Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica III

Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica III
6
9640
3
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat


Mariona Graell: a concretar via e-mail.

 

Eduard Martorell: a concretar via e-mail.

Presentació

Plantegem un aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica de manera interdisciplinar (no només multidisciplinar) a partir del treball per projectes i diverses eines de treball com a resposta a la necessitat de comptar amb mestres ben preparats. Tot això, amb una filosofia educativa integradora de la persona humana i des de les capacitats per promoure un aprenentatge actiu i significatiu, engrescador, i amb la millor comunicació i relacions afectives 

Aquesta matèria té 18 crèdits ECTS impartits durant el primer semestre  del 3r curs de Grau en Educació Infantil. Els crèdits es distribueixen segons els continguts de les assignatures següents: 

  • Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica  I- 6 crèdits (centrats en l'àmbit de les Ciències)
  • Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica II -6 crèdits (centrats en l'àmbit de la Matemàtica)
  • Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica III- 6 crèdits centrats en el Treball per projectes interdisciplinars de CCNN, CCSS i Matemàtica

La guia docent que ens ocupa recull els objectius, les competències, la metodologia i els sistemes i criteris d'avaluació de l'assignatura Aprenentatge de les Ciències de la Naturalesa, de les Ciències Socials i de la Matemàtica III que es preocupa d'integrar en una sola acció educativa totes les altres materies que es treballen en paral·lel en les altres assignatures de l'àrea.

 

Objectius

  • Treballar habilitats de recerca.
  • Treballar habilitats de conceptualització i anàlisi.
  • Treballar habilitats de raonament.
  • Treballar habilitats de comunicació.
  • Treballar les habilitats lingüístiques.
  • Treballar habilitats de síntesi.
  • Treballar l'elaboració d'un projecte complet.
  • Fomentar la metodologia científica.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CEM-33 - Conèixer els fonaments científics, matemàtics i tecnològics del currículum d'aquesta etapa així com les teories sobre l'adquisició i el desenvolupament dels aprenentatges corresponents.
  • CEM-34 - Conèixer estratègies didàctiques per fer representacions numèriques i nocions espacials, geomètriques i de desenvolupament lògic.
  • CEM-35 - Entendre les matemàtiques com a coneixement sociocultural.
  • CEM-36 - Conèixer la metodologia científica i promoure el pensament científic i l'experimentació.
  • CEM-37 - Adquirir coneixements sobre l'evolució del pensament, els costums, les creences i els moviments socials i polítics al llarg de la història.
  • CEM-38 - Conèixer els moments més rellevants de la història de la ciència i la tècnica i la transcendència que tenen.
  • CEM-39 - Elaborar propostes didàctiques en relació amb la interacció de la ciència, la tècnica, la societat i el desenvolupament sostenible.
  • CEM-40 - Promoure l'interès i el respecte pel medi natural, social i cultural per mitjà de projectes didàctics adequats.
  • CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-3 - Expert en la matèria que s'imparteix i en els mètodes d'ensenyament: tenir els coneixements necessaris sobre la matèria que s'ensenya i saber quins mètodes didàctics s'han d'aplicar per crear un bon entorn d'aprenentatge que permeti a l'alumnat adquirir el bagatge cultural que necessita per viure en societat, i aconseguir-ho d’una manera contemporània, professional i sistemàtica.
  • CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CET-5 - Col·laboració amb els companys de professió: tenir els coneixements i les habilitats necessaris per fer una aportació professional al clima pedagògic de l'escola, així com en les relacions professionals, i per aconseguir una bona organització escolar.
  • CET-6 - Col·laboració amb l'entorn professional de l'escola: tenir els coneixements i les habilitats suficients per establir una bona col·laboració amb les persones i les institucions dedicades al benestar infantil o que pertanyen a l'entorn professional de l'escola.
  • CET-7 - Foment de la responsabilitat pel que fa al desenvolupament professional: analitzar, reflexionar i desenvolupar els punts de vista sobre la professió i la competència com a mestre, saber-los explicitar i saber com posar-se al dia.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-03 - Saber expressar-se en llengua anglesa segons el nivell b1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-04 - Promoure i facilitar en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte als drets humans.
  • CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-10 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'esperit emprenedor, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-11 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'orientació a la qualitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

RA

ACEiM I

ACEiM II

ACEiM III

1.Usa el currículum com a instrument de treball per elaborar unitats didàctiques adaptades al context.

