Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Infermeria Comunitària

Infermeria Comunitària
4
8607
2
Segon semestre
OB
Mòdul de Fonaments de la Cura II
Infermeria comunitària general
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


Els alumnes podran posar-se en contacte amb els professors prèvia cita mitjançant e-mail o al finalitzar les classes.

Presentació

En cas que les autoritats sanitàries decretin un nou període de confinament davant l'evolució de la crisi sanitària provocada pel COVID-19, el professorat comunicarà oportunament les possibles afectacions en les metodologies i activitats formatives així com en els sistemes d'avaluació.


La Infermeria Comunitària es centra en l'ajuda a l'individu, a la família i a la comunitat per a la satisfacció de les necessitats bàsiques al llarg del cicle vital, i en cada un dels processos de salut-malaltia als que s'enfrontin. Un objectiu constant de la Infermeria comunitària serà la prevenció i la promoció de l'autocura i la responsabilitat personal en el coneixement i foment de la pròpia salut. Per això, és important l'educació sanitària. En aquesta assignatura es desenvoluparan els continguts sobre els fonaments i principals eines de l'educació sanitària.

L'assignatura Infermeria Comunitària pretén que l'estudiant aprofundeixi en el desenvolupament professional d'Infermeria Comunitària en els seus àmbits d'acció i en el paper d'infermeria dins de l'equip d'atenció primària. A més, procurarà donar les bases pera l'elaboració i avaluació dels programes de salut.

Des de la perspectiva de les Ciències Psicosocials Aplicades, l'assignatura té com a objectiu que l'alumne adquireixi uns coneixements bàsics però precisos sobre els aspectes personals, socials i culturals de l'ésser humà i que descobreixi en la psicologia un instrument d'ajuda en el camp de la salut i de la rehabilitació.

En aquesta assignatura es realitzarà una activitat conjunta amb l'assignatura de LBS, en la qual l'alumne haurà d'afrontar una consulta d'infermeria en tres escenaris diferents amb la col·laboració d'un pacient estàndard. Aquesta és una activitat formativa transversal dins d'un projecte d'innovació docent interdisciplinari.

Requisits previs

  • No es requereixen.

El Departament d'Infermeria de la FMiCS  acorda que tots els  alumnes del Grau en Infermeria, en el moment que hagin de seguir la seva docència online, sigui obligatori encendre la càmera i estar visibles pel professorat en tot moment.

Objectius

 Objectius Bloc I

  1. Descriure el desenvolupament de l'atenció primària de salut.
  2. Mostrar els diferents àmbits d'acció de la infermeria comunitària, ajudant a comprendre la importància del paper d'infermeria en la família i en la comunitat.
  3. Definir les activitats a desenvolupar en la infermeria comunitària, dirigides a l'atenció individual, familiar i comunitària.
  4. Analitzar el paper d'infermeria dins de l'equip d'atenció primària.
  5. Donar a conèixer les bases per a la planificació sanitària i programació de salut.
  6. Identificar els diferents programes de salut i exposar el seu significat.

Objectius Bloc II

  1. Facilitar les claus per a una comunicació afectiva: amb pacients, familiars i grups socials, inclosos aquells amb dificultats de comunicació.
  2. Reflexionar sobre la importància de la relació comunicativa i d'interacció social que exigeix qualsevol professió sanitària.
  3. Proporcionar experiència en el maneig i control dels factors verbals i no verbals que determinen els estils assertius de la comunicació.
  4. Donar a conèixer habilitats bàsiques de comunicació.

