Grau en Bioenginyeria
Què és la bioenginyeria?
És una ciència que estudia els materials i com aquests interaccionen amb el cos. Pretén generar materials que es puguin implantar en un organisme i que o bé substitueixin o bé regenerin l’òrgan o l’estructuradanyats. Es tracta d’una ciència multidisciplinària, ja que engloba ciències fonamentals, ciències clíniques, enginyeria i biologia. Això fa que els bioenginyers tinguin un coneixement transversal i versàtil amb àmplies sortides professionals.
La bioenginyeria és una disciplina que aplica principis de disseny, d’enginyeria i d’anàlisi a sistemes biològics i tecnologies biomèdiques. Els exemples de recerca de bioenginyeria inclouen dispositius mèdics per al diagnòstic i tractament, pròtesis biòniques personalitzades i fabricació de teixits i òrgans vius in vitro.
Forma’t en una professió d’avantguarda
Per què has d’estudiar Bioenginyeria a UIC Barcelona?
La nostra missió és formar professionals inquiets el coneixement dels quals els permeti desenvolupar-se i transformar el món que els envolta. Ho fem des de la innovació, el rigor i el tracte personalitzat. Som una universitat capdavantera en recerca amb projectes nacionals i internacionals i amb un gran esperit emprenedor, però també som una universitat de persones en què l’alumne és al centre.
Aquesta missió es concreta en:
- Un enfocament curricular únic, centrat en els materials, que va en dues vessants: la interacció del material amb les cèl·lules i la seva capacitat per regenerar teixits, i l’aplicació d’aquests materials per substituir extremitats i crear dispositius biomèdics.
- Professorat multidisciplinari amb experiència internacional tant a en l’àmbit formatiu com de recerca.
- Institut de Bioenginyeria propi amb possibilitat de fer-hi pràctiques des del primer curs.
- Tracte personalitzat, acompanyament. Grups reduïts.
- Pràctiques i TFG amb projectes de recerca personalitzats i flexibles. La Facultat t’assessora i t’ajuda a buscar els mitjans perquè puguis dur a terme el teu projecte.
- Mobilitat internacional. Possibilitat de desenvolupar projectes d’investigació en centres de recerca de tot el món.
Tot i que a països com els Estats Units, Alemanya, Finlàndia o Bèlgica els estudis del Grau en Bioenginyeria estan consolidats, i hi ha diversos màsters a Espanya, UIC Barcelona és l’única universitat espanyola que té un grau en Bioenginyeria.
Pràctiques en institucions d’àmbit nacional i internacional
Sortides professionals
El Grau en Bioenginyeria té una ocupabilitat alta a causa de l’ampli ventall de sortides professionals, la poca competència, perquè es tracta d’una tecnologia molt recent, i la gran demanda laboral, ja que es tracta a més a més d’un sector en plena expansió.
Podràs treballar en sectors tan diferents com la tecnologia mèdica, la indústria farmacèutica, la indústria cosmètica, el sector odontològic, l’alimentació o fins i tot en tecnològiques.
- Àmbit sanitari, formant part d’equips mèdics
- Responsable de departaments d’R+D+i i processos de fabricació
- Disseny de noves maquinàries i creació/producció de nous materials
- Departament de qualitat
- Verificació de dispositius mèdics
- Disseny i producció de dispositius custom-made
- Consultoria en entitats asseguradores
- Recerca
La Bioenginyeria és a més a més un sector líder en creixement industrial a Catalunya, amb una indústria que exporta més del 50 % dels productes del conjunt de l’Estat espanyol i un creixement del 260 % en inversió en els últims sis anys.
Recerca i professorat
El professorat de Bioenginyeria s’ha format en centres internacionals com el MIT o Harvard i és líder en innovació i recerca, ha desenvolupat patents, aconseguit projectes nacionals i internacionals (Ministeri, projectes europeus) i beques de recerca de renom (Ramon y Cajal, Juan de la Cierva i Beatriu de Pinós).
Instal·lacions i equips
La Facultat disposa de dos laboratoris exclusius de Bioenginyeria amb equipament d’última generació al servei dels estudiants.
A més a més, Bioenginyeria s’ubica a Sant Cugat, a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. Això permet no només tenir contacte directe amb les diferents clíniques que hi ha i beneficiar-se de totes les instal·lacions, sinó que també ajuda a generar sinergies amb graus com Odontologia, Medicina, Infermeria o Fisioteràpia.
Equip interdisciplinari
Et formaràs en una titulació interdisciplinària, al costat d'equips d'odontòlegs, metges, infermers, psicòlegs i fisioterapeutes.
