Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Practicum Avançat IV

Practicum Avançat IV
6.5
9532
3
Segon semestre
PR
Mòdul Cures des de l'inici de la vida a la mort
Pràcticum avançat
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat


Els alumnes en pràctiques, poden dirigir-se a la seva tutora acadèmica mitjançant el correu electrònic, també a la titular de l’assignatura, lwennberg@uic.es, i a la responsable de la gestió del pràcticum, mvera@uic.es, sempre que tinguin necessitat.

També poden contactar amb la coordinadora del pràcticum, prèvia cita (si no és urgent), via correu electrònic, pfuster@uic.es

Presentació

La Universitat Internacional de Catalunya ofereix als seus alumnes l'oportunitat de realitzar pràctiques ja al 1er curs de la seva formació. Els alumnes són distribuïts en àrees d'atenció sanitària cobrint el ventall de rols infermers que podrien desenvolupar un cop es graduin. Aquestes àrees inclouran entre d'altres centres hospitalaris, d'atenció primària i/o domiciliària, centres sociosanitaris, centres d'atenció a persones amb necessitats especials, rols docents assistencials etc. 

Cada alumne és tutoritzat per un professional del centre durant el seu període de pràctiques (tutora clínica). A més, un professor de la Universitat realitza un seguiment continuat a través de visites al centre de pràctiques i una tutoria setmanal a l'entorn de pràctiques, per garantir l'aprenentatge i la satisfacció de l'alumne durant la seva experiència pràctica (tutor acadèmic)

Al tercer curs, es realitzen 17 setmanes de pràctiques distribuïdes en quatre períodes, Practicum Avançat I, II, III i IV. Distribuïdes a les diferents àrees que formen l’assistència hospitalària (Medicina Interna, Cirurgia, Traumatologia, Geriatria, Oncologia, Maternitat, Nounats, Pediatia, Quiròfans, Cures intensives, etc.) i l' Atenció Primària (Consultes d'Infermeria per pacients crònics, atenció d'Infermeria al nen sa, visita domiciliària, atenció al pacient terminal, activitats d'educació i promoció de la salut, vigilància de la salut, atenció i seguiment de toxicomanies, etc.) i unitats AIDIR. 

Aquestes àrees són orientatives i poden variar segons les necessitats curriculars de l'estudiant, situació dels centres de pràctiques etc. 

Requisits previs

  • Vacunació (segons la normativa recollida en la Guia de Grau actualitzada.
  • Disposar de l'uniforme corresponent.
  • Haver realitzat la matèria de Fonaments del Cura.
  • Haver realitzat els crèdits de Laboratori de Simulació Bàsic.
  • No trobar-se en situació de baixa per problemes de salut, accident o qualsevol altra contingència relacionada amb l'estat de salut.
  • Es recomana haver realitzat els practicums previs

El Departament d'Infermeria de la FMiCS  acorda que tots els  alumnes del Grau en Infermeria, en el moment que hagin de seguir la seva docència online, sigui obligatori encendre la càmera i estar visibles pel professorat en tot moment.

Objectius

L'alumne al llarg del programa de pràctiques, ha d'haver integrat els següents objectius:

  1. Integrar els coneixements teòrics i pràctics.
  2. Adquirir habilitats i actituds necessàries per a l'atenció dels diferents usuaris en diferents circumstàncies.
  3. Desenvolupar les habilitats afectives, de relació i comunicació en les relacions amb el pacient, la família i la comunitat.
  4. Cuidar a la persona durant diferents estats de salut que es puguin trobar a través del PAE (Procés d'Atenció d'infermeria)
  5. Descobrir el coneixement i les habilitats que un expert utilitza en les estratègies planificades en els diferents protocols.
  6. Conèixer i posar en pràctica els diferents rols d'infermeria. I conèixer el rol dels diferents professionals dins de l'equip multidisciplinari.
  7. Posar-los en l'estructura i funcionament de la unitat i centre de pràctiques.
  8. Gestionar recursos de manera responsable.

