- Més vistos
- Darrera visualització
Conferències de Juan Trias de Bes i Felipe Pich-Aguilera al Museu del Disseny de Barcelona
Juan Trias de Bes: Exploracions ceràmiques
La ponència mostra dos habitatges unifamiliars en què la ceràmica és l’element vertebrador del projecte; des de la mirada sobre el context, l’enunciat del projecte, fins a la construcció del detall.
La ceràmica s’adopta com la matèria amb què es poden transmetre nocions arquitectòniques en relació amb la recerca, la tecnologia, l’expressió o la fenomenologia.
Juan Trias de Bes (Barcelona,1964) és arquitecte per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB), des del 1991, i obre l’estudi professional TdB Arquitectura el 1992 a Barcelona. El 2013 obté la qualificació cum laude per la seva tesi doctoral, que porta el títol “Arquitecturas matéricas”, pel Departament de Composició i Teoria Arquitectònica de l’ETSAB.
És autor d’obres institucionals, com la Residència Universitària Sarrià, la seu de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, la seu central dels laboratoris Grífols o l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (ESADE), al Campus de Sant Cugat del Vallès (Barcelona).
En el camp de la recerca, és membre del Laboratori d’Innovació Tecnològica en Edificació Industrialitzada i Sostenible (LITEIS), de la Universitat Internacional de Catalunya, en què dirigeix la Càtedra Empresa hARQware Home, orientada a la innovació i el desenvolupament de noves tipologies de gestió d’habitatge col·lectiu, en l’entorn de les denominades smart cities.
En el camp de la docència, ha estat professor convidat en diversos cursos internacionals i conferències, com el programa ITESM, a Barcelona, per a alumnes del Canadà, els Estats Units i Mèxic; el tribunal de projectes de final de carrera a la Universitat d’Arquitectura i Urbanisme Ion Mincu, de Bucarest; el programa de màster de la Càtedra Blanca de l’ETSAB; l’Escola d’Arquitectura de la Universitat de Santiago de Xile; l’Institut Europeu de Disseny a Barcelona, o l’Escola d’Arquitectura de Granada. Des de l’any 2002, està vinculat a la Universitat Internacional de Catalunya, on imparteix cursos de Projectes de Final de Carrera i de Projectes de Grau.
Felipe Pich-Aguilera: Ceràmica i arquitectura, una interacció contemporània
Un nou edifici al recinte històric de l’Hospital de Sant Pau es planteja com una infraestructura eficaç, envoltada d’una pell ceràmica, que és alhora un filtre de llum vers l’interior i una atmosfera contemporània que vol dialogar amb la textura dels volums històrics.
Felipe Pich-Aguilera és un arquitecte, amb estudi d’arquitectura propi, Picharchitects, constituït juntament amb Teresa Batlle, arquitecta. És doctor arquitecte per la Universitat Politècnica de Catalunya, amb la tesi doctoral “Principales factores socio-económicos que inciden sobre la arquitectura, el caso del modernismo catalán y su época”. Des de l’any 2009 és director de l’Àrea de Sostenibilitat de la School of Architecture de UIC Barcelona i professor de projectes arquitectònics de la mateixa universitat. És membre fundador de l’Agrupació Arquitectura i Sostenibilitat del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i president d’Iisbe-España (International Initiative for a Sustainable Built Environment). Des del 1996 dóna cursos i conferències en jornades, tallers i màsters en escoles d’arquitectura i institucions relacionades amb la sostenibilitat en els processos constructius i el respecte al medi natural, a Catalunya, Espanya i l’estranger. Al llarg de la seva trajectòria professional ha treballat per incorporar en els projectes d’arquitectura aspectes de sensibilitat cap al medi ambient, l’eficiència energètica dels edificis, així com la reflexió i transformació dels actuals processos de la construcció per aconseguir la sostenibilitat de l’edificació. Amb aquest objectiu desenvolupa projectes de recerca, innovació i aplicació.
Disseny, indústria i innovació. Ceràmica aplicada a l’arquitectura
Aquest cicle de conferències pretén mostrar les darreres innovacions dels productes ceràmics aplicats a l’arquitectura. Aquestes noves aportacions han estat fruit d’una intensa col·laboració còmplice entre arquitectes i industrials.Per aconseguir un recull global i variat, el cicle es presenta en dos blocs amb diferents formats de ponències. El primer bloc agrupa investigadors acadèmics familiaritzats amb els processos industrials controlats per ordinador que cerquen una personalització viable i econòmica dels materials ceràmics. El segon bloc aplega obres arquitectòniques rellevants pels recobriments ceràmics presentades per tàndems creatius formats per arquitectes més industrials.