Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Microbiologia

Microbiologia
4
7612
2
Segon semestre
OB
Procediments diagnòstics i terapèutics
Microbiologia
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

Profesorado:

                Responsable: Javier Jiménez (jjimenez@uic.es)

                Otros:

                     Núria Prim: nprim@uic.es

                      Nicolas Aira: naira@uic.es

                     Carmen Muñoz Almagro : cmunoza@uic.es

                     Jordi Rello: jrello@uic.es

                Horario de atención a los alumnos: jjimenez@uic.es


 

Presentació

La microbiologia és una ciència dedicada a l'estudi d'un amplíssim ventall d'organismes amb els quals convivim i establim diferents graus de relació. Molts d'ells són capaços de generar malalties en humans, molts són capaços de produir gran varietat de substàncies amb diferents interessos econòmics i fins i tot permeten l'avanç del coneixement del nostre entorn. El plantejament d'aquesta assignatura és proporcionar als alumnes de medicina un coneixement general i bàsic dels microorganismes com a éssers vius amb els quals interaccionem. Focalitzarem l'interès en la capacitat d'alguns d'ells per produir diferents malalties, com identificar-los, evitar-los i, eventualment, tractar-los. A més pretenem proveir coneixement sobre altres capacitats que tenen els microorganismes com ara el coneixement de processos bàsics en biologia, processos biotecnològics, industrials i amb important incidència econòmica.

Requisits previs

Considerem indispensable tenir una base important en bioquímica, genètica humana, biologia molecular i biologia cel · lular, assignatures totes elles programades en el pla d'estudis abans de la microbiologia

Objectius

L'objectiu principal d'aquesta assignatura és posar a disposició dels alumnes el coneixement, les característiques, les peculiaritats d'una enorme varietat d'organismes amb els quals interaccionem de manera contínua així com els perjudicis i beneficis que ens poden determinar.
Objectius concrets:
-Classificació i ubicació dels microorganismes dins dels éssers vius
-Descripció i caracterització dels diferents tipus de microorganismes
-Exposició de les diferents facetes d'interacció entre humans i microorganismes
-Descripció de la capacitat dels microorganismes com a agents patògens
-Avaluació de les eines terapèutiques per al tractament de les infeccions
-Coneixement de les tècniques bàsiques de la microbiologia

 

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

 
  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 24 - Establir una bona comunicació interpersonal que doni capacitat de dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
  • 28 - Obtenir i utilitzar dades epidemiològiques i valorar tendències i riscos per a la presa de decisions sobre salut.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • 35 - Comprendre la importància i les limitacions del pensament científic en l'estudi, la prevenció i la gestió de les malalties.
  • 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • CB-5 - Saber transmetre d'una manera clara i sense ambigüitats a un públic especialitzat o no, resultats procedents de la investigació científica i tecnològica o de l'àmbit de la innovació més avançada, així com els fonaments més rellevants sobre els quals se sustenten.
  • CTS-2 - Mostrar i actuar amb sensibilitat vers temes mediambientals.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'alumne en acabar l'assignatura tindrà una visió àmplia sobre el món dels microorganismes, la seva diversitat i la seva incidència en la vida humana. Coneixement dels beneficis i els possibles perjudicis sobre ella. A més obtindrà coneixement sobre el maneig dels mateixos i capacitat per interpretar informació microbiològica essencial per al desenvolupament del seu futur treball com a professional de la salut.
Resultats de l'aprenentatge
-Coneixement i comprensió del món microbià quant a la seva existència, història, diversitat i característiques.
-Coneixement de les malalties infeccioses més comunes produïdes pels diferents tipus de microorganismes
-Coneixement de les diferents eines per al control del creixement de microorganismes i de les infeccions que poden causar
-Coneixement de la importància econòmica i científica dels microorganismes
-Coneixement de les tècniques bàsiques de maneig i interpretació de proves microbiològiques