Objectius específics del Practicum Avançat

  1. Al finalitzar el període de pràctiques l’alumne ha d'ésser capaç de demostrar habilitat i destresa, dins de la unitat d’infermeria. Per tal l’alumne serà capaç de:
  2. Adquirir habilitats en tècniques específiques, relacionades amb el funcionament dels equips tecnològics, materials i d’aparatatge propi de cada unitat.
  3. Reconeixerà i interpretarà a la pràctica el Pla de Cures de les patologies impartides durant el 3er curs.
  4. Adquirir les habilitats relacionals bàsiques per tal de poder treballar en un EAP.Distingir i participar en les diferents activitats dutes a terme per part de la infermera comunitària (consultes programades, a demanda, visites domiciliàries, cures, injectables, vacunacions, extraccions, formació continuada, reunions interdisciplinàries).
  5. Conèixer i utilitzar correctament la documentació i registres (HCAP, MEAP,  PAI, ILT, receptes, programes informàtics, etc.) utilitzats en els diferents centres de pràctiques.
  6. Aprendre el funcionament dels instruments bàsics de l’educació sanitària.
  7. Entendre les fases del procés de l’atenció primària orientada a la comunitat  i als grups que es poden formar.
  8. Fer valoració del usuari adult, pediàtric i geriàtric, seguint un model infermer. Planifica les cures segons els estàndards d’infermeria i avalua l’efecte de la intervenció infermera sobre l’estat de salut de l'usuari-pacient 
  9. Conèixer els principis ètics-legals de la delegació a altres membres de l’equip Sanitari i delega, sota supervisió, activitats a l’auxiliar d’infermeria.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 11. E - Establir una comunicació eficaç amb pacients, família, grups socials i companys, i fomentar l'educació per a la salut.
  • 12. B - Conèixer i complir el codi ètic i deontològic de la infermeria espanyola i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial de transformació.
  • 15. B - Treballar amb l'equip de professionals com una unitat bàsica en la qual s'estructuren de manera uni o multidisciplinari i interdisciplinari els professionals i la resta de personal de les organitzacions assistencials.
  • 1. G - Ser capaç de donar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen amb la normativa legal i deontològiques aplicables.
  • 20. B - Treball en equip multidisciplinari
  • 22. G - Ús i gestió de la informació i la recerca.
  • 23. B - Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
  • 24. G - Habilitat per treballar de manera autònoma.
  • 26. G - Generació de coneixement a partir de la pràctica.
  • 27. G - Capacitat d'adaptació a noves situacions.
  • 28. E - Lideratge de les cures infermeres i d'equips d'infermeria per a la qualitat de l'atenció a les persones, la participació en les polítiques de salut i el desenvolupament professional.
  • 4. B - Comprendre el comportament interactiu de la persona en funció del gènere, grup o comunitat, dins del seu context social o multicultural.
  • 7. B - Entendre sense prejudicis les persones, tenint en compte els seus aspectes físics, psicològics i socials, com individus autònoms i independents, assegurant el respecte a les seves opinions, creences o valors, i garantint el dret a la intimitat a través de la confidencialitat i el secret professional.
  • 9. E - Fomentar estils de vida saludables i l'autocura, i el manteniment de conductes preventives i terapèutiques.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar la matèria de "Pràcticum avançat", l'alumne serà capaç de: 

  • Discutir els resultats de la recerca infermera i el seu impacte en la pràctica professional i els utilitza, amb la supervisió de la seva tutora clínica 
  • Integrar coneixements específics d'infermeria, biomèdics i psicosocials en la pràctica professional i mostra habilitat en la realització de procediments complexos, tant en l'àmbit hospitalari com d'Atenció Primària i identifica els coneixements generats a partir de la reflexió en l'acció i sobre l'acció 
  • Realitzar la valoració infermera a l'usuari adult, pediàtric o geriàtric, seguint un model infermer. Planifica les cures segons els estàndards d'Infermeria i avalua l'efecte de la intervenció infermera sobre l'estat de l'usuari / pacient 
  • Es compromet amb objectius concrets d'aprenentatge per la seva actualització professional i estableix objectius de desenvolupament professional 
  • Facilitar la participació del pacient en qualsevol dels procediments que li fa. Promou l'autocura del pacient utilitzant l'educació sanitària com a instrument de  suport al propi pacient i la família, reforçant positivament les conductes observades en les  persones que atén quan estan orientades a una vida saludable
  • Atenció al pacient crític
  • Conèixer els principis ètico-legals de la delegació a altres membres de l'equip sanitari i delega, sota supervisió, activitats a l'auxiliar d'infermeria

Continguts

  • Coneixement del context de les cures.
  • Comunicació amb el pacient i l'equip sanitari.
  • Valoració del pacient.
  • Participació guiada en la cura del nen, adult i persona gran sa / malalt en Atenció Primària.
  • Participació guiada en la cura del nen, adult i persona gran hospitalitzat en situació d'agudització o cronicitat.
  • Pacient crític