Alumnes que t'expliquen la seva experiència
“En tractar-se d'una carrera tan interdisciplinària cada dia aprenc moltes coses noves que fan que la meva curiositat cap al que m'envolta no pari de créixer. I estic segura que tot això serà útil per, algun dia, poder ajudar les persones des d'una perspectiva innovadora i diferent. M'agrada pensar que en un futur podré dir que sóc bioenginyera. Perquè m'agrada relacionar la medicina amb l'enginyeria i que sigui un repte, perquè em fa tenir més ganes de lliurar-me cada dia a allò què m'apassiona."
Berta Madurell Galera
Estudiant del Grau en Bioenginyeria
“A la meva família, una de les qualitats que s'ha fomentat més és la d'ajudar els altres. Per això, des de petit tenia clar, a l'hora de triar una carrera, que una de les característiques necessàries era que permetés ajudar la gent. I això és el que fa el Grau en Bioenginyeria. Ens dona eines per donar una millor qualitat de vida a aquelles persones que la necessiten, mitjançant la recerca o la creació de pròtesis, entre d'altres. A més a més, la carrera combina les classes teòriques amb les pràctiques als laboratoris."
Leo Pinto
Estudiant del Grau en Bioenginyeria
Internacionalització
Fomentem la mobilitat dels nostres alumnes amb la possibilitat de desenvolupar projectes d’investigació en centres de recerca de tot el món. UIC Barcelona té convenis de col·laboració amb més de quinze universitats de gran prestigi als Estats Units (Califòrnia), Suïssa, Turquia, la Xina o Corea del Sud i també dona suport i ajuda els estudiants en la recerca activa de nous convenis de col·laboració amb empreses i institucions. Els cursos de tercer i quart es fan totalment en anglès per fomentar la internacionalització de l’alumnat.
Informació complementària
Presentació
Segons l’Institut Nacional d’Estadística, l’esperança de vida va augmentar en 1,1 anys entre 2007 i 2013. El canvi sociodemogràfic i la gran esperança de vida a Europa requereixen que la sanitat s’enfoqui cap a nous horitzons. La indústria elèctrica i la de comunicacions han facilitat la creació de bateries, microordinadors, nous polímers i plàstics, que fan que les pròtesis i les ortopròtesis siguin més lleugeres, resistents i més reals. En l’àrea de la robòtica i l’electrònica, s’ha aconseguit desenvolupar pròtesis millorades en els seus sistemes de control i adaptació fins a aconseguir una pròtesi controlada amb impulsos musculars.
Un grau innovador que barreja ciència i tecnologia per millorar l’atenció clínica. El Grau en Bioenginyeria aplica els principis de l’enginyeria als sistemes biològics i pretén millorar la qualitat de vida dels pacients a través de dispositius i materials que poden substituir o regenerar parts del cos danyades.
Utilitzaràs coneixements de les ciències bàsiques, com la física, la química i la biologia per dissenyar materials que poden estimular processos biològics en el nostre organisme i combinar-los amb els conceptes de l’enginyeria per poder produir materials que substitueixin o regenerin els teixits
A qui s’adreça. Perfil de l’alumne
Si tens vocació de servei a la societat en els àmbits de les ciències de la salut, aquesta pot ser la teva professió. Com a enginyer d’aquest grau aconseguiràs, mitjançant les últimes tecnologies, dissenyar i fabricar pròtesis i ortesis (segons la menció que triïs) per a aquells pacients que ho necessitin, a fi de permetre’ls una millor integració en la societat i una millora física o estètica.
Podràs sol·licitar-hi l’ingrés si compleixes les vies i els requisits generals d’accés al títol. Has de poder demostrar una actitud vocacional per la ciència, la tècnica i la salut, en la qual destaquin les habilitats següents:
- Organització, memòria i motivació
- Agilitat en la presa de decisions
- Qualitats psicològiques i empatia
- Equilibri emocional
- Interès per la recerca
- Responsabilitat i capacitat de treball
- Capacitat d’observació
- Treball en equip
- Interès per ajudar la persona i la comunitat
- Assertivitat
- Habilitat manual
Sortides professionals
Aquest grau permetrà als futurs alumnes desenvolupar la seva trajectòria professional en diversos àmbits entre els quals es troben:
Recerca
- Responsable de departaments d’R+D+i i processos de fabricació
- Disseny de noves maquinàries i creació/producció de nous materials
- Departament de qualitat
- Verificació de dispositius mèdics
- Disseny i producció de dispositius custom-made
- Consultoria a entitats asseguradores
Competències
- Com a bioenginyers, els futurs professionals aconseguiran dissenyar i fabricar aparells mitjançant les últimes tecnologies, amb l’objectiu de permetre a les persones que els necessitin una més bona integració en la societat i una millora física o estètica.
