Tema de la recerca:

Actualment, la recerca se centra en l’impacte social de la revolució tecnològica. Més concretament se centra en l’ètica de la intel•ligència artificial (IA) i la relació humans-màquines.

Els avenços en aquesta àrea mantenen un creixement accelerat que està permetent millores i assoliments fins ara insospitats. Alhora, aquesta mateixa velocitat no ha permès fer una reflexió acurada sobre l’impacte en les persones i la societat. L’estudi del grup s’orienta a identificar aquest impacte i donar orientacions sobre l’ús sostenible de la IA.

Alguns exemples d’aquesta nova interacció amb “companys artificials” podrien ser: els assistents de veu, dúplex de Google, HelloBarbie, HDL Baby; i una àmplia gama de robots: Pepper (per cuidar persones grans), Aibo (mascota-gos), PARO (mascota-foca), iPal (robot mainadera), Sofia (robot humanoide que té la nacionalitat saudita). Però hi ha també molts altres exemples per explorar, amb un altre tipus d’impacte: companys de feina i eines amb les quals interactuem, o els últims experiments amb biorobots. 

Els objectius principals són:

  1. Identificar les condicions del bon ús de la IA en la seva relació amb els humans: gestió de dades, assistència a la cura de malalts, la diagnosi i la presa de decisions; així com eines educatives, i suport a l’acompanyament de persones soles.
  2. Analitzar la relació dels humans amb la IA que es presenta com a “acompanyant” o “amic”: des dels assistents de veu, fins a robots dissenyats per convertir-se en amics.
  3. Identificar l’impacte que té aquesta interacció amb la IA sobre la sociabilitat humana per poder orientar uns usos amb confiança i en benefici del ciutadà. 

Trajectòria prèvia:

Aquest grup de recerca neix a partir d’una trajectòria prèvia (des del 2013 fins avui) en l’àmbit de l’ètica de virtuts:

Els principals temes estudiats són: Desig i flourishing (2018-2019), El desig a Tomàs d’Aquino (2018), Excel•lència i felicitat segons Aristòtil (2019), El concepte d’ergon a l’Europa Contemporània (2018), Essència humana i bé humà en Aristòtil, Les virtuts intel•lectuals en la presa de decisions (2017), Definir la integritat (2016), Principis bàsics de l’ètica (2015), Ètica i capital espiritual (2013-2015).

Coordinadora

 Magdalena Bosch 

Membres

  • Gabriel Fernández
  • Abel Miró
  • Paloma Alonso
  • Cyntia Menezes