Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Formació Pràctica Rotatoria

Formació Pràctica Rotatoria
7
11846
1
Segon semestre
PR
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


Cita prèvia a concretar per email: Dr. Boi Ruiz boi.ruiz@uic.es

Presentació

L'alumne rotarà per diverses àrees de gestió en els centres hospitalaris seleccionats, acreditats i amb convenis actius amb la universitat.

Els futurs gestors han de ser capaços de traslladar els coneixements adquirits a la pràctica professional, aportant iniciativa, innovació, motivació per al canvi, ... intervenint activament en les diferents etapes que influeixen en la millora de les organitzacions, tot això és necessari i respon a la creixent demanda social d'eficàcia i eficiència en la gestió de la salut.

Requisits previs

Convé que l'alumne tingui coneixements del mòdul teòric i metodològic abans d'iniciar les pràctiques, encara que podrà iniciar-se el període de pràctiques a conveniència del centre de pràctiques i d'acord amb el propi alumne encara que no hagi finalitzat el mòdul teòric.

Objectius

L'objectiu del mòdul pràctic és aconseguir l'apropament dels estudiants a l'àmbit professional i desenvolupar les maneres de fer propis d'aquest. Per assegurar que s'aconsegueixin aquests objectius, els estudiants tindran assignat un tutor que planificarà les activitats de manera que es garanteixi l'assoliment de les competències que condueixen a la formació professionalitzant. El tutor estarà nomenat o assignat pel comitè de direcció del centre on es realitzen les pràctiques.

Durant aquest període pràctic es pretenen consolidar els coneixements teòrics adquirits en el primer mòdul, assegurant que s'han integrat i fixat les competències específiques de cada un dels àmbits funcionals. Així mateix, afavoreix l'especialització i l'orientació professional cap a alguna de les àrees funcionals.  

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CN01 - Identificar les fonts de finançament de la sanitat, els sistemes de pagament i les diverses cobertures sanitàries.
  • CN02 - Identificar la cartera de serveis i els processos assistencials clau de cada organització i nivell sanitari.
  • CP01 - Aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) en l’àmbit de la gestió sanitària.
  • CP02 - Comunicar correctament en un context professional i multidisciplinari, tant de forma oral com escrita i amb la terminologia correcta i els conceptes específics de l’entorn de gestió sanitària, en un context nacional o internacional, sent capaç de llegir, entendre i sintetitzar bibliografia i literatura específica.
  • CP04 - Utilitzar amb propietat en un entorn real els conceptes de gestió econòmica, en el marc de la gestió pública i privada de l’empresa sanitària.
  • CP05 - Aplicar, en un entorn real de gestió sanitària, les tècniques de gestió correcta de persones, respectant els drets fonamentals d’igualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans i els valors propis d’una cultura de pau i de valors democràtics que inclouen el foment d’un llenguatge inclusiu, no discriminatori i lliure d’estereotips.
  • HB01 - Aplicar una visió planificadora multidimensional (planificadora, organitzadora i directiva) per desenvolupar les capacitats que permetin treballar de forma autònoma i multidisciplinària, sent àgil en la presa de decisions en l’àmbit de la gestió sanitària.
  • HB04 - Utilitzar les fonts d’informació fiables per a la presa de decisions apropiada en tots els nivells de l’organització sanitària, i que aquestes fonts d’informació siguin la base de la gestió de la innovació i la recerca en els centres en què exerceixi la gestió, per identificar així idees que generin nous productes o serveis i que puguin transferir-se a la societat a través de patents, creació de noves start-up, spin-off o empreses.
  • HB05 - Suggerir un pla d’acció que asseguri la coordinació entre diferents nivells d’atenció en l’àmbit de la gestió sanitària.
  • HB06 - Aplicar els models d’avaluació i gestió de la qualitat (tècnica, percebuda, total) i de seguretat dels pacients.
  • HB07 - Relacionar els conceptes apresos, aplicar-los adequadament i mantenir-se informat dels aspectes que influeixen directament o indirectament en les organitzacions sanitàries (gestió de pressupostos, aplicacions de normatives, situació sanitària de l’entorn, etc.).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Que l'alumne:

-  Sigui capaç d'aplicar els coneixements adquirits, arribant a actuar amb autonomia i professionalitat.

-  Enriqueixi i fins i tot ampliï els coneixements teòrics rebuts, en un entorn real de gestió.

-   Adquirir una formació avançada, especialitzada, multidisciplinari i professional que augmenti el seu mestratge, afavorint la seva ocupabilitat en el futur.

-   Actuï amb iniciativa i s'integri en un entorn laboral competent

Continguts

El temps de permanència de l'alumne en cada rotació, podrà variar a criteri del tutor, d'acord amb el tipus d'activitat que es vol desenvolupar i l'interès manifestat per l'alumne, encara que en tot cas, el tutor ha d'assegurar que l'alumne ha tingut la possibilitat d'adquirir les competències específiques d'aquesta rotació.

