- Més vistos
- Darrera visualització
“Urbanisme de base: nou lideratge en la pràctica arquitectònica”, d’Alejandro Haiek
La participació pot ser el nou mantra entre els arquitectes d’avui dia, però encara no és habitual que les comunitats exerceixin un paper actiu i, a més, igual en el disseny i la construcció dels seus propis espais. A través d’exemples de col·laboració amb comunitats de barrios de Caracas, Alejandro Haiek il·lustra com un plantejament democràtic per “configurar llocs” pot alliberar el potencial de les comunitats marginades i reforçar-ne la participació en el procés.
Alejandro Haiek és un arquitecte veneçolà, cofundador de LAB.PRO.FAB, un laboratori de projectes i fabricació que col·labora en iniciatives dirigides per comunitats en els barrios informals de Caracas. El seu enfocament ascendent (bottom-up) aprofita els processos participatius, reactiva espais urbans infrautilitzats i contrasta els coneixements experts amb la intel·ligència local per construir espais socioproductius en àrees desfavorides. Aquest laboratori va guanyar el Premi Internacional d’Art Públic del 2013 pel Parc Cultural Tiuna El Fuerte, va participar a la XV edició de la Biennal de Venècia, i aquest any 2016 va rebre diversos premis a la XX Biennal d’Arquitectura de Quito.
Organitzada per el Màster en Cooperació Internacional en Arquitectura Sostenible d’Emergència de la School of Architecture de UIC Barcelona i Roca, la segona edició del Development by Design té com a objectiu destacar el paper dels arquitectes i urbanistes en un context de pobresa, catàstrofes, conflictes i urbanització ràpida.
És cert que l’“arquitectura d’autor” encara no ha mort, però segurament ja no és tan rellevant com abans en un món que lluita per oferir condicions dignes de vida per a almenys una quarta part de la població mundial. Una xarxa creixent d’arquitectes i urbanistes es dedica a afrontar els reptes plantejats per la realitat, com el creixement urbà sense precedents, el canvi climàtic i els conflictes, que hi veuen l’oportunitat de construir un futur més just i sostenible. En conseqüència, la resiliència, el desenvolupament urbà sostenible, els efectes de la migració massiva sobre les ciutats, la participació de la comunitat, la recuperació després d’una catàstrofe i la reducció dels riscos de desastre són temes clau del nostre curs de màster que mereixen atenció més enllà de les aules i que avui, més que mai, no ressonen entre planificadors urbanístics i el públic en general.
En una sèrie de conferències, que se celebraran entre el desembre i el febrer, tres ponents convidats parlaran del seu treball amb les comunitats afectades d’arreu del món, amb especial atenció sobre les noves estratègies per oferir protecció, habitatge, justícia espacial i resiliència.
1 de desembre del 2016: Alejandro Haiek
16 de gener del 2017: Clara Irazabal
2 de febrer del 2017: Eric Cesal
Roca Barcelona Gallery, Joan Güell, 211-213, 08028 Barcelona
1 de desembre de 2016, a les 19.00 hores
Aquesta sessió es farà en espanyol.
Entrada gratuïta. Inscriviu-vos-hi