Universitat Internacional de Catalunya
Chemistry of Materials
Altres llengües d'impartició: català, castellà,
Professorat
Presentació
Aquest curs ofereix una visió general exhaustiva dels materials i biomaterials utilitzats en productes cosmètics, amb un enfocament en la seva química, propietats i interaccions amb la pell. Els temes clau inclouen polímers, tensioactius, hidrogels, emulsionants i nanopartícules. Es fa èmfasi en com aquests materials funcionen en les formulacions cosmètiques, amb especial atenció a la innovació i la sostenibilitat.
Requisits previs
No aplica
Objectius
El curs té com a objectius:
-
Desenvolupar una comprensió profunda de l'estructura molecular, funció i comportament dels materials utilitzats en les formulacions cosmètiques.
-
Dotar els estudiants dels coneixements necessaris per innovar, dissenyar i avaluar materials cosmètics, amb un enfocament en el rendiment i la seguretat.
-
Proporcionar experiència pràctica en la formulació de productes cosmètics, analitzant la seva estabilitat i entenent les interaccions dels materials.
-
Fomentar el pensament crític respecte als aspectes ambientals i reguladors en la selecció i ús de materials cosmètics.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
CE1
Adquirir el coneixement bàsic de la cosmètica tradicional implica comprendre quins ingredients i principis químics es requereixen per formular productes cosmètics.
CE2
Conèixer la fisiologia i l'estructura de les àrees on s'apliquen els productes cosmètics, així com entendre les diferents aplicacions d'aquests productes.
CE3
Tenir la capacitat d'entendre i utilitzar les metodologies, noves tecnologies i eines de la bioenginyeria en la investigació, desenvolupament i fabricació de productes cosmètics.
CE4
Adquirir les habilitats essencials per desenvolupar-se en el sector de la fabricació de cosmètics, incloent el coneixement dels processos de producció i el control de qualitat en la indústria cosmètica.
CE5
Conèixer les regulacions i normatives en la indústria cosmètica, així com saber avaluar els sistemes i processos de fabricació, i realitzar un control de qualitat dels mateixos.
CE6
Integrar els fonaments de la ciència i tecnologia de materials, la nanotecnologia i la impressió 3D per a la seva aplicació en la Cosmètica moderna, a més de saber aplicar les eines d'intel·ligència artificial per al disseny de nous productes cosmètics.
CE7
Aplicar les metodologies de la bioenginyeria per a la producció de sistemes de lliurament d'ingredients innovadors per al seu ús en cosmètica.
CE8
Tenir coneixements bàsics sobre l'aplicació de la microbiologia en la formulació i conservació de productes cosmètics, així com l'ús de l'enginyeria genètica aplicada a la producció d'ingredients innovadors en cosmètica.
CE9
Fomentar l'esperit emprenedor i integrar els coneixements aplicats a l'organització i gestió d'empreses en Bioenginyeria, atenent al seu marc legal i normativa vigent, així com al procés necessari per preservar la propietat intel·lectual dels productes cosmètics.
CE10
Realitzar un projecte en l'àmbit de les tecnologies específiques de Bioenginyeria en el camp de la Cosmètica de naturalesa professional on es sintetitzin i integrin les competències adquirides durant les ensenyances.
CE11
Tenir la capacitat de realitzar un projecte utilitzant fonts de dades, metodologies, tècniques de recerca i eines pròpies de la Bioenginyeria, i fer-ne una exposició i defensa pública davant un públic especialitzat, demostrant l'adquisició de les competències i coneixements propis del màster.
Continguts
- Introducció a la Química dels Materials en Cosmètica
- Polímers en la Ciència Cosmètica
- Tensioactius i Emulsionants
- Hidrogel i les seves Aplicacions en Cosmètica
- Materials a Base de Lípids en Cosmètica
- Nanomaterials en Cosmètica
- Biomaterials i Biopolímers
- Reologia dels Materials Cosmètics
- Sostenibilitat en els Materials Cosmètics
- Interacció dels Materials Cosmètics amb la Pell
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
- Classes magistrals: Cobertura de conceptes teòrics i aplicacions pràctiques de materials cosmètics.
- Tallers: Activitats de resolució de problemes en grup centrades en els reptes de formulació.
- Seminaris: Debats sobre els recents avenços en ciència de materials cosmètics.
- Projectes de grup: Dissenyar un producte cosmètic innovador des del concepte fins al prototip.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
L'assignatura s'avaluarà de manera continuada, amb l'objectiu d'assegurar un aprenentatge progressiu i una aplicació pràctica dels continguts. El sistema d'avaluació s'estructurarà de la següent manera:
Avaluació Continuada:
En finalitzar cada mòdul o unitat temàtica, els estudiants hauran de realitzar una activitat avaluativa que podrà consistir en un treball escrit o una presentació oral. Aquestes activitats tenen com a objectiu avaluar la comprensió dels conceptes treballats i la seva aplicació a casos pràctics.
Format de les Activitats:
- Treball escrit: Serà un informe o assaig relacionat amb els temes tractats en el mòdul, on l'estudiant haurà de demostrar la seva capacitat d'anàlisi, síntesi d'informació i aplicació pràctica dels coneixements adquirits.
- Presentació oral: Consistirà en l'exposició d'un tema o estudi de cas vinculat al contingut del mòdul, avaluant la capacitat de comunicació, argumentació i defensa d'idees davant del grup.
Ponderació de les Activitats:
Cada treball o presentació tindrà un pes específic en la nota final, que es calcularà segons el nombre d'hores del mòdul respecte al total de l'assignatura.
Lliurament i Terminus:
Les activitats s'hauran de lliurar o presentar en les dates establertes en finalitzar cada mòdul. El lliurament fora de termini serà penalitzat.
Nota Final:
La qualificació final de l'assignatura serà la suma ponderada de totes les activitats realitzades en finalitzar cada mòdul. No hi haurà un examen final, ja que l'avaluació serà completament continuada. La nota mínima per aprovar l'assignatura ha de ser superior a 5.
Consideracions importants:
- Plagi, copiar o qualsevol altra acció que es pugui considerar trampa suposarà un zero en aquest apartat d'avaluació. Realitzar-en els exàmens suposarà el suspens immediat de l'assignatura.
- En segona convocatòria no es podrà obtenir la qualificació de "Matrícula d'Honor", de manera que la qualificació màxima serà de "Excel·lent".
- No s'acceptaran canvis en el calendari, dates d'exàmens o en el sistema d'avaluació.
Bibliografia i recursos
Textos Bàsics:
FORSTER, Thomas. “Cosmetic lipids and the skin barrier”. CRC Press, 2001.
WILLIAMS, David F.; SCHMITT, W. H. (eds.). “Chemistry and technology of the cosmetics and toiletries industry”. Springer Science & Business Media, 1996.
GODDARD, E. Desmond; GRUBER, James V. “Principles of polymer science and technology in cosmetics and personal care”. CRC press, 1999.
RIEGER, Martin (ed.). “Surfactants in cosmetics”. Routledge, 2017.
Revistes:
- International Journal of Cosmetic Science
- Journal of Surfactants and Detergents