- Més vistos
- Darrera visualització
Alfonso Vegara i Josep Bohigas clausuren Foros 2022 apel·lant al paper crucial de les ciutats en la transformació del model de vida contemporani
Tots dos ponents coincideixen a assenyalar que els entorns urbans ofereixen un excel·lent camp d’oportunitats per als arquitectes en el context de crisi socioeconòmica i mediambiental
El 26 d’abril passat, l’Aula Magna de UIC Barcelona va acollir la sessió de tancament del cicle Foros 2022, organitzat per UIC Barcelona School of Architecture. Amb el títol “Evolutions of the metropolis” (‘Evolucions de la metròpolis’), aquesta última sessió del cicle de conferències va estar protagonitzada per Alfonso Vegara, fundador i president de la Fundació Metròpoli, i per Josep Bohigas, actual director de l’agència de planificació estratègica Barcelona Regional. Els professors Jaime Batlle i Ignacio Arizu van ser els encarregats de moderar la sessió.
Alfonso Vegara va intervenir en primer lloc per exposar davant l’audiència alguns dels projectes duts a terme des de la Fundació Metròpoli, institució internacional especialitzada en la innovació i el desenvolupament sostenible de les ciutats. “Mai en la història de la humanitat les ciutats han estat sotmeses a un ritme de canvi tan accelerat com l’actual”, va assenyalar. Sobre la base de la seva experiència al llarg de més de vint anys, Vegara va apel·lar a la connectivitat i a la capacitat d’atreure talent com dos components crucials perquè una ciutat pugui afrontar una transformació reeixida.
En aquesta mateixa línia, i prenent com a referència les estratègies urbanes que s’estan desplegant des de Barcelona Regional, Josep Bohigas va reivindicar que les ciutats no han de ser vistes com un problema sinó com la solució al context de crisi actual. “El repte de les ciutats passa per avançar en la reutilització, el reciclatge, la regeneració del que existeix. Hem de reconquerir les ciutats posant la gent al centre”, va reivindicar.
Enguany, el cicle Foros s’ha articulat sota el títol “The leap into the void” (‘El salt al buit’). Aquesta nova edició pretenia aprofundir en l’autoconsciència sobre el temps present de l’arquitectura en els seus diferents vessants i camps d’aplicació. Com a novetat, el cicle va inaugurar un nou format basat en el diàleg entre dos professionals del sector que, des d’inicis de febrer, van intervenir en sessions estructurades per temes vinculats amb la pràctica arquitectònica actual i amb els reptes que afronta el sector.