Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Anglès 1

Anglès 1
5
7992
2
Primer semestre
OB
Mòdul Propi ESARQ
Anglès 1
Llengua d'impartició principal: anglès

Professorat


La comunicació es farà a través de l'espai dedicat a la intranet. La documentació del curs es lliurarà sempre a través de la xarxa. L'atenció personalitzada fora de l'horari de classe es prestarà amb cita prèvia per correu electrònic. Les tutories sobre dubtes sobre els continguts teòrics que s'han exposat a les classes teòriques, i que s'han d'aplicar en el treball pràctic, es realitzaran de manera individual. L'horari serà a priori el mateix que el determinat durant la fase de docència presencial. Qualsevol modificació es comunicarà a través dels canals establerts per la UIC. Aquestes tutories seran sol·licitades per correu electrònic al professor. Un cop fixada l'hora de les tutories, es faran presencialment o en línia.

Presentació

Asignatura OBLIGATORIA 2º Curs Grau en ARQUITECTURA 1r semestre 5 Crèdits ECTS PROFESSOR RESPONSABLE: ECHARRI IRIBARREN, Víctor PROFESSORS: Rocío López, Víctor Echarri

La matèria a desenvolupar en l'assignatura de “Inglés I” abarca els continguts d'Instal·lacions I (08098) ha d'entendre com una continuació de les matèries anteriors: “Física” i “Matemàtiques”. Els continguts de l'assignatura s'entroncan en els aspectes d'Acondicionament i Serveis de l'arquitectura. La búsqueda d'una vermella d'abastament d'aigua fregida i aigua calenta sanitària (ACS), així com la vermella d'evacuació d'aigües residuals i pluviales (Saneamiento), que s'integra en el projecte d'arquitectura, amb les garanties de compliment normatiu, registrabilitat. , facilitat de manteniment i substitució dels elements de la red de forma sencilla, és un objectiu bàsic d'aquesta assignatura. Es requereixen coneixements i habilitats proyectuales per al futur arquitecte que pugui redactar projectes d'arquitectura en els sistemes d'acondicionament, serveis bàsics i les instal·lacions s'integren cap a una arquitectura sostenible. Inglés Es relaciona amb les assignatures Instal·lacions I i Instal·lacions II, que engloban a més les instal·lacions de protecció contra incendis, electrotecnia, gas natural, il·luminació, ventilació i climatització, totes les determinants en el desenvolupament del projecte arquitectònic.

Requisits previs

Cal haver cursat i aprovat el curs de 1r de Física. No és necessària l'assistència a les classes teòriques, però sí a les pràctiques. En aquestes últimes classes de taller es realitzarà una convocatòria nominal, i serà necessari haver assistit a les 5 sessions durant el 100% del temps de classe. Es recomana assistir a classe amb els apunts previs llegits i estudiats, així com amb el material necessari per treballar.

Objectius

0. Ajudar a l'estudiant a comprendre els conceptes físics fonamentals que determinen el confort ambiental, així com la interrelació de les diferents instal·lacions necessàries per aconseguir-ho dins l'edifici.

1. Aptitud per al disseny d'esquemes de principi d'instal·lacions en l'edificació. 

2. Integració de les instal·lacions en el procés de Disseny Arquitectònic. Redacció de Projectes d'execució d'instal·lacions de climatització amb predimensionament. 

3. Coneixement de la normativa vigent que regula el disseny i l'execució de les instal·lacions. 

4. Capacitat per preveure espais arquitectònics que allotgen els equipaments, maquinària i canonades de les instal·lacions. Aptitud per a la innovació en la resolució constructiva de les instal·lacions i la seva integració a l'exterior i interior dels espais arquitectònics. 

5. Que l'estudiant adquireixi coneixements sobre el disseny i dimensionament d'instal·lacions d'aigua freda, aigua calenta, sanejament i ventilació en edificis. 

6. Adquisició de criteris de disseny i integració d'aquestes instal·lacions en edificis. 

7. Que els estudiants entrin en contacte tant amb obres i projectes arquitectònics reals com amb l'aplicació dels coneixements adquirits. 

