Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Tècniques de Debat

Tècniques de Debat
3
12302
3
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


- It is required to arrive to class on time, unjustified delays will reduce the final evaluation.

- The subject is oral practice, although in the final exam a video must be presented along with a written text. Correct use of spelling is imperative, since each spelling mistake will reduce 0.10 points in the final exam.

Presentació

En oratoria tot comunica. Per a tenir èxit en un debat o en una exposició pública és important dominar l'art del llenguatge, utilitzar les paraules adequades, saber estructurar el nostre discurs i conèixer els trucs del llenguatge no verbal.

Cada alumne descobrirà les seves pròpies capacitats dialèctiques. Tots tenim recursos si sabem com utilitzar-los. Atrevir-se a argumentar bé, d'una manera precisa, i exposar clarament les nostres idees per a que calin en l'audiència. Estructurar un discurs d'èxit, per a que el nostre punt de vista sigui tingut en compte, conseguir credibilitat i confiança davant dels nostres interlocutors. En aquesta assignatura practicarem les tècniques més efectives per vèncer i convèncer. Aprendre a crear moments d'impacte durant una exposició; ser creïble, aconseguir que prestin atenció a les nostres paraules i que les nostres tesis siguin ateses.

La gestió dels codis de comunicació, l'art de tenir raó i que els demés et prestin l'atenció deguda; la superació de les pors escèniques, tot allò que farà de cada alumne una persona de confiança, creïble i mereixedora de respecte. Els recursos propis de cada alumne són la seva millor arma de comunicació. Vèncer la por davant d'un interlocutor potent, conèixer la tècnica per afrontar els arguments contraris als propis amb serenitat i sense perdre el control. 

Sabem reconèixer quan ens menteixen? Les fal·làcies, els enganys, les manipulacions formen part del dia a dia en tots els àmbits de la nostra societat. Aprendrem a descobrir quan intenten enganyar-nos i evitar que ningú se n'adoni quan el que diem no és del tot cert.

Les habilitats de l'oratòria ja són a l'interior de cadascun de nosaltres, coneguem les nostres millors armes i aprofitem tot el nostre potencial en l'art d'expressar-nos i de debatre.

 

Requisits previs

Ser conscients de la importància de saber argumentar i estar motivat per posar-se a prova a cada classe per assumir i superar tant la part teòrica com la pràctica.
L'alumne ha de deixar els complexos de banda, sense pors. Tot i que no ha de témer sentir-se incòmode, ningú no l'obligarà a fer o dir res que no vulgui, ha de venir tranquil i amb ganes de millorar en l'art d'explicar-se correctament.

Objectius

 Conèixer les habilitats pròpies d'oratòria que cadascun de nosaltres tenim i aprendre noves maneres d'expressar-se.   Utilitzar les paraules i els conceptes precisos a cada situació.   Perdre la por de parlar en públic. Ser convincent i brillant exposant idees.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CP02 - L’estudiantat serà capaç de gestionar projectes culturals enfocats en la preservació i conservació del patrimoni, mitjançant una correcta planificació prèvia.
  • CP03 - L’estudiantat serà capaç de dissenyar recursos educatius que fomentin la comprensió i valoració del patrimoni i la identitat cultural, mitjançant l’aplicació de metodologies innovadores i efectives.
  • CP04 - L’estudiantat serà capaç d’incentivar la visibilitat de la cultura com a recurs en institucions, mercats, indústries i empreses.
  • CP05 - L’estudiantat serà capaç d’analitzar les estructures socioculturals, històriques i artístiques, des del respecte pels drets fonamentals d’igualtat entre homes i dones, utilitzant un llenguatge que eviti l’androcentrisme i els estereotips.
  • HB02 - L’estudiantat serà capaç d’explicar idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
  • HB03 - L’estudiantat serà capaç de desenvolupar la comprensió i l’expressió d’idees i arguments coherentment de forma oral i escrita.
  • HB06 - L’estudiantat serà capaç de planificar les tasques i projectes de manera organitzada i estructurada.
  • HB09 - L’estudiantat serà capaç de presentar propostes creatives i viables en l’àmbit de les humanitats, demostrant iniciativa i esperit emprenedor mitjançant l’aplicació dels coneixements adquirits en la seva formació acadèmica.
  • HB10 - L’estudiantat serà capaç d’operar amb recursos econòmics i tècniques digitals en organitzacions i projectes culturals.
  • HB12 - L’estudiantat serà capaç d’aplicar de forma adequada i efectiva els mètodes i tècniques específics de diferents disciplines de les ciències humanes en la resolució de problemes i l’elaboració d’arguments crítics i fonamentats.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Guanyar una discussió, vèncer dialècticament un rival potent, aconseguir que els nostres arguments siguin incontestables i convincents.

Elaborar discursos organitzats. Passar d'una idea a una altra creant introduccions i conclusions sòlides.

Determinar el propòsit de cada discurs: informar, persuadir, entretenir, inspirar, convèncer.

Fer un bon ús de les paraules, projectar sinceritat i convicció.

Utilitzar el llenguatge no verbal que realci el missatge i de més credibilitat.

To, volum, rapidesa, qualitat de la veu, respiració, gestos, pauses que realcin de manera natural el discurs.

Adquirir habilitat en el poder de persuasió, aconseguir que entenguin i acceptin les idees.

Aprendre a avaluar altres oradors, reforçant habilitats de pensament crític.

Continguts

Seleccionar i sintetitzar documentació i argumentacions específiques.

Practicar estratègies de treball en grup.

Aprendre a diagnosticar problemes en els plantejaments i argumentacions, i solucionar-los.

Utilitzar tècniques de protocol en simulació de diversos casos.

Com vèncer i convèncer en un debat.

Trucs i tècniques per crear moments dimpacte durant una exposició.

Recursos lingüístics per a una argumentació efectiva. Improvisació positiva.

Lart de tenir raó. Gestió de codis.

Factors clau per a una exposició dimpacte.

Llenguatge no verbal. Comunicació creïble. Com evitar els nervis.

Tècniques per debatre amb èxit. Argumentació i estructura dun discurs.

Desenvolupament de les pròpies habilitats.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



L´assignatura combinarà sessions pràctiques amb sessions d´exposició del temari per part de la professora. A les sessions pràctiques s'efectuaran debats, discursos i anàlisis de diferents argumentacions d'oradors públics.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



- Lassistència té el valor del 50% de la puntuació total. Si l'absència és justificada i comunicada abans que comenci la classe, es mantindran aquests cinc punts.

- L'interès i la participació a classe durant el curs es tindran també en compte i tindran un valor de 20%. Si s'ha absentat de classe, encara que sigui justificat, perd aquesta part de la puntuació. Si no es presta latenció deguda també.

- L'examen final consisteix en un discurs enregistrat de 60-90 segons i té un valor del 30% en la qualificació final.

Bibliografia i recursos

  1. Ericson, M. John; The debaters guide; 3rd Edition 2003 by Southern Illinois University Press
  2. Crowley, Sharon; Ancient rethoric for contemporany students; 2004; Pearson educationc Inc.
  3. Hogan, kevin; The psycology of persuation; 2004; Pelican publishing company, Grenta
  4. Weston, Anthony; Las claves de la argumentación; 2001; Ariel S.A.
  5. Schopenhauer, Arthur; El Arte de tener Razón
  6. Blackburn, S; tink, a compelling introduction to philosophy; 1999 Oxford University Press