X

X

X

2. Coneix els diferents blocs de continguts, la seva integració i distribució per programar activitats de 0 a 6 anys per al desenvolupament de les ciències.

X

X

X

3. Estableix relacions entre les dificultats en l’aprenentatge i les dificultats en l’adquisició del llenguatge.

 

X

 

4. Considera importants els coneixements previs en les situacions d’ensenyament-aprenentatge.

X

X

X

5. Planteja estratègies d’aprenentatge adaptades als diferents estils d’aprenentatge de l’alumnat de ciències amb esperit emprenedor.

X

X

X

6. Coneix i usa de forma creativa les tecnologies de la informació com a recurs material i com a activitat didàctica per al desenvolupament dels objectius plantejats.

X

 

X

7. Relaciona i aplica els continguts teòrics en situacions de treball plantejades a la pràctica.

X

X

X

8. Vincula l’avaluació amb les competències i els resultats d’aprenentatge.

X

X

X

9. Analitza i utilitza l’error com a font d’aprenentatge de les ciències.

X

X

X

10. Elabora pautes d’observació i seguiment en coherència amb les activitats plantejades, orientades a la qualitat.

X

X

X

11.Relaciona la lògica que presenten els alumnes amb la lògica científica

X

X

X

12. Planifica projectes de treball orientats a la qualitat que incloguin un treball cooperatiu i interdisciplinari.

   

X

13. Considera l’avaluació de la pràctica docent com una part del procés d’ensenyament i aprenentatge.

X

X

X

14. Desenvolupa la reflexió crítica a partir de l’estudi i l’anàlisi de diferents propostes de treball a l’aula i valora la importància del coneixement de l’entorn per afavorir una actitud solidària i crítica.

X

 

X

15. Participa en activitats de grup i considera les aportacions dels companys en benefici de l’aprenentatge individual i col·lectiu.

X

X

X

16. Analitza críticament la seva actuació professional per prendre consciència de la seva influència en els alumnes i així millorar la seva competència com a mestre de ciències.

X

 

X

17. Promou i facilita contextos d’ensenyament-aprenentatge en l’àrea de coneixement de ciències atenent la diversitat de l’alumnat.

X

 

X

18. És capaç de participar en l’elaboració i el seguiment de projectes educatius d’educació infantil en el marc de projectes de centre i en col·laboració amb el territori i amb altres professionals i agents socials

   

X

19. Pren consciència de la importància del treball en valors des de l’educació infantil per potenciar la igualtat de gènere, l’equitat i el respecte als drets humans.

X

X

X

20. Comunica les seves idees argumentades als altres i les expressa de forma correcta en la llengua de l’ensenyament, de forma oral i escrita, i és capaç de representar-les mitjançant mapes conceptuals o altres procediments.

X

X

X

21. Sap interpretar i integrar coneixements de documents en llengua anglesa d’aquesta matèria.

     

Continguts

12. Treball per projectes: desenvolupament de les competències bàsiques.

15. De la lògica de l'alumne a la lògica de la ciència: els projectes.

16. Característiques del pensament infantil que influeixen en l'aprenentatge de les ciències.

18. L'observació i l'experimentació com a situacions d'aprenentatge.

19. L'avaluació com a element regulador del procés d'ensenyament i aprenentatge de les ciències.

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

La metodologia serà variada: aprenentatge orientat i basat en treball per projectes, aprenentatge cooperatiu, mètode expositiu, i resolució d’exercicis i problemes. Treballarem amb diferents tipus d’activitats formatives: estudi i treball en grup, tallers, classes teòriques i pràctiques, i estudi i treball individual i autònom.