8. Coneixement i aplicació de la normativa vigent que afecta aquestes instal·lacions. 

9. Capacitar l'alumnat per treballar de manera autònoma i en equip mitjançant l'assoliment dels objectius SMART.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 09 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura ia l'urbanisme dels principis de mecànica de fluids, hidràulica, electricitat i electromagnetisme.
  • 16-T - Aptitud per a concebre, calcular, dissenyar, integrar en edificis i conjunts urbans i executar instal · lacions de subministrament, tractament i evacuació d'aigües, de calefacció i de climatització.
  • 17 - Aptitud per aplicar les normes tècniques i constructives.
  • 22 - Capacitat per projectar instal · lacions edificatòries i urbanes de transformació i subministrament elèctrics, de comunicació audiovisual, de condicionament acústic i d'il · luminació artificial.
  • 23 - Capacitat per conservar instal · lacions.
  • 34-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de projectes bàsics i d'execució, croquis i avantprojectes.
  • 70 - Aptitud per comprendre les idees principals de textos complexos en llengua anglesa sobre temes tan concrets com abstractes, incloent-hi discussions tècniques en el camp de l'especialització professional de l'arquitectura.
  • 71 - Aptitud per expressar-se amb un grau de fluïdesa i espontaneïtat en llengua anglesa que fa possible la interacció habitual amb parlants nadius sense que comporti tensió per a cap dels interlocutors.
  • 72 - Aptitud per produir textos clars i detallats en llengua anglesa en una àmplia gamma de temes, especialment sobre arquitectura, i expressar un punt de vista en llengua anglesa sobre una qüestió, exposant els avantatges i els inconvenients de diverses opcions.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Al final d'aquesta assignatura l'estudiant ha de ser capaç de: 

-Concebre el projecte arquitectònic tenint en compte la integració de les instal·lacions i la normativa que les regula. 

-Predimensionar les instal·lacions corresponents segons l'ús de l'edifici. 

-Integrar i gestionar els diferents projectes tècnics en el projecte arquitectònic. 

-Capacitat per analitzar el consum energètic anual degut a les instal·lacions de fontaneria dels edificis. 

- CE-13: Capacitat per aplicar normes tècniques i constructives. 

- CE-20T: Capacitat per concebre, calcular, dissenyar, integrar en edificis i conjunts urbans i executar instal·lacions de subministrament, tractament i evacuació d'aigua, calefacció i climatització. 

- CE-23: Capacitat de manteniment d'instal·lacions. 

- SC-26: Coneixement adequat de les característiques físiques i químiques, procediments de producció, patologia i ús dels materials de construcció. 

- TC-18: Habilitats de presa de decisions. Capacitat per comprendre la complexitat dels contextos en què produïm transformacions i prendre decisions creatives en ells de manera responsable. 

- CT-20: Capacitat per integrar diferents coneixements i disciplines: Capacitat per comprendre la dimensió múltiple dels problemes en què s'intervé, i capacitat per seleccionar i incorporar els arguments més efectius. 

- CT-26: Capacitat per dur a terme estratègies i processos d'aprenentatge autònoms. Capacitat per generar processos d'autoaprenentatge que, de manera autònoma, complementin l'aprenentatge regulat.

Continguts

FONTANERIA I DRENATGE Lliçó 1 Introducció general al desenvolupament arquitectònic i urbanístic I.1 Arquitectura i urbanisme I.2. El desenvolupament de les instal·lacions I.3. Metodologia del Projecte Integral L'edifici i el seu entorn: alguns conceptes ambientals I.5. I.5. Infraestructures urbanes BLOCS TEMÀTICS BLOC TEMÀTIC 1. INSTAL·LACIONS DE PROVESTIGACIÓ D'AIGUA FREDA FONAMENTS HIDRÀULICS FUNfon.1. Característiques de l'aigua sanitària. FUNfon.2. Flux i pressió. FUNfon.3. Teoremes de Bernouilli i Torricelli. FUNfon.4. Circulació de l'aigua: règim laminar i turbulent. FUNfon.5. Fricció, soroll i vibració. FUNfon.6. Martell d'ariet. SUPORT DE MATERIAL TUBERIA CAN.1. Tubs galvanitzats i d'acer inoxidable. CAN.2. Tubs de coure. CAN.3. Tubs de polipropilè (PP). CAN.4. Tubs de polietilè (PE). CAN.5. Tubs de polietilè reticulat (PE-X). CAN.6. Tubs de polibutilè. CAN.7. Tubs de clorur de polivinil (PVC) no plastificat. CAN.8. Tubs de clorur de polivinil clorat (PVC-C). CAN.9. Tubs de polibutilè (PB). CAN.10. Tubs de polímer multicapa/alumini/polietilè resistent a la temperatura (PE-RT). CAN.11. Tubs multicapa de polímer/alumini/polietilè reticulat (PE-X). CAN.12. Peces especials: mànigues, colzes, corbes, tees, reduccions i taps. CAN.13. Calefacció per canonada. CAN.14. Corrosions. CAN.15. Incrustacions. CAN.16. Protecció contra gelades i aïllament. CAN.17. Relació entre pressió, cabal, velocitat de l'aigua i secció transversal de la canonada.

