Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Introducció al BIM

Introducció al BIM
3
15313
4
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: anglès, castellà

Professorat

Presentació

La metodologia Building Information Modeling (BIM) està transformant la manera com es dissenyen, construeixen i gestionen els edificis i infraestructures. Aquesta assignatura té com a objectiu proporcionar als estudiants una comprensió bàsica de BIM, des dels principis fonamentals fins a la seva aplicació al cicle de vida d'un projecte arquitectònic.

Al llarg del curs, els estudiants aprendran a treballar amb models tridimensionals enriquits amb informació, cosa que els permetrà abordar projectes de disseny amb més precisió, coordinació i eficiència. A més, es familiaritzaran amb les principals eines de programari BIM (Revit i Naviswork) utilitzades a la indústria, i entendran com aquesta metodologia fomenta una col·laboració més fluida entre els diferents actors del procés constructiu.

El curs proporcionarà les bases necessàries perquè els futurs arquitectes puguin integrar-se en equips multidisciplinaris, utilitzant BIM com a eina clau per al disseny i la gestió eficient de projectes. Aquesta introducció cerca no només dotar els estudiants de coneixements tècnics, sinó també fer-los conscients dels avantatges i desafiaments que comporta la implementació de BIM en l'àmbit professional.

Requisits previs

Coneixements bàsics del sistema operatiu Windows i coneixements bàsics de geometria.

Objectius

L'objectiu principal de l'assignatura és dotar els estudiants d'una comprensió sòlida sobre la metodologia BIM i la seva aplicació pràctica a l'àmbit arquitectònic i de la construcció. A través d'aquest curs, els estudiants seran capaços de:

  1. Comprendre els conceptes fonamentals de Building Information Modeling (BIM) i la seva rellevància a la indústria de l'arquitectura i la construcció.
  2. Manejar eines bàsiques de programari BIM (Revit i Naviswork) per a la creació i gestió de models tridimensionals amb informació associada.
  3. Desenvolupar la capacitat dinterpretar i generar models BIM que integrin informació rellevant per a les diferents fases dun projecte constructiu.
  4. Fomentar la col·laboració efectiva entre els diferents agents del procés constructiu mitjançant l'ús de BIM.
  5. Aplicar els principis de BIM a la planificació, disseny i gestió de projectes, tenint en compte la coordinació entre disciplines i l'optimització de recursos.
  6. Reconèixer els beneficis i els desafiaments que comporta la implementació de BIM en l'àmbit professional i el seu impacte en la presa de decisions durant el cicle de vida del projecte.
  7. Preparar els estudiants perquè puguin integrar-se en equips multidisciplinaris utilitzant BIM com a eina central de treball i comunicació.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 03 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura ia l'urbanisme dels sistemes de representació espacial
  • 04 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura ia l'urbanisme de l'anàlisi i teoria de la forma i les lleis de la percepció visual
  • 05 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura ia l'urbanisme de la geometria mètrica i projectiva
  • 06 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura i l'urbanisme de les tècniques d'aixecament gràfic en totes les seves fases, des del dibuix d'apunts a la restitució científica
  • 10 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura i l'urbanisme de les bases de topografia, hipsometria i cartografia i les tècniques de modificació del terreny.
  • 1-T - Aptitud per aplicar els procediments gràfics a la representació d'espais i objectes
  • 2-T - Aptitud per concebre i representar els atributs visuals dels objectes i dominar la proporció i les tècniques del dibuix, incloses les informàtiques
  • 30 - Coneixement de l'organització d'oficines professionals.
  • 34-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de projectes bàsics i d'execució, croquis i avantprojectes.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar el curs, l’alumnat, d'una banda, serà capaç de modelar i representar gràficament un projecte arquitectònic en BIM, i tindrà nocions suficients per integrar les estructures i les instal·lacions. D’altra banda, haurà adquirit els coneixements necessaris per a la gestió de projectes en BIM.

Continguts

  • ntroducció: Què és el BIM, visualització, exportació i impressió.
  • Paràmetres i famílies
  • Modelat arquitectònic
  • Modelatge d’estructures i integració en el projecte
  • Introducció al modelatge d’instal·lacions
  • Emplaçament, orientació, centre de dibuix, topografia
  • Col·laboració: Arxius vinculats, coordinació i detecció de col·lisions
  • 4D i 5D, fases constructives i amidaments
  • Generació de famílies
  • Materials i introducció als renders

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Les classes combinen teoria i aplicació pràctica immediata. L'assignatura pretén formar l'alumne de manera que sigui capaç de buscar solucions de manera autònoma.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Pel que fa a l’avaluació, aquesta consta de dues parts. D'una banda, el 40% de l’avaluació correspon a un projecte que l'alumne haurà de modelar i lliurar l'últim dia del curs. De l'altra, el 60% restant correspon als exercicis realitzats setmanalment.