  • Trets a destacar dels generadors d’aprenentatge:
    Aprendrem sobre els projectes educatius.

  • Trets a destacar de cada una de les àrees del medi social:
    Determinarem objectius.
    Identificarem activitats significatives i en crearem
    Analitzarem i valorarem idees i activitats significatives.
    Adquiriem els continguts significatius i finalment es farà un mapa conceptual o resum.

 

Mantindrem coherència amb les altres matèries dels àmbits de llengües i experimentals i treballarem globalment la metodologia de projectes i racons. També farem aprenentatge cooperatiu, mètode expositiu, i resolució d’exercicis i problemes. Treballarem amb diferents tipus d’activitats formatives: estudi i treball en grup, tallers, classes teòriques i pràctiques, i estudi i treball individual i autònom.

 

Trets a destacar dels generadors d’aprenentatge:

- Aprendrem com es treballa per projectes a l’etapa de l’educació infantil i ho farem seguint la metodologia de l’estudi de treball en grup.

- Aprendrem a comprendre els procediments científics mitjançant una activitat individual que el seu desenvolupament serà al llarg del semestre.

- Farem una sortida al cosmocaixa per aprendre a comprendre la didàctica de les ciències naturals a l’educació infantil.

- Farem una prova d’avaluació inicial per saber què en sabem de l’assignatura.

- Farem una prova objectiva individual a final del semestre per valorar de forma individual, els coneixements assolits durant el període lectiu de l’assignatura.

COMPETÈNCIESMETODOLOGIAACTIVITAT FORMATIVA
CET-1 CET-2 CET-3 CET-4 CET-5 CET-6 CET-7 CG-01 CG-02 CG-03 CG-04 CG-09 CG-10 CG-11 Aprenentatge cooperatiu
Aprenentatge orientat a projectes
Mètode expositiu / lliçó magistral
Resolució d'exercicis i problemes
Classes pràctiques
Classes teòriques
Estudi i treball individual / autònom
Estudi i treball en grup
Tutories

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

L’avaluació d’aquesta assignatura és el resultat d'aplicar els continguts teòrics de l'àmbit de llengua estrangera i lectoescriptura i, de l'àmbit de ciències experimentals a la pràctica educativa amb l'elaboració d'un treball que segueix la metodologia de treballar per projectes.

Es valorarà el progrés personal, dins una avaluació acumulativa. MOLT IMPORTANT: es tindrà en compte la coherència entre les notes personals i grupals, per certificar l'assoliment individual de les competències.

Si es considera que una de les competències no s'ha assolit, prenent com a base les rúbriques de l'assignatura, caldrà que sigui recuperada en segona convocatòria. En aquest cas la prova serà específica per a aquesta competència.

 

L’assignatura és de caràcter presencial, pràctica, participativa i cooperativa.

S’avaluarà totes les activitats en grup i individuals, l’assistència, la participació i la cooperació. Es valoraran les competències d’habilitats lingüístiques, gramaticals i ortogràfiques.

D'acord amb les directrius del grau i en coherència amb el desenvolupament transversal de la competència comunicativa CG2, es potenciarà la correcció en l'ortografia i en la redacció de les activitats d'avaluació. En aquest sentit es retornaran amb un NC aquells treballs (no proves) que presentin excés de faltes d'ortografia o un redactat il.legible. En cas que no sigui pertinent el NC, es penalitzarà amb 0,2 punts cada falta greu que s'observi.

 



  What do you want to do ? New mailCopy

Bibliografia i recursos

 Obligatòria:

Martín, X. (2006) Investigar y aprender. Cómo organizar un proyecto. Barcelona, Horsori.

 Comú

  • BASSEDAS, E.; HUGUET,T i SOLÉ, I. (2001) Aprendre i ensenyar a l’educació infantil. Barcelona: Editorial Graó.
  • DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT (2008): Currículum segon Cicle d'Educació Infantil. Generalitat de Catalunya.
  • HERNÁNDEZ, F; VENTURA, M. (2008). La organización del currículum por proyectos de trabajo. (9a edició). Barcelona: Editorial Octaedro.