Objectius d'aprenentatge en el Practicum solidari:

  1. Desenvolupar el seu compromís amb els propis valors
  2. Desenvolupar la seva capacitat per fer eleccions èticament fonamentades
  3. Conrear el seu sentit de la responsabilitat sobre les seves pròpies conductes i comportaments
  4. Desenvolupar la seva capacitat per pensar per si mateix
  5. Millorar la seva habilitat per comunicar-se, amb especial èmfasi en l'escolta
  6. Millorar les seves capacitats per organitzar-se i usar el temps de forma efectiva
  7. Desenvolupar el seu compromís per exercitar-se els seus drets i responsabilitats com a ciutadà, contribuint activa i voluntàriament al millorament social, econòmic i ambiental.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

Competències Generals (G), Bàsiques (B) i Específiques (E)

En l'assignatura d'Infermeria Comunitària es desenvoluparan i s'avaluaran les següents competències:
  • 10. B - Protegir la salut i el benestar de les persones i dels grups atesos, i garantir-ne la seguretat.
  • 11. E - Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys, i fomentar l'educació per a la salut.
  • 12. B - Conèixer i complir el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial de transformació.
  • 13. G - Conèixer els principis de finançament sanitari i sociosanitari i utilitzar adequadament els recursos disponibles.
  • 16. G - Conèixer els sistemes d'informació sanitària.
  • 17. E - Realitzar les cures d'infermeria basant-se en l'atenció integral de la salut, que suposa la cooperació multidisciplinaria, la integració dels processos i la continuïtat assistencial.
  • 1. G - Ser capaç de donar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen amb la normativa legal i deontològiques aplicables.
  • 21. B - Comunicació oral i escrita.
  • 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
  • 28. E - Lideratge de les cures infermeres i d'equips d'infermeria per a la qualitat de l'atenció a les persones, la participació en les polítiques de salut i el desenvolupament professional.
  • 2. E - Planificar i facilitar cures infermeres a les persones o grups, tenint en compte els resultats obtinguts en salut i l'avaluació del seu impacte, a través de guies de pràctica clínica i assistencial que descriuen els quatre processos a través dels quals es diagnostica, es tracta o es té cura d'un problema de salut.
  • 3. E - Conèixer i aplicar els fonaments i principis teòrics i metodològics de la infermeria.
  • 4. B - Comprendre el comportament interactiu de la persona en funció del gènere, grup o comunitat, dins del seu context social o multicultural.
  • 5. G - Dissenyar sistemes de cures dirigits a les persones o grups, avaluar-ne l'impacte i establir les modificacions oportunes.
  • 6. E - Basar les intervencions infermeres en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.
  • 7. B - Entendre sense prejudicis les persones, tenint en compte els seus aspectes físics, psicològics i socials, com individus autònoms i independents, assegurant el respecte a les seves opinions, creences o valors, i garantint el dret a la intimitat a través de la confidencialitat i el secret professional.
  • 9. E - Fomentar estils de vida saludables i l'autocura, i el manteniment de conductes preventives i terapèutiques.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar la matèria "Infermeria Comunitària General" l'alumne serà capaç de:

  • Valorar la importància de les famílies i els grups comunitaris en les cures de salut.
  • Reconèixer la importància d'identificar el nivell de salut d'una comunitat.
  • Descriure les diferents funcions dels integrants d'una comunitat i les seves responsabilitats en el manteniment de la salut.
  • Reconèixer el paper de la infermera dins l'àmbit de l'APS.
  • Conèixer els canvis experimentats per a l'atenció primària dins de la sanitat.
  • Identificar els diferents rols dins l'equip multidisciplinari de salut
  • Conèixer i familiaritzar-se amb la documentació i els registres utilitzats en APS
  • Identificar el paper autònom de la infermera en la consulta d'Atenció Primària   
  • Conèixer la metodologia bàsica de l'educació sanitària per poder elaborar programes d'intervenció i participació comunitària
  • Entrar en contacte amb el camp de la vigilància de la salut i el paper que desenvolupa la infermera.
  • Conèixer la realitat social del món laboral.
  • Analitzar alguns aspectes socials que influeixen en el comportament de la persona sana i malalta.
  • Conèixer els aspectes psicològics del procés d'emmalaltir i la importància del professional del camp de la salut en aquest procés, fet que determinarà la relació amb el pacient, la família i l'equip multidisciplinari amb el qual es treballa.

