04
Octubre
18:00

Conferències de Matthias Kohler i Vicente Lázaro al Museu del Disseny de Barcelona

Museu del Disseny de Barcelona en col·laboració amb la Càtedra Ceràmica de Barcelona Auditori Museu del Disseny de Barcelona

18.00h "Ceràmica contemporània"

El sector ceràmic de paviments i revestiments ha liderat durant els últims trenta anys una revolució integral tant de procés com de producte que li permet oferir un material molt competitiu, d’una qualitat tècnica immillorable, i amb una gran diversitat de possibilitats tècniques i estètiques.Aquesta conferència presenta un recorregut pels avenços més rellevants d’aquest sector dirigits a mantenir i enfortir el seu evident compromís amb el medi ambient i amb la societat.

Vicente Lázaro és llicenciat en Ciències Químiques (especialitat en Química Industrial) per la Universitat de València el 1994. Va treballar com a químic durant dos anys en empreses de paviments i revestiments ceràmics, per passar a ser membre de l’Institut Tecnològic del Disseny Ceràmic, del 1997 al 2005, on va exercir el càrrec de responsable de R+D+i. En l’actualitat és membre de l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE), des del 2006, on és responsable de la Unitat d’Intel·ligència Competitiva (IC). També ha desenvolupat la seva activitat laboral com a expert independent en l’avaluació de propostes de projectes europeus en el VII programa marc i LIFE.

Actualment centra la seva tasca en el desenvolupament d’estudis d’intel·ligència competitiva, més concretament en els aspectes tecnològics. De la mateixa manera, part d’aquesta tasca se centra en l’anàlisi i el desenvolupament de metodologies que permetin transferir els resultats dels seus estudis en propostes concretes de desenvolupament de producte aplicables a les empreses.

19.00h "The Robotic Touch - How Robots Change Architecture" 

La ponència The Robotic Touch - How Robots Change Architecture (El toc robòtic: com els robots canvien l’arquitectura) presenta una nova manera de pensar i materialitzar l’arquitectura. Planteja les principals conseqüències de la fabricació robòtica per a l’arquitectura i mostra una selecció de projectes que s’han generat durant més d’una dècada de recerca a la Universitat Politècnica de Zuric (ETH Zuric), que van des de l’original façana de maó de la vinya Gantenbein fins a la recent instal·lació Rock Print a la Biennal d’Arquitectura de Chicago. En aquest context, la ponència proposa una cultura digital de la construcció perquè aquesta desplegui una expressió constructiva òptima i contemporània a través de l’amalgamació de la lògica digital i els innovadors processos maquínics.

Aquesta conferència es farà en anglès i amb traducció simultània al català i castellà

Matthias Kohler és un arquitecte interessat en múltiples disciplines, des del disseny computacional i la fabricació robòtica fins als materials innovadors. El 2000 va fundar, juntament amb el seu col·lega Fabio Gramazio, l’estudi d’arquitectura Gramazio Kohler Architects, que ha realitzat nombrosos dissenys guardonats. A més, Matthias Kohler va establir el primer laboratori de robòtica arquitectònica del món a l’ETH de Zuric. D’aquesta manera, la seva recerca és una contribució formativa en el camp de l’arquitectura digital, amb la qual cosa ha establert un precedent i ha creat de facto un nou camp de recerca en fusionar dissenys arquitectònics avançats i processos de fabricació additiva mitjançant l’ús de robots industrials a mida. Des del 2014, Matthias Kohler també és director del nou Centre Nacional de Competència en Investigació (NCCR) per a la fabricació digital.

Disseny, indústria i innovació. Ceràmica aplicada a l’arquitectura

Aquest cicle de conferències pretén mostrar les darreres innovacions dels productes ceràmics aplicats a l’arquitectura. Aquestes noves aportacions han estat fruit d’una intensa col·laboració còmplice entre arquitectes i industrials.Per aconseguir un recull global i variat, el cicle es presenta en dos blocs amb diferents formats de ponències. El primer bloc agrupa investigadors acadèmics familiaritzats amb els processos industrials controlats per ordinador que cerquen una personalització viable i econòmica dels materials ceràmics. El segon bloc aplega obres arquitectòniques rellevants pels recobriments ceràmics presentades per tàndems creatius formats per arquitectes més industrials.

Inscripcions