VÀLVULAS I ALTRES DISPOSITIUS ELEMENT.1. Vàlvules de bola i vàlvules de bola. ELEMENT.2. Vàlvules de papallona. ELEM.3. Vàlvules de comporta. ELEM.4. Vàlvules d'angle, seient angular i seient paral·lel. ELEM.5. Vàlvules de retenció o antiretorn. ELEM.6. Vàlvula reductora de pressió. ELEM.7. Vàlvules d'aspiració o drenatge. ELEM.8. Dispositiu anti-endoll. ELEM.9. Filtres. ELEM.10. Vàlvules solenoides. ELEM.11. Vàlvules de seguretat. ELEM.12. Comptadors i bateria de comptadors. AIXELLS GRIF.1. Mànegues. GRIF.2. Sortides de rentadora o rentavaixelles. GRIF.3. Tocs senzills. GRIF.4. Aixetes batedores. GRIF.5. Aixetes mescladores de dues manetes. GRIF.6. Aixetes monomaneta. GRIF.7. Aixetes termostàtiques. GRIF.8. Aixetes electròniques. GRIF.9. Tocs cronometrats. GRIF.10. Aixetes de rentat. GRIF.11. Sistemes de rentat automàtic. EQUIPAMENTS DE TRACTAMENT I CLORACIÓ D'AIGUES EQP.1. Conceptes generals sobre equips de tractament d'aigües. EQP.2. Equips de suavització. EQP.3. Equips de cloració. EQP.4. Altres equips de tractament.

EQUIPAMENTS D'ACUMULACIÓ I PRESSIÓ EQP.5. Dipòsits d'emmagatzematge, ubicacions i vàlvules i accessoris necessaris. EQP.6. Unitat d'hidrocompressor. EQP.7. Dipòsits a pressió. EQP.8. Manòmetres i interruptors de pressió. DISPOSICIÓ I EXECUCIÓ DE LA INSTAL·LACIÓ INSfon.1. Infraestructures urbanes. INSfon.2. Connexió de servei. INSfon.3. Tub de subministrament. INSfon.4. Comptador general. INSfon.5. Sala d'instal·lació (dipòsits, bombes, etc.). INSfon.6. Montants individuals o verticals comuns. INSfon.7. Sucursals de subministrament. INSfon.8. Tipus de subministrament. INSfon.9. By-pass d'aparells. INSfon.10. Els aparells sanitaris i els seus consums Lavabos i lavabos / Lavabos / Urinals / Bidets / Banys i Balnearis / Plats de dutxa / Cabines d'hidromassatge / Lavamans / Lavabos / Surtidors / Fonts. INSfon.11. Simbologia, esquemes i plànols. CÀLCUL I DIMENSIONAMENT DIMfon.1. CTE DB HS 4 Subministrament d'aigua. DIMfon.2. UNE 149201:2008. Dimensionament. DIMfon.3. Consum instantani, longituds equivalents i determinació de canonades en funció de la velocitat. SISTEMES DE CÀLCUL INFORMATITZAT SISfon.1. Requisits d'infraestructura. SISfon.2. Programari existent al mercat. SISfon.3. Procés de càlcul per a instal·lacions típiques. SISfon.4. Interpretació dels resultats. EDIFICIS ÚNICS CANTAR.1. Problemes dels edificis de gran alçada. CANTAR.2. Rehabilitació i restauració d'edificis residencials i comercials. CANTAR.3. Àmplies zones comercials. CANTAR.4. Sols tècnics o d'instal·lació.

