Universitat Internacional de Catalunya
Ensenyament de la Pronunciació de la Llengua Anglesa: Aspectes Teòrics i Pràctics
Altres llengües d'impartició: català, castellà,
Professorat
Dr Angélica Carlet, acarlet@uic.es
Presentació
Aquest curs té com a objectiu introduir els principals conceptes en l’estudi de la fonètica i la fonologia angleses. Es proporcionarà una descripció dels sons de l’anglès i les seves característiques suprasegmentals, i els estudiants practicaran escoltar i produir les diferències lingüísticament rellevants entre l’anglès i la seva llengua materna (L1). A més a més, en observar més de prop els sons més problemàtics de l’anglès per a parlants no nadius, s’introduiran i practicaran noves tècniques i idees perquè l’aprenentatge de la pronunciació per a aquests alumnes sigui eficient i divertit. També s’introduiran les teories sobre l’aprenentatge d’idiomes estrangers i la percepció i producció de la parla juntament amb estratègies per posar-les en pràctica de manera clara.
Requisits previs
És altament recomanable que els alumnes tinguin un nivell d’anglès B2 (segons el Marc Europeu Comú de Referència per les Llengües) abans de l’inici del curs.
Objectius
- Familiaritzar-se amb els conceptes bàsics dels estudis de fonètica i fonologia.
- Reconèixer i produir els sons de la parla anglesa.
- Millorar la pronúncia en llengua anglesa.
- Identificar elements de contrast entre els sons de la llengua anglesa i la llengua d’ús habitual.
- Identificar i aplicar els patrons d’entonació de la llengua anglesa.
- Iniciar-se en l’ensenyament de la pronúncia.
- Aplicar els coneixements adquirits a l’aula.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- CN01 - El titulat ha de ser capaç d’identificar els processos d’adquisició i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera sobre la seva literatura i cultura .
- CN02 - El titulat ha de ser capaç de reconèixer els aspectes fonètics i fonològics de l’anglès a l’aula per iniciar-se en l’ensenyament de la pronunciació de l’anglès com a llengua estrangera.
- CP03 - El titulat ha de ser capaç de desenvolupar el treball en equip de forma efectiva en entorns multilingües, multiculturals i interdisciplinaris, professionals i/o acadèmics.
- CP04 - El titulat ha de ser capaç d’utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.
- CP05 - El titulat ha de ser capaç d’integrar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d’ensenyament i aprenentatge, en la gestió de l’ensenyament i en el desenvolupament professional.
- CP06 - El titulat ha de ser capaç de generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional i investigadora.
- CP07 - El titulat ha de ser capaç de planificar el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera, de la literatura i cultura en anglès en les diverses etapes educatives, atenent el nivell i la formació prèvia dels alumnes.
- CP09 - El titulat ha de ser capaç d’avaluar el desenvolupament de la competència lingüística en anglès de l’alumnat durant les diferents etapes educatives, segons les exigències del Marc europeu comú de referència per a les llengües.
- CP11 - L’alumnat ha de respectar els drets fonamentals d’igualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans i els valors propis d’una cultura de pau i de valors democràtics; utilitzant un llenguatge que eviti l’androcentrisme i els estereotips.
- HB01 - El titulat ha de ser capaç d’aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.
- HB02 - El titulat ha de ser capaç de formular judicis a partir d’una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques.
- HB03 - El titulat ha de ser capaç d’informar de les seves conclusions i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats
- HB04 - El titulat ha de ser capaç d’aplicar les habilitats d’aprenentatge que li permetin continuar estudiant d’una manera majoritàriament autodirigida o autònoma.
- HB05 - El titulat ha de ser capaç d’aplicar informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia) a l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera
- HB06 - El titulat ha de ser capaç d’aplicar les habilitats de pensament crític, resolució de problemes, presa de decisions o d’indagació a la realitat educativa amb l’objectiu de fomentar l’autonomia, la creativitat, la confiança i la iniciativa personal dels alumnes.
- HB07 - El titulat ha de ser capaç d’organitzar el temps de treball en funció de les prioritats i objectius d’aprenentatge fomentant l’autoaprenentatge.
- HB08 - El titulat ha de ser capaç d’informar de manera argumentada sobre la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.
- HB09 - El titulat ha de ser capaç d’aplicar models d’innovació pedagògica i recerca educativa sobre l’adquisició, l’ensenyament i l’ús de l’anglès com a llengua estrangera a casos concrets, al context escolar específic i/o contextos relacionats amb l’educació, de manera que es relacionin adequadament els coneixements teòrics adquirits amb la pràctica educativa.
- HB10 - El titulat ha de ser capaç d’analitzar críticament el treball personal.
- HB11 - El titulat ha de ser capaç d’explicar en públic i fer presentacions amb suport digital adaptades als diferents grups d’interès del context escolar (docents, famílies, estudiants, etc.).
