Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Psiquiatria

Psiquiatria
4
12075
4
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Professorat


L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

Dr Emilio Rojo: emiliorojo@uic.es

Dra Blanca Navarro: bnavarro@uic.es

Dra Montserrat Pàmias: mpamias@uic.es

Dr Ferran Viñas: fvinas@uic.es

 



Presentació

 

La Psiquiatria és la part de la medicina que s’ocupa del diagnòstic, tractament i prevenció dels trastorns mentals. Els límits entre la salut i la patologia mental no són sempre clars. L’assignatura de Psiquiatria pretén aportar a la formació del metge aquells continguts que li ajudin a conèixer les manifestacions i símptomes psicopatològics, els mètodes de l’entrevista i de l’avaluació dels diferents trastorns mentals així com les aproximacions diagnostiques i terapèutiques a aquests.A més, es planteja com objectiu proporcionar a l’alumne els medis necessaris per millorar les seves habilitats comunicatives tant amb el pacient i el seus familiars com amb la resta de persones que treballen a l’equip multidisciplinari. La pràctica en un entorn clínic de les competències es realitzaran en les assignatures de pràctica clínica i en rotatori.

 

Requisits previs

 

Per a poder cursar la matèria de “ Salut Mental II- Psiquiatria”  és requisit imprescindible que l'alumne hagi superat les assignatures de "Salut Mental I: Psicologia "," Estructura i Funció dels sistemes d'Integració: Nerviós i Endocrí "i" Semiologia i fisiopatogènia". 

Objectius

 

1.   L’objectiu fonamental de l’assignatura es conèixer les diferents patologies psiquiàtriques, tant els aspectes clínics: avaluació i diagnòstic, clacificació, curs i pronòstic, així com les seves bases fisiològiques i terapèutiques.  

2.    Iniciar als alumnes en les tècniques de l’entrevista i en els mètodes de l’avaluació en Psiquiatria.

3.   Aprendre els tipus, característiques, indicacions, efectes secundaris, interaccions i pautes de utilització dels diversos psicofàrmacs, psicoteràpies i altres tractaments.

4.   Conèixer els algoritmes de decisió més freqüents.

5.   Establir en la practica clínica un pla terapèutic individualitzat per a cada pacient.

6.   Coneixer les bases de la gestió a salut mental comunitària. 

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el pacient.
  • 03 - Saber aplicar el principi de justícia social a la pràctica professional i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
  • 08 - Reconèixer les bases de la conducta humana normal i les seves alteracions.
  • 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
  • 10 - Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut, saber com determinen la simptomatologia i el desenvolupament natural de les malalties agudes o cròniques en els individus i les poblacions.
  • 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
  • 14 - Fer un examen físic i una valoració mental.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
  • 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • 18 - Indicar la terapèutica més adequada (farmacològiques, quirúrgiques, psicològiques i socials o d'altres) que són pertinents en els processos aguts i crònics més predominants, en la rehabilitació així com dels malalts en fase terminal, incloent-hi l'avaluació de la seva eficàcia.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
  • 29 - Conèixer les organitzacions nacionals i internacionals de salut i l'entorn i condicionants dels diferents sistemes de salut.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

 

Al finalitzar aquesta assignatura  l’alumne haurà de ser capaç de:

1.     Conèixer les bases d’una entrevista i comunicació eficaç amb pacients amb un trastorn mental.

2.     Dur a terme una correcta exploració de l’estat mental, analisi psicopatològic basic i diagnòstic a nivell de    síndrome.

3.      Argumentar les sol·licituds de proves diagnòstiques en cada patologia psiquiàtrica.

4.      Conèixer els diferents apartats d'una correcta historia clínica en psiquiatria.

5.      Argumentar el pla terapèutic (fàrmacs necessaris i altres mesures).

6.      Prendre decisions conjuntes amb altres estudiants davant una simulació.

 


Continguts

 

Aquesta assignatura es divideix en els següents blocs temàtics.

BLOC I: INTRODUCCIÓ A LA PSIQUIATRIA: Temes del 1 al 3

 

BLOC II: TRASTORNS DE L'ADULT i L'INFANT: Temes del 4 al 14

BLOC III: TRACTAMENTS I ORGANITZACIÓ DE SERVEIS: Temes del 15 al 18

Temes:

Tema 1: Introducció a la assignatura. Salut mental i psiquiatria.

Tema 2: Semiologia psiquiàtrica: Símptomes, signes y síndromes. Historia clinica i entrevista.

Tema 3: Estructuració del coneixement psiquiàtric i classificació dels trastorns mentals.

Tema 4. Psicosis. Esquizofrènia i altres. 

Tema 5: Trastorns del humor: Trastorn Depressiu i Trastorn Bipolar.

Tema 6: Trastorns de Ansietat I: Trastorn de Ansietat Generalitzada, Trastorno de Pànic, Trastorn Fóbic, Trastorno Obsessiu - compulsiu.

Tema 7: Trastorns de Ansietat II: Trastorns per somatització, Trastorno Hipocondríac. trastorns de la son.

Tema 8: Trastorns del Comportament Alimentari.

Tema 9: Trastorns de Personalitat.

Tema 10: Alcoholisme i drogodependències.

