Universitat Internacional de Catalunya
Neurologia
Professorat
Professors responsables de l'assignatura (CREA):
· Dra. Dolores Cocho lolacocho@gmail.com
Professors Associats Mèdics (PAM):
· Dr. Jordi Ciurans
Dr. Jordi Espinosa
Dra Claustre Pont
Tutors universitaris clínics· Dr. Jordi Pons Brugada
· Dra. Anuncia Boltes
Professors conferenciants:
· Dra. Analia Elguezabal
· Dra Paloma Puyaltó
. Dr. Fernando Muñoz
Presentació
Segons la Comissió Nacional de l'especialitat, la Neurologia és l'especialitat mèdica que estudia l'estructura, funció i desenvolupament del sistema nerviós central i perifèric en estat normal i patològic, utilitzant totes les tècniques d'estudi, diagnòstic i tractament actualment en ús o que poden desenvolupar-se en el futur.
La Neurologia s'ocupa de forma integral de l'assistència mèdica del malalt neurològic, de la docència en les matèries que afecten el sistema nerviós i de la recerca, tant bàsica com d'aplicació clínica, dins del camp de les Neurociències. L'estudiant de medicina ha d'adquirir els coneixements i tècniques especials que permeten dur a terme l'assistència i investigació de l'especialitat.
Requisits previs
L'alumne ha de tenir coneixements bàsics en estructura i funció del sistema nerviós per comprendre les diferents situacions patològiques que en aquest sistema esdevenen i per tant, ha de tenir aprovada l'assignatura “d'estructura i funció del sistema nerviós " de primer curs.
Objectius
L'objectiu general d'aquesta matèria és conèixer la malaltia neurològica i per tant els mecanismes fisiopatogènics que es desenvolupen en les diverses patologies que comprometen el sistema nerviós, sense deixar de banda una visió global i sistemàtica del malalt.
Objectius específics
· Adquirir una visió global i integrada dels mecanismes que alteren el normal funcionament de les diferents estructures que componen el sistema nerviós
· Conèixer les bases neuropatològiques de les afeccions primàries i secundàries del sistema nerviós, així com els mecanismes fisiopatogènics de les mateixes
· Capacitar l'alumne en l'obtenció de la història clínica, en la realització d'una completa exploració general i neurològica i en l'ús i interpretació de la metodologia diagnòstica.
· Identificar i interpretar les principals manifestacions clíniques indicatives de malaltia neurològica, els signes i les proves complementàries utilitzades per estudiar i diferenciar les diverses patologies que afecten el sistema nerviós, ja siguin primàries o secundàries.
· Saber establir el diagnòstic diferencial dels processos mòrbids que afecten el sistema nerviós.
· Conèixer les diferents teràpies aplicades al tractament i / o prevenció de les afeccions del sistema nerviós.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
- 08 - Reconèixer les bases de la conducta humana normal i les seves alteracions.
- 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
- 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
- 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
- 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
- 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
- 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
- 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
- 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
- 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
- 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
- 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
- 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
Reconèixer els mecanismes fisiopatològics i manifestacions clíniques de les malalties neurològiques.
• Identificar els diferents síndromes neurològiques i correlacionar-los amb la seva lesió topogràfica.
• Plantejar un diagnòstic diferencial correctament argumentat
• Planejar un pla terapèutic argumentat .
• Conèixer l'evolució i pronòstic de les malalties neurològiques.
• Conèixer les diferents tècniques neuroquirúrgiques
• Identificar els principals signes d'alarma en les diferents patologies neurològiques
• Conèixer el maneig diagnòstic i terapèutic de les urgències neurològiques.
• Interpretació bàsica dels estudis neurorradiológicos .
• Reconeixement de les indicacions de les diferents proves complementàries en Neurologia
Continguts
Classes magistrals (CM)
Tema 1 (Dra. Cocho)
Malaltia cerebrovascular isquèmica. Nomenclatura. Epidemiologia. Fisiopatologia de la malaltia vascular isquèmica. Semiologia de la malaltia vascular isquèmica. Etiopatogènia de l'infart cerebral. Diagnòstic de l'infart cerebral. Tractament de l'infart cerebral.