- Es formaran com a professionals en el camp de la bioenginyeria amb un enfocament cap a l’especialització professional i la innovació.
- Adquiriran les eines conceptuals, manuals i tècniques necessàries per al disseny de dispositius.
- Formaran part d’un equip multidisciplinari.
- Aprendran a crear i gestionar un departament d’R+D+i, des de la documentació administrativa i sanitària necessària fins a la gestió de productes, compra de materials i recursos humans.
- Aprendran a revisar dispositius sanitaris per detectar errors i identificar-ne les mesures de correcció.
Acreditació acadèmica
Graduat o Graduada en Bioenginyeria per la Universitat Internacional de Catalunya.
Professors
- ALEU VILALTA, Jordi
- BLANCO AREVALO, Alejandro
- BONFILL GARCIA, Aleix
- BOSCH CANALS, Begoña María
- BOSCH PITA, Miguel
- CARDÓ OLMO, Carles
- CARRASCO URIBARREN, Andoni
- CASALS FARRÉ, Núria
- CASTRO OTERO, Emilio
- CLIMENT PEDROSA, Ana Maria
- CORTINA RAMOS, Albert
- CRISTOBAL LECINA, Edgar
- DELGADO GARCIA-MENOCAL, Jose Angel
- DELGADO GAROÑA, Luis Maria
- DEMESTRE VILADEVALL, Maria
- DISTLER, Susan
- ESPORRÍN UBIETO, David
- FERNÁNDEZ BORSOT, Gabriel
- FONT I PLANAS, Adrià
- GERLOFF TOLOSA, Anna Charlotte
- GIL MUR, Javier
- GIORDANO, Ana Bárbara
- GIRONZA MARQUÉS, Alfonso
- GOUX CORREDERA, Iphigénie
- GUILLAMAT BASSEDAS, Pau
- GUIRAO CANO, Luis
- HERRERO GÓMEZ, Alba
- MACPHERSON MAYOL, Ignacio
- MANOUSAKIS, Evangelos
- MARIMON SERRA, Xavier
- MARTÍ LATORRE, Emma
- MARTÍN SÁNCHEZ, Juan Carlos
- MATEOS TIMONEDA, Miguel Angel
- MEDINA CASANOVAS, Josep
- MEHRAD, Aida
- MEZQUITA MAS, Betlem
- MIRÓ JULIÀ, Cristina
- MOBARAKI, Behnam
- MOLINS MONTEYS, Blanca
- MORA GUIX, Jose María
- MORENO DUARTE, Daniel
- MORÓN ROS, Samantha
- MUÑOZ LÓPEZ, José
- NAVARRO MATEU, Diego
- OLIVER DE LA CRUZ, Jorge
- OLMOS BUITRAGO, Jenifer
- ORTIZ I MIGUEL, Sara
- PACHECO DORIA, Mauricio
- PAWAR CHAUHAN, Nisha
- PEREZ ANTOÑANZAS, Roman
- PÉREZ BELLMUNT, Albert
- PÉREZ, Soledad Graciela
- PORTELA OTAÑO, Alejandro Ernesto
- QUANDT HERRERA, Eva
- REGIDOR PEREZ, Enrique
- ROCA MARVÀ, Francesc Xavier
- RODRIGUEZ RODRIGUEZ, Sergi
- RODRIGUEZ SANZ, Jacobo
- RONZONI, Alessandro
- ROSSELLO JIMÉNEZ, Daniel
- ROTONDELLA, Giorgia
- SÁNCHEZ ALBALADEJO, Gema
- SORRIBAS OLIVERA, Marcel
- VÁZQUEZ OLIVER, Anna
- VILLACE GALLEGO, Pablo
- ZAMBELLI, Filippo
- ZÁRATE TEJERO, Carlos Antonio
Pràctiques
Enllaços d’interès
La formació en empreses o centres tecnològics externs permet a l’alumnat el contacte directe amb el món professional i el dotarà d’experiència pràctica abans de finalitzar la formació acadèmica.
Objectius
Introducció al món laboral per aconseguir la integració i l’aplicació dels coneixements teòrics en diferents contextos professionals. Les pràctiques ajudaran a potenciar el desenvolupament de les habilitats, les competències, les actituds i les aptituds de l’alumnat:
- Fomentar l’esperit d’emprenedoria i integrar els coneixements aplicats a l’organització i gestió d’empreses en Bioenginyeria atenent-ne el marc legal i la normativa vigent.
