Universitat Internacional de Catalunya
Màrqueting de la Indústria Biomèdica
Altres llengües d'impartició: català, anglès
Professorat
Els dubtes es resoldran abans o després de classe. Els dubtes no presencials es resoldran mitjançant una videoconferència.
Presentació
El sector de la indústria biomèdica aposta per la recerca per treure nous productes al mercat de manera contínua. Això fa que les companyies requereixin professionals altament qualificats, per als seus departaments comercials i de màrqueting, que siguin capaços de dissenyar estratègies comercials d’èxit en mercats cada cop més globals i competitius, tenint en compte les possibilitats d’accés del producte en el mercat.
L’objectiu d’aquest curs és proporcionar coneixements en el disseny de plans estratègics i tàctics de promoció i màrqueting, així com en la planificació financera amb un comportament ètic i de responsabilitat social.
L’assignatura està dissenyada tenint en compte que la major part dels participants en el curs no tenen coneixements de màrqueting en la indústria biomèdica ni del sistema d’accés a aquests medicaments al nostre país. En aquest sentit, en la primera part teòrica de l’assignatura, es farà una aproximació als principis elementals del màrqueting, a l’anàlisi DAFO, a les estratègies de màrqueting que cal seguir, als incentius d’inversió que tenen aquestes empreses i a l’accés final dels seus medicaments en el mercat. La segona part de l’assignatura es dedicarà, mitjançant el mètode del cas, a posar en pràctica els diferents conceptes teòrics que s’hagin après en la primera part de l’assignatura. Aquesta assignatura s’enfoca amb l’objectiu de conèixer quins són els ingredients indispensables que han d’acompanyar qualsevol estudiant de Biomedicina que vulgui treballar en la indústria biomèdica.
Crèdits: 4 ECTS
Els 4 crèdits ECTS suposen una dedicació aproximada de 40 hores, distribuïdes en 28 hores de treball conjunt entre els professors i els participants en el curs (16 hores teòriques i 12 hores d’exercicis pràctics) i 12 hores de treball autònom personal, tant individual com en grup.
Requisits previs
No hi ha cap requisit previ per aquesta assignatura.
Objectius
- Descriure els conceptes bàsics del màrqueting farmacèutic en el context d’una empresa biomèdica.
- Descriure les diferents estratègies de màrqueting per a un producte biomèdic.
- Descriure les eines financeres bàsiques per a la formació integral d’un gerent de màrqueting i vendes.
- Explicar els conceptes bàsics de market access i farmacoeconomia.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- CB01 - Que els estudiants hagin demostrat que posseeixen i comprenen coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i s’acostuma a trobar en un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
- CB03 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
- CB04 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
- CB05 - Que els estudiants hagin desenvolupat les habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
- CE19 - Reconèixer els principis de les ciències biomèdiques relacionades amb la salut i aprendre a treballar en qualsevol àmbit de les ciències biomèdiques (empresa biomèdica, laboratoris de bioinformàtica, laboratoris d'investigació, empresa d'anàlisis clíniques, etc.).
- CG07 - Integrar els conceptes bàsics relacionats amb el camp de la biomedicina tant teòrics com experimentals.
- CG10 - Dissenyar, redactar i executar projectes relacionats amb l'àrea de les ciències biomèdiques.
- CG11 - Reconèixer conceptes bàsics de diferents àmbits vinculats a les ciències biomèdiques.
- CT01 - Desenvolupar la capacitat d'organització i planificació adequades al moment.
- CT02 - Desenvolupar la capacitat per a la resolució de problemes.
- CT03 - Desenvolupar la capacitat d'anàlisi i síntesi.
- CT04 - Interpretar resultats experimentals i identificar elements consistents i inconsistents.
- CT05 - Fer servir internet com a mitjà de comunicació i com a font d'informació.
- CT06 - Saber comunicar, fer presentacions i redactar treballs científics.
- CT07 - Ser capaç de treballar en equip.
- CT08 - Raonar i avaluar les situacions i resultats des d'un punt de vista crític i constructiu.
- CT09 - Tenir la capacitat de desenvolupar habilitats en les relacions interpersonals.
- CT10 - Ser capaç de dur a terme un aprenentatge autònom.
- CT11 - Aplicar els coneixements teòrics a la pràctica.
- CT12 - Aplicar el mètode científic.
- CT13 - Reconèixer els aspectes generals i específics relacionats amb el camp de la nutrició i envelliment.
- CT14 - Respectar els drets fonamentals d'igualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans i els valors propis d'una cultura de pau i de valors democràtics.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
En acabar el curs, l’alumne:
- Conèixer i utilitzar adequadament el vocabulari científic, tècnic o específic de l’àmbit en el qual es desenvoluparà l’activitat.
- Entendre els principis bàsics i les estratègies del màrqueting i poder utilitzar aquests coneixements en el context d’una empresa biomèdica.
- Conèixer el procés d’accés al mercat dels productes biomèdics i entendre les estratègies de mercat de la indústria biomèdica, segons el context (farmàcia comunitària, farmàcia hospitalària, conselleries de salut, Ministeri de Sanitat, etc.).
Continguts
Classe teòriques. Tema 1. Introducció al màrqueting (dues hores magistrals)
Contingut
S’explicarà la importància del màrqueting com a acció dirigida cap als clients amb un objectiu de rendibilitat, les seves dimensions, la seva missió i els seus cicles.
