Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Bioètica I

Bioètica I
3
7622
3
Segon semestre
OB
Medicina social, habilitats de comunicació i iniciació a la investigació
Bioètica I
Llengua d'impartició principal: català

Professorat


Demanar cita prèvia per e-mail.

 

Professor responsable:

 

Josep Mª Guardiola: jmguardiola@uic.es

Altres professors col.laboradors:

Mireia Baylina: mbaylina@uic.es

Christian Villavicencio: cavillavicencio@uic.es

 

Presentació

La Bioètica en medicina suposa una reflexió sobre el valor de la vida humana, sobre el respecte que aquesta mereix i el principis que han d’inspirar la actuació del professional en aquest àmbit. Són molts els canvis tecnològics, d’entorn i de distribució de recursos, produïts en l’àmbit de les ciències de la salut en els últims anys. Els nous descobriments científics i les seves aplicacions tecnològiques han possibilitat a l’home un major coneixement i domini de la naturalesa, des de la constitució de la vida mateixa fins a la seva fi. Aquesta nova capacitat d’intervenció en les qüestions de marcada transcendència humana com són: la investigació genètica, els trasplantaments d’òrgans, les tècniques de fecundació, les cures pal·liatives, etc., exigeix dels metges, a més d’una constant actualització tècnica, la necessitat de referències ètiques en les seves actuacions professionals, on en el marc de pluralisme moral, la decisió és tot un repte.

 

La formació en Bioètica proporciona uns coneixements i una preparació específica que el capaciten no només per a fer front a aquelles decisions considerades com a casos límit, sinó també al conjunt de decisions que se li presenten en la practica clínica ó assistencial diària.

Requisits previs

Haver superat l'assignatura "d'Antropologia"

Objectius

1. Reconèixer els aspectes ètics que sorgeixen en la pràctica professional, identificar els aparents conflictes ètics i els valors en joc que es presenten.

 

2. Dotar a l'alumne de coneixements que li permetin analitzar i definir els aspectes ètics.

 

3. Conèixer els drets del pacient com a persona amb el fi de respectar-la i detectar possibles vulneracions que es donin en la pràctica.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Específiques:

- Coneixement rellevant de les capacitats per aplicar l'ètica, la legislació i les humanitats a la pràctica clínica

- Contribució amb accions concretes per garantir la dignitat, la seguretat, la intimitat i l'autonomia de la persona.

Transversals:

-  Respecte profund per l'ètica i la integritat intel·lectual.

- Capacitat de treballar en equip amb iniciativa i esperit emprenedor.

- Capacitat de donar resposta a situacions en el mateix moment que es produeixen.

  • 01 - Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el pacient.
  • 02 - Comprendre la importància d'aquests principis, especialment del secret professional, per al benefici del pacient, de la societat i de la professió.
  • 03 - Saber aplicar el principi de justícia social a la pràctica professional i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.
  • 33 - Mantenir i utilitzar els registres amb informació del pacient per a una anàlisi posterior i preservar la confidencialitat de les dades.
  • 35 - Comprendre la importància i les limitacions del pensament científic en l'estudi, la prevenció i la gestió de les malalties.
  • 37 - Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.
  • CB-3 - Saber avaluar i seleccionar la teoria científica adequada i la metodologia precisa dels seus camps d'estudi per formular judicis a partir d'informació incompleta o limitada incloent, quan sigui necessari i pertinent, una reflexió sobre la responsabilitat social o ètica lligada a la solució que es proposi en cada cas.
  • CB-7 - Ser capaços d'assumir la responsabilitat del seu propi desenvolupament professional i de la seva especialització en un o més camps d'estudi.
  • CTS-1 - Conèixer els principis de lideratge i pressa de decisions en situacions ordinàries o en conflictes amb i entre elements de tipus ètic, legal i professional.
  • CTS-3 - Fomentar i garantir el respecte als Drets Humans i als principis d'accessibilitat universal, igualtat, no discriminació i els valors democràtics i de la cultura de la pau.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'alumne ha adquirit les capacitats per fer de la persona i la seva dignitat el centre de la reflexió bioètica i de la pràctica mèdica.

L'alumne ha adquirit els coneixements que garanteixen el respecte a la dignitat, a la seguretat, a la intimitat i a l'autonomia de la persona malalta des de la professió mèdica.

L'alumne ha adquirit elements per a la presa de decisions clíniques des de l'aportació interdisciplinària de la bioètica.

L'alumne ha adquirit capacitats per al treball en equip interdisciplinari.

Continguts
















Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



ACTIVITAT FORMATIVAMETODOLOGIAHORAS ALUMNO
classe magistral
mètode del cas

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



La nota final s'obtindrà per:

70% Examen teòric final. Serà necessari aprovar l'examen per aprovar l'assignatura. L'examen s'evaluarà mitjançant preguntes tipo test, i preguntes curtes.

30% Assistència a CM i MC, participació, treballs d'anàlisi de temes de bioètica.

Bibliografia i recursos

  • AA.VV. Vivir y morir con dignidad: temas fundamentales de bioética en una sociedad plural; González, A.M., Postigo, E., Aulestiarte, S. (ed), Eunsa, Pamplona 2000.
  • ABEL, F., Bioética: orígenes, presente y futuro; Mapfre, Madrid reimp, 2001.
  • APARISI, A. El Proyecto Genoma humano: algunas reflexiones sobre sus relaciones con el Derecho; Tirant lo Blanch, Valencia, 1997.
  • BEAUCHAMP, T.L.; CHILDRESS, J.F., Principios de Ética Biomédica (traducción de la 4ª ed. En inglés por T. Gracia, F.J. Júdez y L. Feito); Masson, Barcelona, 1998.
  • BELLVER, V. ¿Clonar? Ética y Derecho ante la clonación humana; Comares, Granada, 2000.
  • BLÁZQUEZ, N. Bioética. La nueva ciencia de la vida; BAC, Madrid, 2000.
  • CICCONE, L., Bioética. Historia, principios y cuestiones (trad. A. Esquivias), Palabra, Madrid, 2005.
  • COUCEIRO, A., Ética en cuidados paliativos; Triacastela, San Sebastián, 2004
  • CUYÁS, M., Cuestiones de Bioética; MAPFRE, Madrid, 1997.
  • D’AGOSTINO, F., Bioética. Estudios de filosofía del Derecho; Eiunsa, Madrid, 2003.
  • ESPEJO, M.D.; CASTILLA, A., Bioética en las ciencias de la salud; Asociación Alcalá para la formación continuada en Ciencias de la Salud, Granada, 2001.
  • JONAS, H., El principio de responsabilidad. Ensayo de una ética para la civilización tecnológica; Herder, Barcelona, 1995.
  • JONAS, H., Técnica, Medicina y Ética. Sobre la práctica del principio de responsabilidad; Paidós, Barcelona, 1997.
  • TRUJILLO LOPEZ, A., Temas candentes de Bioética y familia: En la brecha; Palabra, Madrid, 2006.
  • PARDO SAENZ, J. Bioética práctica al alcance de todos: al alcance de todos; Rialp, Madrid, 2004.
  • SGRECCIA, E., Manual de Bioética; México, 1996.
  • VILA-CORO BARRACHINA, M, D., La Bioética en la encrucijada: Sexualidad, aborto, eutanasia; Dykinson, 2007.

 

Recursos on-line:

Documents de la Associació Médica Mundial: http://www.wma.net

Bioethics news from around the world http://www.bioedge.org/

Portal de Bioètica http://www.bioeticaweb.com

 

Centro de Documentación de Bioética. Universidad de Navarra http://www.unav.es/cdb/

Material didàctic