Universitat Internacional de Catalunya
Música, Expressió Plàstica i Corporal 1
Altres llengües d'impartició: anglès, castellà
Professorat
Les tutories amb l’estudiant es poden realitzar tant de manera presencial com telemàtica, segons la conveniència i la disponibilitat horària de l’alumne i el professor. La comunicació i la interacció amb l’estudiantat es fomenten no només durant les tutories, sinó també abans, durant i després de les classes. A més, es manté un contacte constant a través del correu electrònic i les eines disponibles a Moodle, assegurant així una atenció contínua i personalitzada.
Presentació
Aquesta assignatura ofereix als estudiants una formació integral en música i la seva didàctica, amb l’objectiu que puguin aplicar el llenguatge musical en la seva pràctica professional diària, reconeixent la importància de la música en l’educació infantil (0-6 anys). El curs se centra en la Didàctica Musical a través del moviment i la dansa, elements que es manifesten de manera natural i espontània en els infants. A partir d’aquests elements, es treballarà per integrar diferents formes d’expressió i percepció musicals. La participació activa i col·laborativa, tant individual com en grup, permetrà als alumnes desenvolupar els seus propis aprenentatges. Es fomentarà la creació de projectes musicals amb la finalitat de portar-los a escoles d’educació infantil.
Requisits previs
No
Objectius
- Familiaritzar-se amb el llenguatge musical i fomentar el gust per la música per tal de poder gaudir, i també fer gaudir l’alumnat, de l’experiència de 'fer música’
- Desenvolupar en l’alumnat una sèrie de competències professionals en els àmbits de la música i la seva didàctica per tal que puguin valer-se’n en la seva pràctica docent.
- Dissenyar propostes didàctiques on el ‘fer música’ sigui l’eix fonamental i on es potenciïn les capacitats perceptives, interpretatives i creatives de l’alumnat.
- Conèixer el currículum d’educació infantil pel que fa a l’expressió musical i comprendre l’abast real de la música en el desenvolupament de l’alumnat de 0 a 6 anys.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- CEM-01 - Comprendre els processos educatius i d'aprenentatge en el període de 0 a 6 anys, en el context familiar, social i escolar.
- CEM-02 - Conèixer els desenvolupaments de la psicologia evolutiva de la infantesa en els períodes de 0 a 3 anys i de 3 a 6 anys.
- CEM-10 - Comprendre que la dinàmica diària en l'educació infantil és canviant en funció de cada estudiant, grup i situació, i saber ser flexible en l'exercici de la funció docent.
- CEM-12 - Saber treballar en equip amb altres professionals de dins i fora del centre en l'atenció a cada estudiant, així com en la planificació de les seqüències d'aprenentatge i en l'organització de les situacions de treball dins l'aula i en l'espai de joc, i tenint en compte les peculiaritats dels períodes de 0 a 3 i de 3 a 6.
- CEM-14 - Comprendre que l'observació sistemàtica és un instrument bàsic per poder reflexionar sobre la pràctica i la realitat, així com per poder contribuir a la innovació i a la millora en l'educació infantil.
- CEM-18 - Situar l'escola infantil en el sistema educatiu espanyol, en el context europeu i en l'internacional.
- CEM-19 - Conèixer experiències internacionals i exemples de pràctiques innovadores en l'educació infantil.
- CEM-20 - Valorar la importància del treball en equip.
- CEM-21 - Participar en l'elaboració i el seguiment de projectes educatius de l'educació infantil en el marc de projectes de centre i en col·laboració amb el territori i amb altres professionals i agents socials.
- CEM-22 - Conèixer la legislació que regula les escoles infantils i la seva organització.
- CEM-23 - Valorar la relació personal amb cada estudiant i la seva família com a factor de qualitat de l'educació.
- CEM-36 - Conèixer la metodologia científica i promoure el pensament científic i l'experimentació.
- CEM-41 - Fomentar experiències d'iniciació a les tecnologies de la informació i la comunicació.
- CEM-43 - Afavorir les capacitats de parla i d'escriptura.
- CEM-45 - Conèixer la tradició oral i el folklore.
- CEM-49 - Reconèixer i valorar l'ús adequat del llenguatge verbal i no verbal.
- CEM-53 - Conèixer els fonaments musicals, plàstics i d'expressió corporal del currículum d'aquesta etapa així com les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
- CEM-54 - Conèixer i fer servir cançons per promoure l'educació auditiva, rítmica i vocal.
- CEM-55 - Saber utilitzar el joc com a recurs didàctic i dissenyar activitats d'aprenentatge basades en principis lúdics.
- CEM-56 - Elaborar propostes didàctiques que fomentin la percepció i l'expressió musicals, les habilitats motrius, el dibuix i la creativitat.
- CEM-57 - Analitzar els llenguatges audiovisuals i les seves implicacions educatives.
- CEM-58 - Promoure la sensibilitat relativa a l'expressió plàstica i a la creació artística.
- CEM-59 - Adquirir un coneixement pràctic de l'aula i de la seva gestió.
- CEM-60 - Conèixer i aplicar els processos d'interacció i comunicació a l'aula, així com dominar les destreses i habilitats socials necessàries per fomentar un clima que faciliti l'aprenentatge i la convivència.
