Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Control de Símptomes i Situacions de Crisi

Control de Símptomes i Situacions de Crisi
8
15143
1
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat

Presentació

En aquesta assignatura es tracta l'abordatge dels símptomes físics i emocionals més habituals integrant una visió multidisciplinària i multidimensional.

Requisits previs

És recomanable haver cursat les assignatures troncals del màster.

Objectius

● Oferir a l'alumnat els coneixements necessaris per desenvolupar habilitats i actituds per manejar de manera excel·lent el dolor mitjançant un abordatge multidimensional.

● Exposar i indicar les principals tècniques intervencionistes en el control del dolor i les seves complicacions així com dels principals símptomes físics aplicant tractaments farmacològics i no farmacològics.

● Incidir en la prevenció, l'educació i la planificació de l'atenció a les situacions de crisi i urgències dels pacients en situació de malaltia avançada i de les seves famílies.

● Facilitar l'adquisició d'habilitats suficients en el maneig i la cura de dispositius per a l'administració de medicaments, drenatges i altres dispositius d'utilització habitual a CP.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CN01 - Adquirir coneixements avançats i específics en control de símptomes (físics i emocionals) i en la comunicació i atenció al pacient i la família.
  • CP01 - Treballar de manera autodirigida o autònoma en equips de CP, formats per iguals, especialistes o no, i altres professionals, tot respectant els drets fonamentals d'igualtat entre homes i dones, la promoció dels drets humans i els valors propis d'una cultura de pau i de valors democràtics; utilitzant un llenguatge que eviti l'androcentrisme i els estereotips.
  • CP02 - Aplicar a l'àmbit professional dels CP els principis d'honestedat intel·lectual i integritat científica.
  • CP03 - Dur a terme de manera autònoma tasques en l'àmbit de CP segons els protocols establerts.
  • CP04 - Gestionar la pràctica assistencial adaptant-la i prioritzant la personalització de l'atenció en entorns sanitaris complexos i canviants
  • CP05 - Treballar de forma individual i en equips de treball, assumint responsabilitats dins l'àmbit de CP
  • CP09 - Aplicar solucions als problemes que puguin sorgir en fer tasques en l'àmbit dels CP
  • HB01 - Realitzar una reflexió crítica sobre la teoria i les seves aplicacions en l'atenció al pacient en situació de final de vida
  • HB03 - Integrar l'atenció multidimensional als problemes dels pacients en situació de malaltia avançada
  • HB04 - Analitzar problemes complexos a l'àrea assistencial amb una visió multidimensional per resoldre'ls de manera tàctica i estratègica.
  • HB05 - Demostrar capacitat de treball en equip col·laboratiu interdisciplinari al sinus d'atenció pal·liativa

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

En finalitzar la matèria, l'alumnat serà capaç de:

4.1 Identificar les indicacions i contraindicacions de les tècniques i eines necessàries per al maneig dels símptomes més prevalents i per a la prevenció i el tractament de les situacions de crisi en atenció pal·liativa amb una mirada holística de les necessitats del pacient i la seva família.

4.2 Incorporar coneixement avançat sobre la fisiopatologia, la neuroanatomia, l'avaluació i el disseny d'un pla terapèutic integral per al tractament del dolor oncològic.

4.3 Demostrar la capacitat per a l'elaboració d'un pla terapèutic amb l'objectiu de tractar situacions de dolor complex incorporant-hi una visió multidimensional en l'abordatge

4.4. Indicar els dispositius més comuns per al control de símptomes descrivint-ne les característiques i aplicacions, així com el seguiment del pacient tractat amb ells.

4.5 Descriure les indicacions i contraindicacions de les tècniques i les eines necessàries per al maneig de situacions complexes en atenció pal·liativa

Continguts

  • Generalitats en control de símptomes
  • Símptomes generals.
  • Símptomes digestius.
  • Símptomes respiratoris.
  • Símptomes neurològics.
  • Símptomes orfes.
  • Símptomes derivats del tractament antitumoral.
  • Maneig de crisi en situació avançada.
  • Sedació pal·liativa en el tractament de símptomes refractaris.
  • Crisis específiques del pacient oncològic.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Classes magistrals asíncrones:

- Lliurament de proves escrites en forma d'informes; treballs reflexius o analítics: Mitjançant aquestes proves s'avalua la capacitat de l'estudiantat d'entendre les idees principals dels continguts impartits, la capacitat d'entendre bibliografia i literatura específica i el contingut impartit sobre conceptes específics de les diferents matèries


- Lliurament de la resolució de casos (escrit o mitjançant un vídeo) on l'estudiantat explicarà com resoldre el cas. Avalua la capacitat per aplicar els continguts teòrics apresos a una situació real o simulada en l'exercici de la professió clínica.

- Realització d'exercicis.

- Anàlisi de textos, realització de tests, realització de qüestionaris.

- Participació en fòrums de discussió i wikis: s'avalua el grau de participació activa de l'estudiantat en el seu propi aprenentatge.

- Activitats síncrones: en el cas de l'estudiantat de fus horari diferent, es pactarà l'hora amb antelació perquè aquest es pugui adaptar. En qualsevol cas, s'evitarà que cap estudiant no participi més enllà de les 22 hores del seu fus horari.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



Aquest màster fonamenta la seva avaluació a l'avaluació contínua.

Activitats d'avaluació contínua: s'exigirà una participació a les tutories individuals i grupals d'almenys del 50% (com a mínim) per garantir-ne la participació síncrona amb professorat amb les activitats asíncrones.

S'avaluaran mitjançant avaluació continuada amb activitats tant asíncrones (70%) com síncrones (30%).

Bibliografia i recursos

  • Manual de Control de Símptomes en Pacients amb Càncer. 4a edició. Editors: Joaquim Julià-Torras i Gala Serrano Bermúdez. Edicions Aran. 2019.
  • Oxford Textbook of Palliative Medicine. 5th edition. Editors: Nathan Cherny, Marie Fallon, Stein Kaas, Russell K. Portenoy, David C. Currow. 2015.
  • FÀS guidelins. https://society.asco.org/practice-patients/guideline
  • ESMO guidelins. https://www.esmo.org/guidelines