03
Abril
19:00

Conferència de l’arquitecte i urbanista israelià Rafi Segal, professor associat del MIT, a Foros 2017 "The Agency of Architecture"

L'ESARQ - School of Architecture de UIC Barcelona C/ Immaculada, 22, Barcelona

Dilluns vinent, 3 d’abril, la School of Architecture de UIC Barcelona, en el marc del cicle de conferències Foros 2017 “The Agency of Architecture”, acollirà la ponència de l’arquitecte i urbanista israelià Rafi Segal. Durant la seva intervenció, que serà oberta al públic i que tindrà lloc a les 19.00 hores a l’Aula Magna de UIC Barcelona, el professor associat del MIT, a través de l’exposició d’alguns dels seus últims projectes, manifestarà les directrius d’un discurs que analitza els aspectes culturals i soci-polítics de l’arquitectura de les ciutats i que li ha portat a ser considerat una de les veus crítiques més rellevants del panorama arquitectònic del segle XXI.

A l’any 2003, Rafi Segal, junt a l’arquitecte també israelià Eyal Weizman, va guanyar un concurs organitzat per l’Associació d’Arquitectes Israelians per preparar la presentació del seu país en un congrés de la Unió Internacional d’Arquitectes a Berlín. La seva proposta, una mostra i un catàleg que cartografiaven i mesuraven l’impacte dels assentaments israelians en el conflicte amb Palestina i que incidia en les moltes vegades ignorades implicacions geopolítiques de l’arquitectura i l’urbanisme, va ser censurada pel govern d’Israel. Des de llavors, Segal desenvolupa la seva activitat a EUA on combina l’activitat acadèmica amb el seu treball professional en un estudi d’arquitectura que integra recerca i disseny. Entre les seves obres, s’inclouen la Vila 003 del Projecte ORDOS 100, el Museu de la Pau de Kitgum a Uganda, el Museu d’Art de Ashdod o la proposta guanyadora de la Biblioteca Nacional d’Israel a Jerusalem, la qual, uns mesos després d’haver-li estat atorgada li va ser arrabassada per motius no exempts de polèmica.

Actualment, els seus projectes en curs inclouen el disseny d’un nou veïnat comunal pel kibutz Hatzor al sud d’Israel. Un projecte els principis rectors del qual responen als canvis socials i econòmics soferts pel kibutz en els últims anys, principalment el canvi d’un estil de vida col·lectiu cap a un altre més privat, centrat en la llar familiar. Segal proposa un model de veïnatge que combina la propietat individual i la propietat compartida: habitatges unifamiliars privats situats dins del paisatge agrari recolzats per l’estructura cooperativa del kibutz. Busca un punt mig entre dues formes de vida: l’idealisme socialista dels primers assentaments i l’estil de vida privatitzat de les cases suburbanes aïllades, dominant els desenvolupaments residencials fora dels centres metropolitans israelians

Rafi Segal (Tel Aviv, Israel 1967) va estudiar arquitectura i urbanisme en el Technion-Institut Tecnològic d’Israel, es va doctorar a la Universitat de Princeton, ha estat professor en universitats com la Graduate School of Design d’Harvard i actualment és professor associat del MIT. La seva obra ha estat exposada i ha comisariat mostres en galeries com la Storefront for Art and Architecture o el MOMA a Nova York, la Biennal d’Arquitectura de Venècia o la Biennal d’Urbanisme d’Hong Kong. Els seus escrits i exposicions han aportat una contribució crítica al paper de l’arquitectura en les perifèries de les nostres ciutats.

Formulari d'inscripció