01
Setembre
09:00
08
Setembre
20:00

Taller Vertical 2020: Posa-ho sobre rodes! Mobilitzant la flota cultural ciutadana

UIC Barcelona School of Architecture Taller en línia

El proper 1 de setembre, UIC Barcelona School of Architecture farà l’obertura del curs nou amb la inauguració d'una nova edició del Taller Vertical, que s'estendrà fins al 8 de setembre. Sota el títol “Posa-ho sobre rodes! Mobilitzant la flota cultural ciutadana”, els estudiants de segon a cinquè curs de l'escola treballaran, durant vuit dies, en la conceptualització i disseny d'intervencions catalitzadores d'accions culturals a l'espai públic de Barcelona. El Taller Vertical es desenvoluparà, per primera vegada, en format en línia responent així a l'excepcionalitat imposada per la crisi de la COVID-19 que, al seu torn, haurà de ser un element central en el disseny de les propostes amb l'objectiu de fer més accessible la cultura des de l'espai públic de la ciutat.

Aquesta nova edició del Taller Vertical estarà dirigida per l'arquitecte Alejandro Haiek, fundador de Lab.pro.Fab i professor en la Universitat d’Umea (Suècia), i per la professora de UIC Barcelona School of Architecture i doctora Raquel Colacios. Durant els dies que dura el taller, els estudiants es repartiran en grups de treball i estaran coordinats pels professors Eva Damià, Maria Barcina, Octavio Pérez i Nacho Vallhonrat, juntament amb arquitectes internacionals.

Cultura participativa a peu de carrer

“Posa-ho sobre rodes! Mobilitzant la flota cultural ciutadana” concep la ciutat com a suport de noves formes de cultura urbana, contraposant la infraestructura cultural institucional amb noves instal·lacions culturals a peu de carrer. “A través de les propostes dels estudiants, es pretenen crear noves formes de cultura urbana que neixin de processos participatius, construint així nous llaços comunitaris i afavorint que la ciutat es converteixi en una gran coreografia d'escenaris”, declaren els directors del taller.

'Deployable Cultural HUBs', Alejandro Haiek. Jaca Technology Center, Brasil.

Cada grup serà responsable de proposar un dispositiu teatral que pugui ser transportat en un camió i que pugui ser muntat i desmuntat amb facilitat a l'espai públic de la ciutat. Cada proposta inclourà el pla d'acció corresponent per ser executat, la definició de la infraestructura, dels materials i la tecnologia necessàries, les xarxes d'actors —individuals, grups i institucions que hi estarien involucrats— així com la definició de les eines de participació per  assegurar la involucració de tots els agents que intervindran en la proposta.

Les propostes desenvolupades pels diferents equips d'estudiants seran avaluades, al final del taller, per un jurat professional.