Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Patologia General I

Patologia General I
6
8602
2
Primer semestre
FB
Mòdul de Bàsiques-Ciències de la Salut
Fisiologia
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


  • Dr. Ferran Fuertes: Després de les classes o mitjançant un correu electrònic demanant hora. 
  • Dra Lea Martín: Després de les classes o mitjançant un correu electrònic demanant hora.

Presentació

Mitjançant l'assignatura PATOLOGIA GENERAL I, els alumnes adquiriran els coneixements que els capacitaran per comprendre, explorar i tractar els diversos factors implicats en la salut i en la malaltia dins l´àrea médicoquirúrgica. Faran un estudi dels fonaments de la patologia general medicoqu¡rúrgica i de les diferents malalties per sistemes, dels problemes reals i/o potencials derivats de les mateixes i llur assistència per al professional d'infermeria.

Requisits previs

Per tal de desenvolupar l'assignatura i assolir els objectius es necessari que l'alumne tingui els coneixements suficients de anatomia i fisiologia humanes, essent, per tant, un requisit fonamental la superació d'aquestes assignatures del Grau.


 

El Departament d'Infermeria de la FMiCS  acorda que tots els  alumnes del Grau en Infermeria, en el moment que hagin de seguir la seva docència online, sigui obligatori encendre la càmera i estar visibles pel professorat en tot moment.


Objectius

GENERALS:

  1. Els estudiants desenvoluparan les habilitats cognitives, psicomotrius i de relació que els hi permetran integrar els coneixements de patologia general fonamental i de l'adult per tal de proporcionar les cures d´infermeria adients, tot i promovent el foment de l'autonomia i el manteniment de la salut, la prevenció de la malaltia i el benestar del pacient, la seva família i la comunitat.
  2. Conèixer els fonaments de patologia general medico-quirúrgica i de la patologia general de l'adult.
  3. Conèixer les malalties més comuns dels següents aparells i sistemes: cardiovascular, respiratori, digestiu i neurològic. 


ESPECÍFICS:
Al finalitzar l´assignatura, els alumnes estaran preparats per tal de:

  1. Conèixer les diversos mecanismes de generació de processos patològics.
  2. Conèixer les malalties més comuns  dels diferents aparells i sistemes de l'adult (cardiovascular, respiratori, digestiu, neurològic) d'acord a la següent metodologia: definició, etiopatogenia, fisiopatologia i semiologia.
  3. Assolir un coneixement de la fisiopatologia i del quadre clínic per fonamentar científicament el treball d'infermeria.
  4. Assolir el coneixement adequat de les orientacions terapèutiques.
  5. Conèixer els principis generals de profilaxi.
  6. Conèixer el pronòstic i les possibles complicacions de les malalties més comuns.
  7. Assolir la valoració específica dels signes, símptomes i problemes, emprant el judici clínic tot establint prioritats.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 11. E - Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys, i fomentar l'educació per a la salut.
  • 12. B - Conèixer i complir el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial de transformació.
  • 15. B - Treballar amb l'equip de professionals com una unitat bàsica en la qual s'estructuren de manera uni o multidisciplinari i interdisciplinari els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.
  • 1. G - Ser capaç de donar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen amb la normativa legal i deontològiques aplicables.
  • 20. B - Treball en equip multidisciplinari
  • 21. B - Comunicació oral i escrita.
  • 22. G - Ús i gestió de la informació i la recerca.
  • 23. B - Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
  • 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
  • 25. E - Coneixements en l'àrea d'estudi.
  • 4. B - Comprendre el comportament interactiu de la persona en funció del gènere, grup o comunitat, dins del seu context social o multicultural.
  • 6. E - Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • Conèixer les malalties més prevalents de la diversos aparells i sistemes
  • Reconèixer símptomes i signes de patologies específiques des de la infància fins a l’edat adulta.
  • Prioritzar les necessitats d’atenció en cada situació clínica. 
  • Actuar davant d’un problema o complicació del pacient des de la infància fins a l’edat adulta.
  • Haver adquirit el coneixement adequat en les patologia general i les  orientacions terapèutiques, farmacològiques, físiques i quirúrgiques.
  • Conèixer les principals proves diagnòstiques per la imatge (radiologia, escàner, TEP entre altres) i analítiques, el seu fonament i aplicació, així com la seva aplicació terapèutica, especialment l'intervencionisme càrdio-vascular i neurològic.

Continguts

FONAMENTS DE PATOLOGIA GENERAL

1. Etiologia General: El concepte i la història de la malaltia. Mecanismes generals de producció de la malaltia.

2. Etiopatogenia, Fisiopatologia. Símptomes i Signes. Síndromes.

3. Immunologia: Immunodeficiències. Autoimmunitat. Reaccions d'Hipersensibilitat. Patologia relacionada amb el Sistema HLA i Complement.

