Universitat Internacional de Catalunya
Entrenament Terapèutic
Altres llengües d'impartició: anglès, castellà,
Professorat
Presentació
L’assignatura Entrenament Terapèutic intenta aportar a l’estudiant de Fisioteràpia la formació bàsica necessària per poder introduir l’exercici terapèutic en el procés de rehabilitació. Els antecedents d’aquesta mena de formació són múltiples i responen a conceptes similars, com la teràpia activa, l’exercici terapèutic, l’entrenament de rehabilitació i la gimnàstica de rehabilitació. De manera sintetitzada, es tracta de proporcionar a l’estudiant les bases de coneixement necessàries per poder programar i executar continguts de diferents qualitats físiques en processos terapèutics. D’aquesta manera, aquest entrenament terapèutic té com a objectiu principal realitzar moviments amb un bon control neuromuscular i evolucionar en el desenvolupament de la resistència cardiovascular, la força, l’equilibri, l’amplitud de moviment i la capacitat de coordinació.
Requisits previs
No es determina cap requisit previ.
Objectius
- Introduir l’estudiant d’últim curs en el coneixement bàsic de l’entrenament de rehabilitació.
- Adquirir la capacitat de cercar informació relacionada amb l’entrenament de rehabilitació.
- Entendre’n la lectura per analitzar posteriorment temes relacionats amb l’entrenament de rehabilitació.
- Proporcionar les eines bàsiques per poder planificar i programar un procés terapèutic en el qual la teràpia activa tingui un paper fonamental.
- Dotar l’estudiant de la capacitat suficient per fer una valoració completa de la persona lesionada, analitzant la incidència lesiva relacionada amb un determinat tipus de població, els mecanismes lesius habituals i els factors de risc associats.
- Introduir l’estudiant en la valoració de les qualitats físiques.
- Proporcionar la metodologia necessària per dissenyar i executar un pla terapèutic en el qual es desenvolupin les qualitats físiques més comunament afectades en una lesió.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
- Comprendre les bases necessàries per entendre l’entrenament de rehabilitació, que està centrat en la teràpia i que té com a objectiu donar la màxima funcionalitat a una persona que ha sofert una lesió.
- Adquirir les habilitats necessàries per poder plantejar una cerca bibliogràfica i ser crític en el moment de llegir i analitzar una publicació.
- Ser capaç de fer una planificació bàsica d’entrenament terapèutic i executar-la després d’haver reflexionat sobre els diferents paràmetres de la càrrega d’aquesta mena de treball.
- Tenir el coneixement necessari per poder fer una avaluació completa de l’estat de l’esportista segons les qualitats físiques que calgui controlar.
- Ser capaç d’identificar els factors de risc lesiu i la biomecànica lesiva en un determinat entorn professional.
Continguts
1. Introducció a l’entrenament de rehabilitació
2. Incidència lesiva en diferents tipus de població
3. Anàlisi dels factors de risc lesiu en el sistema musculoesquelètic
4. Mecanismes lesius en diferents entorns professionals
5. Valoració dels factors de risc de lesió com a control del procés terapèutic
6. Metodologia de l’entrenament terapèutic
a. El control neuromuscular
b. L’equilibri i la capacitat de reacció
c. L’amplitud de moviment
d. La força
e. La coordinació neuromuscular
7. Aplicació dels continguts de l’entrenament terapèutic
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
L’avaluació consta dels apartats següents:
- Dos exàmens sobre la lectura de dos articles: cadascun suposa el 10% de la nota final.
- Treball en grups d’entre tres i quatre estudiants: suposa el 25% de la nota final.
- Examen sobre tot el contingut de l’assignatura: suposa el 45% de la nota final.
L’assistència a totes les sessions pràctiques és obligatòria. L’assistència no és obligatòria en les sessions teòriques en què no hi hagi cap contingut pràctic.
Bibliografia i recursos
- Bosch, F. (2015). Strength Training and Coordination: An integrative Approach. Editorial 2010 Publishers.
- ROMERO D. TOUS J. (2011) Prevención de lesiones en el deporte. Claves para un rendimiento deportivo óptimo, Madrid, España, Editorial Médica Panamericana.
- Sole J. (2008). Planificación del entrenamiento deportivo, Barcelona, España, Sicropat Sport.
- Buchbauer J, Steininger K. Rehabilitación de las lesiones. Entrenamiento funcional de la fuerza en la rehabilitación, Barcelona, España, Paidotribo.
- Nigg B, Herzog W. (2007). Biomechanics of the Musculo-skeletal System. (3rd Edition). Hoboken, NJ, Estats Units, Wiley.
- Bompa T, Haff G. (2009). Periodization: Theory and Methodology of Training. (5th Edition). Champaign, Illinois, United States, Human Kinetics.