08/05/2015

Alfred Fernández: «Cal rescatar els grans temes al voltant de la família fonamentats en la Declaració Universal dels Drets Humans»

Des de la posició privilegiada d’una plataforma que actua com a lobby en pro de la llibertat d’ensenyament a tot Europa, el director general de l’ONG OIDEL, Alfred Fernández, català que viu a Brussel·les, va desgranar en el seminari celebrat a l’IESF, les grans qüestions debatudes avui a Europa al voltant de la família i de l’educació.

L’objectiu d’OIDEL és la promoció del dret a l’educació com a dret humà fonamental per al desenvolupament de la persona. Com a tal, Fernández va explicar que un dels treballs que desenvolupen és un Índex de Llibertat d’Ensenyament “que tingui en compte indicadors com ara la capacitat real d’un país per crear escoles des de la iniciativa privada, així com les seves possibilitats de finançament, considerant amb especial cura la qualitat de l’ensenyament secundari”.

Gràcies a l’Informe bianual publicat per aquest organisme, queden paleses les tendències en educació (construcció de col·legis en terreny públic), pràctiques rendibles per a l’Estat, com el xec escolar de Llombardia, i l’experiència de les “escoles fora de contracte” finançades per fundacions. “En molts d’aquests casos –va explicar– l’Estat paga a la societat civil i a més rebaixa els impostos d’aquestes iniciatives d’interès públic. Per què? Senzillament perquè encara que el dret a l’educació és universal, la prestació o la via per la qual arriba no tenen per què ser-ho”.

L’acció d’OIDEL s’inspira en l’article 26 de la Declaració Universal dels Drets Humans i en l’article 13 del Pacte de Drets Econòmics, Socials i Culturals de les Nacions Unides. OIDEL va ser creada el 1985 per quaranta personalitats polítiques, experts en educació i pares d’alumnes. És un òrgan consultiu davant les Nacions Unides, la UNESCO i el Consell d’Europa i, jurídicament, una associació sense ànim de lucre reconeguda d’interès públic pel Cantó de Ginebra (Suïssa).

Alfred Fernández és doctor en Filosofia per la Universidad Complutense (Madrid). Com a director general d’OIDEL, ha impulsat des de fa més de vint anys la coordinació de la Plataforma d’ONG sobre el Dret a l'Educació. OIDEL té una xarxa d’experts composta per juristes, economistes, acadèmics i responsables d’escoles en països com Alemanya, Argentina, Bèlgica, Bulgària, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Croàcia, El Salvador, Espanya, els Estats Units, França, Itàlia, Mèxic, els Països Baixos, Polònia, Portugal, el Perú,  el Regne Unit, la República Txeca, Romania i Suïssa.