Aprenentatge Ciències Socials

Aprenentatge de les ciències naturals

Recursos per l’ensenyament de la descoberta de l’entorn adreçada als infants

1. Bibliografia bàsica de l’assignatura:

Currículum d’ Educació Infantil. (2008). Departament d’Educació. Generalitat de Catalunya. Segons el Decret 181/2008, de 9 de setembre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments del segon cicle de l'educació infantil, publicat el 16 de

setembre de 2008 al DOGC número 5216.

http://www20.gencat.cat/docs/Educacio/Documents/ARXIUS/curriculum_segon_cicle_infantil.pdf

Bassedas; E., Huguet,T i Solé, I. (2001) Aprendre i ensenyar a l’educació infantil. Edicions Graó: Barcelona.

2. Altre bibliografía aconsejada: Llibres

Abella, R.; Alcázar, V.; Balaguer, L i altres. (2009). Hacemos ciencia en la escuela. Experiencias y descubrimientos. Editorial Graó: Barcelona.

Aranda, A. M. (2003) Didáctica del conocimiento del medio social i cultural.Madrid: Síntesis.

Arribas, T. (coord.) (1992): La educación infantil 0-6 años vol 1. Descubrimiento de sí mismo y del entorno. Editorial Paidotribo: Barcelona.

Castelló J., Garcia P., Sanz M. C. i Tilló T. (2005) Coneixement del medi natural. Fonamentació teoricopràctica. Educació infantil. Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i la Matemàtica. Facultat de Formació del Professorat. Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona: Barcelona.

Escutia, M. (2009). L’hort escolar ecològic. Graó: Barcelona.

Friedl, A.E.(2000). Enseñar ciencias a los niños. Gedisa: Barcelona.

Hernández, F; Ventura, M. (2000). La organización del currículum por proyectos de trabajo. (9ª edició). Edicions Graó: Barcelona.

Jímenez Albiac, D. (2008). Ciència a un euro: Preguntes, respostes i un munt d’experiements. Ara Llibres: Barcelona.

La Caixa. Fundació. (2008). Fem contes de ciència: recull de les 5 edicions del concurs (2002-2007). Fundació “La Caixa”: Barcelona.

I. Martorell, E.; Vallmitjana, I. (1999). Els petits científics (guia del professor i fitxes dels alumnes). Edebé: Barcelona.

Moll, Blanca (1998). La escuela infantil de 0 a 6 años. Madrid: Anaya.

Palau Valls, E. (2001). Aspectos básicos del desarrollo infantil. La étapa de 0 a 6 años. CEAC: Barcelona.

Trueba Maercano, B. (1999). Talleres integrales en educación infantil. (2na ed). Ediciones de la Torre: Madrid.

II. Solé,C. I Parramón J.Mª. (1984). L’aigua, El foc, L’aire i La terra (5 llibres). Parramón Edicions: Barcelona.

III. Vega, S. (2006). Ciencia 0-3. Laboratorios de ciencias en la escuela infantil. Editorial Graó: Barcelona.

Vila i Mendiburu, I. (1997). Entorn social i familiar i intervenció psicoedagògica. Universitat Oberta de Catalunya: Barcelona.

Xarxa territorial d’educació infantil a Catalunya. (2006). L'educació de 0 a 6 anys avui · Llibre de la Xarxa territorial publicat dins la col·lecció "Temes d'Infància" n.51. de l'AM Rosa Sensat: Barcelona.

Llibres per l’Educació per a la Sostenibilitat a Educació Infantil

ASHBÉ, J. (2000) On va a parar l’aigua?Barcelona: Corimbo.

BRAMI, E. (2000). Como todo lo que nace. Madrid: Kókinos.

BROWN, R. (2003). Diez semillas. València: Brosquil, 2003

CHAMBERS, S. (2002). El xiuxiueig del bosc. Barcelona: Beascoa.

