Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Projectes 8

Projectes 8
7
8137
5
Segon semestre
OB
Mòdul Projectual
Projectes 8
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: anglès

Professorat


La comunicació es farà a través de l'espai dedicat a Intranet.

La documentació de l’assignatura es lliurarà sempre a través de la xarxa.

L’atenció personal fora dels horaris de classe es realitza a base de cita prèvia per correu electrònic.

 

Iñaki Baquero:ibr@bopbaa.com  ibaquero@uic.es

Álvaro Cuéllar: arcuellar@uic.es

 

El material utilitzat i les referencies parlades a les classes teòriques, pels professors i pel grup, es penjaran a Intranet per a consulta, després de cada una de les sessions.

Presentació

Assignatura OBLIGATORIA

5º Curs Grau en ARQUITECTURA

2º Semestre

7  Crèdits ECTS

PROFESOR RESPONSABLE: Iñaki Baquero Riazuelo ibaquero@uic.es ibr@bopbaa.com

PROFESORS: Álvaro Rodrigo Cuéllar Jaramillo: arcuellar@uic.es

 

Projectes 7 i Projectes 8 conformen el darrer cicle de projectes previ a l’obtenció del títol d’arquitecte, i orienten l’alumne a l’elaboració del Treball de Fi de Grau. En ambdues assignatures es planteja la intervenció en un entorn metropolità complex que requereix el treball simultani a escala local i regional, i la integració de variables socials, ambientals i econòmiques des d’un enfocament innovador. En aquest context, l’alumne desenvolupa la seqüència cíclica anàlisi - síntesi – projecte en un ampli recorregut escalar que abasta des del paisatge fins al detall constructiu en dos projectes consecutius degudament diferenciats. No es tracta de definir un edifici exhaustivament però si de treballar amb totes les dimensions dins del procés projectual, per entendre que, te treballar a una escala, comporta repercussions, versus totes les que queden per sobre i per sota.

 

Durant aquest procés, l’alumne alterna el treball en grup per resoldre la definició de l’estructura territorial i els àmbits urbans d’oportunitat, amb el treball individual per abordar en la seva totalitat el projecte dels edificis i espais públics adjacents. Les diverses propostes individuals han de contribuir a la construcció d’una matriu cívica unitària i visualment coherent. Igualment, cada intervenció puntual ha d’incorporar el programa d’usos necessari per generar centralitat i afavorir la regeneració de l’entorn metropolità.

Requisits previs

Haver aprovat les assignatures de projectes fins a Projectes 6.

Es obligatòria l’assistència a las classes. Es pesarà llista al principi i al final de la sessió. Serà necessari haver assistit al 80% de las sessions al llarg del 100% de la durada d’aquestes.

Objectius

Projectes 8 encamina a la preparació de l'alumne per a la pràctica professional encarant-lo pel desenvolupament de l'assignatura de Treball Final de Grau. Amb aquest propòsit contemplen els objectius generals següents:

- Formar l'alumne en la consciència que la pràctica de l'arquitectura interacciona a l'espai comú que l'envolta i com aquesta pràctica ha de contribuir a millorar-la.

- Formar l'alumne a la feina multidisciplinària. Propiciar la integració dels coneixements previs adquirits per l'alumne i aportats per les diferents àrees de coneixement que intervenen en el desenvolupament del projecte arquitectònic (construcció, estructures, instal·lacions, urbanisme, sostenibilitat, accessibilitat, composició i expressió gràfica) que ha adquirit a allò llarg de les matèries desenvolupades al Grau.

- Formar l'alumne a la feina col·laborativa. El projecte individual ha de contribuir a favor d'un projecte col·lectiu estratègic (projectes 7) de més ordre.