4. Oncologia: Oncologia general. Conceptes i definicions. Etiologia de les neoplàsies. Oncogens. Caràcters biològics i immunològics dels tumors. Biologia tumoral. Creixement i difusió dels tumors malignes. Metàstasis. Biologia tumoral. Manifestacions  clíniques dels tumors. El tumor com a massa. Síndrome general maligne. Síndromes paraneoplàsics. Classificacions evolutives dels tumors.

5. Fonaments de patologia quirúrgica: Contusions i ferides. Cicatrització. Patologia de la cicatriu. Lesions produïdes per calor: cremades. Lesions produïdes per l'electricitat. Lesions produïdes pel fred: congelacions. Principis generals de les fractures òssies. La inflamació. La infecció en Cirurgia: aspectes generales; infecció local; flemons i abscessos; infeccions del sistema limfàtic: limfangitis i adenitis


PATOLOGIA GENERAL DE L'ADULT (1)

6. Aparell Respiratori: Insuficiència respiratòria: causes i mecanismes de producció; semiologia clínica de la insuficiència respiratòria. Fisiopatologia de la pleura i del mediastí. Etiopatogenia i fisiopatologia de la circulació pulmonar. Patologia general de la malaltia pulmonar obstructiva crònica: formes clíniques de presentació. Patologia de l'asma bronquial. Malalties infeccioses de l'aparell respiratori.

7. Sistema Cardiovascular: Insuficiència cardíaca: causes i mecanismes; classificació, semiologia de la insuficiència cardíaca. Etiologia i fisiopatologia de les malalties valvulars. Etiopatogenia i fisiopatologia de les arrítmies cardíaques. Patologia de la insuficiència coronària; síndromes clínics de la cardiopatia isquèmica. Patologia del miocardi i pericardi. Patologia de la regulació de la pressió arterial: hipertensió arterial i síncope.

8. Sistema Nerviós: Fisiopatologia de la consciència: concepte i classificació dels estats de coma. La unitat motora i la seva patologia. Paràlisi. Alteracions del to muscular. Patologia de la medul·la espinal i tronc de l'encèfal. Patologia general del cerebel: síndrome vestibular; Patologia del sistema extrapiramidal i ganglis de la base. Patologia de l'escorça cerebral i àrees d'associació. Patologia de la circulació cerebral i líquid cefaloraquidi. Patologia del sistema nerviós perifèric i sistema nerviós vegetatiu.

9. Aparell Digestiu: Patologia de la deglució. Patologia de la secreció gàstrica. Patologia de la funció intestinal: diarrees. Restrenyiment. Ili. Alteracions de la digestió intestinal. Insuficiència del pàncrees exocrí. Síndrome de malabsorció intestinal. Patologia del metabolisme de la bilirubina: icterícies. Patologia de la hipertensió portal. Insuficiència hepàtica aguda i crònica. Encefalopatia hepàtica. Infeccions de l'aparell digestiu.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



  • La metodologia que s'utilitzarà serà d'un 60% per a teoria introductòria dels temes per part del professor (classes magistrals, amb suport audiovisual) i preparació a l'aprenentatge cooperatiu, 10% mètode del cas, 10% per a tutories als alumnes o treball de l'alumne en la UIC del seu aprenentatge cooperatiu que després haurà d'exposar a la resta dels seus companys, un 10% per activitats on line (mapa mental/conceptual) i 10% per a exposició dels alumnes de l'aprenentatge cooperatiu realitzat i aval.luació intergrups.
  • El treball cooperatiu es realitzarà sobre els temes que indicarà el professor de manera que els alumnes deuran preparar-los autònomament en grups sota la tutoria del professor. En classe els alumnes presentaran el seu treball cooperatiu presentant un tema que serà matèria per a l'examen de la mateixa manera que la introducció dels temes donats pel professor. Després de l'exposició de l 'alumne, el professor matisarà els coneixements oportuns i un grup aval.luarà els seus companys i recollirà les notes durant la presentació que després enviará al professor. 
  • L'existència dels grups significa que els professors de l'assignatura hauran de distribuir quins temes són els que preparen els alumnes i qins són els que ells consideren d'introducció i que hauran d'impartir ells mateixos. D'aquesta forma els professors d'una assignatura indicaran clarament els temes a desenvolupar pels alumnes i el temps d'exposició de cadascun d'ells de manera que cada grup exposarà durant 20 min el o els temes que li toquin. A més indicarán per cada grup el tema que hauran d'aval.luar

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Primera Convocatòria

La avaluació de la assignatura es composa de:

  • Avaluació continuada al llarga del semestre: 40%.
  • Avaluació mitjançant examen final amb convocatòria pública: 60%.

