Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Otorrinolaringologia

Otorrinolaringologia
3.5
12096
5
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

Dr. Francesc Xavier Subirana: fxsubirana@uic.es

Dr. Eusebi Matiñó: ematino@uic.es

Dra. Paloma Puyalto: ppuyalto@uic.es

Dr. Jordi Serra:

Dra. Francina Aguilar:

Dr. Ferran Ballesteros:

Dr. Luís García-Ibañez: 

Presentació

L’Otorinolaringologia es l’especialitat que abasta el conjunt de coneixements teòrics i pràctics necessaris pel diagnòstic i tractament mèdic i quirúrgic de la patologia de l’orella, el nas i els sinus paranasals la faringe, la laringe i el coll

Requisits previs

Per a poder cursar l’assignatura “Otorinolaringologia” l’alumne tindrà aprovada prèviament la matèria “Estructura i funció: pell i òrgans dels sentits”. 

Tanmateix resulta convenient el coneixement de l’anatomia i funció de les següents estructures: 

Anatomia i Funció de l’anatomia funcional de cap i coll

Anatomia i Funció dels sistemes de integració: Nerviós i Endocrí.

Anatomia i funció de l’aparell respiratori amb especial referència a les vies respiratòries altes (laringe i tràquea)

Anatomia i funció del tub digestiu i glàndules salivals

 

Es també convenient el coneixement de les següents matèries en el que fa referència a les vies aerodigestives superiors i el cap i coll: 

Genètica i desenvolupament Embrionari Humà

Tècniques de Imatge

Semiologia

Urgències: Historia Clínica i Semiologia

Fisiopatologia Quirúrgica

Objectius

L’objectiu general d’aquesta assignatura es que l’alumne aconsegueixi els coneixements teòrics i habilitats clíniques que li permetin ser capaç de reconèixer les principals patologies de l’especialitat, diferenciar el seu nivell de gravetat i conseqüències, orientar el diagnòstic i tenir criteri per saber quina es la línia de diagnòstica més rendible. Saber quin es el millor abordatge terapèutic, adaptat a cada tipus de pacient i patologia, i potenciar la prevenció. Mai ha de deixar de banda la visió global del pacient com a tal i com a persona.  

Aquests objectius generals es concretaran en els següents més específics:

Desenvolupar la pràctica professional amb respecte a l'autonomia del pacient, a les seves creences i cultura, amb respecte a altres professionals de la salut, demostrant habilitats de treball en equip.

Conèixer les bases anatòmiques i funcionals dels òrgans i sistemes que composen l’Otorinolaringologia. 

Adquirir una visió global de les relacions entre aquests òrgans i sistemes i els que son veïns per funció i/o anatomia 

Aconseguir una visió global i integrada dels mecanismes que alteren el normal funcionament de les diferents estructures que composen l’Otorinolaringologia 

Conèixer les bases fisiopatològiques que han de derivar en les diferents malalties i quadres sindròmics de l’Otorinolaringologia

Definir els agents causals de l'existència de les patologies incloses en el camp de l'ORL

Adquisició de les bases necessàries per tal d’aconseguir una bona anamnesi en relació a les diferents patologies i quadres sindròmics de l’especialitat

Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació rellevant, estructurada i centrada en el pacient, tenint en compte tots els grups d'edat, sexe, els factors culturals, socials i ètnics

Realitzar una història clínica que permeti l'orientació diagnòstica de les principals patologies Integrades a l'àrea de Coneixement de la ORL.

Adquirir els coneixements i les habilitats per tal de desenvolupar les exploracions bàsiques anatòmiques de l’especialitat: llum frontal, otoscòpia, rinoscòpia i orofaringoscòpia i palpació cervical

Dur a terme una exploració bàsica de l'oïda, una exploració bàsica de les fosses nasals i sins paranasals i una exploració bàsica del la cavitat oral, laringe, faringe i estructures cervicals

Conèixer les diferents exploracions complementaries, tant anatòmiques com funcionals de les que disposa per completar el circuit diagnòstic Interpretar adequadament les probes complentaries básiques de l'especialitat (probes d'audició, probes d'equilibri i exploració endoscópica i funcional de les vies aerodigestives superiors)

Conèixer les tècniques d'imatge que estudien la patologia otorinolaringològica. 