- Entendre l’organització d’una empresa i les ciències que en regeixen l’activitat; tenir capacitat per aplicar les normes laborals i les relacions entre la planificació, les estratègies industrials i comercials, la qualitat i el benefici.
- Saber comunicar-se de manera oral i escrita amb altres persones sobre els resultats de l’aprenentatge, de l’elaboració del pensament i de la presa de decisions; participar en debats sobre temes de la mateixa especialitat.
- Detectar deficiències en el propi coneixement i superar-les mitjançant la reflexió crítica i l’elecció de la millor actuació per ampliar aquest coneixement.
- Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.
Organització de les pràctiques
La Universitat Internacional de Catalunya ofereix a l’alumnat l’oportunitat de fer pràctiques durant l’últim curs dels estudis en Bioenginyeria. Les pràctiques es realitzen en el lloc determinat per l’empresa o el centre tecnològic i amb professionals del sector d’interès.
Cada alumne és tutoritzat per una persona professional, l’empresa o el centre tecnològic durant el període de 240 h de pràctiques (tutor extern). A més a més, un professor de la nostra universitat (tutor acadèmic) fa un seguiment continuat a través de tutories de 10 h amb l’alumne, per garantir-ne l’aprenentatge i satisfacció durant l’experiència pràctica i per afavorir la reflexió sobre la pràctica.
El coordinador i els titulars de pràctiques en supervisen i planifiquen el bon funcionament, acordat prèviament en el pla de treball.
La distribució de les hores de pràctiques és de lliure planificació i ha de ser acordada amb l’empresa o el centre tecnològic. Les pràctiques han de començar a partir del segon semestre i preferentment a temps complet. No és possible convalidar pràctiques externes prèvies sense haver establert un pla de treball i sense haver seguit els sistemes i criteris d’avaluació.
El contingut de Formació en Empreses està subjecte a la destinació i al tipus de projecte que es proposa en el pla de treball. Els continguts i el període de pràctiques han d’estar especificats en el pla de treball i s’han de concretar en conjunt amb el tutor extern de l’empresa o del centre tecnològic. El pla de treball serà avaluat pel tutor acadèmic de la Universitat i ha de ser aprovat abans d’iniciar-se les pràctiques.
Les pràctiques han de formar part d’un conveni entre Universitat i empresa o centre tecnològic de caràcter curricular. És impossible començar pràctiques externes acreditades dins el pla d’estudis sense un conveni establert.
Durant el període de pràctiques s’accepta cursar altres assignatures formatives per a l’acabament del currículum de l’estudiant. No obstant això, és la responsabilitat d’aquest combinar les diferents obligacions i en cap cas ha d’afectar les activitats de les pràctiques externes.
La selecció de modalitat de pràctiques es du a terme en el primer semestre i s’ha d’organitzar amb prou antelació tenint en compte la possibilitat d’entrevistes individuals amb l’empresa o el centre tecnològic i el temps necessari per establir el conveni de col·laboració.
Les modalitats de pràctiques són:
- Pràctiques en organització externa nacional, a part del Treball de Fi de Grau intern a UIC Barcelona.
- Pràctiques en organització externa nacional fusionades amb el Treball de Fi de Grau.
- Pràctiques a UIC Barcelona fusionades amb el Treball de Fi de Grau en la mateixa organització.
- Pràctiques en organització externa internacional (model Erasmus) fusionades amb el Treball de Fi de Grau en la mateixa organització.
Treball Fi de Grau
El TFG és fonamentalment un treball autònom que cada estudiant ha de fer sota l’orientació d’un tutor, el qual actuarà com dinamitzador i facilitador del procés d’aprenentatge, i que es presenta i es defensa davant d’un tribunal acadèmic. El TFG ha de mostrar, de manera integrada, l’adquisició de competències i els continguts formatius rebuts en el títol de Grau en Bioenginyeria.
Els estudiants han de cursar obligatòriament els 17 crèdits ECTS del Treball Final de Grau (TFG) per obtenir el títol, segons indica el Reial Decret 1393/2007, modificat pel Reial Decret 861/2010, pel qual s’estableix l’ordenació dels ensenyaments universitaris oficials. El Treball Final de Grau s’ha d’elaborar d’acord amb la guia docent de l’assignatura i el reglament de TFG de UIC Barcelona. En el pla d’estudis del Grau en Bioenginyeria, el TFG és una assignatura situada en l’últim curs de la carrera.
