Universitat Internacional de Catalunya
Entrepreneurship
Altres llengües d'impartició: català, castellà,
Professorat
Es dóna atenció presencial als alumnes en hores convingudes amb el professor durant les sessions lectives.
Presentació
En un entorn global canviant com en el qual vivim innovar i emprendre són la principal opció estratègica per al futur, sense oblidar que ambdues van de la mà: no podem crear empreses poc innovadores perquè la innovació és el principal factor de competitivitat de les empreses de nova creació.
Aquesta assignatura pretén no només promoure l'esperit emprenedor entre els estudiants sinó també donar les eines perquè ells mateixos puguin convertir les seves idees en projectes reals. L'assignatura uneix els conceptes bàsics de les principals àrees funcionals necessaris per poder crear un pla d'empresa.
Requisits previs
Es pressuposa familiarietat elemental amb les principals àrees funcionals de l'empresa: Finances, Vendes, Marketing, Producció, Logística, Recursos Humans.
Objectius
Un cop superada amb èxit aquesta assignatura, els estudiants seran capaços de:
- Entendre quines habilitats caracteritzen a l'emprenedor.
- Evitar els principals errors de l'emprenedor.
- Entendre com es prenen les decisions.
- Generar idees de negoci.
- Entendre les regles del joc per innovar i emprendre.
- Entendre qui són els “actors” implicats en la innovació, quin és l’ecosistema emprenedor i com es relacionen.
- Saber utilitzar les eines analítiques per esbrinar si una idea és, a banda d’una idea, també una oportunitat; copsar-ne el potencial, i donar suport a la presa de decisions.
- Aprendre a dissenyar models de negoci.
- Aprendre a analitzar la viabilitat d’un projecte empresarial.
- Aprendre a preparar un pla de negoci.
- Accedir a fonts de finançament i conèixer els principals factors de la negociació per aconseguir capital.
- Entendre que l’emprenedoria no només es limita a les empreses de nova creació sinó també a les ja establertes com a mitjà de detecció de noves oportunitats de creixement.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
CE1
Adquirir el coneixement bàsic de la cosmètica tradicional implica comprendre quins ingredients i principis químics es requereixen per a formular productes cosmètics.
CE2
Conèixer sobre la fisiologia i l'estructura de les àrees en les quals s'apliquen els productes cosmètics, així com entendre les diferents aplicacions que tenen aquests productes.
CE3
Tenir l'habilitat d'entendre i utilitzar les metodologies, noves tecnologies i eines de la bioenginyeria en la recerca, desenvolupament i fabricació de productes cosmètics.
CE4
Adquirir les habilitats essencials per a exercir-se en el sector de la fabricació de cosmètics, incloent-hi el coneixement en els processos de producció i el control de qualitat en la indústria cosmètica.
CE5
Conèixer les regulacions i normatives en la indústria cosmètica, així com saber avaluar els sistemes i processos de fabricació, i saber realitzar un control de qualitat d'aquests.
CE6
Integrar els fonaments de la ciència i tecnologia de materials, la nanotecnologia i la impressió 3D per a la seva aplicació en la Cosmètica moderna, a més de saber aplicar les eines d'intel·ligència artificial per al disseny de nous productes cosmètics.
CE7
Aplicar les metodologies de la Bioenginyeria per a la producció de sistemes d'alliberament d'ingredients innovadors per al seu ús en cosmètica.
CE8
Posseir de conceptes bàsics de l'aplicació de la microbiologia en la formulació i conservació de productes cosmètics, així com l'ús de l'enginyeria genètica aplicada a la producció d'ingredients innovadors en cosmètica.
CE9
Fomentar l'esperit d'emprenedoria i integrar els coneixements aplicats a l'organització i gestió d'empreses en Bioenginyeria atenent el seu marc
legal i a la normativa vigent, així com del procés necessari per a preservar la propietat intel·lectual dels productes cosmètics
CE10
Realitzar un projecte en l'àmbit de les tecnologies específiques de Bioenginyeria en el camp de la Cosmètica de naturalesa professional en el qual se sintetitzin i integrin les competències adquirides en els ensenyaments.