- Formar l'alumne en el maneig simultani de les múltiples escales del projecte arquitectònic (Projectes 7). Propiciar la integració dels diferents nivells de decisió atenent la màxima coherència entre la interpretació de la ciutat i el territori, i el desenvolupament d'un edifici específic, incloent-hi el disseny de l'espai interior i els detalls constructius.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 35-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de projectes urbans.
  • 37 - Aptitud per elaborar programes funcionals d'edificis i espais urbans.
  • 42 - Aptitud per catalogar el patrimoni edificat i urbà i planificar la seva protecció.
  • 45-T - Capacitat per dissenyar i executar traçats urbans i projectes d'urbanització, jardineria i paisatge.
  • 46 - Capacitat per aplicar normes i ordenances urbanístiques.
  • 47-T - Capacitat per elaborar estudis mediambientals, paisatgístics i de correcció d'impactes ambientals.
  • 51 - Coneixement adequat dels mètodes d'estudi de les necessitats socials, la qualitat de vida, l'habitabilitat i els programes bàsics d'habitatge.
  • 52 - Coneixement adequat de l'ecologia, la sostenibilitat i els principis de conservació de recursos energètics i mediambientals.
  • 53 - Coneixement adequat de les tradicions arquitectòniques, urbanístiques i paisatgístiques de la cultura occidental, així com dels seus fonaments tècnics, climàtics, econòmics, socials i ideològics.
  • 55 - Coneixement adequat de la relació entre els patrons culturals i les responsabilitats socials de l'arquitecte.
  • 57 - Coneixement adequat de la sociologia, teoria, economia i història urbanes.
  • 58 - Coneixement adequat dels fonaments metodològics del planejament urbà i l'ordenació territorial i metropolitana.
  • 59 - Coneixement adequat dels mecanismes de redacció i gestió dels plans urbanístics a qualsevol escala.
  • 60 - Coneixement de la reglamentació civil, administrativa, urbanística, de l'edificació i de la indústria relativa a l'acompliment professional.
  • 61 - Coneixement de l'anàlisi de viabilitat i la supervisió i coordinació de projectes integrats.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'alumne desenvoluparà de forma conscient i autònoma la pràctica multiescalar i pluridisciplinar del projecte arquitectònic, i serà capaç d'inscriure la seva proposta individual dins d'una visió col·lectiva de conjunt.

Per a això, articularà amb coherència el projecte del paisatge, l'ordenació urbana d'un àmbit d'oportunitat, i el disseny d'un edifici i el seu entorn immediat.

L'alumne oferirà una explicació gràfica i escrita completa de l'edifici desenvolupat en tots els aspectes i escales propis del Projecte Bàsic. Igualment, comunicarà oralment la seva proposta amb solvència, acompanyant-se de les maquetes i els recursos audiovisuals adequats.

Continguts

Els continguts d'aquesta matèria es disposen en línia amb els objectius abans especificats, amb la finalitat de desenvolupar les corresponents competències (35-T, 37, 42, 45-T, 46, 47-T, 51, 52, 53,  55, 57, 58, 59, 60 i 61) a dalt detallades:


- Projectes arquitectònics bàsics i d'execució, croquis i avantprojectes. - Projectes urbans. - Aspectes d'afectació de la direcció d’obres en projectes arquitectònics. - Elaboració de programes funcionals d'edificis i espais urbans. - Intervenció, conservació, restauració i rehabilitació del patrimoni construït des del punt de vista del projecte. - Barreres arquitectòniques. - La crítica arquitectònica en el projecte. - El condicionament ambiental passiu, l'aïllament tèrmic i acústic, el control climàtic, el rendiment energètic i la il·luminació natural en el projecte arquitectònic. - Catalogació del patrimoni edificat i urbà, i planificació de la seva protecció des del punt de vista del projecte. - Projectes de seguretat, evacuació i protecció en immobles. - Projectes d'obra civil. - Traçats urbans i projectes d'urbanització, jardineria i paisatge. - Normes i ordenances urbanístiques. - Estudis mediambientals, paisatgístics i de correcció d'impactes ambientals. - Teories generals de la forma, la composició i els tipus arquitectònics en la seva aplicació al projecte  arquitectònic. - La incidència de la història general de l'arquitectura en el projecte. - Simbolització, funcions pràctiques i ergonomia en el projecte arquitectònic. - Necessitats socials, qualitat de vida, habitabilitat i programes bàsics d'habitatge. - Ecologia, sostenibilitat i principis de conservació de recursos energètics i mediambientals en el projecte arquitectònic. - Les tradicions arquitectòniques, urbanístiques i paisatgístiques de la cultura occidental: els seus fonaments tècnics, climàtics, econòmics, socials i ideològics aplicats al projecte arquitectònic. - Afectació en el projecte arquitectònic de l'estètica, de la teoria i de la història de les belles arts i arts aplicades. - Relació entre patrons culturals i responsabilitats socials de l'arquitecte en el projecte arquitectònic. - Arquitectura vernacla i projecte arquitectònic. - Projecte arquitectònic i sociologia, teoria, economia i història urbanes. - El projecte arquitectònic des dels fonaments metodològics del planejament urbà i l'ordenació territorial i metropolitana. - Reglamentació civil, administrativa, urbanística, de l'edificació i de la indústria relativa a l'acompliment professional.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Projectes 8 dona continuïtat al treball desenvolupat prèviament pels alumnes en l'assignatura de Projectes 7 amb un nou projecte. S'aprofita, a modus d'introducció, el coneixement adquirit i la documentació elaborada sobre l'àmbit de treball en el curs anterior.

