Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Informàtica

Informàtica
3
12736
2
Primer semestre
OB
FORMACIÓ TECNOLÒGICA
INFORMÀTICA I TÈCNIQUES D'EXPRESSIÓ GRÀFICA
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


Hores a convenir amb l'estudiantat contactar via correu electronic

Presentació

Aquest curs us proporcionarà les habilitats i els coneixements necessaris per començar a crear i desenvolupar aplicacions amb aquest llenguatge de programació versàtil i potent.

Python va ser concebut a la fi dels anys 80 com un llenguatge per ser interpretat orientat a l'ensenyament. Amb el pas del temps, Python s'ha imposat per la seva simplicitat i llegibilitat, el que el converteix en una excel·lent opció tant per a principiants com per experts en programació. Amb Python, podeu desenvolupar aplicacions web, automatitzar tasques, analitzar dades i fins i tot construir intel·ligència artificial.

El creador del llenguatge va ser l'informàtic holandès Guido van Rossum, conegut durant molts anys amb el títol de BDFL (Benevolent Dictator for Life). Això era perquè Guido tenia assignada la tasca de fixar les directrius sobre l'evolució de Python, tasca de la qual es va retirar el 2018. El nom Python es deu a la seva afició al programa de la BBC Monty Python's Flying Circus, del cèlebre grup d'humoristes britànic Monty Python.


Requisits previs

Atès que l'assignatura és d'introducció assumirà que no es posseeix cap tipus de coneixement previ sobre la matèria. És responsabilitat de la pròpia assignatura proporcionar als alumnes un mitjà per adquirir els coneixements descrits a l'apartat de continguts de l'assignatura.

Tot i això, és recomanable tenir coneixements a nivell d'usuari d'algun tipus de plataforma (windows, mac o linux)

Objectius

Aquesta assignatura té un caràcter general i introductori a la programació. S'aprofundirà en l'estudi dels aspectes metodològics de la programació i l'aprenentatge d'un llenguatge d'alt nivell. Per tant, els objectius generals que proposen per a l'assignatura són els següents:

  • Comprendre el cicle de vida del programari: analitzar el problema (entendre el que se'ns demana), dissenyar (proposar una solució al problema), implementar (codificar en un llenguatge de programació de la solució escollida), provar (realitzar una prova sistemàticament, per garantir la correcció de la solució implementada).
  • Donar a l'estudiant de la capacitat de disseny d'algorismes per a la resolució de problemes, introduint de manera progressiva i sistemàtica una metodologia rigorosa i estructurada de programació, basada fonamentalment en la tècnica del disseny descendente d'algorismes.
  • Introducir a l'estudiant en un llenguatge de programació real. Pretén que l'estudiant percevi la diferència entre la flexibilitat de la notació pseudo-algorítmica que s'utilitza en els primers temes i l'estricte sintaxi d'un llenguatge de programació real, tant en els seus aspectes lèxics (paraules vàlides del llenguatge ), sintáctics (reglas para combinarlas) i semantics (significat de las mateixes).
  • Habituar l'estudiant a desenvolupar programes seguint les normes d'estil per a aconseguir programes de qualitat. Dintre d'aquestes normes d'estil engloben aquelles que faciliten la compressió del codi, com poden ser l'ús de comentaris, la indentación del codi, la utilització de nombres adequats per als tipus de dades, etc.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB2 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi
  • CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia
  • CG4 - Resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat, raonament crític i de comunicació i transmissió de coneixements, habilitats i destreses en el camp de la Bioenginyeria.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Aplicar els principis bàsics de l'estructura i la programació dels computadors.
  • Aplicar estratègies de depuració, prova i correcció de programes.
  • Avaluar de manera crítica el treball realitzat.
  • Desenvolupar programes amb bon estil de programació i ben documentats.
  • Implementar en un llenguatge de programació problemes algorísmics de dificultat mitjana.
  • Planificar i gestionar el temps i els recursos disponibles.

Continguts

Tema 1: Resolució de problemes: introducció a l'algorítmica i la programació.
Introducció a la resolució de problemes. Concepte d'algorisme. Fases en el desenvolupament d algorismes. La programació com a disciplina denginyeria. Cicle de vida del programari. Elements bàsics dun algorisme. Eines per a la representació d'algorismes. Llenguatges de programació. Classificació. Traductors de llenguatges: Compiladors i intèrprets.

Tema 2: Conceptes bàsics i estructures de control
Definició de variables i constants. Tipus de dades fonamentals. Estructura Seqüencial. Estructures de selecció o condicionals. Estructures iteratives o repetitives.

Tema 3: Subprogrames
El concepte de subprograma com a abstracció doperacions. Localitat, neament, àmbit i visibilitat. Definició de funcions i procediments. Trucades a funcions i procediments. Disseny modular descendent.

Tema 4: Arxius
Definicions bàsiques. Entrada/sortida de dades en fitxers. Tipus d'accessos a fitxers.

Tema 5: Tipus de dades avançades
Llistes, tuples i conjunts. Diccionaris.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



En el desenvolupament de l'assignatura seguirà una metodologia pràctica. Això vol dir que els estudiants hauran de solucionar un conjunt ampli de problemes.

