02
Febrer
19:00

“Catàstrofes no naturals i el futur de la resiliència”, d’Eric Cesal

Roca Barcelona Gallery, Joan Güell, 211-213, 08028 Barcelona

El món està exposat cada vegada més a catàstrofes, i les solucions de resiliència semblen òbvies: edificis millors i més intel·ligents i inversions en infraestructures. Tanmateix, ignorem sovint propostes de sentit comú i incorporem nivells de risc cada vegada més elevats als nostres entorns construïts i naturals. En la ponència, Eric Cesal abordarà les contradiccions contemporànies en catàstrofes i resiliència, i analitzarà els poders socials, legals i econòmics que augmenten els riscos per al nostre entorn construït.

Eric Cesal és analista, escriptor, dissenyador, constructor i humanista resident a San Francisco, Califòrnia. Va créixer a Washington, DC, i es va graduar en Arquitectura a la Universitat Brown. Va obtenir el títol de Màster en Arquitectura, Direcció d’Obres i Administració d’Empreses a la Universitat Washington de St. Louis. Va ser l’últim director executiu d’Architecture for Humanity, després d’haver treballat amb l’organització des del 2006 i dirigit el seu Centre de Reconstrucció d’Haití entre el 2010 i el 2012. El seu llibre, titulat Down Detour Road: An Architect in Search of Practice, és un manifest àmpliament reconegut com a full de ruta per a l’arquitectura del segle XXI.

Organitzada per el Màster en Cooperació Internacional en Arquitectura Sostenible d’Emergència de la School of Architecture de UIC Barcelona i Roca, la segona edició del Development by Design té com a objectiu destacar el paper dels arquitectes i urbanistes en un context de pobresa, catàstrofes, conflictes i urbanització ràpida.

És cert que l’“arquitectura d’autor” encara no ha mort, però segurament ja no és tan rellevant com abans en un món que lluita per oferir condicions dignes de vida per a almenys una quarta part de la població mundial. Una xarxa creixent d’arquitectes i urbanistes es dedica a afrontar els reptes plantejats per la realitat, com el creixement urbà sense precedents, el canvi climàtic i els conflictes, que hi veuen l’oportunitat de construir un futur més just i sostenible. En conseqüència, la resiliència, el desenvolupament urbà sostenible, els efectes de la migració massiva sobre les ciutats, la participació de la comunitat, la recuperació després d’una catàstrofe i la reducció dels riscos de desastre són temes clau del nostre curs de màster que mereixen atenció més enllà de les aules i que avui, més que mai, no ressonen entre planificadors urbanístics i el públic en general.

En una sèrie de conferències, que se celebraran entre el desembre i el febrer, tres ponents convidats parlaran del seu treball amb les comunitats afectades d’arreu del món, amb especial atenció sobre les noves estratègies per oferir protecció, habitatge, justícia espacial i resiliència.

1 de desembre del 2016: Alejandro Haiek
16 de gener del 2017: Clara Irazabal
2 de febrer del 2017: Eric Cesal

Roca Barcelona Gallery, Joan Güell, 211-213, 08028 Barcelona
2 de febrer de 2017, a les 19.00 hores

Entrada gratuïta. Inscriviu-vos-hi