Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Projectes 7

Projectes 7
6.5
8136
5
Primer semestre
OB
Mòdul Projectual
Projectes 7
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: anglès

Professorat


La comunicació es farà a través de l'espai dedicat a intranet.
La documentació de lassignatura es lliurarà sempre a través de la xarxa.
Latenció personal fora dels horaris de classe es realitza a base de cita prèvia per correu electrònic.


Álvaro Cuéllar: arcuellar@uic.es

Iñaki Baquero: ibr@bopbaa.com

Les tutories referents a dubtes sobre els continguts de caràcter teòric que s'han exposat a les classes teòriques, i que han de ser aplicats als treballs pràctics, es faran de forma individual. Lhorari serà a priori el mateix que es determini durant la fase de docència presencial. Si hi hagués algun canvi es comunicarà a través dels canals establerts per la UIC. Aquestes tutories se sol·licitaran per correu electrònic al professor. Un cop fixada l'hora d'atenció de tutories, aquestes es realitzen de manera presencial o en línia.

Presentació

L'assignatura de Projectes 7, juntament amb Projectes 8, culminen la formació de l'estudiant en la teoria i la pràctica del disseny arquitectònic, focalitzant-se en el tema de Projectar al complex. Davant d'un món canviant i amb imminents reptes mediambientals i socials, el curs cerca generar reflexions i elaborar propostes que integrin la multiplicitat de variables que condicionen les decisions projectuals. El focus és l'objecte arquitectònic i la relació amb la ciutat, el territori i el paisatge. Els exercicis assajaran solucions per a l'entorn metropolità, la complexitat del qual exigeix un treball simultani a totes les escales, així com la integració d'aspectes tan diversos com són l'economia circular, les emissions zero, incorporar la perspectiva de gènere i prioritzar el confort de les persones . En aquest context, l'alumne exercita la seqüència cíclica anàlisi – síntesi – projecte a través d'un ampli recorregut d'escales i documents que cerca comptantment la innovació.

Durant aquest procés, l‟alumne alterna el treball en grup per resoldre la definició de l'estructura territorial i els àmbits urbans d'oportunitat, amb el treball individual per abordar el projecte d'un edifici i l'espai públic adjacent. Les diverses propostes individuals han de contribuir a construir una matriu cívica unitària i visualment coherent. Igualment, cada intervenció puntual ha d'incorporar el programa necessari per generar centralitat i afavorir la regeneració de l'entorn metropolità.


El curs, com a part del darrer any de la carrera d'Arquitectura, s'entén com un esglaó més dins un procés de dificultat creixent que busca preparar l'alumne per desenvolupar el Treball Final de Grau i exercir la professió amb compromís i passió.

Requisits previs

Cal haver cursat i aprovat totes les assignatures de projectes prèvies (d'1 a 6).

Coneixements avançats de dibuix tècnic a l'ordinador, així com tenir capacitat per treballar amb programari en el tractament d'imatges i diagramació de làmines. 

Competències adquirides a les assignatures d'Informàtica i Dibuix.

Coneixement d'una bibliografia mínima d'autors i de projectes de rellevància mundial, tant clàssics com contemporanis. Especialment útils serà allò estudiat a les classes de Composició.


S'exigeix assistència presencial a l'aula. Es passarà llesta i caldrà haver assistit almenys al 80% de les classes impartides. Qualsevol absència ha de ser degudament justificada.


Es recomana haver tingut experiència visitant certes obres d'arquitectura i llocs emblemàtics de la ciutat.