Conèixer quan i quina tècnica d'imatge sol·licitar d'acord a la patologia sospitada en cada situació clínica. 

Ser capaç de realitzar una lectura de les exploracions d'imatge que permetin realitzar un diagnòstic diferencial i posteriorment un diagnòstic final complementant la informació clínica i exploració física. 

Capacitat de ordenar de forma rendible i lògica tots els elements diagnòstics al seu abast per arribar de una forma rapida, segura i rendible al diagnòstic final 

Adquirir els coneixements necessaris per poder fer el diagnòstic diferencial mes acurat de les patologies i quadres sindròmics més importants de l’Otorinolaringologia

Diagnosticar les patologies més habituals incloses en el camp de la Otologia, Rinologia, Faringolaringologia i la Patologia Cervico-facial.

Identificar les patologies de l'àmbit de l'ORL que requereixen una actuació preferent o són tributàries d'una atenció especialitzada

Conèixer les diferents possibilitats de tractament de les principals patologies de l’especialitat i saber orientar l’estratègia terapèutica amb sentit comú i eficàcia terapèutica. 

Conèixer les diferents teràpies de prevenció i conscienciació social per tal de reduir el impacte de les patologies relacionades amb l’Otorinolaringologia i adquirir el compromís de utilitzar-les sempre com a primera mesura

Enumerar les normes de salut pública que previnguin l'aparició de les patologies incloses en l'àmbit de la otorrinolaringologia (ORL). Promoure les normes de salut públiques en l'àmbit d'actuació professional.

Adquirir els coneixements suficients per ser capaç de fer avaluacions pronòstiques de les principals patologies de l’Otorinolaringologia

 Adquisició d’actituds que condueixen a l’anàlisi i solució de problemes clínics amb rigor científic. 

Aconseguir les suficients habilitats per actuar de forma correcte davant de situacions d’emergència de l’especialitat i ser capaç d’actuar davant de situacions inesperades 

Adquirir els suficients coneixements per tal de ser capaç de comunicar-se de manera clara i efectiva tant amb els pacients com amb el personal sanitari. Ho ha de saber fer tant de forma oral com escrita. 

Capacitat per treballar en equip tant metges de la seva pròpia especialitat com de les altres especialitats relacionades amb l’Otorinolaringologia i altre personal sanitari.

Mantenir i actualitzar la seva competència professional, prestant especial importància a l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques ia la motivació per la qualitat.

Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d’informació clínica per a obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.

Saber assumir la responsabilitat en l’atenció dels pacients tant en el que respecta a l’àmbit purament clínic como en el referent a la relació metge-pacient. Compromís Ètic

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
  • 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 20 - Adquirir experiència clínica adequada en institucions hospitalàries, centres de salut o altres institucions sanitàries, sota supervisió, així com coneixements bàsics de gestió clínica centrada en el pacient i utilització adequada de proves, medicaments i altres recursos del sistema sanitari.
  • 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Dominar la terminologia i el llenguatge mèdic específic de l’especialitat.

Desenvolupar la pràctica professional amb respecte a la autonomia del pacient, les seves creences i cultura.

Desenvolupar la pràctica professional amb respecte a altres professionals de la salut, adquirint habilitats del treball en equip.

Realitzar un examen físic correcte dels signes referits a la patologia otològica, rinològica, faringolaríngia i cervical.

Agrupar els elements de la anamnesi i examen físic en un síndrome que es correspongui amb l’expressió de la malaltia otorinolaringològica. Interpretar l’agrupació de signes i símptomes per a orientar el problema clínic i poder establir un diagnòstic diferencial.

Conèixer les diferents tècniques en el diagnòstic de les malalties de l’àrea ORL, tant anatòmiques com funcionals. Ha de saber la seva utilitat, la forma de fer-les, quan indicar-les i les possibles contraindicacions i complicacions. Argumentar la indicació de les diferents proves diagnostiques.

Conèixer els tractaments mèdics o quirúrgics de la patologia otològica, rinològica, faringolaríngia i cervical. Saber processar el desenvolupament de la indicació tant en situacions basals com de urgència, conèixer les diferents opcions dins de cada malaltia i saber-los adaptar a cada cas. Saber el maneig en el postoperatori en cas de que sigui un tractament quirúrgic, quines son les contraindicacions i complicacions possibles i com afrontar-les

Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d’informació clínica i biomèdica per a obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.