- CEM-61 - Controlar i fer el seguiment del procés educatiu i, en particular, del d'ensenyament-aprenentatge, mitjançant el domini de les tècniques i estratègies necessàries.
- CEM-62 - Relacionar teoria i pràctica amb la realitat de l'aula i del centre.
- CEM-65 - Regular els processos d'interacció i comunicació en grups d'estudiants de 0 a 3 anys i de 3 a 6 anys.
- CEM-67 - Aquestes competències, juntament amb les de les altres matèries, han de quedar reflectides en el treball de final de grau com a compendi de la formació adquirida al llarg de tots els ensenyaments descrits.
- CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
- CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
- CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho duna manera contemporània, professional i sistemàtica.
- CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
- CET-5 - Col·laboració amb els companys de professió: tenir els coneixements i les habilitats necessaris per fer una aportació professional al clima pedagògic de l'escola, així com en les relacions professionals, i per aconseguir una bona organització escolar.
- CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
- CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
- CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
- CG-10 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'esperit emprenedor, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
- CG-11 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'orientació a la qualitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
- Conèixer els continguts artístics, musicals, plàstics i l’aplicació curricular vigent de l’educació infantil.
- Relacionar el currículum de l’àrea d’Educació Artística amb la seva didàctica.
- Promoure i facilitar els aprenentatges en la primera infantesa, des d'una perspectiva globalitzadora i integradora de les diferents dimensions cognitiva, emocional, psicomotora i volitiva.
- Dissenyar, planificar l’activitat docent i l’aprenentatge en l’àrea de Educació Artística.
- Dissenyar i regular espais d'aprenentatge en contextos de diversitat i que atenguin la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans que conformin els valors de la formació ciutadana.
- Conèixer les implicacions educatives de les tecnologies de la informació i la comunicació i, en particular, de la televisió en la primera infantesa.
- Adquirir hàbits i destreses per a l'aprenentatge autònom i cooperatiu i promoure'l entre els estudiants.
- Conèixer i aplicar a les aules les tecnologies de la informació i la comunicació. Discernir selectivament la informació audiovisual que contribueixi als aprenentatges, a la formació cívica i a la riquesa cultural.
- Gestionar emocions, sentiments, valors, creences i límits en les relacions interpersonals i intrapersonales, fomentant actuacions personals i professionals basades en la democràcia, la responsabilitat i la sostenibilitat.
Continguts
1. L'educació musical a l'Educació Infantil en el context de l'escola actual.
2. Competències bàsiques i específiques entorn a la música: el nou currículum.
3. Situacions d'aprenentatge musical: la cançó, la veu, l’audició, el ritme, el moviment, la dansa, l’educació de l’oïda, els contes, el joc i el llenguatge musical.
4. Planificació, organització i recursos de la didàctica musical.
5. Pedagogies musicals actives: revisió i ampliació
6. L’avaluació reflexiva, col·laborativa i competencial com a eina específica i interdisciplinar.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
La metodologia d’aquest curs es basa en principis psicopedagògics que promouen una educació musical activa, participativa i interdisciplinària. Les sessions estan dissenyades per ser pràctiques i experimentals, fomentant la participació activa dels estudiants. Es prioritza la investigació, la creativitat i l’aprenentatge vivencial, amb un enfocament globalitzador i constructiu.
Durant les classes, els estudiants participaran en activitats que inclouen la cerca d’informació, la lectura, l’audició i el visionament d’exemples pràctics. Aquestes activitats estan dissenyades per promoure el debat i la reflexió entre els alumnes, així com per desenvolupar habilitats d’aprenentatge autònom i resolució de problemes.
La teoria de la didàctica musical es desenvolupa a través de l’experimentació i la pràctica, i es reflecteix en els treballs que els estudiants han de presentar i desenvolupar tant individualment com en grups petits i grans.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
Treballs grupals plantejat com a resolució de problemes en el context de l'educació musical, prenent com a referència els currículums d’EI Lliurament individual del dossier. | Els plantejaments i resolucions es lliuren en un dossier individual en els terminis establerts. | 40 | Sí |
Activitats de presentació de propostes i resultats. | Regularment al finalitzar cada projecte | 10 | No |
Participació a les sessions, actitud i implicació en les tasques presencials. | Registre individual de cada alumne | 10 | No |
Prova teòric-pràctica sobre els continguts de l'assignatura a final de semestre. | Cal treure un mínim de 5 per aprovar l'assignatura | 40 | Sí |
Els participants que hagin a) assistit a la majoria de les sessions (80 % d’assistència), b) contribuït activament als debats i c) realitzat les presentacions i treballs grupals, rebran una qualificació numèrica assignada al final del semestre, que es basarà en totes les activitats realitzades al llarg del semestre juntament amb una prova escrita.
La nota es computarà globalment si cada prova s’ha superat amb una puntuació superior a 5 sobre 10.
Penalització per faltes ortogràfiques
En els treballs escrits d'un màxim de 7 pàgines, es descomptarà 0.1 per falta si es tracta d'un treball a mà, i 0.3 si s'ha escrit amb un ordinador. En els treballs escrits de més de 7 pàgines, es descomptarà 0.1 per falta, ja sigui a mà o amb ordinador. El límit de descompte és de 2 punts com a màxim.El descompte per faltes s'aplica als treballs i als exàmens.