BLOC TEMÀTIC 2. INSTAL·LACIONS DE SUBMINISTRACIÓ D'AIGUA CALENTA SANITÀRIA DISPOSICIÓ I EXECUCIÓ DE LA INSTAL·LACIÓ INSacs.1. DB HE 4 Aportació solar mínima a l'aigua calenta sanitària. INSacs.2. Calderes de combustibles fòssils. INSacs.3. Calderes elèctriques per acumulació. INSacs.4. Tanc d'intercanviador de calor. INSacs.5. Tuberia. INSacs.6. Dilatadors. INSacs.7. Vàlvules i vàlvules. INSacs.8. Bomba de circulació i canonada de retorn. INSacs.9. Escalfadors. INSacs.10. Calderes combinades. INSacs.11. Producció instantània i de tancs d'emmagatzematge. INSacs.12. Avantatges i inconvenients dels diferents tipus. INSacs.13. Les energies renovables com a suport rendible. INSacs.14. Plaques solars per radiació infraroja. INSacs.15. Bescanviadors de calor de plaques. CÀLCUL I DIMENSIONAMENT DIMacs.1. CTE DB HE 4 Aportació solar mínima per a aigua calenta sanitària. DIMacs.2. Taula F-Gràfic. SISTEMES DE CÀLCUL INFORMATITZAT SISfon.1. Necessitats d'infraestructura. SISfon.2. Programari existent al mercat. SISfon.3. Procés de càlcul per a instal·lacions típiques. SISfon.4. Interpretació dels resultats.

Bloc Temàtic 3. INSTAL·LACIONS DE SANEAMENT BÀSIQUES DEL SANEAMENT FUNsan.1. Aigua de pluja. FUNsan.2. Aigües fecals. FUNsan.3. Aigües mixtes. FUNsan.4. Necessitats d'evacuació d'un edifici. FUNsan.5. Aparells sanitaris. FUNsan.6. Unitats de cabal, cabals, seccions i pendents. FUNsan.7. Xarxa de sanejament vertical. FUNsan.8. Xarxa de sanejament horitzontal. FUNsan.9. Xarxa de ventilació. FUNsan.10. Infraestructures urbanes. SUPORT MATERIAL DE SANEAMENT MAT.1. Llimes i canalons. MAT.2. Desguassos de sifó. MAT.3. Tubs de polietilè. MAT.4. Tubs metàl·lics. MAT.5. Tubs de formigó vibrat i centrifugat. MAT.6. Peces especials. MAT.7. Conductes de ventilació. MAT.8. Lligar canonades o clavegueres. MAT.9. Pous de registre. MAT.10. Boca a la part inferior dels baixants. MAT.11. Boca de sifó. MAT.12. Pous de registre. MAT.13. Traps de sifó. MAT.14. Sifons individuals. MAT.15. Desguàs automàtics DISPOSICIÓ I EXECUCIÓ DE LA INSTAL·LACIÓ DE CLAVEGAMENT INSsan.1. Connexió. INSsan.2. Xarxa de clavegueram horitzontal. Bosses i posses. INSsan.3. Xarxa de sanejament vertical. Vents. INSsan.4. Tancs subterranis. INSsan.5. Bombes de drenatge. INSsan.6. Simbologia. INSsan.7. Model tridimensional. INSsan.8. Plantes. INSsan.9. Esquemes. CÀLCUL I DIMENSIONAMENT DIMsan.1. CTE DB HS 5 Desguàs d'aigua. DIMsan.2. Mètode de cabal. DIMsan.3. Mètode d'unitats de descàrrega. DIMsan.4. Càlcul de tanques i registres. TRACTAMENT D'AIGUES RESIDUALS DEP.1. Contaminació de l'aigua. DEP.2. Cambres de sedimentació. DEP.3. Separadors de greixos. DEP.4. Fosses sèptiques. DEP.5. Dipòsits d'oxidació. CSP.6. Estacions de depuració prefabricades. DEP.7. Trinses i pous filtrants. SISTEMES DE CÀLCUL INFORMATITZAT SISsan.1. Requisits d'infraestructura. SISsan.2. Programari existent al mercat. SISsan.3. Procés de càlcul per a instal·lacions típiques. SISsan.4. Interpretació dels resultats.




Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



El curs és teòric-pràctic. Els blocs temàtics de les classes teòriques es desenvolupen, durant les setmanes 1 a 5, amb sessions acompanyades d'exercicis i pràctiques guiades durant la classe magistral. Les pràctiques es basen en sessions de taller en què l'estudiant desenvolupa un treball 01, que és un projecte individual. El projecte d'Arquitectura se centra en el disseny i integració d'instal·lacions de fontaneria: xarxa de subministrament d'aigua freda, subministrament d'aigua calenta (ACS) i xarxa de sanejament. Aquest treball es realitza de manera individual. En el taller s'exposen coneixements teòrics sobre instal·lacions de subministrament d'aigua freda, aigua calenta sanitària (ACS) i xarxes de clavegueram (aigües residuals i pluvials). L'ensenyament principal de l'assignatura és de tipus taller. En cas d'impossibilitat d'assistir al curs, i per tant, el canvi a la docència dual o mixta, 'No presencial', les autoritats universitàries actuaran segons estableixin les autoritats universitàries. Aquesta es basa en correccions i tutories, que es poden realitzar de manera no presencial a través de tutories virtuals i correu electrònic amb els dos professors de l'assignatura. L'alumnat serà informat permanentment a través de la Intranet de la UIC sobre com han d'afrontar la docència de l'assignatura i les tutories dels treballs pràctics. També se'ls informarà de com s'adaptarà el sistema d'avaluació a les circumstàncies en què ens trobem. A continuació s'especifica la taula d'activitats presencials.

ACTIVIDAD FORMATIVA

COMPETENCIAS

CRÉDITOS ECTS

Clase expositiva

16-T 17 22 23

1,15

Clase participativa

15-T 16-T 22 23

0,1

Clase práctica

16-T 17 22 23

0,5

Tutorías

16-T 17 22 23

0,75

Estudio individual o en grupo

16-T 17 22 23

2,5

 

 

TOTAL: 5 ECTS


ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIESCRÈDITS ECTS
Classe expositiva
70 71 72 0,79
Classe participativa
70 71 72 0,53
Classe pràctica
70 71 72 0,53
Tutories
70 71 72 0,53
Estudi individuals o en grup
70 71 72 2,63

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

Activitat educativa

% nota final

Resultats d’aprenentatge

 

 

 

 

   

                       

   

             

Pràctica puntuable

 

10%

 

                                                                                                             

Instal·lacions de fontaneria i sanejament

                      

Treball pràctic

 

40%

 

                                                                                                       (72) 

Instal·lacions de fontaneria i sanejament

 

                   

Exàmen final


   50%


Projecte i càlcul d'Instal·lacions de Fontanería i Sanejament en els edificis.
  1. Els estudiants han d'obtenir almenys 4 punts a l'examen final per aprovar l'assignatura. 

  2. La mitjana dels 3 apartats anteriors ha de ser almenys de 4 punts sobre 10.

L'avaluació es basa en tres conceptes: 1. Avaluació individual contínua a partir del treball pràctic realitzat al taller. 2. Treballs pràctics individuals avaluats, realitzats a classe. 3. Examen teòric final en la data indicada per la UIC. Al final de l'assignatura l'estudiant té una mitjana de tots els exercicis pràctics, lliuraments parcials i una nota de l'examen de teoria. La nota final s'obté obtenint la mitjana ponderada entre el 50% de la mitjana de la part pràctica i el 50% de la nota de l'examen de teoria. Per aprovar l'assignatura és necessari haver realitzat la pràctica individual avaluada, el treball individual o pràctic de l'assignatura T01, el treball pràctic a classe de les setmanes 10 a la 15 de l'assignatura (pràctica), si n'hi ha, i el examen final, que tractarà dels continguts teòrics exposats a les classes teòriques i dels treballs pràctics. La nota global de totes aquestes proves ha de ser com a mínim de 5 punts sobre 10, o el 50 % del total, tenint en compte els percentatges màxims d'avaluació següents.

Les qualificacions obtingudes en el treball pràctic T01 i en la classe pràctica es mantindran durant la segona convocatòria o juliol. El treball T01 es pot tornar a presentar en segona convocatòria, sense possibilitat de noves correccions, i sempre que hi hagi hagut avaluació i correccions contínues a les classes pràctiques de les setmanes 10 a 15. L'examen final s'ha de tornar a fer en la data prevista per la UIC, i ha d'obtenir almenys 5 punts sobre 10, o el 50% del total, com en la primera convocatòria. L'alumnat que no faci l'assignatura per avaluació contínua ha de comunicar-ho al professor el primer dia de classe, i ho ha de justificar. Faran un examen final dels continguts teòrics de l'assignatura en la data programada per la UIC. Han d'obtenir almenys 5 punts sobre 10. Aquest sistema s'aplicarà tant a les proves de gener com de juny. TREBALL PRÀCTIC PER A PUNTS En la data programada pel professorat de l'assignatura, entre les setmanes 10 i 15, i en horari de classe pràctica, es realitzarà una prova com a Pràctica Puntuable de tots els continguts de l'assignatura, exposats a les classes teòriques. Tindrà una avaluació del 10% del total de l'assignatura. EXAMEN FINAL En la data programada per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la UIC, es realitzarà una prova com a examen final global de tots els continguts de l'assignatura, exposats a les classes teòriques, o aplicats en els treballs pràctics d'edificació sostenible desenvolupats. Valdrà el 50% del total del curs.