Tema 2(Dra Cocho)
Malaltia vascular cerebral hemorràgica: Hemorràgia parenquimatosa, hemorràgia epidural, subdural, intraventricular i subaracnoidea. Malformacions vasculars cerebrals. Patologia venosa cerebral. Patologia vascular cerebral neuroquirùrgica.
Tema 3 (Dra Cocho)
Tumors cerebrals i síndromes paraneoplàsics. Síndromes neurocutanis. Classificació, descripció i manifestacions clíniques dels tumors cerebrals primaris. Classificació, descripció i manifestacions clíniques dels tumors cerebrals metastàtics. Síndromes paraneoplàsics: concepte, patogènia, diagnòstic del tumor primari (oncoinmunitat), subtipus clínics. Síndromes neurocutanis: esclerosi tuberosa, neurofibromatosi, altres síndromes.
Tema 4 (Dr. Ciurans):
Epilèpsia i síndromes epilèptics: concepte, epidemiologia, fisiopatologia i classificació. Manifestacions clíniques: crisis convulsives, síndromes epilèptics, estatus epilèptic. Etiologia. Avaluació i diagnòstic del pacient epilèptic. Tractament de l'epilèpsia: decisió terapèutica. Tipus d'antiepilèptics. Tractament segons tipus d'epilèpsia. Tractament de l'estatus. Cirurgia de l'epilèpsia. Pronòstic i consells bàsics per al pacient epilèptic
Tema 5 (Dr. Piles)
Malalties desmielinitzants del sistema nerviós central. Esclerosi Múltiple: epidemiologia. Etiologia i patogènia, formes clíniques i cursos evolutius, diagnòstic: criteris clínic-radiològics, exploracions paraclínicas, tractament. Altres malalties desmielinitzants del sistema nerviós central: encefalomielitis aguda disseminada, neuromilitis de Devic, esclerosi cerebral difusa, encefalomielitis esclerosant aguda.
Tema 6 (Dra. Cocho)
Cefalees primàries. Clasificació, epidemiologia, fisiopatologia, genètica, manifestacions i subtipus clínics, complicacions, diagnòstic diferencial i tractament. Neurlgiès craniofacials.
Tema 7 (Dra Cocho)
Malalties de la medul · la espinal. Repàs anatòmic (principals feixos de la medul·la espinal i irrigació), síndromes medul·lars: síndrome de hemisecció medul·lar, síndrome de secció medul·lar completa, síndrome anterior, síndrome cordonal posterior, síndrome radiculo-cordonal posterior o tabètic, síndrome de l'asta anterior, síndrome siringomièlic, síndrome de l'epicono, síndrome del con, síndrome de la cua de cavall. Diagnòstic i tractament de les mielopatíes per causa extrínseca o intrínseca, localitzada o multifocal: siringomièlia, tumors intramedul·lars, malaltia vascular medul·lar, mielitis transversa aguda, poliomielitis, degeneració combinada subaguda per deficiència de B12, tabes dorsal.
Tema 8 (Dra. Ciurans)
Hidrocefalies i d’altres alteracions de la circulació licuoral. Malformacions congènites del sistema nerviós central Fisiologia del líquid cefal.lorraquídi. Hipertensió endocraneal. Hidrocefàlia hipertensiva: mecanismes fisopatogènics, síndromes clínics (hidrocefàlia congènita, hipertensió endocraneal benigna, hidrocefàlia a tensió normal), tractament. Hipotensió licuoral: mecanismes i tractament. Microcefàlia i cránio-estenosi, disràfies cranials. Malformacions relacionades amb defectes del tancament de l’arc neural, disràfies espinals: espina bífida, meningocele i mielomeningocele.