Tema 11: Trastorns  orgànics i demències.

Tema 12: Psiquiatria Infantil : Trastorns afectius al nen.

Tema 13: Psiquiatria Infantil: Trastorn per dèficit d’atenció e hiperactivitat.

Tema 14: Psiquiatria Infantil: Trastorns generalitzats del desenvolupament i Autisme

Infantil.

Tema 15: Organització i gestió de la assistència Psiquiàtrica.

Tema 16: Urgències Psiquiàtriques.

Tema 17: Psicofarmacologia. Teràpia Electroconvulsiva.

Tema 18: Psicoteràpies.

 

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



 

Les metodologies que s’utilitzaran pel desenvolupament i adquisició de les competències son:

Classes Magistrals telemàtiques (14)

Mètode del cas (8)

- Treballs individuals i en grup

- Laboratori d'habilitats (1)

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



 Primera convocatòria:

Examen parcial: Questionari amb preguntes de resposta multiple, preguntes de resposta binaria (V/F, SI/NO) i preguntes amb categorització u ordenació de respostes (relacioni les categories o prioritzi per importància les respostes...). Els errors descompten 1/3 del valor de la pregunta (Tipus MIR). Fins 20% de les preguntes poden correspondre a continguts no impartits directament a classe però si accessibles a la bibliografia o material complementari. 15% de la nota final.

Examen final: Tipus test. Els errors descompten 1/3 del valor de la pregunta (Tipus MIR). Les preguntes son sobre tots els continguts del curs.  Fins 20% de les preguntes poden correspondre a continguts no impartits directament a classe però si accessibles a la bibliografia o material complementari. 65% de la nota final. Es imprescindible aprovar el examen final per aprovar la asignatura.

Treballs (lliurament i continguts de treballs): 5% de la nota final

Laboratori d’habilitats: 10% de la nota final. La seva realització és obligatoria per poder ser avaluat (per causes molt excepcionals i justificades es podrà accedir a una tasca alternativa). L’avaluació (molt bé, adequada, millorable) requereix cumplimentar satisfactoriament les tasques a realizar (totes, la meitat o més, menys de la meitat).

Participació al curs i actitud: fins un màxim de 5% de la nota final (qualitat i intensitat de la implicació al curs en general, conducta).

Qualificació:

Suma ponderada: examen parcial (15%), examen final* (65%), laboratori** (10%), treballs (5%) i participació i actitut (5%).

*Cal aprovar l’examen final (nota ≥ 5.0) per poder aprovar l'assignatura.

**Realització obligatòria per ser avaluat

 Matricules de Honor (MH): Les classificacions finals d'excel·lent podran optar a matricula d’Honor mitjançant una tasca determinada (revisió o exposició).

 

Segona convocatoria:

Examen final: 80% de la nota final. Es imprescindible aprovar (nota ≥ 5) per aprovar la assignatura.

Treballs (lliurament i continguts de treballs)***: 5% de la nota final.

Laboratori d’habilitats***: 10% de la nota final. La seva realització és obligatoria per aprovar la asignatura (per causes molt excepcionals justificades es podrá accedir a una tasca alternativa). L’avaluació (molt bé, adequada, millorable) requereix cumplimentar satisfactoriament les tasques a realizar (totes, la meitat o més, menys de la meitat).

Participació clase i altres: 5% de la nota final.

 

Qualificació:

Suma ponderada: Examen final* (80%), laboratori*** (10%), treballs*** (5%) i participació i altres (5%).

*Cal aprovar l’examen final (nota ≥ 5.0) per poder aprovar l'assignatura.

***Qualificació primera convocatoria.

 Matricules de Honor (MH): En segona convocatoria no s’accedeix a MH.

 

Bibliografia i recursos

 

•KAPLAN and SADOK. Manual de psiquiatria clínica. 5ª edición. 2022 •PALOMO y JIMENEZ ARRIERO. Manual de Psiquiatria. https://clea.edu.mx/biblioteca/files/original/19e8cf657df192503cbea09f9f10532d.pdf. 2009 •GELDER, LOPEZ IBOR, ANSREASEN. Tratado de Psiquiatría. Gelder, Lopez Ibor, Andreasen. Ars Médica, 2003. •AMERICAN PSYCHIATRIC ASSOCIATION. Manual Diagnóstico y Estadístico de los Trastornos Mentales (DSM-V). 2014 •ORGANIZACIÓN MUNDIAL DE LA SALUD. CIE 11: Clasificación Internacional de Enfermedades. 2023. https://www.who.int/standards/classifications/classification-of-diseases •HAYNES. Principios de neurociencia. 5 ed. 2019

Algunes fonts online:

http://emedicine.medscape.com/article

http://www.ics.gencat.cat/3clics

http://www.guiasalud.es/GPC

http://www.madrid.org/cs

https://medlineplus.gov/spanish/ency/article

http://catsalut.gencat.cat/web

http://www.psicomed.net

http://sisbib.unmsm.edu.pe/bibvirtual/libros/Psicologia.


 

 

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 17/12/2024 I3 16:00h
  • E1 17/12/2024 I1 16:00h
  • E1 17/12/2024 I2 16:00h
  • R1 22/01/2025 A21 14:30h

Material didàctic