L'alumne haurà de rotar pel màxim d'àmbits funcionals del centre, relacionats amb l'àrea de gestió assistencial, a saber:

 

1. GESTIÓ DELS SISTEMES D'INFORMACIÓ I CONTROL DE GESTIÓ

Conèixer les fonts d'informació i explotació de:

Quadre de comandament per a la direcció

Indicadors de gestió clínica i assistencial

Indicadors de gestió de la qualitat

Indicadors de gestió econòmica

Indicadors de gestió de recursos humans i productivitat

 

2. GESTIÓ ASSISTENCIAL I DE PACIENTS

L'alumne haurà de rotar pel màxim d'àmbits funcionals del centre, relacionats amb l'àrea de gestió assistencial, a saber:

ORGANITZACIÓ GENERAL:

Conèixer l'organització general i el funcionament de:

-Organigrama i funcionament general del centre

-Serveis clínics i serveis de suport diagnòstic

-Àrees funcionals: bloc quirúrgic, urgències i activitat ambulatòria

-Atenció d'infermeria

-Docència i Recerca

-Treball en equip multidisciplinar

 

GESTIÓ CLÍNICA:

Conèixer els processos principals i els instruments de gestió clínica:

-Guies clíniques en atenció primària

-Guies clíniques en atenció especialitzada

-Guies clíniques en atenció sociosanitària ia la dependència

-Codificació de l'activitat (CMBDAH)

-Guia Farmacoterapèutica

-Protocols de prevenció de la infecció

-Funcionament dels comitès assistencials i sessions clíniques

-Procediment de consentiment informat

 

GESTIÓ DE PACIENTS:

Conèixer els principals processos i criteris de:

-Procés d'admissió de pacients

-Gestió de la demanda

-Gestió de la continuïtat assistencial

-Com es gestionen els drets i deures dels pacients

-Recollida i seguiment de les Voluntats anticipades

-Circuit d'atenció i resolució de queixes i reclamacions

-Resultats de les enquestes de satisfacció

 

GESTIÓ DE LA QUALITAT:

Conèixer com l'organització es prepara i treballa per millorar la qualitat:

 

-Estàndards d'acreditació de la qualitat del Departament de Salut

-Pla de qualitat

-Com s'avalua la qualitat de les històries clíniques

-Projectes de seguretat dels pacients en els quals participa la hospital Sistema de recollida d'esdeveniments adversos

 

3. GESTIÓ ECONÒMIC-FINANCERA I SERVEIS GENERALS

L'alumne haurà de rotar pel màxim d'àmbits funcionals del centre, relacionats amb l'àrea de gestió assistencial, a saber:

-Gestió econòmic-financera

-Gestió dels Serveis Generals

 

4.GESTIÓ DELS RECURSOS HUMANS

Conèixer els processos claus de la gestió de recursos humans:

-Planificació i selecció

-Descripció de lloc de treball i competències

-Establiment del Pla de formació

-Direcció per objectius per objectius: instruments

-Avaluació del rendiment

-Mesura i anàlisi de Clima laboral. Riscos laborals.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



AP: Assistència a les pràctiques:

L'alumne observa i reconeix els coneixements i habilitats adquirits en el mòdul teòric. Veu en la pràctica, l'aplicació de tot allò après i comprova entre altres els següents aspectes rellevants: l'enfocament de problemes, la discussió i treball en grup, proposta de resolució, discussió de les propostes, priorització, la presa de decisions, resultats de les accions, ... ..

AAP: Activitats d'autoaprenentatge :

Aquestes activitats estan pensades perquè l'alumne resolgui problemes per si sol, amb l'ajuda del tutor, del material que es va ha facilitant o el que disposa del mòdul teòric, i la informació que va adquirint durant les pràctiques. No ha d'oblidar la consulta bibliogràfica o documental relacionada amb les pràctiques que realitza.

TTP: Tutoria DE PRÀCTICA:

Per a cada rotació, l'alumne tindrà un tutor assignat, (que podrà ser únic o diferent per a cada rotació) que serà qui faci el seguiment i supervisió de l'alumne per mitjà d'un acompanyament i relació personalitzada durant les pràctiques. Inicialment aquesta acció és molt dirigida ia mesura que avança la pràctica, l'alumne ha de ser més autònom, demostrant integració i iniciativa, tenint al tutor, únicament com a referent.

FB: Feed-back:

El tutor no ha de únicament fer de supervisor i acompanyant, sinó que ha de donar-li un feedback a l'alumne sempre que ho consideri convenient, per orientar, reconduir o per empènyer l'alumne a tenir iniciativa i a aportar la seva opinió, visió o coneixements

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'alumne tindrà assignat un tutor en el centre en que realitzi les pràctiques.

1.      En finalitzar la rotació, el tutor de pràctiques, marcarà els coneixements, habilitats i competències treballades específicament en el check-list que se li haurà facilitat.

2.      Ell mateix, ha de completar un informe valorant:

- Actituds

- Aptituds

- Coneixements

- Altres aspectes a destacar.

3.  L'alumne haurà de realitzar un informe de autovaloració reflectint:

- Els coneixements i les competències que ha pogut desenvolupar durant les pràctiques, relacionant-les amb les diferents matèries que ha treballat en el mòdul I de formació teòrica i metodològica.

- Els nous coneixements que ha adquirit durant el període de pràctiques.

- Altres consideracions

La comissió, valorarà els informes determinarà l'aptitud. Si ho considera necessari s'orientarà a l'alumne en relació als seus potencials i capacitats.

 El sistema de qualificació de mòdul de pràctiques serà simplement:

A: Apte

N: No apte.

Per considerar aprovat el màster, requerirà que l'apartat sigui apte o convalidat en la seva totalitat.