Objectius

  • Aproximar l'alumne a un desafiament projectual real i donar a conèixer coneixements sobre normatives urbanes i arquitectòniques. Donar suport a la seva interpretació i aplicació amb creativitat.
  • Preparar l'alumne en el treball multidisciplinari i la concepció del projecte arquitectònic des del coneixement de diferents àrees (construcció, estructures, instal·lacions, urbanisme, sostenibilitat, accessibilitat, composició i expressió gràfica). S'entén que la coherència constructiva i estructural ha d'estar implícita al projecte.
  • Formar l'alumne en el maneig simultani de les múltiples escales del projecte arquitectònic. Propiciar la integració dels diferents nivells de decisió atenent la màxima coherència entre la interpretació de la ciutat i el territori i el desenvolupament d'un edifici específic, incloent-hi el disseny de l'espai interior i els detalls constructius.
  • Ajudar l'alumne a desenvolupar estratègies projectuals que provenen tant de les relacions internes del projecte com de la interacció amb l'entorn físic i social.
  • Formar l'alumne a la feina col·laborativa. El projecte individual ha de contribuir a favor de preparar els alumnes per exercir la pràctica professional, mitjançant el desenvolupament d'un projecte col·lectiu estratègic de més ordre.
  • Desenvolupar aptituds per comunicar un projecte arquitectònic a través del desenvolupament de documents i presentacions orals. Així mateix, capacitar l'alumne per al treball en equip i elaborar documents col·lectius.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 34-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de projectes bàsics i d'execució, croquis i avantprojectes.
  • 35-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de projectes urbans.
  • 37 - Aptitud per elaborar programes funcionals d'edificis i espais urbans.
  • 38-T - Aptitud per intervenir en i conservar, restaurar i rehabilitar el patrimoni construït.
  • 39-T - Aptitud per suprimir barreres arquitectòniques.
  • 40 - Aptitud per exercir la crítica arquitectònica.
  • 41-T - Aptitud per resoldre el condicionament ambiental passiu, incloent l'aïllament tèrmic i acústic, el control climàtic, el rendiment energètic i la il · luminació natural.
  • 42 - Aptitud per catalogar el patrimoni edificat i urbà i planificar la seva protecció.
  • 45-T - Capacitat per dissenyar i executar traçats urbans i projectes d'urbanització, jardineria i paisatge.
  • 46 - Capacitat per aplicar normes i ordenances urbanístiques.
  • 48 - Coneixement adequat de les teories generals de la forma, la composició i els tipus arquitectònics.
  • 49 - Coneixement adequat de la història general de l'arquitectura.
  • 50 - Coneixement adequat dels mètodes d'estudi dels processos de simbolització, les funcions pràctiques i l'ergonomia.
  • 51 - Coneixement adequat dels mètodes d'estudi de les necessitats socials, la qualitat de vida, l'habitabilitat i els programes bàsics d'habitatge.
  • 53 - Coneixement adequat de les tradicions arquitectòniques, urbanístiques i paisatgístiques de la cultura occidental, així com dels seus fonaments tècnics, climàtics, econòmics, socials i ideològics.
  • 54 - Coneixement adequat de l'estètica i la teoria i història de les belles arts i les arts aplicades.
  • 55 - Coneixement adequat de la relació entre els patrons culturals i les responsabilitats socials de l'arquitecte.
  • 56 - Coneixement adequat de les bases de l'arquitectura vernacla.
  • 57 - Coneixement adequat de la sociologia, teoria, economia i història urbanes.
  • 58 - Coneixement adequat dels fonaments metodològics del planejament urbà i l'ordenació territorial i metropolitana.
  • 60 - Coneixement de la reglamentació civil, administrativa, urbanística, de l'edificació i de la indústria relativa a l'acompliment professional.
  • 62 - Coneixement de la taxació de béns immobles.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar aquesta matèria l'estudiant haurà de ser capaç de:

  • Afrontar l'elaboració de programes funcionals híbrids per a edificis i espais urbans, d'acord amb les necessitats actuals de la societat.
  • Elaborar un argument crític per intervenir en edificis existents, així com crear edificis de nova planta.
  • Dimensionar volums i espais (interiors i exteriors), corresponents a l'ús de l'edifici desenvolupat.
  • Aplicar de forma conscient i autònoma la pràctica multiescalar i pluridisciplinar del projecte arquitectònic, i serà capaç d'inscriure'n la proposta individual dins d'una visió col·lectiva de conjunt.
  • Oferir una explicació gràfica i escrita completa de l'edifici desenvolupat en tots els aspectes i escales propis del Projecte Bàsic. Igualment, comunicarà oralment la seva proposta amb solvència, i s'acompanyarà de les maquetes i els recursos audiovisuals adequats.

Continguts

Els continguts d'aquesta matèria es disposen en línia amb els objectius especificats abans, per tal de desenvolupar les competències corresponents. En particular s'abordaran els temes següents:


Tema 1. Renovació urbana i obres de nova planta. Com abordar l'anàlisi i el diagnòstic del context a diferents escales, per trobar l'àrea d'influència i relació de la intervenció. 1.1. Relleu d'informació i elaboració de documentació pròpia. Què és la cartografia intencionada? 1.2 Visita de l'àrea d'estudi i construcció de la mirada al lloc.


Tema 2. Estudi i investigació de programes contemporanis, atenent especialment la hibridació i la temporalitat. 2.1. Anàlisi de referència i estudi de projectes similars. 2.2 Esquemes funcionals de relació. 2.3 Dimensionar espais i proporció d'usos d'un programa arquitectònic.