Continguts

BLOC 1. INFERMERIA COMUNITÀRIA

Tema 1.1. ATENCIÓ PRIMÀRIA DE SALUT: antecedents històrics. Concepte, característiques funcions i estructura de l'Atenció Primària de Salut. El Centre de Salut. L'equip d'Atenció Primària de Salut. La infermera a l'equip d'Atenció Primària. Registres.

Tema 1.2. PLANIFICACIÓ SANITÀRIA: Conceptes; formulació d'objectius; disseny d'activitats; distribució de recursos; avaluació.

Tema 1.3. INFERMERIA COMUNITÀRIA: Model professional de la Infermeria Comunitària. Camps d'acció. Atenció d'infermeria a l'individu, família i comunitat. La consulta d'Infermeria. Mètodes d'educació per a la salut.

Tema 1.4. INFERMERIA PREVENTIVA: Immunitzacions, cribratges i consells sanitaris


BLOC 2. PSICOLOGIA PSICOSOCIAL I APLICADA

Tema 2.1. La comunicació. Fonaments teòrics, tècniques de comunicació.

Tema 2.2. La comunicació amb el professional de la salut. Síndrome de Burnout.

Tema 2.3. La comunicació amb el pacient i la família. El procés d'emmalaltir.

Tema 2.4. Relació del professional de la salut amb el pacient en diferents situacions: el pacient crònic, el pacient quirúrgic, el pacient hospitalitzat, el pacient davant la mort.

Tema 2.5. Relació del professional de la salut amb el pacient segons la seva etapa evolutiva. El cas dels nens i la persones grans.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Metodologia i activitats formatives, Bloc 1

  • L'assignatura s'impartirà ordinàriament a través de sessions teòriques (classes magistrals) i sessions pràctiques.
  • El contingut de les classes magistrals consistirà en el desenvolupament dels principals temes i conceptes de l'assignatura detallats en el temari. Pel que fa a les classes pràctiques es basaran, principalment, en la lectura crítica d'articles, exercicis per familiaritzar-se amb algunes webs d'interès per l'assignatura, aprenentatge virtual, i en tutories grupals per orientar sobre la realització dels treballs pràctics.

Metodologia i activitats formatives, Bloc II

  • Aquesta segona part de l'assignatura s'impartirà ordinàriament a través de sessions teòriques, classes magistrals, encara que es fomentarà la participació a classe. El contingut de les classes magistrals consistirà en el desenvolupament dels principals temes i conceptes de l'assignatura detallats en el temari. S'utilitzarà material audiovisual i lectures de suport per aprofundir en els temes.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Examen final escrit: s'avaluarà el contingut dels dos blocs de l'assignatura mitjançant preguntes d'elecció múltiple i preguntes curtes. Aquest examen suposa el 50% de la nota final de l'assignatura. És imprescindible aprovar aquest examen per superar l'assignatura.

Treball escrit sobre el Bloc I de l'assignatura: es valorarà el contingut, adequació d'objectius, compliment de les pautes donades al principi de l'assignatura, metodologia utilitzada, treball de recerca d'informació, planificació de les activitats, presentació i expressió escrita, originalitat i creativitat. També es tindrà en compte l'avaluació de cada un dels membres del grup.

La puntuació d'aquest treball suposa el 15% de la nota global de l'assignatura. La no presentació del mateix sense justificació equival a un suspens en la pràctica.

Aquells estudiants que participin com a voluntaris en alguns dels tallers de la Jornada de Promoció de la salut tindran  0.5 punts més en la nota final del treball. 

Exercicis en moodle: suposarà el 10% de la nota global de l'assignatura.