- HB13 - El titulat ha de ser capaç de diferenciar els diversos enfocaments metodològics i les pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicats a les diferents etapes educatives i en contextos bilingües i multilingües.
- HB14 - El titulat ha de ser capaç d’aplicar amb eficàcia recursos digitals per a l’ensenyament i l’aprenentatge de la llengua anglesa.
- HB17 - El titulat ha de ser capaç d’expressar-se en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula per emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
Els resultats d’aprenentatge que es requeriran als estudiants es vincularan amb les competències seleccionades en cada cas. Entre d’altres, es destaquen els següents:
- Aplica els coneixements bàsics sobre els aspectes fonètics i fonològics de l’anglès a l’aula i s’inicia en l’ensenyament de la pronunciació de l’anglès com a llengua estrangera.
- Analitza la diversitat d’enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals i innovadores aplicades a les diferents etapes educatives i en contextos bilingües i multilingües.
- Planifica el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera i de la seva literatura i cultura, atenent el nivell i formació prèvia dels alumnes.
- Aplica amb eficàcia recursos digitals per a l’ensenyament i l’aprenentatge de la llengua anglesa i gestiona i promou programes d’ensenyament de la llengua anglesa assistida per ordinador.
- Elabora projectes d’innovació orientats a l’anàlisi i millora de les pràctiques docents tenint en compte les TIC.
- Utilitza la competència comunicativa i els seus diferents aspectes, així com les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula, i escomet totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.
- Analitza i avalua el desenvolupament de la competència lingüística en anglès de l’alumnat durant les diferents etapes d’educació, segons les exigències del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües.
Continguts
Unitat 1 - Ensenyament i aprenentatge de la pronunciació
- Importància de l’ensenyament de la pronunciació.
- Objectiu de l’ensenyament de la pronunciació.
- L’objectiu final de l’aprenent de LE
- Elecció de funcions crucials que s’han d’ensenyar/aprendre basant-se en errors L2.
- Accentuació, intel·ligibilitat, comprensibilitat, fluïdesa i comunicació.
- Factors que afecten la intel·ligibilitat.
Unitat 2 - Revisió bàsica del sistema de so anglès
- Segments: consonants i vocal.
- Característiques suprasegmentals.
- Pronunciació i ortografia.
Unitat 3 - Estratègies i tècniques en l’ensenyament i l’aprenentatge de la pronunciació
- Visió general de les tècniques.
- Disseny i implementació d’activitats.
- Relació entre percepció i producció.
- Tecnologia informàtica en la pronunciació de la pronunciació: investigació en formació fonètica i la seva aplicabilitat.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment online
Metodologia docent en línia |
CT- Classes teòriques/expositives en línia |
CP- Classes pràctiques en línia |
RP- Resolució de problemes |
EC- Estudis de cas |
Activitats formatives |
CML - Classes magistrals en línia |
CPL - Classes pràctiques en línia |
TI - Estudi i treball autònom individual |
TG - Estudi i treball autònom en grup |
TL - Tutories en línia |
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment online
25% |
Virtual Multiple Choice Exam |
5% |
Homework and class participation |
25% |
Diagnostic test |
45% |
Design of teaching materials and/or proposal of an educational intervention |
Bibliografia i recursos
Carlet, A., & Kivistö-de Souza, H. (2018). Improving L2 pronunciation inside and outside the classroom. Ilha do Desterro A Journal of English Language, Literatures in English and Cultural Studies, 71(3), 99-124.
Carlet, A. (2014). A Review of “English Accent Coach”. Speak Out, volume 51, 70-71. Online resources 4, IATEFL pronunciation special Interest group Newsletter.
Celce-Murcia, M., D. Brinton and J. M. Goodwin (1996) Teaching Pronunciation: A Reference for Teachers of English to Speakers of Other Languages. New York: Cambridge University Press. – Chapter 2. Research on the teaching and acquisition of pronunciation skills.
Celce-Murcia, M., D. Brinton and J. M. Goodwin (1996) Teaching Pronunciation: A Reference for Teachers of English to Speakers of Other Languages. New York: Cambridge University Press. – Chapter 10. New directions in the teaching of pronunciation.
Kenworthy, J. (1987) Teaching English Pronunciation. London: Longman. – Chapter 1. Teaching and learning pronunciation
Kelly,G. (2000). How to teach pronunciation. Essex: Pearson education Limited. –Chapter 2. Teaching pronunciation.
Levis, J.(2008). Computer technology in teaching and researching pronunciation. Annual Review of Applied Linguistics, 27 : 184-202.
Walker, R. (2014). Pronunciation matters. English teaching professional, (90), 4-6.
Walker, R. (2014). Ideas for teaching pronunciation. ModernEnglishteacher.com, (27):1.
Walker, R., Low, E. L., & Setter, J. (2021). English pronunciation for a global world.