- Més vistos
- Darrera visualització
Taller Vertical 2019: Silent walls. Reusing the Capella de la Misericòrdia
El proper 3 de setembre, UIC Barcelona School of Architecture encetarà el nou curs i, com cada any, ho farà amb la inauguració d’una nova edició del Taller Vertical. Sota el títol “Silent walls. Reusing the Capella de la Misericòrdia”, des del 3 al 7 de setembre, els alumnes de segon a cinquè curs del Grau en Arquitectura es repartiran per equips per, de manera conjunta, plantejar nous usos per a la Capella de la Misericòrdia, al barri del Raval. Aquest temple dessacralitzat ha estat sotmès, en els últims mesos, a un intens debat sobre l’ús futur que tindrà, atesa l’oposició de l’Associació de Veïns Raval Nord al fet que l’espai es destini a ampliar les instal·lacions del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Els veïns del barri i l’Ajuntament de Barcelona reclamen que la capella albergui les instal·lacions del nou Centre d’Atenció Primària (CAP) del Raval Nord.
Aquesta nova edició del Taller Vertical està dirigida per Ricardo Gómez Val i coordinada per Íñigo Ugalde, tots dos doctors arquitectes i professors de UIC Barcelona School of Architecture. Durant els cinc dies que dura el taller, els estudiants es repartiran en grups de treball i estaran coordinats per professionals de prestigi, entre els quals es troben Leopoldo Gil, director de patrimoni de la Diputació Foral de Navarra; Alba Arboix, professora de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i de la Universitat de Girona; Joan Argemí, de l’estudi Argemí-Ballbè; Enrique Arenas, d’Arenas Basabe Palacios Arquitectos, i Eduardo Delgado Orusco, professor de l’Escola d’Arquitectura de la Universitat de Saragossa.
Instal·lacions a escala real
El principal objectiu del taller és sotmetre la Capella de la Misericòrdia a un procés de reflexió per part dels estudiants amb la finalitat, d’una banda, d’oferir nous usos a l’espai que preservin la memòria del lloc, i per l’altra, donar resposta als múltiples reptes que se li presenten actualment. “Enmig del debat sobre l’ús futur de la capella volem aportar una nova visió de l’espai, recuperant la memòria del lloc com un lloc de trobada i de reflexió per a la gent del barri”, assegura Ricardo Gómez Val.
El taller s’iniciarà amb una sèrie de conferències que permetran als alumnes poder contextualitzar la seva intervenció i conèixer els aspectes més importants de la Capella de la Misericòrdia. Així, Marc Aureli Santos, director del servei de Patrimoni Arquitectònic de l’Ajuntament de Barcelona, exposarà les característiques patrimonials de l’edifici i la història arquitectònica del barri. Els estudiants tindran l’oportunitat, també, de conèixer de primera mà la polèmica actual que envolta l’ús futur de la capella mitjançant la seva participació en actes de l’Associació de Veïns del Raval Nord i de representants del MACBA.
Repartits en cinc equips, a partir del reconeixement del lloc mitjançant una visita d’inspecció durant la primera jornada del taller, els estudiants desenvoluparan les seves instal·lacions per oferir nous usos a l’espai per als veïns. Per fer-ho, utilitzaran materials reciclats i respectuosos amb el valor patrimonial del lloc.
Dissabte 7 de setembre, les estructures creades pels alumnes s’aixecaran i instal·laran in situ, a escala real, a la Capella de la Misericòrdia per ser avaluades per un jurat integrat pel mateix Marc Aureli Santos i Javier Viver, escultor i Premi Nacional de Belles Arts, entre d’altres. Aquest mateix dia, es projectaran els vídeos making of elaborats pels estudiants.
Aquesta nova edició del Taller Vertical té el patrocini de les empreses URCOTEX i SIKA i de la Cooperativa d’Arquitectes Jordi Capell.