Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Informació i Comunicació amb el Pacient i la Família

Informació i Comunicació amb el Pacient i la Família
6
15135
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat

Presentació

A l'assignatura es treballa per donar competències a l'alumnat en la comunicació de males notícies tant a pacients com a familiars. Es repassa la necessitat d'un bon diagnòstic de situació familiar per comunicar amb èxit amb tota mena d'estils de família i es donen les claus per comunicar de manera efectiva en poblacions especialment vulnerables i en escenaris de crisi.

Requisits previs

No cal haver cursat cap altra assignatura del màster encara que és recomanable haver cursat l'assignatura “Fonaments de les cures pal·liatives i antropologia de la mort”.

Objectius

● Formar l'alumnat al model de Cures Pal·liatives (CP) basat en l'atenció multidimensional a través del treball en equip interdisciplinari.

● Proporcionar a l'alumnat el desenvolupament d'habilitats, coneixements i mètodes d'intervenció en equip per a l'adequada detecció i alleugeriment del patiment a través del control clínic de símptomes, necessitats emocionals, socials i espirituals en situació avançada i la seva família, respectivament segons el perfil professional.

● Oferir a l'alumnat les eines necessàries per tenir una visió interdisciplinària de la situació de final de vida.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CN05 - Adquirir coneixement en el maneig de situacions complexes de final de vida incloent-hi el desig d'avançar la mort i considerant totes les dimensions del pacient.
  • CP01 - Treballar de manera autodirigida o autònoma en equips de CP, formats per iguals, especialistes o no, i altres professionals, tot respectant els drets fonamentals d'igualtat entre homes i dones, la promoció dels drets humans i els valors propis d'una cultura de pau i de valors democràtics; utilitzant un llenguatge que eviti l'androcentrisme i els estereotips.
  • CP05 - Treballar de forma individual i en equips de treball, assumint responsabilitats dins l'àmbit de CP
  • CP09 - Aplicar solucions als problemes que puguin sorgir en fer tasques en l'àmbit dels CP
  • HB01 - Realitzar una reflexió crítica sobre la teoria i les seves aplicacions en l'atenció al pacient en situació de final de vida
  • HB03 - Integrar l'atenció multidimensional als problemes dels pacients en situació de malaltia avançada
  • HB04 - Analitzar problemes complexos a l'àrea assistencial amb una visió multidimensional per resoldre'ls de manera tàctica i estratègica.
  • HB05 - Demostrar capacitat de treball en equip col·laboratiu interdisciplinari al sinus d'atenció pal·liativa

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar la matèria, l'alumnat serà capaç de:

2.3 Identificar les necessitats d'informació de pacients i famílies

Continguts

  • Generalitats en comunicació.
  • Tècniques en comunicació de males notícies.
  • Comunicació amb famílies: diagnòstic, estil de comunicació, eines aplicables a situacions complexes.
  • Comunicació en situacions difícils: poblacions especialment vulnerables i situacions de crisi.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



- Classes magistrals amb el nucli principal de coneixement teòric de l'assignatura.

- Visionat i anàlisi de vídeos amb situacions clíniques paradigmàtiques.

- Lectura i anàlisi de textos i articles seleccionats.

- Resolució d'activitats com a casos clínics, qüestionaris i reflexions.

- Participació activa al fòrum de l'assignatura dinamitzat per l'equip docent.

- Participació activa a la sessió síncrona de l'assignatura.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



Aquest màster fonamenta la seva avaluació a l'avaluació contínua.

Activitats d'avaluació contínua: s'exigirà una participació a les tutories individuals i grupals d'almenys del 50% (com a mínim) per garantir-ne la participació síncrona amb professorat amb les activitats asíncrones.

A continuació, es presenten alguns exemples d'activitats d'avaluació continuada:

  • Activitats asíncrones (70% de la qualificació)

    • Lliurament de la resolució de casos, bé de forma escrita o mitjançant un vídeo, on l'estudiantat explicarà com resoldre el cas. Avalua la capacitat per aplicar els continguts teòrics apresos a una situació real o simulada en l'exercici de la professió clínica.

    • Anàlisi de textos i articles seleccionats.

    • Realització de qüestionaris sobre la matèria tractada.

    • Participació en fòrums de discussió i wikis: s'avalua el grau de participació activa de l'estudiantat en el seu propi aprenentatge.

  • Activitats síncrones (30% de la qualificació)

    • Participació activa en la sessió síncrona de l'assignatura: En el cas de l'estudiantat de fus horari diferent, es pactarà l'hora amb antelació perquè aquest es pugui adaptar. En qualsevol cas, s'evitarà que cap estudiant no participi més enllà de les 22 hores del seu fus horari.

    • Possibilitat d'activitats de discussió face-to-face amb el tutor/a, tutories individuals i grupals.

Bibliografia i recursos

  • Baile, W. F., Buckman, R., Lenzi, R., Glober, G., Beale, E. A., & Kudelka, A. P. (2000). SPIKES-A six-step protocol for delivering bad news: application to the patient with cancer. The oncologist, 5(4), 302–311. https://doi.org/10.1634/theoncologist.5-4-302.

  • Mercè Riquelme Olivares. (2017). L’acompanyament a persones malaltes i els seus familiars en processos de final de vida. Revista de Treball Social, 210, 54-68.

  • Julià-Torras, J., & Serrano-Bermúdez, G. (2019). Manual de Control de Síntomas en pacientes con cáncer. (4ª ed.). Arán Ediciones, S.L.

  • Toro-Pérez, D., Limonero, J. T., Guillen, M., Bolancé, C., Vilarrubí, S., & Camprodon-Rosanas, E. (2023). Evaluating quality of life in pediatric palliative care: a cross-sectional analysis of children's and parents' perspectives. European Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1007/s00431-023-05330-4.

  • Mahendiran M., Yeung H, Rossi S., Khosravani H., & Perri G-A. (2023). Evaluating the Effectiveness of the SPIKES Model to Break Bad News – A Systematic Review. American Journal of Hospice and Palliative Medicine, 40(11),1231-1260. https://doi.org/10.1177/10499091221146296.