Tema 9 (Dra. Pont)
Demències degeneratives primàries. Concepte i classificació: Malaltia d'Alzheimer, demència per cossos de Levy, degeneració fronto-temporal, demències d'inici focal. Diagnòstic de les demències primàries. Tractament farmacològic. Tractaments no farmacològics.
Tema 10 (Dra. Pont)
Trastorns cognitius no degeneratius. Malformacions congènites del sistema nerviós central. Demències no degeneratives: demència vascular, d'origen infecciós, per alteració dinàmica del Líquid cefaloraquidi, a causa de trastorns metabòlics o nutricionals, d'origen tòxic. Alcohol i sistema nerviós central. Malalties priòniques.
Tema 11 (Dra. Pont)
Trastorns del moviment: parkinsonismes. Organització funcional dels ganglis de la base. Classificació. Parkinsonismes. Malaltia de Parkinson: epidemiologia, etiopatogènia i genètica, manifestacions clíniques, tècniques diagnòstiques, tractament. Altres parkinsonismes: síndrome córtico-basal, paràlisi supranuclear progressiva, atròfia multisistèmica, parkinsonisme no degeneratiu.
Tema 12 (Dra. Pont)
Trastorns del moviment: trastorns hipercinètics. Corea: malaltia de Huntington. Distonia. Balismo. Mioclònies. Tics: malaltia de Gilles de la Tourette. Esteriotipies. Discinèsies paroxístiques. Síndromes tardans. Tremolor.
Tema 13(Dra. Pont)
Atàxies hereditàries. Malalties per dipòsit. Malalties metabòliques hereditàries. Degeneració espino cerebel · losa: atàxies cerebel · loses: mecanismes d'herència i subtipus clínics. Malaltia de Wilson i altres trastorns per dipòsit. Malalties per acumulació lisosómico. Adrenoleucodistrofies. Aminociduries. Malalties per alteració mitocondrial.
Tema 14 (Dr. Piles)
Malalties dels nervis perifèrics. Classificació. Mononeuropaties. Neuropaties cranials. Polineuropaties. Multineuritis. Radiculopaties. Plexopatíes.
Tema 15(Dr. Piles)
Miopaties. Miopaties adquirides: inflamatòria, induïda per drogues, endocrines, carencial, infeccioses, del malalt crític, sarcoidea. Distròfies musculars. Miopaties miotòniques. Miopaties distals. Miopaties miofibrilars. Miopaties i distròfies congènites. Paràlisi periòdiques. Fibrodisplasia ossificant progressiva. Neuromiotonia adquirida.
Tema 16 (Dr Alameda):
Neuropatologia: Anatomia patològica de les malalties desmielinitzants , neurodegeneratives i miopaties
Mètodes del cas (MC)
01 Mètodes diagnòstics en Neurologia (Dra Cocho).
Exploració neurològica. Punció lumbar i estudi del líquid cefaloraquidi. Tècniques neuroradiològiques. Tècniques neurofisiològiques. Doppler de troncs supraòrtics i transcranial. Tècniques de neuroimatge funcional.
02 Neurocirugia ( Dr Fernando Muñoz)
Tècniques neuroquirúrgicas bàsiques : sensor de PIC , trepanació , drenatge ventricular, Craneotomia i laminectomia .
• Cirurgia tumoral : base de crani , endoscòpia, mapping cerebral.
• Cirurgia vascular : aneurismes i malformacions arteriovenoses
• Cirurgia malformativa : malformació de Chiari
• Cirurgia del líquid cefaloraquidi : hidrocefàlia i vàlvula ventricle peritoneal
• Neurocirurgia funcional : epilèpsia , trastorns del moviment, dolor i psicocirugia
• Cirurgia espinal.
