- Més vistos
- Darrera visualització
Conferències de Matthias Kohler i Vicente Lázaro al Museu del Disseny de Barcelona
18.00h "Ceràmica contemporània"
El sector ceràmic de paviments i revestiments ha liderat durant els últims trenta anys una revolució integral tant de procés com de producte que li permet oferir un material molt competitiu, d’una qualitat tècnica immillorable, i amb una gran diversitat de possibilitats tècniques i estètiques.Aquesta conferència presenta un recorregut pels avenços més rellevants d’aquest sector dirigits a mantenir i enfortir el seu evident compromís amb el medi ambient i amb la societat.
Vicente Lázaro és llicenciat en Ciències Químiques (especialitat en Química Industrial) per la Universitat de València el 1994. Va treballar com a químic durant dos anys en empreses de paviments i revestiments ceràmics, per passar a ser membre de l’Institut Tecnològic del Disseny Ceràmic, del 1997 al 2005, on va exercir el càrrec de responsable de R+D+i. En l’actualitat és membre de l’Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC-AICE), des del 2006, on és responsable de la Unitat d’Intel·ligència Competitiva (IC). També ha desenvolupat la seva activitat laboral com a expert independent en l’avaluació de propostes de projectes europeus en el VII programa marc i LIFE.
Actualment centra la seva tasca en el desenvolupament d’estudis d’intel·ligència competitiva, més concretament en els aspectes tecnològics. De la mateixa manera, part d’aquesta tasca se centra en l’anàlisi i el desenvolupament de metodologies que permetin transferir els resultats dels seus estudis en propostes concretes de desenvolupament de producte aplicables a les empreses.
19.00h "The Robotic Touch - How Robots Change Architecture"
La ponència The Robotic Touch - How Robots Change Architecture (El toc robòtic: com els robots canvien l’arquitectura) presenta una nova manera de pensar i materialitzar l’arquitectura. Planteja les principals conseqüències de la fabricació robòtica per a l’arquitectura i mostra una selecció de projectes que s’han generat durant més d’una dècada de recerca a la Universitat Politècnica de Zuric (ETH Zuric), que van des de l’original façana de maó de la vinya Gantenbein fins a la recent instal·lació Rock Print a la Biennal d’Arquitectura de Chicago. En aquest context, la ponència proposa una cultura digital de la construcció perquè aquesta desplegui una expressió constructiva òptima i contemporània a través de l’amalgamació de la lògica digital i els innovadors processos maquínics.
Aquesta conferència es farà en anglès i amb traducció simultània al català i castellà
Matthias Kohler és un arquitecte interessat en múltiples disciplines, des del disseny computacional i la fabricació robòtica fins als materials innovadors. El 2000 va fundar, juntament amb el seu col·lega Fabio Gramazio, l’estudi d’arquitectura Gramazio Kohler Architects, que ha realitzat nombrosos dissenys guardonats. A més, Matthias Kohler va establir el primer laboratori de robòtica arquitectònica del món a l’ETH de Zuric. D’aquesta manera, la seva recerca és una contribució formativa en el camp de l’arquitectura digital, amb la qual cosa ha establert un precedent i ha creat de facto un nou camp de recerca en fusionar dissenys arquitectònics avançats i processos de fabricació additiva mitjançant l’ús de robots industrials a mida. Des del 2014, Matthias Kohler també és director del nou Centre Nacional de Competència en Investigació (NCCR) per a la fabricació digital.
Disseny, indústria i innovació. Ceràmica aplicada a l’arquitectura
Aquest cicle de conferències pretén mostrar les darreres innovacions dels productes ceràmics aplicats a l’arquitectura. Aquestes noves aportacions han estat fruit d’una intensa col·laboració còmplice entre arquitectes i industrials.Per aconseguir un recull global i variat, el cicle es presenta en dos blocs amb diferents formats de ponències. El primer bloc agrupa investigadors acadèmics familiaritzats amb els processos industrials controlats per ordinador que cerquen una personalització viable i econòmica dels materials ceràmics. El segon bloc aplega obres arquitectòniques rellevants pels recobriments ceràmics presentades per tàndems creatius formats per arquitectes més industrials.