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



  • Tutoria clínica: es centra en l'acompanyament de l'estudiant, per part de la infermera que té assignada al centre de pràctiques, i en el seguiment del procés d'aprenentatge que protagonitza l'alumne.
  • Tutoria acadèmica: és una activitat d'aprenentatge i avaluació desenvolupada per una professora de la Universitat, individualment i / o en petits grups, en el context on els estudiants realitzen les pràctiques. Està basada en l'Aprenentatge Reflexiu i es realitza cada setmana, amb una dedicació mitjana per estudiant de 30-45 minuts per sessió. Segons les recomanacions del departament de Salut vigents en cada moment, aquestes tutories podríen passar a ser on-line. Aquesta informació es concretarà a l'inici de cada període per part de la titularitat i/o coordinació de pràctiques.
  • Memòria de pràctiques: En finalitzar el pràcticum, l'estudiant ha de lliurar un treball que s'ajustarà als objectius i continguts del període i que estarà recollit al dossier de pràctiques de l'assignatura (moodle).

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



  • Tutoria Clínica (25%)
  • Tutoria Acadèmica (20%)
  • Memòria de practicum (50%)
  • Autoavaluació (5%)

Els documents i criteris d'avaluació, on s'especifiquen els resultats d'aprenentatge esperats per a l'alumne i la normativa que la regula, es troben disponibles al dossier del Practicum i/o dins del moodle de l'assignatura.  

Els plaços d'entrega dels documents avaluatius, així com la forma d'entregar-los està també disponible al moodle de l'assignatura.

Per superar l'assignatura cal aprovar l'avaluació de la tutora clínica, tutora acadèmica i memòria del practiums, en cas de suspendre algun apartat es recuperarà aquest en segona convocatòria.

No es concediran Matrícules d'Honor en 2ª convocatòria.

Tots aquells alumnes que suspenguin un pràcticum en 1ª convocatòria per no superar el portfoli, si es troben a 4rt curs, no podràn tramitar el títol fins el tancament d’actes de segona convocatòria.       

Procediment per a l'assignació de No Presentat (NP)

  1. Per deixar-ne constància un NP en l'expedient de l'alumne, aquest NO s'ha d'haver presentat a cap de les proves avaluatives durant tota l'assignatura.
  2. En el cas que un alumne s'hagi presentat a alguna de les proves avaluatives s'apliquessin els percentatges corresponents que figurin en la guia docent, tenint un 0 en aquelles a les quals no s'hagin presentat.


Bibliografia i recursos

  • Elkin MK, Potter AG, Perry PA. (1996). Nursing interventions and skills. St. Louis: Mosby
  • Kozier B, Erb G, Blais K, Wilkinson J. (1998). Fundamentals of nursing: concepts, process, and practice. (5ª ed.). Redwood City, CA: Addison-Wesley
  • Kozier B, Erb G, Blais K. (2005). Conceptos y temas en la práctica de enfermería. (7ª ed.). Nueva York: Interamericana, McGraw-Hill
  • Iyer P. W., Taptich B. J., Bernocchi-Losey D. (1997). Proceso y diagnóstico de enfermería (3ª ed) México: Interamericana, McGraw-Hill
  • Marrier-Toney A. (1994). Nursing theorists and their work. (3ª de.). St. Louis: Mosby
  • Orem, D.(1983) Normas prácticas en enfermería. Madrid, Pirámide
  • Cavanagh, S.(1993) Modelo de Orem: aplicación práctica. Barcelona, Masson-Salvat
  • Roy, C. and Andrews, H. (1999). The Roy Adaptation model. Stamford, Appleton & Lange.
  • Henderson, V. (1971). Principios básicos de los cuidados de enfermería. Ginebra, S.Karger
  • Henderson, V. (1998). La naturaleza de la Enfermería. Madrid, McGraw-Hill
  • Fernández, C. y Novel, G. (1993). El proceso de atención de enfermería: Marco conceptual de Virginia Henderson. Barcelona: Masson-Salvat
  • Luis Rodrigo, Mª Teresa (2007). Los diagnósticos enfermeros. Revisión crítica y guía práctica. Barcelona, Masson.
  • Marriner, a. ( )Teorías y modelos de enfermería
  • Hernández Conesa, J. (1995). Historia de la Enfermería: Análisis histórico de los cuidados de enfermería. Madrid, interamericana - McGraw-Hill.
  • Dossier de Laboratorio de Simulación

Material didàctic