CE11
Tenir la capacitat de realitzar un projecte mitjançant l'ús de fonts de dades, i l'aplicació de metodologies, tècniques de recerca i eines pròpies de la Bioenginyeria, i fer una exposició i defensa pública del projecte davant un públic especialitzat de manera que es demostri l'adquisició de les competències i coneixements propis del màster.
RA1
Coneix els principis bàsics de la cosmètica tradicional i els aplica en la fabricació de productes cosmètics.
RA2
Entén i utilitza les eines de la Bioenginyeria, com la impressió 3D, la intel·ligència artificial, o la utilització de materials, per a la innovació en la recerca, desenvolupament i fabricació de productes cosmètics.
RA3
Posseeix el coneixement de les regulacions i normatives de la indústria cosmètica i els aplica en els processos de fabricació i controls de qualitat.
RA4
Assessora i participa en la realització d'assajos de qualitat, eficàcia i seguretat dels productes cosmètics.
RA5
Pensa i actua de manera crítica i responsable durant la recerca, desenvolupament i fabricació de productes cosmètics tenint present qüestions ètiques derivades del món de la cosmètica.
RA6
Entén i aplica els fonaments de l'emprenedoria per a l'elaboració de plans de negocis i la gestió en empreses de cosmètica que desitgen aplicar les noves tecnologies que la Bioenginyeria pot proporcionar.
RA7
És independent per a dur a terme projectes de recerca i desenvolupament de productes cosmètics innovadors aplicant les noves tecnologies de Bioenginyeria.
RA8
Es desembolica amb normalitat en part d'equips interdisciplinaris de treball on aporta els seus coneixements i les noves tecnologies de la Bioenginyeria en l'elaboració de productes cosmètics.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
Després d'acabar el curs l'alumne sabrà:
1. Identificar els biaixos que influeixen les decisions.
2. Les característiques de la figura de l'emprenedor.
3. Els factors claus d'èxit i fracàs de les noves empreses.
4. Formular un propòsit empresarial.
5. Com encertar amb la proposta de valor i els elements clau de creixement.
6. Tècniques per a generar fluxes d'informació.
7. Comprovar la viabilitat del projecte emprenedor.
8. Eines de finançament disponibles per als emprenedors.
9. Desenvolupar un pla de negoci robust.
Continguts
- L'ésser humà com a emprenedor: presa de decisions
- Factors crítics de fracàs i èxit empresarial
- Innovació: idees, concepte i proposta de valor
- Finançament del negoci & pitching
- Posada en el mercat
- Pla de comunicació
- Model de negoci
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
La formació serà teòrico-pràctica.
La metodologia de les sessions es basarà en classes magistrals i discussió de casos d'empresa.
Els alumnes hauran de treballar en grup y realitzar presentacions interactives, simulant un entorn d'inversors. Hauran de dissenyar un model de negoci a partir d'una idea. Hauran de defensar-lo davant la classe al final de l'assignatura.
El curs requereix estudi individual, treball en equip, presentacions, lectura de material i examen al final de l'assignatura.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
Per poder ser avaluat, és indispensable haver entregat tots els treballs i haver assistit a classe mínim 80% de les classes (>3 absències = no avaluat).
10% Involucració a classe
30% Mini casos
40% Pla de negoci
20% Examen (test multirresposta)
Bibliografia i recursos
Robert T. Kiyosaki: Rich dad, poor dad
Eric Ries: The lean startup
Bill Murphy jr: The intelligent entrepreneur
Benjamin Graham: The intelligent investor
Dale Carnegie: How to win friends & influence people
Chris Guillebeau: The $100 Startup
W. Chan Kim, Renée Mauborgne: Blue ocean strategy
Martin Lindstrom: Buy-ology
Bob Fifer: Double your profits in 6 months or less
Robert Cialdini: Influence, the psichology of persuasion
Chris Voss: Never split the difference
Harvard Business Review: Entrepreneur’s handbook
Jean Marie Dru: Beyond disruption
Roger Fisher, Willam Ury: Getting to yes