Continguts

Programa de Microbiologia General per a Metges

Classes magistrals
Tema 1. Introducció a la microbiologia: Definició i aspectes generals, breu història, personatges clau, la microbiologia avui.
Tema 2. Diversitat microbiana: Característiques dels virus
Tema 3. Diversitat microbiana: Virus DNA. Virus RNA.
Tema 4. Diversitat microbiana: Característiques dels bacteris.
Tema 5. Diversitat microbiana: Cocos Gram positius. Cocos Gram negatius.
Tema 6. Diversitat microbiana: Bacils Gram positius
Tema 7. Diversitat microbiana: Bacils Gram negatius
Tema 8. Diversitat microbiana: Micobacteris.
Tema 9. Diversitat microbiana: Fongs
Tema 10. Diversitat microbiana: Protozous
Tema 11. Diversitat microbiana: Helmints
Tema 12. Anàlisi i diagnòstic microbiològic I (tècniques de laboratori): pràctiques microbiològiques estàndard, detecció d'antígens, identificació de microorganismes, control del creixement microbià, esterilització
Tema 13. Anàlisi i diagnòstic microbiològic II (tècniques de laboratori): tècniques-òmiques (genòmica, proteòmica ...)


Casos clínics


Doctor tinc uns paquets ...
Pacient amb tos i ofec
Em fa mal el cap i tinc febre
Pacient amb diarrea

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Metodologia i activitats formatives:
Els recursos docents que emprarem en aquesta assignatura són els següents:


Aprenentatge basat en problemes (ABP): Es plantejarà a l'alumne una situació real o imaginària relativa a un cas microbiològic. Els alumnes treballaran les preguntes formulades en grups. Es presentaran unes conclusions com a colofó.


Pràctiques (P): Familiarització dels alumnes amb les tècniques bàsiques de treball i manipulació de microorganismes en un laboratori. Demostració en el laboratori d'alguns aspectes plantejats en les classes magistrals. Consolidació mitjançant la pràctica dels aspectes més importants tractats en les classes teòriques.
Documentació "en línia" (DO): Determinats continguts, bé per la seva impossibilitat de ser adquirits per altres mitjans, o bé a causa d'un suport eminentment electrònic seran col · locats en una localització accessible per als alumnes des de qualsevol ordinador.

Classe Magistral (CM): Exposició durant dues hores (amb un descans de 10 minuts) d'un tema teòric per part del professor amb suport audiovisual basat en presentacions projectades des de l'ordinador. L'alumne disposarà dels continguts amb anterioritat a través de la xarxa informàtica interna.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



La nota final de l'assignatura es calcularà sumant les notes de:
-Un examen parcial tipus test que donarà compte del 15% de la nota final i que no alliberarà matèria per a l'examen final
-Nota de pràctiques: un 10% (assistència obligatòria per aprovar el total de l'assignatura). Examen al final de les pràctiques.
-Els casos clínics s'avaluaran a l'examen final i constituiran aproximadament el 20% del valor de l'assignatura
-Un examen final tipus test que determinarà el 75% del total de la nota. Requerim un mínim de 5 (sobre 10) punts en l'examen final per poder aprovar l'assignatura. L'aprovat serà amb 5.0 o més.

-El professor es reserva un 10% del total de la nota per a considerar aportacions i participació.

El format dels exàmens test serà de multi-resposta amb 4 possibilitats de les que només una serà correcta. Les preguntes no contestades ni sumaran ni restaran; cada pregunta mal contestada restarà l'equivalent al 30% del valor d'una correctament contestada. 

L'examen final inclourà una o més preguntes curtes que només s'avaluaran en estudiants que obtinguin una nota superior al 7.5. El seu objecte és aportar informació a l'hora de concedir les qualificacions d'excel·lent (sense perjudici d'aquells que ja l'hagin aconseguit mitjançant l'examen i l'avaluació ordinària) i la matrícula d'honor.

Les següents activitats de el curs (pràctiques i examen parcial) es consideraran en la segona convocatòria però no es guardarà la nota de l'examen final

Les qualificacions d'un curs no es consideraran en posteriors anys.

Bibliografia i recursos

Brock. Microbiología de los microorganismos. M.T. Madigan, J.M. Martinko y J. Parker. 10ª Ed. Prentice Hall.1999.

Microbiología. Prescott, Harley y Klein. McGraw-Hill 7ª Ed, 2014.

Microbiología Médica. P.R. Murray, K.S. Rosenthal y M.A. Pfaller. 7ª Ed. Elsevier Science. 2013.

Sherris. Microbiología Médica. Una introducción a las Enfermedades Infecciosas. K.J. Ryan y C.G. Ray editores. 4ª Ed. McGraw-Hill Interamericana. 2004.

Microbiología y Parasitología Médicas. Guillem Prats Pastor, Tomás Pumarola Suné, Beatriz Mirelies. Editorial Medica Panamericana 2ª ed. 2023


Material didàctic