Universitat Internacional de Catalunya
Odontologia Social
Altres llengües d'impartició: anglès
Professorat
Presentació
En els darrers anys, la investigació en Salut pública confirma de forma reiterada una cosa que es porta constatant des de fa dècades: els baixos ingressos individuals/familiars s'associen directament amb malalties bucodentals: càncer bucal, major prevalença de càries dental i, en general, amb qualsevol experiència de càries, pèrdua dental, lesions dentals traumàtiques, etc. Les revisions sistemàtiques també confirmen qualitativament que els baixos ingressos s'associen amb malalties periodontals i amb valors elevats dels indicadors de mala qualitat de vida relacionada amb la salut bucal, com ara l'Oral Health Related Quality of Life - OHQoL (Referència 1). És una mostra més de l‟existència d‟un gradient social de la malaltia, i una confirmació que les patologies bucodentals no són una excepció. Certament s'ha produït una millora important en les últimes dècades, però les desigualtats en salut bucal a Espanya són manifestes. Els indicadors epidemiològics assenyalen importants diferències entre comunitats autònomes (CCAA) i també entre grups socials (Referència 2).
L'assignatura d'Odontologia social s'enquadra dins de l'ideari de la Universitat Internacional de Catalunya (Referència 3), amb la finalitat d'aconseguir millorar els objectius educatius que, en el cas dels estudis de Ciències de la Salut, aquesta orientació assistencial pren especial relleu , on l'esperit de servei al pacient impulsa a vetllar per prevenir, promoure i protegir la salut. Sabem, a més, que el pacient fràgil, vulnerable, el que presenta més privació socioeconòmica, és el que concentra més patologia i, en conseqüència, necessita la nostra atenció en més mesura; una atenció bucodental que no és a la cartera de serveis de la sanitat pública ia la qual aquest pacient no hi pot accedir. L'assignatura d'Odontologia social recull totes les iniciatives i actuacions que la Facultat d'Odontologia d'UIC Barcelona desenvolupa al pacient vulnerable, tant les que ja estan en marxa com els projectes que desplegarem en un futur.
Referències
1. Singh A, Peres MA, Watt RG. The Relationship between Income and Oral Health: Critical Review. J Dent Res. 2019;98(8):853-860. doi: 10.1177/0022034519849557.
2. Estudi i Anàlisi de lEquitat en Salut. Diversos autors.
3. Ideari UIC.
Requisits previs
a) Coneixements de Gerodontologia (primer semestre)
b) Coneixements d'Odontopediatria (primer semestre)
Objectius
a) Desenvolupar la capacitat de reflexionar i argumentar sobre qüestions ètiques partint de lanàlisi de la situació contemporània.
b) Proporcionar instruments pràctics per comprendre la importància d'adquirir els principis i les virtuts fonamentals d'una ètica de la cura personal i professional.
c) Descobrir el significat i el valor del principi fonamental de la dignitat de la persona humana, particularment en els àmbits relacionats amb la malaltia o qualsevol altra situació de vulnerabilitat i limitació tant física com a psíquica de la persona.
d) Mostrar la importància de la comunicació interpersonal en el context de la relació terapèutica.
e) Analitzar i debatre les importants implicacions de la diversitat social i cultural per a la comprensió de la salut.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- 01 - Conèixer els elements essencials de la professió de dentista, incloent-hi els principis ètics i les responsabilitats legals
- 02 - Comprendre la importància de tals principis per al benefici del pacient, de la societat i la professió, amb atenció especial al secret professional
- 03 - Saber identificar les inquietuds i les expectatives del pacient, així com comunicar-se de forma efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
- 5.01 - Integrar, organitzar i aplicar tots els coneixements adquirits durant el grau per poder donar una atenció adequada i integral al pacient odontològic.
- 5.02 - Realitzar un tractament odontològic multidisciplinari, seqüencial i integral del pacient odontològic de qualsevol edat i condició.
- 5.03 - Realitzar el tractament adequat a les necessitats individuals de cada pacient i que siguin objectives i vàlides, compatibles amb una teràpia actualitzada, de qualitat i congruent
Continguts
a) Desenvolupament d'habilitats clinicohumanístiques en el tracte amb ancians i pacients desnonats
b) Desenvolupament d'habilitats clinicohumanístiques en el tracte amb immigrants i refugiats
c) Desenvolupament d'habilitats clinicohumanístiques en el tracte amb pacients que tenen necessitats especials
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
a) Les intervencions només poden ser educatives i de diagnòstic visual, en què només es requereixi un focus d'exploració i una butaca dental. No es preveu cap intervenció.
b) Les sessions es desenvoluparan segons un calendari que compatibilitzi les activitats amb la disponibilitat de les seus, durant 15 setmanes, de gener a abril, preferentment als matins, dedicant un dia de la setmana a un col·lectiu vulnerable diferent. De manera orientativa (i depenent de les preferències de cada institució), es dedicarien els matins de dimarts i dijous, entre les 9 i les 14h.
c) Les sessions teòriques seran 5, de 2 hora cadascuna (10 hores en total). S'hi explicaran les diferents intervencions i les habilitats a desenvolupar, abans de realitzar la intervenció pràctica, així com avaluació de resultats després de la intervenció.
d) Les sessions pràctiques o intervencions seran 5, de 4 hores cadascuna (2 hores de transport/preparació i 2 hores d'intervenció) i tindran lloc en dies pactats amb les entitats a les diferents seus de les institucions que participin al programa ( Invulnerables-Geriàtric).
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
Es valora l'assistència a les sessions teòriques i la participació (30%), així com les intervencions pràctiques (70%)
Bibliografia i recursos
a) Butaques fixes a la seu de les institucions
b) Instrumental de diagnòstic i higiene