Conèixer els fonaments de la relació entre professional de les ciències de la salut i pacient, la transmissió d’informació clínica, el consentiment informat i la resolució de conflictes relacionats.

Continguts

PATOLOGIA INFLAMATORIA I INFECCIOSA DE L’ORELLA:

Classe Magistral

Patologia Orella externa: Otitis externes, cossos estranys i tumors

Malformacions d'orella

Fisiopatologia de la Trompa d’Eustaqui. Barotraumatismes

Otitis mitjanes agudes i cròniques no supurades (serosa)

Otitis mitjanes cròniques supurades benignes i colesteatoma

 

PATOLOGIA DE L’AUDICIÓ: HIPOACUSIA

Classe Magistral

Patologia de l’audició, tipus de hipoacúsia i formes de exploració

Hipoacúsies de transmissió. Concepte, Diagnòstic i tractament

Causes de hipoacúsies de transmissió: Otitis seroses, Otosclerosis, complicacions de les Otitis mitjanes cròniques

Hipoacúsies de percepció o neurosensorials. Concepte, Diagnòstic i Ajust auditius.

Causes de hipoacúsies de percepció: Ototòxics, Presbiacúsia, Trauma sonor.

Causes de Hipoacusia Infantil

Métodes de escreening i d'avaluació de hipoacusia infantil

Tractament i rehabilitació de la hipoacusia infantil

 

 PATOLOGIA D’ORELLA MITJANA 

Mètode del cas

Casos de patologia inflamatòria d’orella mitjana

 

PATOLOGIA DE L’EQUILIBRI: VERTIGEN. TRAUMATISMES I TUMORS D'ORELLA

Classe Magistral

Patologia vertiginosa. Diagnòstic i abordatge terapèutic

Diferenciació entre vertigen central i perifèric

Malalties específiques de vertigen Central i Perifèric: Malaltia de Menière, Vertigen Posicional Paroxístic Benigne, Neurinoma de l’acústic

Traumatismes de Penyal

Tumors orella mitjana i interna

 

PATOLOGIA OBSTRUCTIVA NASAL

MAGR

Dificultat respiratòria nasal. Causes i abordatge de diagnòstic i tractament

Dismòrfia septal, Traumatismes nasals i facials

Tractament mèdic i quirúrgic de les obstruccions nasals

Malformacions facials i cossos estranys nasals

Tumors benignes i de malignitat intermèdia de nas

Granulomes de línia mitjana facial

Obstrucció nasal i desenvolupament dentofacial

 

EXPLORACIÓ DE HIPOACUSIA I VERTIGEN:

Pràctica Laboratori

Sistemes d’exploració funcional auditiva i vestibular:

ACUMETRIA

AUDIOMETRIA

IMPEDANCIOMETRIA

POTENCIALS EVOCATS

EXPLORACIÓ VESTIBULAR  

  

PATOLOGIA INFLAMATORIA I INFECCIOSA NASOSINUSAL

Classe Magistral

Rinitis agudes i cròniques. Al·lèrgia nasal. Concepte, diagnòstic i tractament

Sinusitis agudes i cròniques. Poliposis nasosinusal. Concepte, diagnòstic i tractament

Complicacions de les sinusitis

Tractament mèdic i quirúrgic dels processos infecciosos nasosinusals.

 

NERVI FACIAL I CAI

Mètode del cas

Objectius:

Conèixer l’anatomia del nervi facial intraótic

Causes de lesió i clínica de la Parálisi facial

Abordatge diagnòstic i terapèutic

 

PATOLOGIA NASOSINUSAL I AOS

Mètode del cas

Casos de patologia obstructiva i inflamatòria nasosinusal

 

PATOLOGIA INFLAMATÒRIA DE LA FARINGE

Classe Magistral

Concepte i anatomia faríngia. Funcions de la faringe

Anell limfàtic de Waldeyer. Anatomia i funció

Patologia infecciosa faríngia: Faringitis i amigdalitis. Concepte, diagnòstic i tractament

Patologia infantil de l’anell de Waldeyer.