Requisits previs
El TFG és l’última assignatura dels estudis. Per aquesta raó, només s’hi pot matricular l’alumnat en l’última matrícula del Grau. Com és habitual, la matrícula no ha d’excedir els 72 ETCS per curs acadèmic.
Objectius
Aplicar d’una manera integrada tots els coneixements i les competències adquirides al llarg dels estudis de grau mitjançant la realització i la defensa d’un projecte de recerca individual, autònom, dirigit, original i inèdit:
- Fer un ús solvent dels recursos d’informació, identificant les pròpies necessitats d’informació i utilitzant les col·leccions, els espais i els serveis disponibles per dissenyar i executar recerques adequades a l’àmbit temàtic.
- Gestionar l’adquisició, l’estructuració, l’anàlisi i la visualització de dades i informació en l’àmbit d’especialitat i valorar de manera crítica els resultats d’aquesta gestió.
- Realitzar un projecte en l’àmbit de les tecnologies específiques de Bioenginyeria de naturalesa professional en el qual se sintetitzin i integrin les competències adquirides en els ensenyaments i en el qual es demostri la correcta utilització de tècniques i eines de gestió de projectes, incloent-hi la planificació, el desenvolupament i l’execució.
- Que els estudiants tinguin la capacitat de valorar i analitzar el cost econòmic, l’impacte social i mediambiental de les diferents tasques que inclou el treball.
- Que els estudiants sàpiguen portar a terme els treballs encomanats a partir de les orientacions bàsiques donades pel tutor, decidint el temps que cal utilitzar en cada apartat, incloent-hi aportacions personals i ampliant les fonts d’informació indicades.
- Que els estudiants siguin capaços de redactar textos amb l’estructura adequada als objectius de comunicació i presentar el text a un públic amb les estratègies i els mitjans adequats.
Requisits d'admissió
Contingut de la prova
- Test específic de coneixements de biologia, química, física i matemàtiques (nivell de 1r de batxillerat)
- Test psicotècnic
- Test de cultura general
- Test de nivell d’anglès
- Entrevista amb la facultat
- Temari Prova específica
Documentació necessària
Pots accedir a UIC Barcelona des de diferents vies, cadascuna de les quals necessita una documentació específica. Per saber quina documentació cal entregar en cada cas, pots consultar l’enllaç següent:
Resultats de les proves d’admissió
Reserva i matrícula
Un cop superat el procés d’admissió, has de fer l’ingrés del 20 % del total del preu del primer curs, en concepte de reserva de plaça, després de rebre la carta oficial d’admissió.
Formalitzada la matrícula, has d’abonar en un pagament únic el 80 % restant.
Vies d’accés
Pots accedir a UIC Barcelona des de diferents procedències acadèmiques. En l’enllaç següent, pots obtenir informació sobre la via per la qual hauràs d’accedir a UIC Barcelona segons la teva procedència acadèmica.
Beques i finançament
Beques
UIC Barcelona diposa d'un servei de beques procedents tant de fons públics (MEC o AGAUR) com de fons privats o de la mateixa universitat.
Per saber-ne més, consulta els següents enllaços:
Finançament
Les diferents modalitats de pagament estan subjectes a les condicions de finançament de cada una de les carreres.
A continuació trobaràs un document en el qual es pot veure quines són aquestes condicions:
Descomptes
Per estudiar una carrera de grau a UIC Barcelona, les persones que ho desitgin poden beneficiar-se d'una sèrie de descomptes, segons unes condicions determinades.
Preguntes freqüents
Mobilitat internacional
Estudia temporalment a l'estranger
Com a alumne d’aquest grau pots cursar una part dels teus estudis o fer les pràctiques a l’estranger, amb reconeixement acadèmic.
Participa durant un semestre o un curs en una de les universitats sòcies de la teva facultat, o busca una empresa a l'estranger on realitzar les teves pràctiques. A més a més, també pots:
- Obtenir una part dels teus ECTS durant l'estiu a la Berkeley Summer Sessions, la millor universitat pública del món
- Obtenir una segona titulació a la universitat Iona College (Nova York).
Per saber tot el que has de fer abans, durant i després de la mobilitat, consulta aquí la secció “Estudia a l’estranger” i descarrega’t aquí tota la documentació específica de la teva facultat:
Estudia temporalment amb nosaltres
Si ets estudiant d’una altra universitat espanyola o estrangera, pots fer una estada de mobilitat a UIC Barcelona, durant un semestre o un any acadèmic.
Si vols conèixer els criteris específics de mobilitat incoming del Grau de Bioenginyeria, contacta amb el Departament de Relacions Internacionals (exchange.scu@uic.es).