Assignatura

Tècniques de Debat

  • codi 12302
  • curs 3
  • període Semestre 2
  • tipus OB
  • credits 3

Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat

Presentació

Parlar en públic s'ha convertit en una eina indispensable en l'àmbit professional. L'assignatura pretén que l'alumne adquireixi habilitats comunicatives suficients per a transmetre coneixements amb claredat, argumentar de forma lògica i contra argumentar. L'alumne aprendrà a formular i expressar els seus coneixements i idees amb serenitat i confiança. I millorarà la seva habilitat per escoltar i avaluar opinions diverses.

Requisits previs

Ser conscient de la necessitat de saber argumentar i estar motivat per posar-se a prova a cada classe per aconseguir superar tant la part teòrica com la part pràctica.

Objectius

    Conèixer les habilitats pròpies d'oratòria que es posseeixen i les que necessiten alguna atenció
    Elaborar discursos organitzats: Si es selecciona un esquema apropiat, utilitzant transicions
adequades   en        passar d'una idea a una altra i creant una sòlida introducció i conclusió
    Determinar el propòsit del discurs: informar, persuadir, entretenir o inspirar.
    Projectar sinceritat i convicció
    Fer un ús adequat de les paraules i de la seva organització
    Utilitza un llenguatge corporal que realç el missatge i de major credibilitat
    Utilitza el volum, to, velocitat i qualitat de la veu per reflectir significat i interès al missatge. Utilitza pauses que ho realcin i utilitzar diversitat vocal directa i naturalment
    Seleccionar ajudes visuals que siguin apropiades i usar-les correctament amb facilitat i confiança
    Adquirir l'habilitat de persuadir les persones, fent-les entendre i acceptar les teves idees
    Fer avaluacions a altres oradors, reforçant habilitats de pensament crític, retroalimentació i motivació

Competències / Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • E10 - Capacitat per definir temes de recerca que puguin contribuir al coneixement i debat cultural
  • E29 - Habilitats de mediació en conflictes amb intervenció del factor intercultural
  • E36 - Incentivar/generar la dimensió cultural com a recurs en institucions, mercats, indústries, empreses
  • E38 - Coneixement dels problemes de les fonts d'informació en temes internacionals
  • G01 - Capacitat per comprendre i expressar idees i arguments amb ordre i coherència de manera oral i escrita
  • G06 - Capacitat de treball en equip, habilitats interpersonals i lideratge
  • G08 - Capacitat d'investigació
  • G07 - Compromís ètic i social, respecte envers altres cultures i sensibilitat per l'ambient
  • G09 - Creativitat, iniciativa i esperit emprenedor.
  • G10 - Destresa en l'ús de les TIC, organització i gestió de la informació
  • E01 - Coneixement i habilitat per donar una visió cultural/humanística a d'altres ciències o als seus mètodes
  • E05 - Capacitat per avaluar determinats aspectes socials vinculats a la diversitat cultural
  • E09 - Conèixer els límits i les vies de la comunicació intercultural
  • E11 - Ser capaçt d'interpretar dades derivades de les observacions en relacionaó amb la seva significació i relacionar-les amb les teories apropiades
  • E27 - Capacitat per treballar en contextos multiculturals
  • E28 - Habilitat per organitzar informació cultural complexa de manera coherent des d'enfocaments puntuals
  • E30 - Capacitat per definir temes de recerca cultural que puguin contribuir a la innovació i la millora de la societat
  • E31 - Transferència de coneixement i bones pràctiques en altres sectors.
  • E33 - Capacitat per relacionar conceptes relatius al patrimoni, el territori i la identitat cultural

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

2.       Selecciona i sintetitza documentació específica

3.       Practica estratègies de treball en grup

5.       Aprèn a diagnosticar problemes i a resoldre'ls en un context laboral

8.       Estableix enfocaments válids per a realitzar sistematització de dades i/o informació dispersa, o molt puntual

10. Utilitza tècniques de protocol en simulació de casos

Continguts

Tema 1 Desinhibició
      1.1 Anàlisi punts forts
      1.2 Procés de coaching comunicatiu

Tema 2 Anàlisi de forma
      2.1 Llenguatge no verbal
      2.2 Moviment i ritme
      2.3 Persuasió i inconsciència

Tema 3 Punts importants a una argumentació
      3.1 Criteri en selecció d'arguments
      3.2 Estructuració de la informació

Tema 4 Contextualització favorable

Tema 4 Anàlisi de discursos i oradors
      4.1 Discursos d'actualitat
      4.2 Discursos històrics

Tema 5 Anàlisi de debat

Tema 6 Fal·làcies formals

Tema 7 Manipulació d'estadístiques

Tema 8 Protocol
      8.1 Línia vermella
      8.2 Adequació

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula

L'assignatura combinarà sessions pràctiques amb sessions d'exposició del temari per part del professor. A les sessions pràctiques s'efectuaran debats, discursos i anàlisi de diferents argumentacions històriques.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula

50% examen final consistent en discurs de 90 segons

50% avaluació continuada d'exercicis a classe

Bibliografia i recursos

  1. Ericson, M. John; The debaters guide; 3rd Edition 2003 by Southern Illinois University Press
  2. Crowley, Sharon; Ancient rethoric for contemporany students; 2004; Pearson educationc Inc.
  3. Hogan, kevin; The psycology of persuation; 2004; Pelican publishing company, Grenta
  4. Weston, Anthony; Las claves de la argumentación; 2001; Ariel S.A.
  5. Schopenhauer, Arthur; El Arte de tener Razón
  1. Blackburn, S; tink, a compelling introduction to philosophy; 1999 Oxford University Press

Material didàctic

      Materials
            2018- cronograma_2018.pdf 
            2018- evaluacion_individual_2018.pdf 
            2018- instruccionessesiones_2018.pdf 
            2018- rompehielos.pdf 
            2018- agenda_clase_2018.docx 
  © 2024 Universitat Internacional de Catalunya | Contacta'ns | Privacitat i Protecció de dades | Propietat intel·lectual
  Campus Barcelona. Tel.: 93 254 18 00 | Campus Sant Cugat. Tel.: 93 504 20 00