Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Aplicació Pràctica Preclínica

Aplicació Pràctica Preclínica
7
15320
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat


Dr. Javier Moyano Lleixà

Dimarts de 10-11h hores convingudes prèviament jmoyano@uic.es

Presentació

L'ortodòncia i l'Ortopèdia Dentofacial és l'àrea de l'Odontologia que s'ocupa de la supervisió, la guia i la correcció del creixement i la maduració de les estructures craniofacials. Les principals responsabilitats de la pràctica ortodòntica inclouen el diagnòstic, la prevenció, la intercepció i el tractament de les anomalies d'oclusió i les alteracions associades dels ossos i teixits tous.

 

L'Ortodoncista ha de supervisar la guia de la dentició i la relació entre les seves estructures de suport per aconseguir i mantenir unes relacions harmòniques entre la cara i les estructures cranials que aportin al pacient una fisiologia i estètica dentofacials òptimes.

 

Les pràctiques preclíniques capaciten l'alumne per realitzar al laboratori els diferents processos de diagnòstic i del tractament que posteriorment desenvoluparan en el diagnòstic i el tractament dels pacients.

Requisits previs

D'acord amb allò establert a l'apartat 3 de l'article 26 del Reial decret 822/2021, de 28 de setembre, pel qual s'estableix l'organització dels ensenyaments universitaris i del procediment d'assegurament de la seva qualitat, l'informe favorable sobre la necessitat i viabilitat acadèmica i social de la implantació daquest títol universitari ja ha estat remès a la Secretària General dUniversitats, a través del certificat corresponent, per part de la Direcció General dUniversitats de la Generalitat de Catalunya.

Objectius

Els objectius educatius per a aquesta assignatura d'Aplicació Pràctica Preclínica comprenen un conjunt d'activitats docents per al coneixement i la manipulació de l'aparells que s'empren en ortodòncia.

En aquesta assignatura s'estudiaran les diferents tècniques que hi ha actualment per al tractament ortodòntic.

Els objectius de les pràctiques de laboratori són l'adquisició de la destresa en la manipulació dels filferros que formen l'aparatologia ortodòncica i la confecció d'aquesta aparatologia.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CN01 - CN01. Identificar els conceptes biològics i mèdics generals relacionats amb el desenvolupament de la dentició, del creixement facial, la fisiologia i la patofisiologia del sistema estomatognàtic juntament amb psicologia del desenvolupament del pacient en creixement i adult. La biologia del moviment dentari i lefecte ortopèdic de les forces (ortopèdia dentofacial). Així com la interrelació amb les ciències biomèdiques.
  • CN02 - CN02. Reconéixer els temes ortodòncics bàsics, tot procés diagnòstic i les tècniques d'imatge i de radiologia per poder diagnosticar i tractar qualsevol tipus de pacients.
  • CN03 - CN03. Recognize all general orthodontic issues in order to identify the etiology and epidemiology of malocclusions.
  • CP02 - CP02. Manejar tota l'aparell i tots els materials que s'empren en ortodòncia necessària per dur a terme un tractament d'ortodòncia, així com el correcte ús de les instal·lacions durant el desenvolupament del mateix. I serà capaç de tenir en compte els efectes a llarg termini i els possibles efectes iatrogènics dels efectes a llarg termini.
  • CP04 - CP04. Aplicar els tractaments ortodòntics avançats de forma adequada a qualsevol pacient, respectant els drets fonamentals digualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans i els valors propis duna cultura de pau i de valors democràtics; utilitzant un llenguatge que eviti l'androcentrisme i els estereotips.
  • HB01 - HB01. Tractar pacients d'ortodòncia tenint en compte el desenvolupament esquelètic, dental, patofisiologia del sistema estomatognàtic amb tota l'aparell disponible.
  • HB03 - HB03. Diagnosticar i tractar els pacients d'ortodòncia en creixement i adults en funció de la psicologia.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  • - Procediments ortodòncics bàsics - CN01, CN02, CN03, HB01, HB03, CP02, CP04 - 1. dissenyar i fabricar diferents tipus d'aparells. 2.dominar l'aparell multibrackets vestibular. 3. tractar casos d'ortodòncia amb aparatologia lingual i ortodòncia plàstica. 4. tractar casos amb aparells de retenció. 5. emprar Aparatologia removible, Aparatologia funcional, Aparatologia extraoral, Aparatologia fixa seccional, Aparatologia fixa lingual i vestibular, Aparatologia de retenció, Aparatologia d'ancoratge esquelètic, Aparatologia oral del tractament Apnea del son (OSA).

Continguts

L'Ortodoncista en finalitzar la seva formació universitària ha de conèixer i dominar diferents tipus d'aparells. El contingut concret de la Matèria 3 és el que correspon a l'apartat D del Programa Erasmus.

 

1 - Aparatologia removible.

2 - Aparatologia funcional.

3 - Aparatologia extraoral.

4 - Aparatologia fixa seccional.

5 - Aparatologia fixa lingual i vestibular.

6 - Aparatologia de retenció.

7 - Aparatologia d'ancoratge esquelètic.

8 -Aparatologia oral del tractament Apnea del son (OSA).

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



METODOLOGIA

CM classes magistrals

Forma de la presentació del Mètode del Cas (MC)

LAB Laboratori

TP Tallers pràctics

TA Treball autònom

 

Activitats formatives:

Classe teòrica

Classe pràctica

Seminaris

Treball individual i/o grup

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Avaluació continuada: Participació directa i personal; coneixements teòrics tècnics i clínics relacionats amb les patologies dels pacients; metodologia de la revisió de la literatura científica; forma de la presentació del mètode del cas; progressió a la formació de l'alumne.

 

Examen final: Proves escrites

Bibliografia i recursos

La bibliografia bàsica de l'assignatura és la següent:

Proffit W R, Fields H W. Contemporary Orthodontics. 3rd ed. Mosby 2000. (En espanyol, Doyma 1994).

Canut J A. Ortodòncia Clínica. 2a ed. Masson 2000.

Bravo L A. Manual d'Ortodòncia. Síntesi 2003.

En funció del tema, s'aportarà específicament la bibliografia addicional recomanada.