Vés al contingut

Universitat Internacional de Catalunya

Farmacologia

Farmacologia
3
9525
2
Segon semestre
OB
Mòdul de Fonaments de la Cura I
Farmacologia
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


Concertar Cita prèvia amb la professora: Rosalía Rodríguez (rrodriguez@uic.es)

Departament de Ciències Bàsiques

Farmacologia i Nutrició

Presentació

El professional d'infermeria és una peça clau en tot el procés relacionat amb els medicaments. Té una gran responsabilitat en l'administració dels fàrmacs i un paper actiu en la valoració i control dels seus efectes, tan terapèutics com adversos, així com un important paper en l'educació al malalt respecte als medicaments. És fonamental que el professional d'infermeria tingui uns coneixements bàsics de farmacologia que li permetin desenvolupar amb eficàcia i responsabilitat aquesta important funció.

Requisits previs

L'assignatura de Farmacologia no requereix de cap requisit específic.


Objectius

Al final de l'assignatura de farmacologia, l'estudiant ha de ser capaç de:

  1. Identificar les característiques dels medicaments més rellevants per al seu ús eficaç i segur.
  2. Conèixer i aplicar els elements bàsics per aconseguir l'ús racional del medicament.
  3. Conèixer els mètodes d'estudi en farmacologia clínica.
  4. Identificar el grup farmacològic al que pertany cada medicament.
  5. Identificar els efectes, indicacions i contraindicacions comuns del grup farmacològic.
  6. Descriure les precaucions i aspectes més rellevants a tenir en compte en l'administració dels medicaments.
  7. Saber proporcionar informació comprensible als pacients i familiars sobre els medicaments.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 16. G - Conèixer els sistemes d'informació sanitària.
  • 1. G - Ser capaç de donar una atenció sanitària, tècnica i professional adequada a les necessitats de salut, amb plena autonomia tècnica i científica, de les persones que s'atenen, d'acord amb l'estat de desenvolupament dels coneixements científics de cada moment i amb els nivells de qualitat i seguretat que s'estableixen amb la normativa legal i deontològiques aplicables.
  • 23. B - Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
  • 25. E - Coneixements en l'àrea d'estudi.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Una de les majors responsabilitats dels infermers professionals és la d’ensenyar l’ús adequat dels medicaments als pacients, així com els beneficis i riscos d’aquests. Els infermers són els responsables de l’administració dels tractaments mèdics, per tant han d’haver après a:

  • Reconèixer el mecanisme d'acció, indicacions, farmacocinètica i efectes adversos dels diferents grups farmacològics, així com els fàrmacs més rellevants de cada grup.
  • Saber obtenir informació basada en l'evidencia relativa als medicaments.
  • Preparar i administrar els fàrmacs amb seguretat.
  • Saber reconèixer els efectes tant terapèutics com els efectes adversos que pot produir la medicació.
  • Educar al pacient i als seus familiars en relació a l'ús dels fàrmacs.
  • Allò après en l’assignatura de farmacologia pretén servir, a l’hora de dur a terme totes aquestes tasques, per a que l’alumne realitzi el seu treball amb decisió, responsabilitat i professionalitat.

Continguts

Tema 1. FARMACOLOGIA GENERALIntroducció a la farmacologia: conceptes, objectius. Mecanisme d’acció dels fàrmacs (farmacodinàmica). Farmacocinètica: absorció, distribució, metabolisme i eliminació dels fàrmacs. Formes farmacèutiques i vies d’administració. Toxicitat i reaccions adverses dels medicaments. Interaccions entre fàrmacs.

Tema 2. MEDICAMENTS QUE ACTUEN AL SISTEMA NERVIÓS AUTONOM I PERIFÈRIC. Simpaticomimétics. Bloquejant adrenèrgics. Antagonistes colinèrgics. Relaxants musculars.

Tema 3. MEDICAMENTS QUE ACTUEN AL SISTEMA NERVIÓS CENTRAL. Analgèsics narcòtics. Ansiolítics i hipnètics. Antidepressius. Antiparkinsonians. Anticonvulsivants. Antipsicòtics.

Tema 4. FARMACOLOGIA DEL SISTEMA CARDIOVASCULAR. Diürètics. Antihipertensius. Fàrmacs per la insuficiència cardíaca i el shock. Fàrmacs per al tractament de la cardiopatia isquèmica. Antiarítmics. Fàrmacs per  tractament de les dislipèmies. Fàrmacs per al tractament de las coagulopaties.

Tema 5. FARMACOLOGIA DE LA INFLAMACIÓ I L’AL·LÈRGIA. Antiinflamatoris no esteroides (AINE). Corticoides. Antihistamínics. 

Tema 6. FARMACOLOGIA DEL SISTEMA DIGESTIU. Antiulcerosos. Antiemètics. Antidiarreics. Laxants.

Tema 7. FARMACOLOGIA ANTIINFECCIOSA. Conceptes generals sobre antibiòtics.  Betalactàmics.  Aminoglucòsids. Altres antibiòtics bactericides. Antibiòtics bacteriostàtics. Tractament de la tuberculosi.  Antifúngics. Antivirals.

Tema 8. FARMACOLOGIA DEL SISTEMA ENDOCRI. Tractament de la diabetis. Farmacologia de la glàndula tiroide. Farmacologia de l’osteoporosi. Farmacologia de les hormones sexuals femenines. 

Tema 9. FARMACOLOGIA DE L’APARELL RESPIRATORI. Farmacologia de l’asma. Mucolítics.

Tema 10. ANESTÈSICS LOCALS

Tema 11. FARMACOLOGIA DEL CÀNCER.  Fàrmacs antineoplàstics. Fàrmacs immunosupressores.

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



-       Classes magistrals: presencial i activitats al aula.

-       Mètode del cas: presencial. Els alumnes, en grup, resolen casos clínics que els hi seran proporcionats el mateix dia de la classe. En el aula els alumnes exposen les seves conclusions amb la participació activa del professor.

Bibliografia i recursos

Castells S; Hernández M. Farmacología en enfermeria. 3ª edició.Barcelona. Elsevier España, S.L.; 2012.

Lorenzo P; Moreno A; Leza JC; et al. Manual de Farmacología Básica y Clínica. Veláquez. 18ª edició. Madrid: Médica Paramericana, D.L. 2012.

Katzung, Bertram G; Masters Susana B; Trevor, Anthony J. Farmacología básica y clínica. 11ª edició. México, D.F: McGraw-Hill·interamericana; 2010.

Adams Michael; Holland Norman. Farmacología para enfermería: Un enfoque fisiopatológico. 2ª edició. Madrid: Pearson Educación S.A ; 2009.

Flórez Jesús. Farmacología humana. 5ª edició. Barcelona: Elsevier España, S.L.; 2008.

Castells Molina, Silvia; Hernández Pérez, Margarita. Farmacología en enfermería. 2ª edició. Barcelona: Elsevier España, S.L.; 2007.

Mosquera González, José Manuel; Galdos Anuncibay, Pedro. Farmacología Clínica para enfermería.4ª edició. Madrid: McGraw- Hill·interamericana; 2005.

Consejo general de colegios oficinales de farmacéuticos. Catálogo de medicamentos: Colección consejo. Madrid: CGCOF; 2011-2013.

Gobierno de España. Agencia española de medicamentos y productos sanitarios [sede web]. Madrid: AEMPS; 2003- [actualitzada 2013]. Disponible en: http://www.aemps.es

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 12/03/2025 12:00h
  • E2 01/07/2025 08:00h