- Més vistos
- Darrera visualització
UIC Barcelona commemora els 150 anys de la mort de Fortuny
En el marc d’un projecte competitiu finançat per la Diputació de Barcelona, la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, amb la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, ha organitzat tres dies de conferències i activitats sobre el pintor català
Marià Fortuny és una de les figures més excepcionals de la cultura catalana del segle XIX. Aquest any se celebra el 150 aniversari de la seva mort i, per commemorar-ho, la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona, amb la col·laboració de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, ha organitzat unes jornades en el marc d’un projecte competitiu finançat per la Diputació de Barcelona. Tres dies, del 20 al 22 de novembre, carregats de conferències i activitats que van tenir lloc a un espai únic, com és l’estudi fotogràfic de la Casa Amatller, i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), per visitar en exclusiva el Gabinet de Dibuixos i Gravats i veure el fons d’obra sobre paper més important que es conserva del pintor.
“L’objectiu d’aquestes jornades ha estat reunir experts sobre Fortuny i escoltar les últimes conclusions a les quals han arribat aquests investigadors sobre una de les figures més importants de la nostra cultura, però també un gran desconegut a l’estranger”, explica Judith Urbano, degana de la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona i ponent de les jornades. Aquest va ser un dels aspectes que es van destacar a la taula rodona a la qual van participar Luis Ruiz, Emiliano Cano i Artur Ramon, un dels antiquaris més importants de Catalunya. “Tot i que va viatjar molt i en vida va ser molt conegut, va morir molt jove, amb 37 anys, i no sabem fins on hauria pogut arribar amb aquesta pinzellada tan solta i tan única, molt abans que la fessin els impressionistes”, explica la degana i experta en art.
En la seva conferència Luis Ruiz, pintor i professor de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Granada, va parlar sobre la presència de Granada en la pintura de l’artista català, i va identificar molts dels racons que Fortuny va pintar. Per la seva part, Emiliano Cano, cineasta i investigador independent, va estudiar l’epistolari de Fortuny, i va compartir algunes de les conclusions a les quals ha arribat, especialment sobre la mort del pintor.
Finalment, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), guiats per Francesc Quílez, comissari de l’any Fortuny, els participants de les jornades van poder gaudir en exclusiva de dibuixos i aquarel·les de l’artista, que normalment no veu el gran públic.
Aquestes jornades també van ser un homenatge a Santiago Alcolea, director de la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic, que havia de participar-hi com a ponent i que ens va deixar sobtadament el 10 d’agost. En la seva conferència, Judith Urbano va recordar la tasca d’Alcolea com a historiador de l’art i va impartir la ponència que havia preparat l’expert per destacar la modernitat de la pinzellada de Fortuny.