30/05/2019

Alfonso Méndiz: “Més que una amenaça, les fake news són una oportunitat per al bon periodisme”

El degà de la Facultat de Comunicació intervé en una conferència sobre les fake news i assenyala que la primera regla ètica del periodista és ‘fer bé la seva feina’

El degà de Comunicació, Alfonso Méndiz, ha participat en la jornada "La nova ètica de la comunicació en temps de fake news", organitzada pel Consell de la Informació de Catalunya. La intervenció s'ha emmarcat en la secció "L’ensenyament del periodisme com a fórmula autoreguladora", en la qual també ha participat la degana de Comunicació de la UAB, María José Recoder, i el director del Departament de Periodisme de Blanquerna, Marçal Sintes.

Per a Méndiz, “les fake news, que ara se'ns presenten com una amenaça, són en realitat una oportunitat d'or perquè el periodisme recuperi la seva autoritat com a font segura, fiable i transparent en un món contaminat per la mentida i la falta de rigor”.

El degà també ha assenyalat en la seva intervenció que el concepte “no és nou: les notícies falses, els titulars capciosos i el groguisme informatiu han existit des de sempre, fins i tot en l'època romana. El que és nou és el fenomen”, magnificat per la interconnexió de les xarxes socials, que multipliquen i acceleren el procés de la desinformació.

També ha destacat l'actual confusió terminològica. “S'utilitza el terme fake news per a tot, sense saber ben bé a què es refereix; fins i tot per desacreditar altres diaris i canals informatius que no comparteixen el nostre punt de vista”. En realitat, assenyala Méndiz, hem de distingir —com Claire Wardle, autora de l'informe “Information Disorder”— entre “mis-information” (informació equivocada, sense intencionalitat prèvia: per falta de contrastació), “dis-information” (informació falsa deliberada, per fer mal a una persona o una idea) i “mal-information” (informació real treta de context amb una presentació cridanera o adulterada que desfigura la realitat dels fets). “En l'atemptat terrorista a les Rambles va haver-hi molta ‘mis-information’; en les últimes eleccions, molta ‘dis-information’”.