- Més vistos
- Darrera visualització
850 participants de tot el món comparteixen iniciatives a UIC Barcelona en l’àmbit de l’acompanyament familiar
Durant tres dies, participants de 50 països s’han reunit a la Universitat amb l’objectiu de donar a conèixer iniciatives d’acompanyament familiar i oferir un espai que serveixi de marc per al networking i l’intercanvi de bones pràctiques. En el marc del Dia Internacional de la Família, que es commemora cada 15 de maig, l’Institut d’Estudis Superiors de la Família ha organitzat aquest workshop, amb l’objectiu d’ajudar a la formació de persones que ja es dediquen o es volen dedicar a la tasca de l’acompanyament familiar
L’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) de UIC Barcelona ha organitzat del 13 al 15 de maig el I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar, amb l’objectiu d’ajudar a la formació de persones que ja es dediquen o es volen dedicar a la tasca de l’acompanyament familiar.
Durant tres dies, una cinquantena de ponents i més de 500 participants en format presencial i 300 en format en línia, de 50 països de tot el món, s’han reunit a la Universitat amb l’objectiu de donar a conèixer iniciatives d’acompanyament familiar i oferir un espai que serveixi de marc per al networking i l’intercanvi de bones pràctiques.
El programa ha constat de sessions de caràcter teòric formatiu i taules d’experts que han aportat, des de diversos angles i mirades, reflexions orientades a l’acció en els diferents àmbits de l’acompanyament familiar.
En paraules de la directora de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família, la Dra. Montserrat Gas, l’objectiu del Workshop era que els participants poguessin formar-se, aprendre i adquirir noves idees sobre com podem acompanyar les famílies, creant una xarxa de contactes entre professionals que treballen en aquest camp”.
Entre els ponents de la jornada han estat presents experts del món de la medicina i la psicologia, de l’educació, de l’àmbit pastoral i de la comunicació, així com influencers molt actius a les xarxes, que han explicat les seves iniciatives de família.
Entre ells, hi han participat la neuropsiquiatra milanesa i divulgadora Mariolina Ceriotti, el psiquiatre vienès Raphael Bonelli, la directora del programa “Aprendamos a amar” Nieves González Rico, el conferenciant i expert en educació sexual i afectiva per la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia Rafael Lafuente o el professor de l’Institut Joan Pau II de Roma Juan José Pérez Soba. També hi han intervingut Alberto Baselga i Trinidad Puente (Lo Nuestro) o Victòria Ferrer i Pablo Aróstegui (@paroste), parelles molt actives a les xarxes que contribueixen a difondre el missatge de la importància de la família.
La neuropsiquiatra Mariolina Ceriotti va obrir el Workshop el divendres 13 de maig amb una ponència parlant sobre les relacions i els vincles familiars. Ceriotti va afirmar davant de l’auditori, i les més de 300 persones que seguien l’acte en línia, que és possible “tenir un vincle familiar i que no hi falti la llibertat”, després d’atribuir la caiguda dels matrimonis i de la natalitat al fet que les persones “prefereixen vincles més lleugers, que no siguin definitius”.
El mateix dia hi va intervenir el psiquiatre vienès Raphael Bonelli, científic del camp de recerca sobre la demència, i en concret la malaltia de Huntington. Amb el seu grup de recerca neuropsiquiàtrica, Bonelli va definir diverses noves línies de tractament per a aquesta malaltia i, en cooperació amb Harold Koenig (Universitat de Duke), va realitzar la primera anàlisi sistemàtica sobre la connexió entre els trastorns mentals i el grau de religiositat de les persones: aquests treballs mostren l’existència d’evidències significatives al voltant del grau de religiositat i la salut mental. Bonelli va centrar la ponència en els límits de l’acompanyament i la intervenció terapèutica en les crisis familiars.
A la tarda, al Workshop va intervenir-hi Thierry Veyron La Croix, fundador de La Maison des Families de Lió. A França, la família és una institució amb una taxa de divorci del 45 %. Commoguts pel patiment de famílies i parelles, va impulsar juntament amb la seva dona les cases de La Maison des Familles, que ofereixen educació a la vida afectiva i en les relacions al llarg de totes les edats de la vida, ofereixen tallers, cursos de formació i consultes. Les seves sessions han arribat a centenars de joves en els darrers anys i ha exercit també la mediació familiar durant 14 anys. Per a aquest enginyer de professió, “la comunicació és essencial”.
Nieves González Rico, directora acadèmica de l’Institut Desenvolupament i Persona de la Universitat Francisco de Vitoria i del programa “Aprendamos a amar”, va obrir la segona jornada del I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar amb una ponència sobre maduresa i llibertat afectiva. La ponent va explicar que “podem parlar de maduresa afectiva quan fem la feina de ser capaços de fer-nos responsables, dialogar per conèixer-nos i prendre decisions que ens acostin als anhels que tenim”. Gómez Rico va concretar que és recomanable fer-ho “des de l’amabilitat i la gratitud, no des de la queixa permanent”, i en resum va destacar que el més important en aquest acompanyament és “generar relació, tenir mà esquerra i establir espais”.
A la segona jornada del Workshop també va intervenir Rafael Lafuente, expert en educació sexual i afectiva per la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia i monitor d’educació sexual i afectiva d’adolescents per Teen Star. El conferenciant va relatar com es pot acompanyar les famílies des de l’escola: “capacitant i formant”. Lafuente va comentar que “cal capacitar i motivar el professorat, i els pares i mares: donar-los eines per teixir una xarxa en què família i escola parlin el mateix idioma i remin en una mateixa direcció. Família i escola treballen junts”.
Mariolina Ceriotti va culminar el congrés ahir diumenge amb una sessió magistral sobre “crisi i renaixement de parella”, i va relatar les fases per les quals passa una relació de parella, esmentant la “desil·lusió” com a factor principal en una crisi.
“L’acompanyament familiar és l’ecologia radical en vena", va destacar Pilar Lacorte a l’última taula rodona d’experts del congrés. Lacorte és investigadora de l’IESF, advocada especialista en família i coordinadora del Postgrau en Matrimoni i Educació Familiar que imparteix l’Institut. Lacorte va posar un toc optimista a l’exposició, destacant que la clau és “acompanyar amb actitud i aptitud, amb coneixements i habilitats, i amb certa ITV comunicativa en l’àmbit professional per poder arribar al nostre públic, que són famílies, i que no sempre estan formades.”
Durant les tres jornades, va haver-hi taules rodones i tallers en què es van compartir pràctiques, iniciatives i experiències sobre l’acompanyament familiar, davant “un auditori molt participatiu, motivat i compromès”, tal com va concloure la directora de l’IESF, Montse Gas.
A l’esdeveniment, hi han assistit congressistes d’arreu del món, com ara de Mèxic, el Perú, Xile, República Democràtica del Congo, Austràlia, el Japó, el Líban, Nigèria, Suècia, Croàcia, els Països Baixos, França, Itàlia, Veneçuela, Israel, l’Índia, els Estats Units, Singapur, el Kazakhstan, Kènia o les Filipines, que han destacat el congrés com una iniciativa única i irrepetible.
El rector de UIC Barcelona, Alfonso Méndiz, va inaugurar i clausurar el Workshop valorant molt positivament aquest congrés mundial, que ha superat totes les expectatives, i que és, en definitiva, “una gran reunió familiar”.