03 Cefalees secundàries (Dra. Cocho)
Cefalees secundàries: cefalea per traumatisme, cefalea per trastorn vascular, cefalea per trastorn intracranial, cefalea per consum de substància o deprivació, cefalea per infecció, cefalea per alteració en la homeòstasi, cefalea per alteració d'estructures crani facials. Signes d’alarma associats a la cefalea secundària
04 Patologia dels pars craniales (Dra. Cocho)
Síndromes oculomotors. Paràlisi facial. Síndrome del forat jugular. Vertigen i patologia associada al VIII par. Síndrome del si cavernós.
05 Traumatisme cranial (TCE) i encefalopaties adquirides (Dr Ciurans)
Classificació de les lesions secundàries a un TCE. Maneig del TCE: complicacions relacionades. Subtipus dherniació cerebral, manifestacions clíniques i tractament. Encefalopaties adquirides: subtipus clínics. Patologia carencial. Avitaminosi. Trastorns hidroelectrolítics. Trastorns endocrinològics. Iatrogenia per radiaciones
06 Trastorns de la consciència i el son (Dr Ciurans)
Neuroanatomia de la consciència i despertar. Exploració de la consciència. Trastorns de la consciència: subtipus. Coma. Insomnis, hipersomnias i parasòmnies. Trastorns respiratoris del son. Alteracions del ritme circadià del son. Moviments anormals associats amb el son, símptomes aïllats i altres trastorns. Discussió de casos
07 Malaltia de motoneurona i patologia de placa motora (Dr Piles)
Malaltia de motoneurona: esclerosi lateral amiotròfica, atròfia espinal. Patologia de placa motora: miastènia gravis, síndrome de Eaton Lambert, botulisme, síndromes miastènics congènits.
Laboratori d'habilitats (LHB)
01 Neurorradiologia I (Dra Puyaltó)
Títol: Tècniques d’imatge en l’estudi de la patologia neurològica i neuroquirùrgica.
Contingut: Revisió de les principals tècniques d’imatge: radiologia simple, tomografia computeritzada, ressonància magnètica, angiografia convencional i exploracions de medicina nuclear. Revisió de les diferents fases i principals seqüències. Indicacions.
Objectius: al final del laboratori l’alumne deu ser capaç d’identificar les principals tècniques que estudien el SNC, les seves fases i seqüències; conèixer les indicacions d’acord a la sospita clínica inicial i les limitacions de cadascun dels estudis radiològics.
02 Neurorradiologia II (Dra Puyaltó)
Títol: Algoritme de lectura d’exploracions radiològiques que estudien el SNC.
Contingut: Semiologia de les lesions intra i extraaxials i la seva localització als diferents espais (subdural, epidural, subaracnoidea i intraventricular). Avaluació de les característiques radiològiques de les lesions ocupants d’espai en les diferents tècniques diagnòstiques – terapèutiques en neuro-radiologia.
Objectius: al final del laboratori l’alumne deu ser capaç de realitzar una lectura sistemàtica de les troballes identificades a les diferents proves d’imatge d’acord a l’adquisició de pautes de semiologia radiològica bàsica, un cop que s’ha estudiat durant el curs tota la patologia.
Aprenentatge Basat en Problemes (ABP)
01 ABP Clínico-Radiológico (Dra Cocho).
02 ABP Casos clinicos de patologia neuromuscular. Diagnostico diferencial. (Dr. Piles).
Projecte d'investigació
Treball de revisió bibliogràfica sobre una patologia neurològica proposta pels tutors de l'assignatura. El treball serà opcional i servirà per pujar nota a tots aquells estudiants amb nota final de l'assignatura de 5 o superior. No servirà per tant, per aprovar l’assignatura
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
La classe magistral és l'escenari en què un professor transmet el coneixement en una aula virtual a tot el grup d'alumnes. El format permet la introducció d'activitats dins l'aula i el desplegament d'estratègies que fomenten la participació activa dels estudiants.
El mètode del cas consisteix en el procés de solució de casos clínics o propis de la professió. Són activitats grupals que es resolen amb la participació activa del professor després de la deliberació dels estudiants.