Avaluació de la pràctica amb pacient Estandar: s'avaluarà dins   l'examen d' ECOE (a LBSII) tindrà un valor del 25% (es treballan les competències: 11E; 12B; 25E; 7B)

Segona convocatòria:

Per a la segona convocatòria es guarden les notes de les parts aprovades en 1ª convocatòria (examen final i avaluació continuada) i haurà de examinar-se de la part suspesa en la 1a convocatòria. L'examen teòric consistirà en una prova escrita tipus 'test' amb preguntes d'elecció múltiple, però també hi pot haver preguntes curtes. Serà imprescindible aprovar aquesta part per aprovar l'assignatura. Si ha suspès en primera convocatòria l'avaluació continuada, podrà recuperar-la amb la feina que s'indiqui, traient com a màxim un 5 sobre 10.

No es concediran Matrícules d'Honor en 2ª convocatòria.

Tercera y Quarta Convocatòries i si és necessari, cinquena i sisena (convocatòries extraordinàries)

L'avaluació de la 3a i la 4a convocatòria i si precisa, 5a i 6a conv. extraordinàries (en cas de concedir-se), serà respectivament igual a la 1ª i 2ª convocatòria, en cap cas es guardarà cap nota de l'any anterior.

 

Procediment per l’assignació de matricules d’honor (MH)

 

  1. El criteri per a assignar les Matrícules d'Honor (MH) és a partir de l'excel·lent (9.0).
  2. L'assignació és únicament del professor i no té l'obligació de donar-la, encara que l'alumne hagi obtingut una nota per sobre del 9.0.
  3. En cas que el professor decideixi atorgar MH, no tindrà en compte la nota numèrica i la més alta, sinó que es valoraran altres factors. La MH no ha de correspondre amb la puntuació numèrica més elevada.

 

                                                                                                                                                                   

 

Procediment per a l'assignació de No Presentat (NP)

 

  1. Per deixar-ne constància un NP en l'expedient de l'alumne, aquest NO s'ha d'haver presentat a cap de les proves avaluatives durant tota l'assignatura.
  2. En el cas que un alumne s'hagi presentat a alguna de les proves avaluatives s'apliquessin els percentatges corresponents que figurin en la guia docent, tenint un 0 en aquelles a les quals no s'hagin presentat.


 

 


Bibliografia i recursos

Bibliografia i recursos Bloc 1:

Caja López, C. Enfermería Comunitaria III: Atención Primaria. Manuales de enfermería (2 ed.). Barcelona, etc: Masson, 2003. 

Frías Osuna, A. Enfermería comunitaria. Barcelona: Masson, 2000.

García Suso, A; Vera Cortés ML; Campo Osaba MA. Enfermería Comunitaria: Bases teóricas. (2 ed.). Madrid: Difusión Avances de Enfermería, 2002.

Mazarrasa, A; Germán, B;  Sánchez M.; Sánchez G; Merelles T y Aparicio R. Salud Pública y Enfermería Comunitaria. Volúmen I. Madrid: McGraw-Interamericana, 1996.  

Martín Zurro, A; Cano Pérez J.F. Atención Primaria. Conceptos, organización y práctica clínica. (3ª ed.). Barcelona: Elsevier, 2010


Bibliografia i recursos Bloc 2:

LLor, B. Ciencias Psicosociales Aplicadas a la Salud. Ed: Interamericana. 1998.

Nieto J, Abad MA, Esteban M, Tejerina M. Psicología para Ciencias de la Salud. Estudio del comportamiento humano ante la enfermedad. Ed: McGraw-Hill.Interamericana. 2004.

Bimbela JL. Cuidando al profesional de la salud. Habilidades emocionales y de comunicación. Ed: Escuela Andaluza de Salud Pública. Consejería de salud. 2005.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 15/03/2024 12:00h
  • R1 08/04/2024 11:00h
  • R1 08/04/2024 16:30h
  • E2 10/07/2024 12:00h
  • R2 22/07/2024 12:00h