Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Pràcticum en Emergències Extra Hospitalàries

Pràcticum en Emergències Extra Hospitalàries
4
14544
1
Anual
PR
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat


A través del correu: ramonpedrosa@uic.es; anamedinap@uic.es

Presentació

Las prácticas se ajustan a lo establecido en el Real Decreto 1707/2011, de 18 de noviembre, por el cual se regulan las prácticas académicas externas de los estudiantes universitarios, así como a lo contemplado en el Reglamento interno que regula las prácticas en empresas e instituciones aprobado por el Comité Ejecutivo de la Junta de Gobierno de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) en fecha 14.10.2013

Requisits previs

No hay requisitos previos para cursar esta asignatura

Objectius

  • Integrar e implementar los conociemientos teóricos adquiridos en aula
  • Adquirir y mejorar habilidades técnicas específicas

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CP03RA - Dissenyar projectes de recerca avançats sobre aspectes clínics capaços de generar coneixements nous i propis per al desenvolupament tant disciplinar com professional i institucional, considerant les diferències en l'expressió de les malalties en homes i dones i les consegüents necessitats d'atenció sanitària i tractament.
  • CP04RA - Avaluar les troballes clíniques que indiquen risc vital o amenaça funcional greu d'un pacient per a establir una prioritat d'actuacions, adaptant els recursos disponibles i assegurant la qualitat en la cura d'aquests.
  • CP05RA - Reajustar l'atenció i modificar la planificació de cures mitjançant una avaluació contínua del pacient en situacions d'urgències i emergències.
  • CP07RA - Aplicar de manera àgil i decidida els protocols d'actuació i les guies de pràctica clínica davant els processos més greus o prevalents en urgències i emergències.
  • CP08RA - Intervenir de manera decidida, precisa i eficaç en l'aplicació de les tècniques terapèutiques invasives i no invasives empleades en urgències i emergències.
  • CP09RA - Desenvolupar les capacitats necessàries per a atendre de manera adequada a qualsevol pacient, respectant els drets fonamentals d'igualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans així com els valors propis d'una cultura de pau i de valors democràtics que inclouen el foment d'un llenguatge inclusiu, no discriminatori i lliure d'estereotips.
  • HB01RA - Formular judicis a partir d'una informació incompleta o limitada que s'ajustin a la realitat del cas clínic per a establir els paràmetres d'actuació necessaris.
  • HB02RA - Discutir judicis tenint en compte l'àrea d'estudi (urgència i emergència), incloent-hi reflexions sobre les responsabilitats ètica i social.
  • HB07RA - Aplicar les normes de l'ètica i del dret que regeixen l'assistència sanitària i la relació amb el pacient en situacions d'urgències i emergències, estant preparat per a comunicar els aspectes fonamentals d'aquestes normes quan sigui requerit.
  • HB08RA - Identificar a través de l'anamnesi i de l'exploració física els símptomes i signes dels principals processos patològics aguts i de les complicacions agudes dels crònics, interpretant-los correctament.

Continguts

Aquesta matèria suposa l'aproximació a l'aplicació integral, en circumstàncies reals, dels coneixements i habilitats adquirides, sota la supervisió d'un tutor de pràctiques, mitjançant la rotació pel Sistema d'Emergències Mèdiques SEM.

  • Emergències Extrahospitalàries: Unitats mòbils i centre coordinador del Sistema  d'Emergències Mèdiques SEM (4 ECTS)

L'estudiant haurà d'elaborar i lliurar una memòria final de pràctiques que haurà de contenir almenys la següent informació:

  • Dades personals de l'estudiant.
  • Centres i serveis pels quals s'ha girat.
  • Descripció concreta i detallada de les tasques desenvolupades en cada servei al llarg del temps de la rotació.
  • Avaluació de les tasques realitzades amb el coneixement i les habilitats adquirides.
  • Relació dels problemes plantejats i els procediments seguits per a resoldre'ls.
  • Identificació de les aportacions que en termes d'aprenentatge han suposat les pràctiques.
  • Avaluació de les pràctiques i propostes de millora.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



En la metodologia docent del Pràcticum es combina:

  • L'aprenentatge basat en problemes
  • L'aprenentatge pràctic per acompliment,
  • L'aprenentatge pràctic per observació de model.