L'aprenentatge basat en problemes té similituds amb el mètode del cas però difereix en què es responsabilitza els estudiants de buscar la solució al problema. El professor exerceix de tutor que facilita el procés d'aprenentatge a partir de les seves capacitats metacognitives. També es realitza en grups.
La pràctica de laboratori es realitza amb grups de 20 o 40 alumnes segons la pràctica i consisteix en l'observació pràctica de diferents casos enviats a l'alumne / grups d'alumnes amb anterioritat, així com la discussió en conjunt de les troballes i problemes que plantegin cada un dels estudiants en relació als casos proposats.
El projecte de recerca dut a terme per l'estudiant com a introducció a les bases de la recerca i revisió bibliogràfica. Es plantejarà com a treball al final de l'assignatura i tindrà un caràcter opcional. El projecte serà avaluat pels tutors responsables i tindrà potencial valor sobre la nota final de l'assignatura.
- Consistirà en realitzar un resum de la revisió bibliogràfica d'un tema proposat pels tutors, amb una extensió màxima de dos folis. Es valorarà sobretot les conclusions finals obtingudes pel propi estudiant. S'haurà de lliurar abans del dia 15 de maig a les 21:00 h
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
Examen teòric: 75% de la nota global
- Examen parcial. Representa el 15% de la nota.La nota comptarà per a l'examen final de primera i de segona convocatòria
- Examen final de primera i segona convocatòria. Representa el 60% de la nota. En cas que un alumne es presenti a les dues convocatòries, es calcularà la nota final amb l'obtinguda en la segona prova.
Per fer la mitjana serà imprescindible superar l'examen final (de qualsevol convocatòria) amb una nota igual o superior a 4. Els alumnes amb nota inferior a 4 no podran fer mitjana la nota i per tant no tindran opció a aprovar l'assignatura
Els exàmens ( parcial , final i competencial) tipus test, amb 4 respostes múltiples, on les respostes errònies descomptaran un 1/3 del valor de la resposta.
- Examen competencial de casos clínics i estudis radiològics i suposarà el 25% d ela nota final.
Per aprovar l'assignatura de Neurologia la nota mitjana final ha de ser 5 o superior.
A la segona convocatòria,
- Es pot guardar la nota del examen competencial i només realitzar el examen final si així ho desitgen.
- En el cas que desitgin pujar la nota en algun d'aquests apartats (examen final o competencial de primera convocatòria), han de notificar-ho amb antelació al professor responsable
Projecte d'investigació al final de l'assignatura: opcional. Data màxima per al lliurament el 15 de maig a les 21:00 h. Servirà per pujar nota (màxim 1 punt) en el cas d'haver obtingut una nota final igual o superior a 5. Per tant, no servirà per aprovar l'assignatura. En el treball es valorarà fonamentalment la qualitat de la revisió bibliogràfica, així i les conclusions sobre futures vies d'investigació.
En el cas dels alumnes que repeteixin l'assignatura, es guardarà la nota i del treball de recerca si així ho desitgen.
Bibliografia i recursos
Pascual Gómez, Julio. TRATADO DE NEUROLOGIA CLÍNICA. 1 ª Ed Ars Mèdica 2009. ISBN: 9788497513951
Altres textos recomanats:
- Zarranz, J.J. NEUROLOGIA. 4 ª ed. ELSEVIER 2007. ISBN: 978-84-8086-228-8
- Ropper, A. ADAMS & VICTOR'S Principles of Neurology. Edició: 9/2009. ISBN: 9780071499927
- Seth Love, David N Louis, David W Ellison. Greenfield'S NEUROPATHOLOGY. 8th Edition (2 Volume setembre & CD-ROM)
- Gaensler, Erik H.L. Neuroradiologia FUNDAMENTAL. 1 ª ed. Marban Llibres. ISBN: 9788471012487
- Harrison s. Principles of Internal Medicine, 17th ed. Mc Grau-Hill. ISBN: 978-0-07-159990-0