Patologia crònica de faringe i manifestacions ORL del Reflux Gastroesofàgic

 

EPISTAXIS

MAGR

Objectius:

Conèixer l’anatomia del sistema de vascularització nasal

Epistaxis lleus i greus

Abordatge diagnòstic i terapèutic

 

 

PATOLOGIA DE LA VEU

Classe Magistral

La laringe com a òrgan de fonació. Anatomia i Fisiologia de la veu

Conceptes de veu, parla i llenguatge

Patologia de la veu: Disfonies. Causes

Laringitis agudes i cròniques

Foniatria i Logopèdia. Tractament i Rehabilitació de la veu

Paràlisis laríngies

 

DISFAGIA

MAGR

Objectius:

Conèixer l’anatomia funcional de la deglució

Patologia de la deglució: disfàgia alta.

Diagnòstic de les alteracions de la deglució en fase oral i faríngia

Tractament i rehabilitació

 

PATOLOGIA FARINGO-LARÍNGIA

Mètode del cas

Casos de patologia faringolaringia 

 

ONCOLOGIA DE VIES AERODIGESTIVES SUPERIORS

Classe Magistral (I i II)

Epidemiologia dels càncer de cap i coll

Càncer de càvum i nasosinusal

Càncer de laringe i faringe

Càncer de cavitat oral i Orofaringe

Adenopaties metastàtiques: concepte i abordatge diagnòstic i terapèutic. Concepte pronòstic.

Càncer de glàndules salivals

Concepte de dispnea aguda alta. Abordatge i diagnòstic diferencial. Causes

Tractament de la dispnea aguda alta. Traqueotomia i Intubació

 

EXPLORACIÓ BÀSICA EN CONSULTA ORL

Pràctica Laboratori

Conceptes bàsics de l’exploració ORL. Tècniques de il·luminació

Exploració otològica

Exploració rinològica

Exploració de cavitat oral i faringe

Exploració de laringe

Exploració cervical

 

PATOLOGIA CERVICAL I SALIVAL

Classe Magistral

Anatomia cervical de la regió flexora del coll: Continguts i departaments

Ganglis cervicals: distribució i drenatge

Semiologia i Exploració de la regió cervical

Patologia benigna dels ganglis cervicals: Adenitis, quists i fístules cervicals

Anatomia de les glàndules salivals i la seva funció

Patologia benigna de Glàndules salivals

Formes d’exploració i abordatge terapèutic

 

PATOLOGIA ONCOLÒGICA I CERVICAL

Mètode del cas

Casos de Oncologia de cap i coll i Patologia Cervical

 

TRASTORNS RESPIRATORIS DEL SON

Classe Magistral

Objectius:

Coneixer el concepte de trastorns respiratoris del Son

Clínica i conseqüències sobre la salut

Diagnóstic i possibles tractaments

 

 EXPLORACIO PER IMATGE EN ORL

Pràctica Laboratori

TÈCNIQUES D'IMATGE EN OTORINOLARINGOLOGIA.

Revisió de les principals tècniques, indicacions fonamentals i sistemàtica de lectura.

Revisió de les principals tècniques d'imatge que estudien la patologia de l'orella, nas - sinus paranasals, laringe i faringe: radiografia simple, tomografia computaritzada, ressonància magnètica, gammagrafia òssia i tomografia per emissió de positrons. Indicacions, contraindicacions i sistemàtica de lectura.

 

 

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



CM: La classe magistral es l’escenari en que un professor transmet el coneixent en un aula a tot el grup de alumnes. El format, no obstant, permet la introducció de activitats en grups reduïts dintre de l’aula i el desplegament d’estratègies que fomenten la participació activa dels estudiants.

MC: El mètode del cas consisteix en el procés de solució de casos clínics o propis de la professió. Son activitats de grup que es resolen amb la participació activa del professor desprès de la deliberació dels estudiants.

MAGR: L’aprenentatge basat en problemes (o Metodologia activa en grups reduïts) té similituds amb el mètode del cas però difereix en que es responsabilitza als estudiants de trobar la solució al problema. El professor exerceix de tutor que facilita el procés d’aprenentatge a partir de les seves capacitats metacognitives. També es realitza en grups.

LH: El laboratori d'habilitats es realitza en grups reduïts, es un àrea en la que l’estudiant pot desenvolupar bàsicament habilitats de comunicació i exploració física en base a models, robots, pacients simuladors o malalts reals. És també un àrea per el coneixement més pràctic d’exploracions complementàries i mesures terapèutiques.