TREBALL PRÀCTIC T01 Al llarg del curs es realitzarà 1 treball pràctic T01. Aquest treball es realitzarà de manera individual, en funció de les circumstàncies i característiques dels grups de pràctiques. L'objecte, continguts i continguts del treball seran explicats pel professorat a través de la Intranet, a Materials. S'indicaran les condicions i dates de lliurament. El treball serà objecte d'Avaluació Contínua, amb correccions setmanals per part del professorat a les classes pràctiques. Cada treball comptarà amb una crítica prèvia a les classes pràctiques per part dels professors responsables de l'assignatura. És imprescindible assistir a aquestes sessions prèvies per poder presentar el treball pràctic. També és necessari lliurar els treballs pràctics en les dates que s'indiquen a continuació, i íntegrament en tots els seus apartats, per aprovar l'assignatura. També es requereix haver fet els lliuraments previs subjectes a avaluació. El conjunt, tal com es mostra a la taula d'avaluació anterior, es valorarà al 40 % del total o al 100 % del curs. El professorat responsable decidirà si algun treball es pot realitzar per a la primera convocatòria o, per contra, ha estat valorat com no presentat per les seves mancances. En aquest darrer cas, l'estudiant no podrà aprovar l'assignatura en aquesta sessió d'exàmens, i haurà de lliurar el treball per a la segona sessió d'exàmens. Data de lliurament de l'obra T01: S'indicarà a l'expedient del treball T01, i serà a la data de l'examen de GENER.

 

Bibliografia i recursos

Normativa correspondiente como CTE, RITE, CTE DB-SI y otros

Catálogos de fabricantes

Programas informáticos específicos

Arquitectura ecoeficiente. Tomo I

Autor(es): Hernández Minguillón, Rufino Javier

Edición: San Sebastián: Servicio Editorial de la Universidad del País Vasco, 2013

ISBN:   978-84-9860-688-1

Categoría: Básico

1 LIBRO

Abecé de las instalaciones de aire

González Lezcano, Roberto Alonso, autor

Madrid: Munilla-Lería, 2021

2 LIBRO

Cálculo y normativa básica de las instalaciones en los edificios

Autor(es): ARIZMENDI, Luis Jesús

Edición: Pamplona: EUNSA, 2000-2004

ISBN: 84-313-1818-X (v.1) , 84-313-2061-3 (v.2) , 84-313-2227-6 (v.3)

Categoría: Básico

3 LIBRO

Ejemplos de proyectos de instalaciones en edificios de viviendas

Autor(es): ARIZMENDI, Luis Jesús

Edición: Pamplona: EUNSA, 1996

ISBN: 84-313-1449-4 (v.1) 84-313-1450-8 (v.2)

Categoría: Básico

4 LIBRO

Abecé de las instalaciones de agua. Abastecimiento y evacuación de aguas 3

Autor(es): GONZÁLEZ LEZCANO, Roberto Alonso; BAUTISTA ECHEVERRÍA, Juan; SANCHO ALAMBILLAGA, Rocío

Edición: Madrid: MUNILLA-LERÍA EDITORIAL, 2014

ISBN: 978-84-89150-91-1

Categoría: Complementario

5 LIBRO

Números gordos en el proyecto de instalaciones

Autor(es): VAZQUEZ MORENO, Javier; HERRANZ AGUILAR, Juan Carlos

Edición: Madrid: Cinter Divulgación Técnica, 2012

ISBN: 978-84-939305-1-6

Categoría: Complementario3 LIBRO

6 LIBRO

Prevención y seguridad en el montaje mecánico e hidráulico de instalaciones solares térmicas

Antúnez Soria, Francisco Martín, autor

Innovación y Cualificación, S.L., autor

Antequera (Málaga): IC Editorial, D.L. 2023

7 LIBRO

Montaje eléctrico de instalaciones solares térmicas

Linares González, Virginia, autor

Innovación y Cualificación, S.L., autor

Antequera (Málaga): IC Editorial, D.L. 2023

8 LIBRO

Reglamento de instalaciones térmicas en los edificios (RITE). Madrid: Paraninfo, 2021