Tema 3. Estratègies generals d'implantació del projecte en el context, posant èmfasi en el caràcter sistèmic i la flexibilitat del disseny. 3.1. Anàlisi de despatxos de referència i les seves estratègies projectuals. 3.2. Estudi comparatiu de l'aproximació projectual dels grans mestres de l'arquitectura en situacions similars al cas d‟estudi.


Tema 4. Model volumètric sintètic i organització del programa a l'espai. 4.1 Desenvolupament de documentació a escala i maquetes digitals que permeten explorar la relació interna forma-funció. 4.2 Relació entre projecte i context a través de maquetes i plànols. “La Secció Urbana”.


Tema 5. Relació del model estructural i la forma espacial de l'edifici. 5.1. Tipologies estructurals, regularitat i simetria estructural. 5.2 Idees sobre reciclatge i reutilització d'estructures.


Tema 6. Comprensió global de l'envolupant material, atenent que el 25% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle provenen de l'edificació. 6.1. Correlació entre elements constructius i l'espai arquitectònic contemporani, amb un èmfasi especial en materials amb baixes emissions (fusta, fang cuit, plàstics i formigó menys contaminants). 6.2. Estudi d'opcions de materials i sistemes constructius cercant la coherència global entre concepte i obra. 6.3 Estudi de casos que destaquen per la concepció constructiva i els sistemes aplicats. Aprofundir en l'aplicació de materials i innovacions tecnològiques.


Tema 7. Solucions bàsiques per integrar des de l'inici del projecte, criteris de recondicionament passiu-actiu i les instal·lacions generals per a una arquitectura bioclimàtica. 7.1. Clima i la seva relació amb l'obra, com a vector de forma. 7.2 Discussió sobre exemples de referència que aconsegueixen l'habitabilitat (confort, seguretat i sanitat) a l'espai interior.


Tema 8. Representació del projecte i elecció del material d‟explicació d‟un projecte multiescalar. 8.1 Elaboració dun guió que resumeixi les idees principals del projecte. 8.2. Exemples de tècniques gràfiques útils per aconseguir donar expressivitat i rigor a la documentació. 8.3. Pautes de com comunicar oralment una investigació a través del projecte.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Projectes 7 pren com a punt de partida el treball desenvolupat prèviament a l'assignatura Urbanisme III, aprofitant com a introducció, el coneixement adquirit i la documentació a gran escala elaborada sobre l'àmbit de treball. Mentre a Urbanisme III la definició arquitectònica s'aproxima a l'escala 1/500, en aquesta assignatura de Projectes 7, el treball s'inicia des d'aquesta escala, fins a assolir una definició cada cop més detallada. El procés inclou un canvi d'escala constant
L'assignatura s'estructura de la manera següent:


1a part: sis setmanes. El treball se centra en l'elaboració d'un projecte d'estructura urbana desenvolupat en grup per tots els alumnes del taller. L'ordenació dels àmbits d'oportunitat ès desenvolupada en grups reduïts de 2 a 6 alumnes i l'encaix de la intervenció arquitectònica individual coherent amb les premisses de programa i articulació urbana i territorial estudiats als nivells anteriors.


2a part: quatre setmanes. S'aborda amb més profunditat el disseny de l'edifici i el seu entorn immediat. L'alumne adquireix el control de la forma construïda a escala de projecte bàsic i estableix els criteris generals d'estructures, instal·lacions i construcció. Igualment, es desenvolupa el disseny de l'espai públic associat a l'edifici, indicant els criteris principals d'urbanització.

