18
Octubre
18:00

Conferències de Jordi Roviras i Cristina Garcia Castelao; Philippe Block y David López al Museu del Disseny de Barcelona

Museu del Disseny de Barcelona en col·laboració amb la Càtedra Ceràmica de Barcelona Auditori del Museu del Disseny

Jordi Roviras i Cristina Garcia·Castelao: 12 anys d'innovació amb la Càtedra Ceràmica

La Càtedra Ceràmica Barcelona pertany a la xarxa de càtedres promogudes per l’Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics (ASCER) i està dirigida pel Dr. arquitecte Vicenç Sarrablo i coordinada per l’arquitecta Cristina Garcia Castelao i el Dr. arquitecte Jordi Roviras.

D’ençà que es va crear (curs 2004-2005), s’han generat i fomentat sinergies entre la Universitat i el sector productor de rajoles ceràmiques, i s’ha impulsat el contacte entre arquitectes i fabricants. Per una part, aquesta càtedra ha permès, a més de 200 alumnes ja, incorporar a la seva formació un coneixement més ampli del producte, així com de les enormes possibilitats que la rajola ceràmica pot aportar al treball creatiu i conceptual d’aquests professionals.

Jordi Roviras Miñana (Sabadell, 1976) és doctor arquitecte per UIC Barcelona des de l’any 2013. Es llicencia en Arquitectura l’any 2002 per la mateixa universitat i funda al mateix temps el seu propi estudi d’arquitectura (Roviras Castelao Arquitectura) juntament amb l’arquitecta Cristina Garcia Castelao. Des de l’any 2004 és professor del Departament de Construcció de la School of Architecture de UIC Barcelona i professor i coordinador de la Càtedra Ceràmica Barcelona (ASCER). Durant el període 2007-2013 va assumir el càrrec de sotsdirector acadèmic i de professorat de la mateixa universitat. Ha participat en projectes de recerca de gran rellevància sobre innovació i desenvolupament de materials ceràmics aplicats a l’arquitectura, dels quals han sorgit algunes patents d’invenció, models d’utilitat i el seu treball de doctorat, “Integració arquitectònica de col·lectors solars tèrmics ceràmics per a clima mediterrani”. Actualment és membre del grup de recerca LITEIS (Laboratori d’Innovació Tecnològica en Edificació Industrialitzada i Sostenible).

Cristina Garcia Castelao (Barcelona, 1978) es llicencia en Arquitectura l’any 2002 per la Universitat Internacional de Catalunya i funda al mateix temps el seu propi estudi d’arquitectura (Roviras·Castelao Arquitectura) juntament amb l’arquitecte Jordi Roviras Miñana. Des de l’any 2004 és professora del Departament de Construcció de la School of Architecture de UIC Barcelona i professora i coordinadora de la Càtedra Ceràmica Barcelona (ASCER). Des de l’any 2004 fins a l’actualitat ha participat en projectes de recerca de gran rellevància sobre innovació i desenvolupament de materials ceràmics aplicats a l’arquitectura, dels quals han sorgit algunes patents d’invenció i models.

Aquests últims dos anys (2014-2015) ha fet el Màster Oficial en Bioconstrucció i Arquitectura Saludable, de dos anys, inscrit a l’Institut für Baubiologie + Oekologie Neubeuern (IBN-IEB-UdL).

Philippe Block & David López The Vaulting in the 21st century

Nous mètodes d’equilibri interactius per dissenyar i analitzar estructures de maçoneria han facilitat la construcció d’aquestes estructures amb un llenguatge formal que s’estén molt més enllà del que normalment s’associa amb l’arquitectura de mera compressió. Aquest desenvolupament també ha revifat l’interès en la volta tapiada i ha conduït al redescobriment de la naturalesa versàtil i econòmica d’aquesta tècnica de construcció tradicional. En aquest article s’examinen les innovacions més recents en voltes tapiades, i s’analitzen les obres més representatives dels últims anys i la seva contribució en la matèria.

Philippe Block és professor associat de l’Institut de Tecnologia Arquitectònica de la Universitat Politècnica (ETH) de Zuric, Suïssa, on dirigeix, juntament amb el Dr. Tom Van Mele, el BRG (Block Research Group). Aquest grup de recerca se centra en l’anàlisi de l’equilibri, l’elaboració de formes computacionals, l’optimització i la fabricació d’estructures de superfícies corbes. Al Centre Nacional de Competència en Recerca (NCCR) de Suïssa per a la fabricació digital, el BRG desenvolupa innovadores estratègies de disseny estructural a través de la prefabricació a mida. Va estudiar Arquitectura i Enginyeria Estructural a la Universitat Lliure de Brussel·les (VUB), Bèlgica, i a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), en què es va doctorar el 2009. Amb la BRG i com a soci d’Ochsendorf de DeJong & Block (ODB), porta la recerca a la pràctica avaluant estructures de monuments històrics així com dissenyant i construint estructures innovadores de compressió. Ha guanyat nombrosos premis per la seva investigació, ha impartit conferències a les millors universitats i despatxos d’enginyeria i arquitectura del món, i és convidat regularment com a consultor expert.

David López López va rebre el títol de Màster en Arquitectura el 2010 a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), on també va ser assistent al Departament d’Estructures durant dos anys. Es va titular com a Màster Avançat en Tecnologia de la Construcció, especialitzat en el disseny estructural, a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i com a Màster Avançat Erasmus Mundus en Anàlisi Estructural de Construccions Històriques a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Civil de la UPC i la Universitat de Minho. Després d’adquirir experiència professional en diferents despatxos d’arquitectura, va fundar, juntament amb altres arquitectes, el col·lectiu internacional MAP13, que serveix de plataforma per provar i implementar els resultats de la recerca acadèmica. Un dels seus treballs més recents i sorprenents dins d’aquest col·lectiu és Bric-topia, un pavelló multifuncional a Barcelona, dissenyat amb l’ajuda de RhinoVault, que es distingeix per la volta tapiada de forma lliure (volta catalana). S’està doctorant a l’Institut de Tecnologia Arquitectònica de l’ETH.

Disseny, indústria i innovació. Ceràmica aplicada a l’arquitectura

Aquest cicle de conferències pretén mostrar les darreres innovacions dels productes ceràmics aplicats a l’arquitectura. Aquestes noves aportacions han estat fruit d’una intensa col·laboració còmplice entre arquitectes i industrials.Per aconseguir un recull global i variat, el cicle es presenta en dos blocs amb diferents formats de ponències. El primer bloc agrupa investigadors acadèmics familiaritzats amb els processos industrials controlats per ordinador que cerquen una personalització viable i econòmica dels materials ceràmics. El segon bloc aplega obres arquitectòniques rellevants pels recobriments ceràmics presentades per tàndems creatius formats per arquitectes més industrials.

Inscripcions