Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

L'Adquisició de l'Anglès com a Llengua Estrangera en Contextos Bilingües i Multilingües

L'Adquisició de l'Anglès com a Llengua Estrangera en Contextos Bilingües i Multilingües
4
13769
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


chowes@uic.es

Presentació

Aquest curs explora el concepte d'anglès com llengua franca en un món cada vegada més globalitzat i la seva adquisició en contextos multilingües i plurilingües. Analitzarem diferents enfocaments teòrics: immersió i AICLE (Aprenentatge integrat de contingut i llengua estrangera), així com les teories d'adquisició en contextos escolars, tipus d'educació multilingüe i la seva connexió amb el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECR). Analitzarem el CEFRL i els enfocaments plurilingües que té en el context de la comunitat europea. El curs també explora els mites més comuns sobre l'adquisició de llengües estrangeres.

Requisits previs

Es recomana un nivell mínim d'anglès B2 del MECR per seguir el curs, així com el coneixement acadèmic d’anglès oral i escrit. Es requereixen coneixements lingüístics bàsics i diferents metodologies d'ensenyament de l'anglès com a llengua estrangera: aproximació comunicativa, aprenentatge d'idiomes basat en tasques (TBL) i l’aprenentatge integrat de contingut i llengua estrangera (AICLE).

Objectius

Els objectius d'aquest curs son: 1). Despertar la consciència crítica de l'alumnat sobre l'ensenyament i l'ús de l'anglès com a segona i tercera llengua i també com a llengua franca en contextos multilingües i multiculturals. 2). Permetre a l'alumnat adquirir una consciència crítica sobre la varietat d'enfocaments i opcions pedagògics per aconseguir competències que els permetin ser capaços de desenvolupar a l'escola els coneixements i aptituds bàsics d'anglès requerits en un món global. 3). Permetre a l'alumnat aplicar aquests coneixements teòrics en el disseny d'activitats didàctiques (incloent l'elaboració d'un biografia lingüística) vinculades a un contingut no-lingüístic i adaptar-les als creixents contextos globals en un centre d'educació primària i/o secundària.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CN01 - El titulat ha de ser capaç d’identificar els processos d’adquisició i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera sobre la seva literatura i cultura .
  • CP04 - El titulat ha de ser capaç d’utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.
  • CP11 - L’alumnat ha de respectar els drets fonamentals d’igualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans i els valors propis d’una cultura de pau i de valors democràtics; utilitzant un llenguatge que eviti l’androcentrisme i els estereotips.
  • HB01 - El titulat ha de ser capaç d’aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.
  • HB03 - El titulat ha de ser capaç d’informar de les seves conclusions i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats
  • HB04 - El titulat ha de ser capaç d’aplicar les habilitats d’aprenentatge que li permetin continuar estudiant d’una manera majoritàriament autodirigida o autònoma.
  • HB07 - El titulat ha de ser capaç d’organitzar el temps de treball en funció de les prioritats i objectius d’aprenentatge fomentant l’autoaprenentatge.
  • HB08 - El titulat ha de ser capaç d’informar de manera argumentada sobre la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.
  • HB17 - El titulat ha de ser capaç d’expressar-se en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula per emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Els resultats d'aprenentatge que es requeriran als estudiants es vincularan amb les competències seleccionades en cada cas. Entre d'altres, es destaquen els següents:

Identifica i analitza els diferents factors cognitius, processos o fenòmens relacionats amb l'ensenyament i l'aprenentatge-adquisició de l'anglès com a llengua estrangera en els contextos bilingües i multilingües.

Reflexiona sobre el procés d'aprenentatge de les llengües diferents de la llengua materna en les diferents etapes educatives i al llarg de la vida.

Empra l'idioma anglès per a finalitats acadèmiques i professionals relacionades amb l'adquisició, l'ensenyament i l'aprenentatge de l'anglès com a llengua estrangera.

Continguts

  • Anglès com a llengua franca en un món plurinacional
  • Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECR)
    • Biografia lingüística (Language Biography) i enfocament plurilingüe
  • Sistemes educatius bilingües i plurilingües
  • Adquisició d'un tercer idioma (L3)
  • Mites generalitzats sobre l'aprenentatge de llengües estrangeres
  • Fonaments teòrics per a L3 en contextos escolars

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



PT - Presentació de treballs en línia o a través de vídeos: 70 % de la nota final

  • Elaboració d'un bloc amb tres entrades obligatòries i dues tasques opcionals

GP - Grau de participació en els fòrums i debats virtuals: 30 % de la nota final

  • Tres tasques obligatòries del Fòrum Virtual (Fòrum)

Els criteris d'avaluació són els següents:

-           Ser capaç de seleccionar, analitzar i distingir informació pertinent per al tema i l'enfocament teòric, així com incorporar referències actualitzades relacionades amb les últimes recerques i publicacions.

-           Integrar coneixements i formular judicis crítics degudament argumentats, partint de la informació disponible i tenint en compte les característiques del context sobre el qual es treballa.

-           Demostrar pensament crític sobre enfocaments pedagògics i diferents metodologies per a l'ensenyament d'anglès en un món globalitzat.

-           Demostrar una adequada expressió oral i escrita en anglès.

 

IMPORTANT: El programari especialitzat en detectar el plagi será utilitzat en totes les activitats avaluades.

Bibliografia i recursos

Baetens Beardsmore, Hugo (2009). Language Promotion in European Supra-national Institutions. In García, Ofelia (ed.) Bilingual Education in the 21st Century: A Global Perspective. Oxford: Wiley-Blackwell, pp. 197-217.

Ellis, Rod (1997). Second Language Acquisition. Oxford University Press.

García, Ofelia (2009). Introducing Bilingual Education. In García, Ofelía, Bilingual Education in the 21st Century: A Global Perspective. Oxford: Wiley-Blackwell, pp. 13-17.

García, Ofelía and Flores, Nelson (2012). Multilingual pedagogies. In Martin-Jones, Marilyn, Blackledge, Adrian, and Creese, Angela (eds.). The Routledge Handbook of Multilingualism. New York: Routledge, pp. 232-246.

Jessner, Ulrike and Cenoz, Jasone (2007). Teaching English as a third language. In J. Cummins and C. Davison (Eds.), International Handbook of English Language Teaching. New York: Springer, pp. 155-167

Lightbown, Patsy and Spada, Nina (2006) How Languages are Learned. 3rd Edition. Cambridge: CUP.

Nikula, T., Dafouz, E., Moore, P., and Smit, U. (2016). Conceptualising Integration in CLIL and Multilingual Education. Bristol: Multilingual Matters

Sutton, John. (2006). Globalization: A European perspective. In Anthony Giddens, Patrick Diamond and Roger Liddle (eds.) Global Europe, Social Europe.Cambridge: Polity Press, 37-51Pp.

Zentella, Ana Celia. (1997). Growing up Bilingual. Oxford: Blackwell, 322 Pp