Per tal de superar l'assignatura, caldrà reunir tots els següents requisits:

  • La mitjana de les qualificacions tant de l'avaluació teòrica final com de l'avaluació continuada,  haurà de ser com a mínim de cinc (5) punts (sobre un total de deu (10) punts), llevat altres indicacions
  • La no superació d´una de les dues avaluacions comportarà la no superació de l´assignatura.

Avaluació continuada del treball de l’alumne a les aules (40% de la nota total):

L'avaluació continuada tindrà un total de 3 notes, corresponents a la realització de una prova avaluadora tipus test (30% cada una, 60% total), i un treball grupal que es presentará en classe (40%). La no presentació d'algun dels treballs o no realització d'alguna de les proves avaluadores, es considerarà un zero d'aquella part  d'avaluació continuada.

L'avaluació de l'alumne tindrà en compte tant el treball individual com el cooperatiu i les proves parcials que es realitzaran. Les 3 notes faran mitjana entre elles i es considerarà:

  • Nota del professor sobre l'exposició del  treball cooperatiu realitzat. Aquest apartat avalua les següents competències: 11E, 12B, 15B, 4B, 1G, 25E, 21B, 20B, 22G, 23B, 24G, 6E
  • Notes dels exàmens parcials (es previst contingui preguntes de resposta a opció múltiple (R.O.M.) i/o de preguntes de resposta curta. S'avaluaran les competències 21B, 22G, 23B, 24G, 25E, 6E. És previst que l'exàmen sigui presencial

Avaluació teòrica final de l'assignatura (60% de la nota total)

  • Aquest apartat avalua les següents competències: 21B, 22G, 23B, 24G, 25E, 6E.
  • Es previst contingui preguntes de resposta a opció múltiple (R.O.M.). 

Segona Convocatòria

Per tal de superar la segona convocatòria, caldrà reunir tots els següents requisits:

  • Caldrà tindre aprovades les 2 parts de l'assignatura: prova final i treball continuat durant el semestre.
  • Per aquesta segona convocatòria es guardaran les notes de les parts aprovades en 1ª convocatòria i sols haurà de examinar-se de la part que es va suspendre a la 1ª convocatòria (avaluació continuada i/o examen final)
  • L' examen teòric consistirà en una prova escrita tipus 'test' amb preguntes d' elecció múltiple, amb cinc opcions possibles cadascuna on només una és la correcta però a més pot haver algun tema a desenvolupar, mes preguntes curtes.
  • No es concediran Matrícules d'Honor en 2ª convocatòria

Tercera i Quarta Convocatòries i si s'escau 5ena i 6ena (extraordinàries)

L'avaluació de la 3ª i 4ª convocatòries i si s'escau 5ª i 6ª convocatòries extraordinàries serà respectivament igual a la 1ª i 2ª convocatòria en cap cas es guardarà capa nota de l'any anterior. Per aprovar l'assignatura sempre han d'estar superades les dues parts de l'assignatura.

 

Procediment per l’assignació de matricules d’honor (MH)

  1. El criteri per a assignar les Matrícules d'Honor (MH) és a partir de l'excel·lent (9.0).
  2. L'assignació és únicament del professor i no té l'obligació de donar-la, encara que l'alumne hagi obtingut una nota per sobre del 9.0.
  3. En cas que el professor decideixi atorgar MH, no tindrà en compte la nota numèrica i la més alta, sinó que es valoraran altres factors. La MH no ha de correspondre amb la puntuació numèrica més elevada.

                                                                                                                                                                   

Procediment per a l'assignació de No Presentat (NP)

  1. Per deixar-ne constància un NP en l'expedient de l'alumne, aquest NO s'ha d'haver presentat a cap de les proves avaluatives durant tota l'assignatura.
  2. En el cas que un alumne s'hagi presentat a alguna de les proves avaluatives s'apliquessin els percentatges corresponents que figurin en la guia docent, tenint un 0 en aquelles a les quals no s'hagin presentat.
 

Procediment per plagi o frau acadèmic

Qualsevol tasca o activitat (inclosos exàmens) en què es detecti plagi, falsedat o frau acadèmic, donarà lloc a la suspensió de l'activitat i a una sanció acadèmica que comportarà des de la pèrdua dels drets de matrícula en aquesta assignatura, fins a l'obertura d'un procés d’expedient.

Bibliografia i recursos

  • Manual de patología general, etiologia, fisiopatologia, semiología, síndromes. S de Castro del Pozo. Barcelona, Masson, 2006.
  • Patología General: semiología clínica y fisiopatología. García Conde. McGraw Hill Interamericana, segunda edición. Madrid, 2003.
  • Introducción al cuerpo humano: Fundamentos de anatomía y fisiología. Tortora, Gerard J, Derrickson, Bryan. Ed Panamericana, México, 2008.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 13/01/2025 08:00h
  • E2 07/07/2025 08:00h