Les rotacions en el Pràcticum desenvolupen seguint un programa individual en una xarxa de centres sanitaris específicament seleccionats per la seva activitat assistencial i investigadora i el seu potencial per a la formació de professionals.

Aquest programa individual es comunica a l'alumne a l'inici del curs acadèmic, podent-se fer canvis a instàncies de l'alumne sota determinades condicions i requisits.

En cada rotació pràctica l'alumne és tutoritzat per un Tutor de Pràctiques, que serà professional sanitari adequadament qualificat per a l'exercici clínic i per a la docència, que s'encarregarà de guiar a l'alumne en el seu aprenentatge pràctic.

El Coordinador de Pràctiques realitzarà un seguiment individualitzat i continuat de l'alumne durant el desenvolupament de les pràctiques. Mentre les circumstàncies pandèmiques derivades de la COVID aconsellin la limitació del contacte personal, el Coordinador de Pràctiques mantindrà un contacte continuat amb els centres i tutors de pràctiques, així com amb els alumnes per via telemàtica i mitjançant reunions en línia via Meet; per a garantir l'aprenentatge i la satisfacció de l'alumne durant l'experiència pràctica, a més de consultar dubtes i/o resoldre conflictes.

L'assistència diària a les pràctiques és obligatòria. Si per motius justificats no es pot acudir un dia a les pràctiques, l'alumne ha de notificar-ho al Coordinador de Pràctiques, que avaluarà si la falta és justificada i si és el cas i és possible reprogramar-la.

D'igual manera, si per motius derivats de la pandèmia de COVID-19 fos necessari suspendre o interrompre alguna rotació, el Coordinador de Pràctiques reprogramarà aquesta rotació als alumnes afectats quan sigui possible.

En qualsevol cas, es tolerarà un màxim d'un 10% d'absències en les rotacions del Pràcticum.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



En termes generals, les pràctiques s'avaluaran tenint en compte l'activitat individual de l'alumne, l'avaluació en el lloc de treball per part dels tutors/professionals, així com l'elaboració per part de l'alumne de la Memòria de Pràctiques.

Durant les pràctiques l'estudiant haurà d'elaborar la Memòria de Pràctiques que lliurarà el dia que acabi les mateixes. El lliurament serà telemàtic per mitjà de l'aula virtual.


L'alumne haurà d'elaborar i lliurar una Memòria de Pràctiques que haurà de contenir 2 casos clínics vists durant el Pràcticum i que li haguessin despertat un interès especial, desenvolupant aspectes com:

  • Plantejament del cas clínic
  • Relació dels procediments realitzats per al seu abordatge i resolució
  • Avaluació de les tasques realitzades amb el coneixement i les habilitats adquirides
  • Identificació de les aportacions que en termes d'aprenentatge han suposat per a l'alumne
  • Aspectes de millora

Cada tutor de pràctiques de l'alumne realitzarà l'avaluació dels alumnes per ell tutoritzats atenent uns criteris avaluatius adaptats , alineats amb els objectius i els criteris d'aprenentatge establerts en la memòria acadèmica per al Pràcticum.
La nota final del Pràcticum estarà determinada per:

  • 60%: Nota mitjana de totes les avaluacions realitzades pels Tutors de Pràctiques en cadascuna de les rotacions.
  • 30%: Nota mitjana de la Memòria de Pràctiques del Pràcticum.
  • 10%: Assistència i esforç individual.

Bibliografia i recursos

Es trobaran a la Plataforma Virtual Moodle instruccions específiques per a cada rotació relatives a calendari, horaris, ubicació, instruccions, uniformitat, persona de contacte, etc.