Lectures obligatòries
Koetler, P i Keller, K., 2015. Marketing management. Global edition. Editorial Pearson.
Materials complementaris
Becker, M. C. i Lillemark, M., 2006. Marketing/R&D integration in the pharmaceutical industry. Research Policy,35(1): 105-120.
Classe teòriques. Tema 2. Anàlisi DAFO i definició d’objectius (dues hores magistrals)
Contingut
Estudiar les febleses, amenaces, fortaleses i oportunitats a les quals una empresa s'enfronta és fonamental en el pla de màrqueting de qualsevol empresa.
Lectures obligatòries
Sánchez Huerta, D., 2020. Análisis FODA o DAFO. EL mayor y más completo estudio con 9 ejemplos prácticos. Editorial Bubok Publishing.
Materials complementaris
Sisamón Gil, R. M, 2012. El análisis DAFO aplicado a la intervención en casos de personas en situación de exclusión social. Documentos de Trabajo Social, 51: 469-487.
Classe teòriques. Tema 3. Segmentació i posicionament (dues hores magistrals)
Contingut
L’alumne aprendrà que en el món biomèdic hi ha agrupació de metges d’acord amb unes certes característiques comunes i que en el màrqueting farmacèutic cal triar els metges en els quals es concentrarà l’acció de màrqueting.
Lectures obligatòries
Koetler, P i Keller, K., 2015. Marketing management. Global edition. Editorial Pearson.
Materials complementaris
Martin, G., 2011. The importance of marketing segmentation. American Journal of Business Education, 4(6): 15-18.
Lerer, L., 2002. Pharmaceutical marketing segmentation in the age of the internet. Journal of Medical Marketing: Device, Diagnostic, and Pharmaceutical Marketing, 2(2): 159-166.
Classe teòriques. Tema 4. Estratègies de màrqueting (dues hores magistrals)
Contingut
L’alumne aprendrà les diferents estratègies de màrqueting per intercanviar informació del producte amb l’usuari (per exemple, inbound marketing).
Lectures obligatòries
Koetler, P i Keller, K., 2015. Marketing management. Global edition. Editorial Pearson.
Materials complementaris
Stephen Parker, R. i Pettijohn, C. E., 2005 Pharmaceutical Drug Marketing Strategies and Tactics. Health Marketing Quarterly, 22:4, 27-43.
Classe teòriques. Tema 5. Màrqueting farmacèutic (dues hores magistrals)
Contingut
Els participants coneixeran totes les eines necessàries per a l’acompliment de responsabilitats de màrqueting de productes en el sector de la salut, com el màrqueting estratègic i operatiu, estratègies de comunicació, etc.
Lectures obligatòries
Koetler, P i Keller, K., 2015. Marketing management. Global edition. Editorial Pearson.
Materials complementaris
Severi Bruni, D. i Verona, G., 2009. Dynamic Marketing Capabilities in Science-based Firms: an Exploratory Investigation of the Pharmaceutical Industry. British Journal of Management, 20: S101-117.
Classe teòriques. Tema 6. Market access (context OTC, hospitalari, regional i nacional) i farmacoeconomia (sis hores magistrals)
Contingut
En aquesta àrea es parlarà de les relacions institucionals i l’accés al mercat per conèixer l’escenari de la política sanitària actual, els grups d’interès i les decisions que impacten en l’accés dels fàrmacs. S’ensenyaran els conceptes bàsics de farmacoeconomia.
Lectures obligatòries
Oliva Bru, J.; González López-Valcárcel, B.; Trapero Bertran, M.; Hidalgo Vega, A.; Del Llano Señarís, J. E., 2018. Economía de la Salud. Editorial Pirámide. ISBN: 978-84-368-3977-7.
Materials complementaris
Ijzerman, M. J. i Steuten, L. M. G., 2012. Early assessment of medical technologies to inform product development and market access. A review of methods and applications. Applied Health Economics and Health Policy, 9: 331-347.
Seminaris
Seminari 1. Aplicació pràctica de conceptes de màrqueting
Seminari 2. Anàlisi DAFO d’un producte biomèdic
Seminari 3. Cas pràctic sobre segmentació en el món biomèdic
Seminari 4. Disseny d’una estratègia de comunicació d’un producte biomèdic
Seminari 5. Cas pràctic sobre les eines que ha d’utilitzar un responsable de màrqueting
Seminari 6. Anàlisi crítica d’una avaluació econòmica en biomedicina
Durant el curs, s’aniran recomanat vídeos que reforçaran o introduiran algun contingut. Els que s’hagin de veure de manera obligatòria es veuran i es comentaran a classe.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
El pla d’activitats i treball:
Tipus d’activitat |
Número d’hores |
Dedicació Relativa |
Sessions magistrals: aspectes conceptuals |
16 |
40% |
Seminaris i exercicis pràctics amb el professor |
12 |
30% |
Treball en grup fora de classe |
8 |
20% |
Lectura individual |
4 |
10% |
Total |
40 |
100% |
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
Forma:Individual
Tipus: Continua
Criteris: Participació activa a les sessions de classe, treballs en equip, presentació de treballs individuals i en grup i exàmen.
Percentatge nota final |
Descripció |
20% |
Participació a classe |
40% |
Entregable |
40% |
Examen |
Període d'avaluació
- E1 14/03/2025 A10 16:00h
- E2 02/07/2025 A08 18:00h