03
Juliol
16:00

Adolescents digitals: prevenció, detecció i reacció davant les noves formes de victimització a les xarxes socials i Internet

Facultat de Dret i Facultat d'Educació Campus Barcelona

L’impacte de les TIC en la vida quotidiana està generant situacions de victimització, vulnerabilitat i assetjament especialment greus en els adolescents i les seves famílies, i incideix en la convivència en centres educatius i altres espais de socialització dels menors. En aquest context, es percep cada cop amb més urgència la necessitat d’avançar en la implementació de plans d’acció sistèmics que abordin els problemes des d’una perspectiva triple: prevenció, detecció i intervenció. Així mateix, davant dels nous reptes s’imposa un enfocament veritablement multidisciplinari que incorpori l’experiència d’experts des de sectors professionals molt diferents. En particular, és imprescindible contrastar i compartir punts de vista entre els qui interactuen diàriament amb els menors en entorns escolars, experts en psicologia educativa, policies i fiscals especialitzats en menors (víctimes i infractors), criminòlegs, juristes i professionals de la comunicació dedicats a la gestió de crisis.

Amb aquesta jornada es vol obrir un diàleg constructiu que abordi totes aquestes qüestions partint de la realitat dels problemes. Pretén ser un fòrum per a la formació i reflexió conjunta de directius, formadors i professionals de centres educatius, al costat dels professionals que interactuen amb adolescents en contextos de conflicte. Seguint les línies d’actuació del nou programa d’innovació contra l’assetjament en centres educatius catalans impulsat pel Departament d’Ensenyament, hem reunit professionals de primer nivell, amb una àmplia experiència, juntament amb directius i professionals de centre educatius per analitzar les claus que haurien d’animar els projectes de convivència i erradicació de l’assetjament a les escoles, i fer front a les noves conductes o situacions de risc que afecten els menors (sextingbullyingdiscurs d’odi, inducció al suïcidi, anorèxia i altres formes d’autodestrucció, etc.). Aquesta Jornada s’organitza en el marc del Màster en Ciberdelinqüència amb el propòsit d’iniciar un projecte pilot per l’abordatge dels problemes en torn els adolescents digitals, impulsat per un grup d’experts multidisciplinari. 

Veure programa

Inscripcions