ACTIVITAT FORMATIVA

COMPETÈNCIES

CRÈDITS ECTS

Classe expositiva

34-T 35-T 37 38-T 39-T 40 41-T 45-T 46 48 49 50 51 53 54 55 56 57 58 60

0,78

Classe participativa

34-T 35-T 37 38-T 39-T 40 41-T 45-T 46 48 49 50 51 53 54 55 56 57 58 60

0,78

Classe pràctica

34-T 35-T 37 38-T 39-T 40 41-T 45-T 46 48 49 50 51 53 54 55 56 57 58 60

0,85

Tutories

34-T 35-T 37 38-T 39-T 40 41-T 45-T 46 48 49 50 51 53 54 55 56 57 58 60

0,85

Estudi individual o en grup

34-T 35-T 37 38-T 39-T 40 41-T 45-T 46 48 49 50 51 53 54 55 56 57 58 60

3,25

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIESCRÈDITS ECTS
Classe expositiva
34-T 35-T 36-T 37 38-T 39-T 40 41-T 42 43-T 44-T 45-T 46 47-T 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 60 61 62 0,78
Classe participativa
34-T 35-T 36-T 37 38-T 39-T 40 41-T 42 43-T 44-T 45-T 46 47-T 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 60 61 62 0,78
Classe pràctica
34-T 35-T 36-T 37 38-T 39-T 40 41-T 42 43-T 44-T 45-T 46 47-T 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 60 61 62 0,85
Tutories
34-T 35-T 36-T 37 38-T 39-T 40 41-T 42 43-T 44-T 45-T 46 47-T 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 60 61 62 0,85
Estudi individuals o en grup
34-T 35-T 36-T 37 38-T 39-T 40 41-T 42 43-T 44-T 45-T 46 47-T 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 60 61 62 3,25

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'avaluació de projectes 7 s'efectuarà sobre la base de lliuraments amb documentació gràfica i una presentació oral on s'hauran de comunicar continguts específics. En global, s‟avaluarà el procés de definició del projecte, des de l‟escala urbana (1/1.000) a la de l‟edifici (1/200)

Lliurament 1. Setmana 2: Savaluarà el projecte col·lectiu destructura territorial, lordenació general dels àmbits doportunitat i la proposta dintervenció puntual concretada en el disseny dun edifici i el seu entorn immediat.

Maqueta de la volumetria i el seu entorn - Croquis a mà d'un element que explica el territori. - Document justificatiu del programa.

Lliurament 2. Setmana 4: L'espai públic i els usuaris defineixen el caràcter i volumetria de l'edifici

Maqueta de la volumetria i el seu entorn - Plànols de la part més representativa de lespai lliure del projecte (accés, pati semipúblic, etc.)

Lliurament 3. Setmana 6: Zonificació i distribució del programa, indicant recorreguts, seqüència espacial, elements de les circulacions (hall, escales, ascensors...)

Maqueta del funcionament de ledifici - Plànols dun element de les circulacions de ledifici.

Lliurament 4 Setmana 8: L'entorn dóna forma a l'edifici. Relacions de contacte amb els veïns

Maqueta de l'edifici i el seu entorn - Secció representativa d'una façana i entorn

Lliurament 5 Setmana 10: L'art de projectar és un procés en evolució constant.

Plànols i maquetes del procés i resultat final de la proposta.

Savaluarà la documentació gràfica i escrita pròpia dun Projecte bàsic (escala 1/200) incloent alguns documents a escales menors (detalls). També s'han de revisar criteris generals d'estructures, instal·lacions, construcció, sostenibilitat, accessibilitat i espai públic. Es considerarà el programa i les seues referències adoptades.

En acabar el curs, l'alumne compta amb una mitjana ponderada dels exercicis pràctics (lliuraments).

Lliurament 1: 0% Lliurament 2: 5% Lliurament 3: 10% Lliurament 4: 20% Lliurament 5 (Final): 65%

Per a l'aprovació a 2n Convocatòria (febrer), es tornarà a presentar tota la documentació relativa al projecte (part individual i col·lectiva).

Els alumnes que faltin a l'avaluació continuada i s'absenten més del 80% de les classes obligatòries sense justificació, hauran de fer un lliurament final sense correccions prèvies.

Bibliografia i recursos

  • A Matter of Things. Manuel de Solà-Morales. Ed. NAI Uitgevers/Publishers Stichting; N.º 1 edición, 2008.
  • The endless city: the urban age project. London School of Economics and Deutsche Bank's Alfred Herrhausen Society. London: Phaidon Press Limited, 2007.
  • Pensar la arquitectura. ZUMTHOR, Peter. Editorial Gustavo Gili. Barcelona 2004
  • La habitación: más allá de la sala de estar. Xavier Monteys. Editorial Gustavo Gili, ISBN: 978-84-252-2739-4
  • Modern Architecture since 1900. Curtis, William. Phaidon, 3ª edición, 1996
  • Arquitectos Contemporaneos 1.AA.VV. Ed.  Loft publications. 2012.
A més:

- Material de treball d’Urbanisme III

- Cartografia Àrea Metropolitana de Barcelona (escala 1/1.000)

- Cartografia Institut Cartogràfic de Catalunya (escala 1/5.000)

- Pla General Metropolità de Barcelona

- Pla Territorial de la Regió Metropolitana de Barcelona