Universitat Internacional de Catalunya
Medicina Legal i Forense
Professorat
L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:
Dra. Esperanza Gómez Durán: elgomez@uic.es
Dr. Carles Martín Fumadó: cmartin@uic.es
Presentació
La Medicina Legal i Forense comprèn tant la praxi pericial forense, d'auxili a l'Administració de Justícia, com l'assessoria i gestió de la problemàtica medicolegal en els serveis clinicoassistencials.
Engloba els coneixements mèdics, ètics, deontològics, de dret mèdic, jurídics i jurisprudencials necessaris per a l'elaboració de dictamens pericials i l'assessoria tècnica medicolegal.
La formació en Medicina Legal i Forense és la base del coneixement i aptituds pràctiques per a la identificació, l'anàlisi i la resolució de les qüestions medicolegals que es plantegen en l'àmbit tant jurídic com assistencial.
Objectius
1. Instruir en la importància tant científica com social de la Medicina Legal i Forense.
2. Proporcionar els coneixements medicolegals imprescindibles per a l'exercici de la medicina i les aptituds pràctiques per exercir d'acord amb aquests.
3. Introduir l'alumne en els conceptes i continguts bàsics de la Medicina Forense.
4. Fomentar el sentit crític i la capacitat d'anàlisi en problemes teoricopràctics de la Medicina Legal i Forense.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- 01 - Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el pacient.
- 02 - Comprendre la importància d'aquests principis, especialment del secret professional, per al benefici del pacient, de la societat i de la professió.
- 03 - Saber aplicar el principi de justícia social a la pràctica professional i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
- 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
- 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
- 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
- 08 - Reconèixer les bases de la conducta humana normal i les seves alteracions.
- 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
- 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
- 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
- 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
- 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
- 14 - Fer un examen físic i una valoració mental.
- 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
- 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
- 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
- 22 - Redactar i mantenir històries clíniques i altres registres mèdics que siguin comprensibles per a terceres persones adaptats als protocols i a les necessitats d'informació.
- 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
- 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
- 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
- 27 - Reconèixer el seu paper en equips multiprofessionals, i assumpció del lideratge quan convingui, tant en el subministrament de cures de la salut com en les intervencions per a la promoció de la salut.
- 29 - Conèixer les organitzacions nacionals i internacionals de salut i l'entorn i condicionants dels diferents sistemes de salut.
- 30 - Adquirir el coneixements bàsics del Sistema Nacional de Salut i de legislació sanitària.
- 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
- 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
- CB-3 - Saber avaluar i seleccionar la teoria científica adequada i la metodologia precisa dels seus camps d'estudi per formular judicis a partir d'informació incompleta o limitada incloent, quan sigui necessari i pertinent, una reflexió sobre la responsabilitat social o ètica lligada a la solució que es proposi en cada cas.
- CB-7 - Ser capaços d'assumir la responsabilitat del seu propi desenvolupament professional i de la seva especialització en un o més camps d'estudi.
- CTS-1 - Conèixer els principis de lideratge i pressa de decisions en situacions ordinàries o en conflictes amb i entre elements de tipus ètic, legal i professional.
- CTS-3 - Fomentar i garantir el respecte als Drets Humans i als principis d'accessibilitat universal, igualtat, no discriminació i els valors democràtics i de la cultura de la pau.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
1. L'alumne ha adquirit els coneixements bàsics sobre l'exercici de la medicina forense i la seva interacció amb la medicina assistencial.
2. L'alumne ha adquirit els coneixements que garanteixen el respecte al marc legislatiu vigent en l'exercici de la professió mèdica.
3. L'alumne ha adquirit els coneixements medico-legals i jurídics fonamentals per a l'actuació més elemental en l'àmbit judicial.
4. El alumno maneja adecuadamente los conceptos médico-legales en la resolución de problemas.
Continguts
- Per temes
- Veure Moodle
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
1. Classes magistrals.
2. Mètode del cas.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
No hi haurà examen parcial.
Avaluació continuada + "participació i professionalisme" + examen teòric final.
Examen final teòric tipus test format MIR (80% de la nota).
Avaluació continuada (15% de la nota) + Participació i professionalisme (5% de la nota). Inclouen els test breus realitzats a classe i els treballs pre-classe. Es valorará la assistència quan es registri.
L'assistència al Métode del Cas es registrará i únicament computarà si es realitza en el torn de classe assignat (Grups). Els canvis únicament serán possibles amb l'acord alumne-alumne de torns diferents.Les absències adequadament acreditades i justificades s'hauràn d'informar per avançat i seran valorades de forma individualitzada.
L'avaluació continuada i participació i professionalisme, són únicament aplicables si la puntuació en l'examen final teòric és igual o superior a 5 sobre 10.
En cas d'acudir a segona convocatòria, es guardaran les notes corresponents a avaluació continuada, però es perd la puntuació de participació-professionalisme (màxima nota possible 9.5).
Els alumnes que recorrin a aquesta segona convocatòria queden exclosos de l'opció de matrícula d'honor i l'examen final serà oral.
Matrícula d'Honor es lliurarà als millors alumnes, en cas de dubte es podrà demanar un treball sobre matèries seleccionades per la professora responsable.
Bibliografia i recursos
ES TRACTA DE MATERIAL DE CONSULTA (a moodle dispondreu del material d'estudi)
GENERAL
GISBERT-CALABUIG: Medicina Legal y Toxicología. Masson, 2004, 6ª edición.
CASAS: Manual de Medicina Legal y Forense. Colex, 2000.
- PATOLOGÍA FORENSE:
KNIGTH: Forensic Pathology. Arnold, 2004, 3ª Edición.
SPITZ: Medicolegal Investigation Of Death: Guidelines For The Application Of Pathology To Crime Investigation. Charles C. Thomas, 2006, 4ª edición.
DI MAIO: Manual de patología forense. Díaz de Santos, 2003.
- CLÍNICA FORENSE, VALORACIÖN DEL DAÑO CORPORAL Y MEDICINA PROFESIONAL Y DE LOS SEGUROS:
GIL HERNÁNDEZ: Tratado de Medicina del Trabajo. Masson, 2005.
BOROBIA: Valoración del daño corporal. Legislación, metodología y prueba pericial médica. Masson, 2006.
- PSIQUIATRIA FORENSE
ORTEGA-MONASTERIO L Y GÓMEZ-DURÁN E.L. CAP. 39. PSIQUIATRÍA LEGAL Y JURÍDICA EN VALLEJO RUILOBA. iNTRODUCCIÓN A LA PSIQUIATRÍA Y PSICOPATOLOGÍA. 7ª o 8ª edició