FAUROUX, C. (1998). Les desgràcies d’en Marcel, el mussol. Olivier Melano. Barcelona: Corimbo.

GLIORI, D. (2004). Segur que creixerà? Barcelona: Timun Mas.

LOBE, Mira; KAUFMANN, Angelika. (2000). El manzano. Salamanca: Lóguez.

MARTÍNEZ, R. (2000) En Miquel i les palampalates. Barcelona: Cruïlla. (Contes d’ara; 14)

MARTORELL, E. (2000). Aquest sí, aquest no. Barcelona: La Galera. (Sense mots; 5)

MORICHON, D (1999). Això no és cap problema! Barcelona: Cruïlla.

PIEPER, Ch. (2000). Fent un tomb pel món, Caterina i l’ós. Pontevedra: Kalandraka.

RIUS, Roser. La Petitona va al bosc. Barcelona: Cruïlla, 1998 (La Petitona)

RIUS, Roser.Vamos al bosque. Madrid: SM, 1998 (Pequeña Tina)

ROS, M. (1993). Vamos a cazar un oso. Caracas: Ekaré.

VOLTZ, Ch. (2003). ¿Todavía nada? Pontevedra: Kalandraka. (Libros para soñar)

Referències de webs:

Fem ciència. Espai virtual d'aprenentatge, comunicació i interacció entorn de l'ensenyament de les ciències a l'educació infantil i primària

http://www.xtec.es/~mpedreir/

Centre de Documentació i Experimentació en Ciències. Departament d’Educació. Generalitat de Catalunya. Materials i recursos per a l’ensenyament i aprenentatge de les Ciències Naturals

http://www.xtec.es/cdec/

http://www.edu365.cat/infantil/

Escola Oberta: Educació Infantil.Recursos, materials, jocs i activitats per a l’aprenentatge dels infants.

XTEC. http://www.xtec.es/escola/infantil/index.htm

Xarxa territorial d’educació infantil a Catalunya

http://www.xarxa06.org/

El Safreig. Recull d’experiències, materials sobre la descoberta de l’entorn a educació infantil

http://www.xtec.es/~ccols/

Web dels infants. .Agenda d’activitats, directori d’entitats, jocs...

Dins el web de l’Ajuntament de Barcelona.

http://bcnweb2.bcn.es:81/NASApp/ifs/ca/html/index.html

La petita malla.Racó de la Diputació de Barcelona amb informació

d’interès sobre activitats i entitats i amb enllaços d’interès.

http://www.lamalla.net/canal/petita_malla/

WAECE.Web de l’Associació Mundial d’Educadors Infantils.

http://waece.org/

UNICEF.Fundació de les Nacions Unides per a la Infància.

http://www.unicef.org/spanish/

Petits investigadors. Blog d’experiències fetes amb els infants

http://hipolit.xtec.cat/blocs/investigadors/2010/02/28/

Dècada per l’Educació per a la Sostenibilitat:

http://www.oei.es/decada/

Revistes

Revista de Didàctica de les Ciències Experimentals

http://ensciencias.uab.es/

Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias

http://www.apac-eureka.org/revista

Revista Alambique. Didáctica de las Ciencias Experimentales. Editorial Graó: Barcelona.

Articles

Codina, Mª T. (1993). Niñas y niños de 3 a 6 años y la escuela. Associació de Mestres Rosa Sensat: Barcelona.

Fernández, E. i altres. (1998). Racó a Racó. Activitats per treballar amb nens i nenes de 3 a 8 anys. Col·lecció Dossiers Rosa Sensat: Barcelona.

Puig Rovira, J. Mª. (1999). Feina d’educar (relats sobre el dia a dia d’una escola) Sèrie Rosa Sensat . Edicions 62: Barcelona.

IV. Les sortides: una tècnica i un recurs per a l’estudi del medi. Dossiers Rosa Sensat

Material audiovisual

L’observació i l’experimentació a l’educació infantil (2on cicle) (català /castellà) MEC. Rosa Sensat (Vídeo)

Material didàctic