  • Abans de Classe. Els conceptes bàsics es treballen abans de les sessions presencials. Preparar la classe revisant les transparències i la llista de problemes que es troben a la plataforma del campus virtual. Paral·lelament al material hi haurà un fòrum de discussió al campus virtual moderat pel professorat, per resoldre dubtes i les sessions de tutoria.
  • A Classe. L'objectiu de les sessions presencials va passar de la informació al coneixement. Posarem l'èmfasi a crear coneixements aplicables a l'anàlisi de problemes concrets, en què el professorat posa a prova els estudiants, els quals consoliden els aprenentatges a partir de problemes. L'estructura de les classes serà:
    • Proposta de problemes (60 min). L'objectiu és experimentar fent una tasca pràctica que permeti aplicar els conceptes apresos a la classe anterior que s'ha utilitzat per resoldre els problemes proposats
    • Revisió dels conceptes bàsics més importants (60 min). L'objectiu és donar els coneixements teòrics per resoldre els problemes proposats per a la setmana que ve
  • Després de Classe. L?objectiu es va consolidar el coneixement. A la plataforma del campus virtual es podran trobar un conjunt de problemes que han de permetre als/les estudiants aprofundir en la comprensió i personalitzar el coneixement.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Es realitzaran les activitats avaluables següents:

Activitat

Data

Recuperació

Percentatge Bloc

Nota mínima

Examen Teòric Parcial (Tp) Individual

Consultar Planificació

NO

15%

No

Examen Teòric Final (Tf) Individual

10/1/2024

18/07/2024

35%

Tf> = 5

Resolució Problemes (P) individual

Cada setmana

No

25%

No

Practica de Laboratori (PLG) Grupal

Consultar Planificació

Consultar Planificació

25%

PLG> = 5

La nota final de l' assignatura és la suma ponderada de les activitats d' avaluació amb el seu percentatge corresponent. El resultat de la suma ponderada ha de ser> = 5 per considerar aprovada l' assignatura.

Programació d' activitats d' avaluació

Les dates d' avaluació i lliurament de treballs es publicaran al campus virtual i poden estar subjectes a canvis de programació per motius d' adaptació a possibles incidències. Sempre s' informarà pel gestor documental sobre aquests canvis ja que s' entén que aquesta és la plataforma habitual d' intercanvi d' informació entre professors i estudiants.

Procediment de recuperació

L' estudiant pot presentar-se a la recuperació sempre que s' hagi presentat a un conjunt d' activitats que representi almenys dues terceres parts de la qualificació total de l' assignatura.

L’ exàmens parcial (Tp) es recuperarà aprovant el examen final (Tf)

En cas que l’examen final (Tf) s’obtingui una nota

L'activitat Resolució Problemes (P) Individual no es podrà recuperar.

Procediment de revisió de les qualificacions

Els estudiants tindran dret a la revisió dels exàmens teòrics (Tp i Tf). El lloc, data i hora de revisió es publicarà el dia que siguin publicades les notes. Si l' estudiant no es presenta en aquesta revisió no es revisarà posteriorment aquesta activitat. Només en casos justificats es podrà fer una revisió a posteriori de la data fixada i sempre fins a un màxim de 7 dies naturals.

Qualificacions

No Avaluable (NA): Qualsevol alumne que lliuri una pràctica o una avaluació programada tindrà nota. Només es considerarà no avaluable en el cas de no lliurar cap activitat avaluable.

Nota Final: S li de la suma ponderada segons els criteris exposats en l' apartat d' activitats d' avaluació. Si en alguna activitat no s' assoleix la nota mínima la nota sortirà de la fórmula següent:

Mínim (aplicar suma ponderada i 4,5)

Matrícules d' honor

Atorgar una qualificació de matrícula d' honor és decisió del professorat responsable de l' assignatura. Seguint la normativa de la UIC en aquesta matèria En cas que més d'un estudiant obtingui la mateixa note es prioritzarà segons les següents regles (en ordre):

  1. Estudiants amb millor nota global.
  2. Estudiants que hagin aconseguit la nota igual o superior a la fixada en la normativa fent menys recuperacions d'activitats (ja sigui per haver suspès l'activitat o perquè s'ha anat a pujar nota).
  3. Estudiants amb la nota igual o superior a la fixada en la normativa en les activitats Tf i Tp

Irregularitats per part de l' estudiant, còpia i plagi

Sens perjudici d' altres mesures disciplinàries que estimin oportunes, es qualificaran amb un zero les irregularitats comeses per l' estudiant que puguin conduir a una variació de la qualificació d' un acte d' avaluació. Per tant, la còpia, el plagi, l' engany, deixar copiar, etc. en qualsevol de les activitats d' avaluació implicarà suspendre amb un zero. Les activitats d' avaluació qualificades d' aquesta forma i per aquest procediment no seran recuperables. Si cal superar qualsevol d' aquestes activitats d' avaluació per aprovar l' assignatura, aquesta assignatura quedarà suspesa directament, sense oportunitat de recuperar-la en el mateix curs. En aquest cas, la nota numèrica de l' expedient serà el valor menor entre 3.0 i la mitjana ponderada de les notes.

Bibliografia i recursos

J. Guttag. Introduction to Computation and Programming Using Python: With Application to Understanding Data Second Edition. MIT Press. ISBN-10: 9780262529624

S. Chazallet Python 3. Los fundamentos del lenguaje.  Eni, ISBN-10: 2409006140

E. Matthes. Python Crash Course: A Hands-On, Project-Based Introduction to Programming. No Starch Press ISBN-10: 1593276036 

M. Myers. A Smarter Way to Learn Python: Learn it faster. Remember it longer. Createspace Independent Pub  ISBN-10: 1974431479

A. Prieto, A. Lloris, J.C. Torres.  Introducción a la Informática. Mc Graw-Hill ISBN-10: 8448146247

A. Prieto, B. Prieto. Conceptos de Informática. Mc Graw-Hill, Schaum ISBN-10: 8448198573

L. Joyanes Aguilar.  Fundamentos de Programación: Algoritmos, Estructuras de Datos y Objetos.  Mc. Graw-Hill. ISBN-10:8448161114

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 10/01/2025 P2A02 12:00h