de sus dos parte: Filosofía (66,66%) y TICE (33,33%). En primera convocatoria (o tercera o quinta) sólo se hará media si las dos partes están aprobadas. Sin embargo, en segunda convocatoria (o cuarta o sexta), sólo será necesario que la nota de una de las partes sea igual o superior a 4 para poder hacer media entre las dos partes. Si la nota de una de las dos partes no llega a un 4, se suspende toda la asignatura.


TICE:

Diferents sistemes d'avaluació:

PROVES ESCRITES: 80%

ACTIVITATS i TREBALLS: 20%

La bona actitud es dóna per suposada (correcció, participació, veracitat, etc.). En cas contrari, pot fer baixarla nota de la part de TICE fins a 5 punts.

El criterio de corrección de las faltas ortográficas será el siguiente:

  • En los trabajos escritos de un máximo de 7 páginas, se descontará 0,1 por falta si se trata de un trabajo a mano y 0,3 si se ha escrito con ordenador.
  • En los trabajos escritos de más de 7 páginas, se descontará 0,1 por falta ya sea a mano o con ordenador.
  • El límite de descuento será de 2 puntos como máximo.

Bibliografia i recursos

FILOSOFIA DE L'EDUCACIÓ:


BALMES, J.: El Criterio. Barcelona: Balmes, 1948. 

 

La bibliografia específica es detallarà després de cada tema. 

 

TICE:

  • Alumnes de l’escola Barbiana (2002). Carta a una mestra, Eumo,
  • AAVV. (2000). Pedagogías del siglo XX, Praxis.
  • Camps Bansell, J. (2018). Educacióin personalizada y diferenciada, Digital Reasons.
  • Cela, J. i Palou, J. (2004). Va de mestres. Carta als mestres que comencen. Associació de Mestres Rosa Sensat.
  • Colom, A.; Bernabeu, J.L., Domínguez, E. i Sarramona, J. (2002). Teorías e instituciones contemporáneas de la educación, Ariel.
  • Dewey J. (1971). Democracia y educación, Losada.
  • Freinet, C. (1986). Per l’escola del poble, S. XXI.
  • Fullat, O. (1992). Filosofías de la educación,  Paideia CEAC.
  • García Hoz, V. (1970). Educación personalizada, Miñón.
  • Houssaye, J. (1995). Quinze pedagogs. La seva influència avui, Proa.
  • Manen, M. Van (1998). El tacto en la enseñanza, Paidós.
  • Makarenko, A. (1983). Poema pedagógico, Planeta.
  • Puig, J. M. (1998). Feina d’educar, Edicions 62.
  • Trilla, J. (coord.) (2001). El legado pedagógico del siglo XX para la escuela del s. XXI, Graó.