  

Les activitats formatives amb distribució per grups (Metodes del Cas, MAGR i Laboratoris d'habilitats) seran totalment presencials

Les classes magistrals seran presencials 

Tot això obviament si les normatives sanitaries no fan canviar aquest plantegemen

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Examen final tipus test

De moment l'examen es farà de forma presencial si no canvien les normes sanitaries d'aqui a desembre

El mateix serveix per l'examen de repesca

 

Avaluació teòrica: 70% del total

50 preguntes tipus test amb quatre possibles respostes. El contingut de l’examen inclou tota la matèria aportada en totes les metodologies i activitats formatives. Es puntuarà amb 1 punt cada pregunta correcta i per cada resposta incorrecta es descomptarà 1/3 del valor de la resposta. El resultat d’aquesta part suposarà el 70% de l'avaluació teòrica

 

Avaluació pràctica: 30% del total

Mètodes del cas: Després de cada mètode del cas l’alumne aportarà la resolució del cas i les preguntes relacionades. Tots cinc mètodes suposaran el 62,5% de la nota final pràctica

MAGRs: La seva puntuació suposarà el 37,5% de la nota final de la part pràctica

A les pràctiques de laboratori d’habilitats únicament s’avaluarà l’assistència que serà obligatòria. Dues absències no justificades restaran un 10% de la nota final

 

Classes magistrals: Al final de cada classe magistral hi haurà un exàmen del tema impartit. Només en aquells alumnes que s'hagin presentat a un mínim de 8 exàmens dels 10 exámens posibles ( 10 classes magistrals), s'escolliran les 8 millors notes que serviran per pujar un maxim de 0,5 punts extres de la nota final.

 

Examen

Valoració

Teòric:                   70%

Preguntes MIR:        100%

 

 

Pràctic:                  30%

Mètodes del cas:        62,5%

MAGR:                      37,5%

 

 

Exàmens classes Magistrals: 8 de 10 (condicional)

Nota ponderada a 0,5 punts extres

A la part pràctica de l'avaluació (Métodes del cas i MAGR) es tindrà també en compte l'actitud de l'alumne i el grau de participació  a criteri del professor responsable

 

PER MILLORAR NOTA EN PRIMERA CONVOCATORIA:

Aquells alumnes amb una nota final superior o igual a 9,1 podran optar a matrícula d'honor. Aquestes es donaran per ordre a les notes més altes, i fins al número màxim autoritzat pels crèdits de l'assignatura.

 

En 2ª convocatòria l’avaluació consistirà en un examen tipus resposta múltiple. El contingut de l’examen inclou tota la matèria aportada en totes les metodologies i activitats formatives. La superació de l’avaluació pràctica es conservarà (30%). La puntuació d’aquest examen serà la mateixa que en primera convocatòria i suposarà el 70% de la nota final

Qualificació final: Es necessari aprovar l’examen final amb nota ≥ 5 per aprovar l’assignatura i poder fer la suma ponderal dels apartats descrits prèviament.

Expressió amb nota numèrica amb un decimal de 0 a 10

Qualificació qualitativa: suspens, aprovat, notable, excel·lent, matrícula d’honor.

 

SISTEMA DE REVISIÓ D’EXÀMENS: La revisió dels exàmens es faran de forma individual amb l’alumne prèvia sol·licitud per escrit dins els terminis establerts.

 

Bibliografia i recursos

1. Otorrinolaringología. Manual Clínico

José Luis Llorente Pendás, César Álvarez Marcos y Faustino Núñez Batalla

Editorial Médica Panamericana 2012. ISBN  978-84-9835-371-6

 

2. Manual de Otorrinolaringología

Segunda Edición

Rafael Ramírez Camacho

McGraw-Hill. Interamericana 2007. ISBN 978-84-481-4677-1

 

3. Otorrinolaringología y Patología Cervicofacial

Jorge Basterra Alegría

Masson S.A. 2005. ISBN 84-458-1328-5

 

4. Lecciones de Otorrinolaringología Aplicada Tomo I y II.

Constantino Morera Pérez y Jaime Marco Algarra.

Editorial Glosa 2004