La assignatura s'estructura de la següent manera:

1ª part: 6 setmanes. El treball se centra en: el desenvolupament individual del projecte arquitectònic ja treballat i l'encaix d'aquesta intervenció arquitectònica de manera coherent amb les premisses de programa i articulació urbana i territorial establertes en els nivells anteriors. Es validen les decisions tècniques i s'efectuen els ajustos oportuns. Es sostindran correccions temàtiques de les diferents àrees de coneixement vehiculades a traves dels professors de projectes, amb la participació de tot el grup, a través projectes que exemplifiquin temes concrets.

2ª part: 4 setmanes. Es procedeix a la definició d'alguns dels elements de construcció que contribuiran a entendre la visió de conjunt. Es desenvolupa el disseny d'un espai interior representatiu, incloent el detall d’alguns dels seus components. Es prepara la comunicació gràfica i oral del projecte a través de la realització de maquetes i la selecció intencionada del material elaborat durant el curs. Al final d'aquesta segona part es lliurarà un Projecte Basic.

ACTIVITAT FORMATIVACOMPETÈNCIESCRÈDITS ECTS
Classe expositiva
34-T 35-T 36-T 37 38-T 39-T 40 41-T 42 43-T 44-T 45-T 46 47-T 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 60 61 62 0,84
Classe participativa
34-T 35-T 36-T 37 38-T 39-T 40 41-T 42 43-T 44-T 45-T 46 47-T 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 60 61 62 0,84
Classe pràctica
34-T 35-T 36-T 37 38-T 39-T 40 41-T 42 43-T 44-T 45-T 46 47-T 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 60 61 62 0,91
Tutories
34-T 35-T 36-T 37 38-T 39-T 40 41-T 42 43-T 44-T 45-T 46 47-T 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 60 61 62 0,91
Estudi individuals o en grup
34-T 35-T 36-T 37 38-T 39-T 40 41-T 42 43-T 44-T 45-T 46 47-T 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 60 61 62 3,5

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'avaluació de Projectes 8 s'efectuarà en base a dues entregues:


Lliurament 1. Setmana 6: S'avaluarà la documentació gràfica i escrita pròpia d’un avantprojecte de l'edifici atenent a la coherència entre les opcions formals i les solucions tècniques proposades.


- Projecte basic de l'edifici (escala 1/200)


Lliurament 2. Setmana 10: Es revisarà la documentació gràfica i escrita del Projecte basic, i s'avaluarà el disseny de l'espai interior i el control dels detalls que ho defineixen. Igualment, es considerarà la qualitat de la comunicació visual del projecte.


- Projecte basic de l'edifici revisat (escala 1/100 i 1/50)
- Element característic arquitectònic, por exemple, 1 secció constructiva (escala 1/20 i/o 1/10)

- Definicio d'un espai interior del projecte (escala 1/50).
- Maqueta principal de l'edifici i el seu entorn immediat (escala 1/200 i qualsevol altra que es consideri adient)

 

Lliuraments subjectes a avaluació

 

% NOTA

Lliurament 1

 

20 %

Lliurament 2

 

80 %

 

 

100 %

Bibliografia i recursos

- Bibliografia y recursos

Ciutats Cantonades (catàleg de l’exposició)

Manuel de Solà-Morales

Forum Barcelona 2004/Lunberg

Historia de la forma urbana

A.E.J. Morris, 1979

Editorial GustavoGili SL, Barcelona, 1984, 2018

 

20 ANYS DE L’AGÈNCIA D’ECOLOGIA URBANA DE BARCELONA

Barcelona Regional i Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, 2022

Ajuntament de Barcelona, Barcelona, 2022

 

Regenerando el Plan Cerda

Salvador Rueda, 2020

Agbar, Barcelona, 2020

 

Saber ver la arquitectura

Bruno Zevi, 1948

Editorial Poseidon, 1951